milenko.gvozdenovic
Dec 11 2011, 23:04
Zanimaju me iskustva u primeni Canonovih objektiva L serije na krop telima. Konkretno posedujem Canon 7D i objektiv 24-70 L2,8 i uočio sam da kod fotografisanja pejzaša ne postižem kvalitetnu oštrinu. Da li je to uzrok u tehnici ili možda u meni kao fotografu.
Pogotovo nisam zadovoljan određivanjem WB kada je isti na postavljen na AWB. Uglavnom fotogrfišem u RAW formatu pa naknadno podešavam u Camera RAW-u.
Pozdrav!
simazoran
Dec 11 2011, 23:09
Ja koristim FF i nemam problema sa L optikama, ako mislis da dobijes precizniji odgovor postavi neki primer, ali zaista nema razloga da to ne radi odlicno osim ako je nesto neispravno.Postoji i mogucnost da su ti ocekivanja prevelika, zato pod istim uslovima probaj jos neku optiku, a koristi i stativ kako bi se i faktor tresenja eliminisao.
NShappy
Dec 11 2011, 23:16
Oštrina i WB nemaju nikakve veze sa crop vs FF pričom.
Takođe je malo nejasno pitanje. Na čega misliš kada kažeš "kvalitetna oštrina"?!?
dok ne ostavis primer te nekvalitetne ostrine zaludno je polemisati
Uzrok je objektiv koji izgleda ne moze da iz svog centra odakle vadi sliku na krop telima kao sto je tvoj 7D da izvuce svih 18mp da valjaju tj mnogo piksela treba da prodje kroz centralni deo stakla koji nije "skovan" za tu rezoluciju, mada taj objektiv oce da bude i "bangav" od primerka do primerka tako da ako si zakacio takav neki primerak onda je drama dupla
Jo Husafet
Dec 11 2011, 23:39
Jeli Rumun, jesi ti to isao kod tete na praksu?

Milenko, lepo ti je rekao Bocca. Okaci jedan pun kadar i 100% krop pa moze dalje da se prica. Bez toga ce tema da se pretvori u haos i bezumlje u vidu ekspertskih misljenja i analiza "na slepo".
negovan
Dec 12 2011, 02:38
Najcesci uzrok problema "nekvalitetne ostrine" i loseg AWB-a i uopste losih fotki i proklinjanja opreme jeste zeleni kvadrat i "P" mod za profesionalno "slikanje".
AMomcil
Dec 12 2011, 09:37
Mozda da probas sa stativom? To je obicno prvi korak kod ozbiljnih pejsaza, inace se tesko mozezakljuciti ista ozbiljno.
Dobro zbori AMomcil, mada nagađanja tipa "a da nije u bunaru" neće nas nikuda odvesti osim na jedno petu stranu teme bez konkretnog rešenja.
Znači postuj primere sa EXIF da vidimo o čemu se radi.
Kleopatra, a
Nista onda, stativ u ruke, blenda minimum 8 pa do 12 , odlozeno okidanje 12 sec.... i mora se pazi na fokus, najbolje rucni fokus preko live view-a na nesto u daljini sto treba da bude ostro.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.