Planiram da kupim Canon Eos 600D. Pošto me zanima ulična fotografija kao i slikanje koncerata, pozorišnih predstava i sličnih manifestacija sa relativno oskudnim svetlom, koji mi objektiv preporučujete za početak:
- EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
- EF-S 18-135mm IS f/3.5-5.6 Standard Zoom
- samo telo aparata a posebno neki drugi objektiv koji ne spada u fabrički kit...
Hteo bih da naglasim da se fotografijom bavim amaterski i da će mi ovo biti prvi DSLR aparat.
Pozdrav
kobayashi
Dec 4 2011, 04:18
Za ulicnu fotografiju relativno OK, ovaj duzi ima, naravno, veci domet pa bi ti bio korisniji, a sto se tice ostalih pomenutih primena, sa tim staklima mozes uglavnom da se slikas!
nijedno...kao sto nebi uzeo 600 d kad vec imas identican aparat koji se zove 550d za manje para...
zeka1dz
Dec 4 2011, 11:22
Uzmi 18-135 bar zbog raspona a posle menjaj objektive kako ti se ćefne.
unique93
Dec 4 2011, 11:39
a sta mislis o kombinaciji canon 550d i tamron 17-50 f2.8...neces imati okretni ekran, sto u nekim situacijama moze da ti zatreba, ali ces imati fiksnu blendu, pa ako zumiras, neces gubiti svetlo

ili da uzmes 550d+18-55is+55-250is...kasnije uzmes 50mm f1.8 i imas super sistem, za relaivno male pare

jos ako sve to uzmes kod andora, ispasce mnogo jeftinije
zlatiborac
Dec 4 2011, 12:00
Ja prochitah ovo "kao i slikanje koncerata, pozorišnih predstava i sličnih manifestacija" ali nigde od ponudjenih stakala ja ne videh nishta za ovaj segment rada. Taj 55-250 IS ima blendu 5.6 na tih 250mm i sa istom moze da se "slika" shto neko gore reche. A i IS mu je diskutabilnog kvaliteta. Sad ce neko reci da "pumpa" ISO ali to znachi da ce morati da radi sa ISO 1600 i vishe a i onda sa sve ISom (koji i nije pravi IS na tom staklu

) morace da ima ruku mirnu ko Bata Zivotinja kad resheta Nemce
Ja sam kao i ti nov u svetu DSLR. od skoro imam 550d i 18-135 kit objektiv!
Ono što ja, ovako laički uočavam iz početničkih iskustava, to je nedostatak šire blende (najveća moguća je 3,5 na najširih 18mm, kada se slika poprilično deformiše, krivi, sa strana) pa te u uslovima slabe vidljivosti tera da povećavaš ISO (više šuma) ili smanjuješ brzinu , što nije baš zgodno za koncerte, ali sam opet uspevao da napravim (meni) zadovoljavajuće snimke....
Da me ne shvatiš pogrešno, meni su ovo sasvim OK stakla za početak.
Što se tiče izbora imedju 550d i 600d razlika je samo u pokretnom LCD ekranu i boljoj kontroli ulaznog signala za audio. Za LCD mi rekose da je poželjan pokretni lcd kod snimanja videa, mada sada vidim da je za video poželjno (obavezno - zbog manualnog fokusiranja) koristiti LCD viewfinder, tako da otpada mogućnost pokretanja ekrana....
Važno je krenuti... i mene je svaki savet dovodio u još više nedoumica
simazoran
Dec 4 2011, 12:21
Svako ce ovde imati svoj koncept, ali moje prvo pitanje uvek je koliki je budzet, a potom za sta se koristi.Po pitanju tela mislim da treba da ides na 550d i to polovan koji se u perfektnom stanju moze kupiti za oko 400€, a kada kazes koliko ti onda para ostaje razmotricemo i optike.
CITAT (simazoran @ Dec 4 2011, 12:21)

Svako ce ovde imati svoj koncept, ali moje prvo pitanje uvek je koliki je budzet, a potom za sta se koristi.Po pitanju tela mislim da treba da ides na 550d i to polovan koji se u perfektnom stanju moze kupiti za oko 400€, a kada kazes koliko ti onda para ostaje razmotricemo i optike.
Pošto se radi o poklonu rođaka iz inostranstva ne postoji fiksni budžet. Ne bih baš da budem alav pa sam za limit odredio nekih 1000 US$ a kao reper bih uzeo cene iz Amazona. Eventualnu carinu ću ja platiti.
Nije mi baš jasno to da je jedina razlika između 550D i 600D u pokretnom displeju i mono odnosno stereo zvuku videa. Ne znam da li su tehnološki ista generacija. To me zanima zbog eventualne kasnije prodaje (za nekoliko godina) radi kupovine bolje sprave.
CITAT (unique93 @ Dec 4 2011, 11:39)

a sta mislis o kombinaciji canon 550d i tamron 17-50 f2.8...neces imati okretni ekran, sto u nekim situacijama moze da ti zatreba, ali ces imati fiksnu blendu, pa ako zumiras, neces gubiti svetlo

ili da uzmes 550d+18-55is+55-250is...kasnije uzmes 50mm f1.8 i imas super sistem, za relaivno male pare

jos ako sve to uzmes kod andora, ispasce mnogo jeftinije

i ja ti mogu preporuciti ovu kombinaciju (ja je koristim) koja je best buy za amatere sa ogranicenim budzetom. Naravno, ova stakla mogu da budu zamenjena i mnooooogo boljim, ali to onda i zalazi duuuubljeu novcanik.
ljubapo
Dec 4 2011, 14:16
Canon Eos 600D + EF-S 18-135mm IS f/3.5-5.6 Standard Zoom izvanredna kombinacija i lako se nalazi bilo gde preko...bices prezadovoljan i ti i rodjak jer je to preporucena i najprodavanija canonova kombinacija u 2011godini.....sve ostale kombinacije samo ako ti se rodjak bavi fotografijom pa moze da izabere dobar objektiv......pozuri dok su bozicna snizenja
simazoran
Dec 4 2011, 14:56
Ta dva aparata jesu tehnoloski ista generacija, i dobices identican kvalitet slike.Na svakom ces pri prodaji gubiti, a koliko, to je tesko reci, kao reper ti mogu posluziti cene 450,400d pa ti kalkulisi.Ako mislis da radis koncerte ja bih pre preporucio 550d+18-55+50+85 ako pokrivas to budzetom, a ima i drugih zanimljivih kombinacija koje se mogu praviti
bez 200mm tesko ces uraditi bilo sta korisno na koncertu
simazoran
Dec 4 2011, 15:45
Zavisi sta hoces da snimas i gde mozes koliko da pridjes.Negde je potrebno 200mm ali cesto se posao zavrsi sa 50-135mm a nekada treba i siroki.Ranije sam to dosta radio i uglavnom sam bio na 24-35-50-85-135 zavisno od koncerta uvek je bila kombinacija dva objektiva.Ja ovo govorim za ''male'' koncerte.Kada su velika dogadjanja na stadionima sa ogradama u pitanju onda su i rastojanja veca, trebaju akreditacije.....pa i duzi objektivi.Posto verujem da bi krenuo od malih svirki onda ti za pocetak ne treba 200mm.Bar po mom misljenju.
cvele001
Dec 4 2011, 16:14
Civi, uz duzno postovanje... argument i nije bas argument...
Nit si dao objasnjenje stava, niti primer niti bilo koju naznaku zasto bas 200mm ima primenu na koncertu...
posto se ja dosta akivno bavim tom sferom fotografisanja, mogu reci da 200mm koristim u bas posebnim situacijama, mnogo cesce imam potrebu za rasponom od 85 do 150mm i rasponom od 14-24mm
Naravno kad nemas vremen ai 50mm dodje ko kec na jedanaest...
Ali da ne acamo temu u oFF...
Buki, 600D i 550D daju identicnu sliku. Senzor im je isti, merenje svetla, Af... razlike vec znas. Sto padanja cene tice, 600D je tama toliko skuplji koliko ces izgubiti na njemu u odnosu na 550D...
I moj savet je da uzmes obavezno 50mm fiksni objektiv i neki kit. Tak 18-135 deluje fino i pruzice ti sasvim dovoljno za to sto je namenjen... sa 50icom ces nauciti mnogo mnogo vise sto ngde i jeste cilj a pogotovo sto kosta presmesno u odnosu na bilo koje drugo staklo!
StORM48
Dec 4 2011, 17:45
Tehnički gledano, jesu slični.
Finansijski gledano, u inostranstvu cenovna razlika uopšte nije prevelika.
Sa 600D dobijaš noviji aparat, koji će IPAK moći bolje i lakše da se proda kasnije. Dobijaš obrtni displej (ovo nekom znači, nekom ne), i dobijaš bežičnu kontrolu bliceva (do juče su svi jajca u procep stavljali za ovo, a sad se prave kao da ne postoji...). Dobijaš i KRUPNIJE i UDOBNIJE telo. Koliko god se nekome činilo da je to isto - NIJE isto. Probajte, pa relativizujte. I gumena obloga je postavljena daleko najbolje u klasi. Ima i RAW procesiranje u aparatu - nekome to može da znači.
Eto tako. NHF - ne obraćam se nikome pojedinačno, nego sam samo primetio da je generalni stav 550D. Nije sve samo u senzoru. Ako je već isti, treba gledati i ono oko senzora.
Što se objektiva tiče, uzmi ili Tamron 17-50 f/2.8 ili Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, a pored toga i jeftinu 50-icu 1.8. Kad budeš skontao na čemu si, onda ćeš kasnije lako uzeti nešto u tele-području. Ne srljaj glavom kroz zid i ne tovari opremu na samom početku, jer u praksi može da se desi da jedno staklo koristiš non-stop, a drugo ni ne otpakuješ iz kutije.
Srećna kupovina!
Pozdrav
Ako ni zbog cega drugog onda zbog gumene obloge najbolje u klasi!
StORM48
Dec 4 2011, 19:02
^Zvuči smešno, ali kad držiš aparat u rukama celi dan... pa ako je još i neki krupniji objektiv, ume da bude korisno. Totalna suprotnost je 1100D - može da ispadne iz ruku kad hoćeš, i kad nećeš... jer je skroz glatkog finiša. 550D je dosta bolji, ali ni on na levoj strani nema praktično ništa, dok je 600D dobro "obučen", skoro kao 60D.

I Nikon je tu kuburio na D5100 i D3100, kao da kvadratni milimetar gume košta 100€, ebo ih otac.

Ali im je barem finiš bolji od 1100D.
Pozdrav
NemanRa
Dec 4 2011, 19:37
Kada već StORM48 pomenu 1100D, prava je šteta što nije malo bolje napravljen. S obzirom na telo, mogli su glat da mu ubace neke karakteristike iz 600D, a da cena ostane dovoljno manja (3'' display, senzor od ostalih aktuelnih tela, pokretni ekran...). To kažem jer sam razmišljao da ga kupim, ali baš je osakaćen... Telo mu je baš, baš. Kada ga uporedim sa 600D, jednostavno je neuporedivo!
Što se tiče teme, a bih uzeo polovan 40D i 70-200f4, složićete se da 40D i nije toliko stara mašina, a svi znamo kakva je zver bio kada se pojavio, tada je imao možda i najbolji hi iso, tako da ni to nje problem... Polovan, pogotovo u USA može da se nađe za dobru cenu, pogotovo neki amaterski korišćeni koji su u odličnom stanju.
simazoran
Dec 4 2011, 20:48
Kada je covek iskusan u problematici, lako se odluci i za stariju polovnu spravu ako zna sta mu treba i sta dobija.Posto kod tebe igra novo, sad bas gledam USA Amazon i vidi zabave 550d-Rebel T2i je jeftiniji sa 18-55IS nego samo telo
http://www.amazon.com/Canon-T2i-Digital-3-...Q/ref=pd_cp_p_0 - 574$
Vidim da je T3i ili ti 600d sa istom optikom 719$
Ako uzmes 550d do 1000$ imas i 50/1,8 a ako dodas jos malo(50-100$) i 85/1,8 ili 100/2 mislim da to i nije tako lose kao kombinacija, a ako prerastes telo i predjes na FF te optike ti ostaju.Po meni se uvek sve svodi na matematiku.....
Zahvaljujem se svima.... neki od odgovora će sigurno uticati na moju konačnu odluku...
Pozdrav
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.