jijang
Sep 13 2011, 21:47
Koliko ljudi sa zone je ucestvovalo ili ucestvuje na foto konkursima, sto god nas, sto vani koje organizuju razni foto klubovi i udruzenja...
Govorim o ovim fotokonkursima koji su pod pokroviteljstvom FIAP-a, PSA i takvih asocijacija...
Koliko to znaci za fotografa da bude priznat na takvim izlozbama?koliko sam ja skontao tu se nagrade ne dobijaju u kesu,nego u nekim honor-ima.
Ako ima neko da je upoznat prakticno sa ovom materijom neka zbori malo...
Ja sam slao proslog meseca na neke konkurse slike,bilo mi interesantno,nikada to ranije nisam radio...
kobayashi
Sep 13 2011, 22:55
Kako nema?
Npr.
http://www.al-thaniaward.com/Entry-2011-DE-EN.pdfNaravno, ta izlozba je izuzetak, ali recimo prosle godine je covek iz Srbije dobio jednu od nagrada, sto je podrazumevalo i 2000$ i placen put na otvaranje izlozbe.
Sta imas od toga? Pa moglo bi se reci finansijski nista. Ali nekome to znaci u krugu ljudi koji se bave tom vrstom fotografije, kao sto nekome znaci da bude popularan na FB, ovde na forumu i sl.
To sto neko nema FSS, FIAP ili PSA zvanje ne znaci da ima lose fotografije, a desava se da oni koji imaju zvanje imaju lose fotografije. Problem je sto u ovim krugovima vrlo retko prolazi komercijalna i slicna fotografija, zahvaljujuci tome sto je ekipa ljudi koja zirira kolekcije za zvanja u poprilicnim godinama (nije problem sto su u godinama, nego sto mnogi od njih nisu aktivni fotografi; to bi bilo da kao profesor koji je odavno prestao da se bavi naukom bude mentor za doktorate), kod nas jos uvek najvise prolaze crno-bele fotografije u stilu 60-ih i 70-ih godina, sto u oblasti umetnicke fotografije (bar onog dela zastupljenog u klubovima i foto savezu) ima za posledicu da vecina fotografa [koji idu tim putem] ne ume da napravi fotografiju u boji koja moze da se takmici sa kolor fotografijama svetskih fotografa.
Sto se tice crno-bele fotografije, tu smo relativno jaki i ponekad nasi autori osvoje cak i neku od nagrada na medjunarodnim izlozbama (naravno, gde da se takmicimo sa Tajlandom, Vijetnamom i drugim drzavama gde su motivi daleko fotogenicniji od nasih romskih naselja, katuna i sl.), ali sto se tice fotki u boji, tu tek poneka prodje, a nagrade su vrlo vrlo retke.
Naravno, kod tih ziriranja za zvanja ima (ponekad) i protekcije, ali cesto treba znati pozadinu medjuljudskih odnosa da bi se znalo zasto i kako (nece oni pustiti ni rodjenog brata da dobije vise zvanje ako ne zasluzuje, ali ako imaju licni interes za tako nesto, neki ce zazmureti...). U zadnjih 60 godina se desilo jednom da je covek postao majstor sa fotografijama nedostojnim cak i kandidat majstora, ali to je javna tajna i o tome se prica samo u poverenju...
U principu moze se reci da uglavnom oni koji prodju tu golgotu postaju znacajno bolji fotografi. Naravno, izuzetaka tu i tamo ima, ali sta cemo, nije ovaj svet savrsen.
Jedino je problem neujednacen kriterijum, jer jedan majstor fotografije vidi neku fotografiju kao prosecnu, a drugi kao veoma dobru ili veoma losu, medjutim cinjenica je da se oko odlicnih i onih najgorih fotografija uglavnom svi slazu u misljenju.
======================================================================
Sto se izlozbi tice, sve to kosta, i ako se bavis komercijalnom fotografijom, nema bas neke potrebe za tim. Ako ti je fotografija hobi, to je dobar nacin da imas motiv za napredovanjem i usavrsavanjem, mada ima i onih kojima to ne treba kao motiv.
Ja npr. ovde gledam fotografije Luke Bana, covek je dosad mogao da postane majstor fotografije, pa cak i MFIAP samo sa refleksijama, ali ne znam da li radi na tome, ili mu je dovoljno sto su te fotografije dobre i sto ih pokaze ljudima na netu.
jijang
Sep 14 2011, 08:52
Pa tako sam i ja nekako kontao...
Mislim da su ti konkursi i ta priznanja nekako izgubila na smislu omasovljavanjem fotografije na internetu. Mozda je to nekada bio i jedini nacin da neko bitan i dobar u svetu fotografije cuje za tebe i sretne se sa tvojim radom. Sad mi je to nekako bas prevazidjeno loziti se(ukoliko nema neke nagrade),ali funky je...
Interesovalo me je da li neko sa foruma konkretno ima neke nagrade,priznanja osvojena.Jel bude placen put pobednicima ili je to redjs praksa.(znam za al-thani nagrade,al to je bas izuzetak.)
VIdim da je u pitanju drustvo matorih fotografa u kojima se vrlo cesto javljaju ista imena nagradjenih...i uvek puno azijata.kapiram da je zbog motiva,mada cesto su mi te nagradjene azijske fotografije precenjene...
I radovi koji se primaju su dosta dugaciji od stvari koje ja fotkam...neka vrsta foto zurnalizma ne prolazi obicno,uglavnom lepe/upeglane fotke.
Mada su mi primili jednu fotografiju na FOto salon Kumanovo...
kobayashi
Sep 14 2011, 13:12
Pa onda tu jednu posalji i na jos neki salon, pa vidi... mozda ce da prodje svugde.
Zvanja i prijemi fotki na izlozbe nisu izgubili smisao, jer je to ipak neka potvrda tvog rada, napredovanja itd.
Na net-u moze svako da ti hvali fotku, ili da je kudi, ali je pitanje koliko je taj kompetentan.
Sa druge strane, imas po forumima dosta ljudi koji zaista jesu kompetentni, ali se relativno retko javljaju da komentarisu fotografije pocetnika, da ne pominjem sto je mnogo lakse uzivo objasniti kako popraviti neku fotku i sl.
Sto se tice tih zvanja, kuriozitet je da za razliku od mnogih zemalja, tipa Nemacke, Francuske i sl., autori iz nase zemlje mogu imati FIAP zvanja iako nemaju adekvatna domaca zvanja (npr. neko kod nas ima F1 i EFIAP, a nekada je za EFIAP prvo morao kod nas da dobije bar KMF FSS), sto je jos jedan vid degradacije domacih zvanja, ali to je nesto cime te ne bih ovde davio.
Kriterijum na izlozbama gde ima uglavnom samo FIAP patronat (i neki bezvezni patronati tipa nacionalnog saveza, kluba itd. koji se ne racunaju kod nas ako su u pitanju strane izlozbe) je zaista strog. Najcesce organizator prima fotografija koliko ima mesta za izlaganje (posto sve primljene printaju i izlazu), pa je tako na izlozbi Respirando u Italiji primljeno 99 fotki od par hiljada pristiglih, a Rumuni su na jednoj izlozbi prosle godine od 1200 fotki primili 180 (toliko ima mesta za izlaganje), dok je ove godine pristiglo preko 2200, a oni opet primili samo 180. Dakle, vrlo cesto manje od 10%.
Za ovu izlozbu u italiji katalog su uradili kao video DVD sto je strano, ali fotke su ovde (ima i vise od onih primljenih, ali ona prva je dobila prvu nagradu):
http://www.flickr.com/photos/fondazionezoe/Izlozbe koje pored FIAP imaju i PSA patronat moraju da prime preko 20% pristiglih fotografija za izlaganje, a cesto to bude i preko 30% (pa onda prolazi sve i svasta, ali mozes misliti na sta lice npr. 30% najlosijih), pa onda tvoje fotke imaju mnogo vise sanse da budu primljene na izlozbu.
Ali, na takvim izlozbama se sve fotke "izlazu" samo u vidu projekcije, samo neke se odstampaju u katalogu izlozbe (nekoliko stotina) i par stotina fotki se izlozi u salonu), sto po meni omogucava malverzacije i pojedini ljudi mogu slati tudje fotke sa net-a (bila ovde rasprava o autoru koji se zove Huesin Sljivo, koji je izgleda sklon takvim stvarima), nadajuci se da niko nece primetiti...
Problem je sto organizator izlozbe ne omogucava ucesnicima da imaju uvid u sve primljene fotografije, bilo tako sto ce poslati CD uz katalog, bilo preko sajta.
Da li se vredi 'maltretirati' sa ovim?
To mozes sam sebi da odgovoris. Imas nekih konkursa po net-u gde nemas pojma ni ko vrsi odabir fotografija, niti koliko je kompetentan, a sa druge strane imas konkursa gde je ziri sastavljen od veoma kompetentnih ljudi - npr. Fotofinis u Nisu gde ima i vrednih nagrada.
pantapita
Sep 14 2011, 14:36
Ja sam se dugo kanio da počnem da šaljem fotke na izložbe takvog tipa i rešio sam da učestvujem na Zaječarskom izložbi "Dete 2011.". Rekoh, ajd' da probam pa šta bude. Primljene su mi 4 fotke i to je to. Posle sam se informisao i saznao da i primljene fotke nose neke bodove ako ste član FSS-a (što ja nisam) i da skupljajući bodove polako stvarate uslove za sticanje zvanja, od amatera 3. klase pa do generala armije, tj. majstora fotografije. Sa ovih 4 primljenih, pod uslovom da se učlanim u FSS stekao sam 32 boda čime sam ispunio uslove za amatera 3 klase (potrebno 30 bodova minimum).
Ali, nije mi to cilj, to sticanje zvanja. Jer kao što kaže Kobayashi: "To sto neko nema FSS, FIAP ili PSA zvanje ne znaci da ima lose fotografije, a desava se da oni koji imaju zvanje imaju lose fotografije".
A takodje kaže Kobayashi i: "naravno, gde da se takmicimo sa Tajlandom, Vijetnamom i drugim drzavama gde su motivi daleko fotogenicniji od nasih romskih naselja, katuna i sl."
Ovo mogu da potpišem. Pogledajte fotku koja je na gore pomenutoj izložbi dobila zlatnu medalju salona:
http://www.photoclub202.com/index.php?opti...mp;lang=englishZamislite istu ovu fotku sa dva cigančića na Savi, npr. Da li bi ona dobila zlatnu medalju? Šta je toliko posebno na ovoj fotki osim što su deca kosooka i što poziraju plutajući u lavoru.
Što se tiče Fotofiniša, kao pobednik ovogodišnjeg takmičenja mogu da potvrdim da se radi o veoma zanimljivom i kreativnom takmičenju koje je pritom NEnamešteno i da bih svakom preporučio da učestvuje na istom.
kobayashi
Sep 14 2011, 15:32
Izlozba "Dete" je vrlo specificna po temi (tj. toj glavnoj temi, posto ima 4 teme), te tu i mozemo da se takmicimo sa azijatima. Ali po pitanju pejzaza, 'life' fotografije i sl. dosta zaostajemo, jer kod nas ne samo sto ljudi beze od objektiva (doduse bas sam pre bio na nekom vasaru gde su mnogi bili raspolozeni za poziranje, ali uvek pitaju za koje je novine!), nego sto ima sve manje prilike za dobru fotku (u stvari, ima prilika za dobru fotku, samo danas kod nas treba mnogo vise vremena da se do takve prilike dodje, jer je tesko tek tako izaci na ulicu i napraviti dobru fotku).
CITAT
"ispunio uslove za amatera 3 klase"
Ove godinu su najzad na dugogodisnje insisitiranje pojedinih clanova izbacili to 'amater' iz naziva zvanja, pa su sada zvanja:
Fotograf 3. klase FSS
Fotograf 2. klase FSS
Fotograf 1. klase FSS
Kandidat majstor FSS
Majstor FSS
Ali, 3. i 2. klasu mozes dobiti samo od kluba, jer FSS daje samo 1. klasu i visa zvanja, izuzetno moze dodeliti 2. klasu ako nisi clan nijedne organizacije, tj. kluba.
Ispunjavanje uslova (broj bodova i nagrade) je jedno, ali proci 'strasni sud' sastavljen od 5 majstora fotografije je nesto sasvim drugo. Primer ti je covek koji organizuje dosta izlozbi, izmedju kojih je i ta "Dete 2011" koju si pomenuo.
Pre neku godinu poslao kolekciju od 50 fotki za svanje MF FSS, ali se pre toga konsultovao sa mngim majstorima, pa i onima iz Umetnickog saveta FSS, iz cijih redova se bira 5 clanova za ziriranje kolekcija za zvanja. I rezultat glasanja je bio 2:3, tj. nije prosao za zvanje majstora. Sledece godine je sam bez icijeg saveta sastavio kolekciju i bilo je 0:5, tako da se covek razocarao i ove godine mislim da nije ni podnosio zahtev za zvanje majstora.
Dr Bouz
Sep 14 2011, 20:19
cime se sad bave? kad su slikali na filmovima, koliko sam skontao prebrojavali su 256 valera sive boje. kontam da je digitalna fotografija sjajan medij, moze da se pixelpeepuje do sutra
kobayashi
Sep 14 2011, 22:40
Cime se bave?
Pa, npr. 'kriterijumima koji su edukativnog karaktera', samo sto nikada nisu dostavili onome ko konkurise u pisanoj formi zasto njegova kolekcija nije dobra, mada je svakom autoru dostupan skup kriterijuma sa objasnjenjima:
http://www.fotoss.org/vazneinfo/Za%20zvanja%20-%20opste.docMedjutim, tamo pise ovo:
CITAT
5. Savremenost: Očekuje se da autor bude u toku aktuelnih događaja u umetnosti, posebno fotografiji, te da njihovi radovi nisu ponavljanja davno realizovanih prevaziđenih pogleda na fotografiju.
A onda se pogleda npr. sledeca posebno nahvaljena kolekcija za zvanje kandidat majstora:
http://www.fotoss.org/kolekcija_kmf.html#backoi vidi se da su gotovo sve fotke snimljene nekim sirokim objektivom (mislim da autor B. Backovic ima fiksnu 20-icu, mada nisam 100% siguran), i znatna vecina njih je slicna, u istom stilu, i to stilu od pre 30 i vise godina, da ne kazem sto je vecina fotki izrezirana i neprirodna, kao sto su 90-ih radjene fotke za zapadne medije.
I gde je tu savremenost?
Onda nije ni cudo sto ne mozemo da pridjemo ostatku sveta, i sto se mogu na prste nabrojati autorske izlozbe u inostranstvu danasnjih majstora fotografije iz Srbije.
Medjutim, tako je u vecini bivskih komunistickih zemalja (npr. Cehoslovacka je nekad u fotografiji bila velesila, iako mala kao drzava, a danas Ceska i Slovacka nisu ni blizu tome), jer su nekada te drzave davale gomilu para za amatersku fotografiju, klubove, izlozbe, a danas ne izdvaja prakticno nista ili vrlo malo.
Sreca te postoji i ona druga vrsta fotografije koju ocenjuje trziste, a to je npr. stock fotografija i sl., gde ima dosta ljudi iz Srbije koji su uspesni.
jijang
Sep 14 2011, 22:54
Dakle ima svacega...Branislav Brkic ispadne od tih nasih majstora najzastupljeniji negde napolju kako sam skontao.
Al sto ti kazes,moze na ovom forumu da se nadje neko ko je pravio bolje serije cak i od njega...
S jedne strane je dobro da ti neko kompetentan pohvali/nagradi fotografiju,sa druge strane napljuje ti ili ne primi a one koje primi su neki prosek...pa se opet iznerviras:)
Ova fotka sto je pantapita okacio je meni izazvala slabije emocije od 30-40% radova sa zone recimo...
kobayashi
Sep 15 2011, 07:18
Pa jeste, sta ces...
Brkic je najzastupljeniji u inostranstvu, jer ima firmu pa moze finansijski sve to da izgura (ne koristi novac saveza za to, jer istog nema dovoljno ni za redovne aktivnosti u Srbiji), i s obzirom kako stoji sa finansijama, odlican je fotograf kad imas u vidu koliko su lenji i netalentovani kod nas ljudi koji imaju love (cast izuzecima), kao npr. oni sto su upisali 'onu foto akademiju' sto je ovde pominjana sa extra primerima fotki.
Ali, koliko god kudili sistem, kroz njega su prosli i neki vrhunski fotografi, a skoro je jedan nas covek, koji je po nekim izlozbama stvarno razvaljivao sa nagradama (pa cak i ove godine na Republickoj pokupio 1. nagradu za seriju i 2. za pojedinacnu), dobio 50% popust na skolarinu (koliko sam cuo najvise su davali 25%) na:
http://istitutoitalianodifotografia.itZnaci, ako imas talenta, nista nije problem; problem nastaje kad ostanes vecno u fazi kopiranja tudjih ideja i ne odmaknes daleko od toga.
stalex
Sep 15 2011, 10:33
jijang
Sep 15 2011, 13:58
au...pa ovo necije dete slika danas.sa mobilnim telefonom.i malo bolje kadrirano...
Dr Bouz
Sep 15 2011, 23:45
pokid.
j*b*m ti sunce koji je ovo krsh!
ja jednostavno ne razumem ko sedi na tim mestima i odlucuje sta je umetnicka-tehnicki vrlo dobra fotografija.
sto ja nisam na takvom mestu!
ovo bih ocenio sa ocenama od 0-5
prva: -5*
druga: -5
treca: 0
ovaj halo efekat jednostavno ne bi prosao kod mene nikako. da si mi najbolji prijatelj, veza, trte-mrte - nikad!
*ovo je daleko od bilo kakve pozitivne ocene, miljama daleko. sa te daljine se ne vidi i ne moze da se vidi sta je pozitivno, jednostavno zaboravis.
ovo je sve i iskljucivo jer se tice
foto konkursa.
kobayashi
Sep 16 2011, 09:00
Pa drug pre'sednik Umetnickog saveta je smislio neku matematiku sa formularima, pa se kolekcija ocenjuje u tih 6 kategorija, i onda je lako moguce da tu bude i poneka krs fotka, zbog koje bi u nekadasnjem sistemu autor bio diskvalifikovan.
Cinjenica je da za zvanje F1 danas ne moze da se prodje ako je od 10 fotki samo jedna takav krs, ali se to prasta za sledece vise zvanje (kako kome, doduse).
Takodje, neki imaju stav da za zvanje majstora mora da bude odluka zirija 5:0, dakle konsenzusom (kao za MFIAP, jedino FIAP zvanje gde se zirira kolekcija od strane FIAP-a), ali da se autoru oprosti ako od 50 fotografija ima manje od 10 nesto losijih (ali ne 10 krseva, nego jednostavno da nisu 10 vrhunskih kao ostalih 40), medjutim oko toga se pita nekoliko ljudi koji, iako u ozbiljnim godinama, izgleda kao da nisu prosli onu staru skolu iz vremena Debeljkovica, Tosica i drugih, kod kojih je samo prisustvo ovih fotografija u kolekciji automatski znacilo da autor nece napredovati sa zvanjem.
Kao izuzetno strog je poznat npr. Geza Lenert, ali cesto se desi da je odsutan pa umesto njega u ziriju za zvanja mora da bude zamena, i onda se desi da ovakve stvari prodju.
Zato, kad vec pricamo o zvanjima i titulama, bar u ovoj varijanti zvanje ne treba da bude samo sebi cilj, vec rezultat rada i napredovanja, jer samo zvanje ne donosi neki [veliki] novac niti danas omogucava da se dobije posao...
jijang
Sep 16 2011, 18:10
bezveze mi sve to nesto.mozda direkt na ova medjunarodna takmicenja bolje pokusavati...stvarno bi se iskompleksirao da mi organizacija koja prima sve i svasta sudi o fotkama.pa makar moje bile i losije od ostalih...
monte1
Sep 16 2011, 19:00
Medjunarodna da ali ne kod nas

....
Mene odbise ove godine za FA1 sa nekim glupavim razlogom vjerovatno zato sto nisam poslao fotografije baba i djedova...

i to za pola boda.
Inace mislim da je Srbija trenutno Br.1 po broju FIAP-ovih patronata svake godine sve vise i vise...
"5. Savremenost: Očekuje se da autor bude u toku aktuelnih događaja u umetnosti, posebno fotografiji, te da njihovi radovi nisu ponavljanja davno realizovanih prevaziđenih pogleda na fotografiju." - o ovome uopste ne bih komentarisao, jer je toliko smjesno da je zalosno...
Ako ne fotkate babe, djedove ili neku ulicnu djecu, imate velike sanse da vam ziri pripise kako su vam fotografije prirode i zivotinja lose montaze, vec vidjene sce ei pokusaji itd....
Darkves
Sep 16 2011, 21:50
Ali zašto ne bi prešli sa priča na gledanje fotografija sa salona u ...
na primer provincijskom Zaječaru.
Ili na primer Bor od prošle godine.
kobayashi
Sep 16 2011, 22:36
Banja Luka 2009 i 2010:
http://ufkk.rs.ba/galerija.htmlZa izlozbe u Zajecaru se mogu skinuti katalozi u PDF formatu:
http://www.photoclub202.com/index.php?opti...mp;lang=englishKao i za Bor (par PDF fajlova Acrobat nije hteo da otvori pa sam koristio neki fix-er, koji se nije zalio ali je za Acrobat sve bilo u redu tek kad sam iz fiksera stampao u PDF):
http://www.photoclub-bor.com/index.php?opt...4&Itemid=19Sto se tice inostranih izlozbi, koje, osim u nekoliko slucajeva, kostaju poprilicno u odnosu na domace (sa FIAP & PSA patronatima), skoro je Celje 2011 u Sloveniji, gde 4 teme kostaju 20e:
http://df-svit.si/fiappsa.html
CITAT
ja jednostavno ne razumem ko sedi na tim mestima i odlucuje sta je umetnicka-tehnicki vrlo dobra fotografija.
Neko je još davno izjavio mudrost da se, npr., u nekim novinama za foto urednika vrlo često bira pajser koji pravi najlošije fotografije i to iz vrlo praktičnog razloga - manje je na terenu, ne fotka mnogo, manje su šanse da zasere stvar. a kad takav pajser dođe na mesto urednika normalno je da će birati najlošije fotke i to iz više razloga, prvi je taj da su mu lični estetski i tehnički kriterijumi niski a druga da neće birati dobre fotke iz proste sujete - da mu niko ne bi slučajno 'ugrozio' poziciju autoriteta.
^
tuzan je takav covek. pogotovo zbog ove poslednje recenice.
btw.. fotke sa pdf-a su keva.
jijang
Sep 17 2011, 10:23
Dobe su slike sa ovih pdf-ova.ali i tu ima nekih po meni nelogisnosti...neke mnogo dobre nisu uzele nagrade,nego su samo uvrstene u izlozbu...jbg,ukusi...Ima i jedan portret devojke jednog naseg lika(zaboravih sad ime,mrzi me da ponovo otvaram pdf) koji se pojavljuje kao pohvaljen u obe izlozbe,a recimo meni deluje potpuno prosecno...
kobayashi
Sep 17 2011, 22:24
Sto neko lepo rece, masovnost ne utice na kvalitet, tj. kad pristigne 5 ili 10 hiljada fotografija, uvek se moze izdvojiti 300 fenomenalnih, a onih ostalih par hiljada sto je primljeno na izlozbu sluzi cisto da bi i dalje veliki broj autora slao fotografije na izlozbe i placanjem kotizacije zapravo finansirao samo postojanje izlozbe, cime je omoguceno da tih 300 najboljih fotki postanu dostupni sirem auditorijumu - naravno, postoji flickr i drugi servisi, ali tamo je na hiljade i milione fotki, i nemoguce je to pregledati u nekom razumnom vremenskom roku, plus sto nema pisanog traga o fotografiji i autor nema neko zvanicno priznanje za dobru fotografiju.
Cak je i 1x.com postao toliko obiman da je nemoguce pregledati sve fotografije, da ne pominjem sto mnogi sajtovi koriste takav interfejs da se mora posebno kliknuti za pregled svake fotke u vecoj rezoluciji, sto iziskuje poprilican napor, dok kod onih koji imaju opciju za slideshow posetilac sajta ne moze mnogo da utice na izbor fotografija.
Naravno, i van ovog sistema izlozbi postoji mnogo fenomenalnih autora i fotografija (pogledajte samo koliko njih ima u temi linkovi i fotografi), ali je nemoguce sve to ispratiti i pogledati, i onda covek mora da se opredeli koje autore i koju vrstu fotografija ce da prati.
Sve zavisi sta koga vise motivise i sta mu je interesantnije.
Dr Bouz
Sep 18 2011, 18:00
kakav je sistem drzhava - takvi su manje vishe i svi podsistemi tog sistema - pa i razni savezi. fotosavez na primer.
uzgred, jedan tu sa linka od autora kad se menjao fsj u fssrj u zrenjaninu (bio ja), onako bash me zadivio svojom neverovatno izrazenom zeljom da on recimo bude prezident fs. - i ubedjen sam da mu je zvanje - kome stremi - potrebno radi zvanja, a ne kao da kazemo neko formalno priznanje rada kao foto autora. slike su mu b.t.w. "onako".
e, ali ljudi da ste bili tad tu - kaaaako ih je pokojni Tosic onako kulturno .... uh... me ne spustio na zemlju, nego ono zakopao 100m pod zemlju. eh... al' jedan beshe T.
dodatak: imao sam ovde svojevremeno raspravu sa nekim ne secham se da li je bio vech zavrshio neku primenjenu ovde ili je hteo da je upishe, i ja skrenem paznju da mi je dan pre toga bila u studiju osoba koja je zavrsila tu skolu i NE ZNA shta je to fleshmetar, NE ZNA chemu to sluzi i tako dalje... kontam da su predavachi ta autistichna ekipa. mislim -svako je mnogo jak u svom dvorishtu. problem nastaje kad izadjesh iz dvorista, i provalish da ima mnogo vecih dvorishta od tvoga, i mnogo jachih igracha u tim dvorishtima. dodushe, uz neshto malo cigala uvek mozhe da se digne zid josh malo vishlji, i onda ne vidish nishta napolje, i do jaja ti je. ljuljash se u svojoj stolici za ljuljanje, shiljish svoje spolovilo, i tripujesh "jebo te kolika sam ja faca".
stalex
Sep 18 2011, 18:47
/\ CAR
kobayashi
Sep 18 2011, 22:18
E, Toske je bio car nad carevima. Kad on zirira izlozbu, tu nije bilo preglasavanja (ono, od 5 clanova zirija mogu 3 da budu za, 2 protiv, pa je fotka prihvacena), nego samo kako on kaze. Pusti on lepo ostale da diskutuju valja li fotografija ili ne, ispucaju svoje argumente, a onda Toske pridje, razgura ih i uradi kako on smatra da treba (prihvati ili odbaci fotku za izlozbu).
Moze neko da kaze da to nije demokratija, vec diktatura, ali ne... diktatura je kad onaj ko odlucuje nema blage veze sa zivotom, demokratija je kad glupa vecina nadglasa pametnu manjinu (ne mora biti uvek, ali ako se dogodi samo jednom, svakako vodi nazadovanju), a ono sto je bilo u vreme Toskica... to je bio sistem, pa ako prodjes, znas da stvarno vredis;
Doduse, i danas ako neko prodje za zvanje sa 5:0, onda se moze reci da stvarno vredi, ali kad se ljudi provuku sa 3:2, neko moze da se zapita da li bi prosao da je samo jedan od clanova zirija zamenjen nekim drugim. Ako ne, to onda nije u redu, i u pravu su pojedinci koji smatraju da bar za zvanje majstora treba da bude 5:0 ili eventualno 4:1. Naravno, sve pod uslovom da kriterijumi budu kao sto je to u ostalom svetu.
Nego, ima li interesovanja za U/L prezentacije Tosicevih fotografija (oko 76MB)? Mogu da upload-ujem ako ima interesanata, jer je do toga gotovo nemoguce doci, posto je to prezentacija koja je isla na promociji njegove monografije ili tako nesto, a nisam siguran da taj CD ide uz samu monografiju. Ne samo sto ima fenomenalnih fotki, nego sto je muzika...
Naravno, link samo preko PP.
Ja bih želeo taj link
Hvala
jijang
Sep 19 2011, 00:29
pa haj i ja,kad sam vec zapoceo ovu papazjaniju...
kobayashi
Sep 19 2011, 02:22
Poslao sam kao Reply onima koji su pitali preko PP.
Na zalost, na sve nacine sam pokusao da posaljem ostalima kao nove poruke, ali u svim browser-ima dobijem uvek ovo (dok sa Reply sve radi ok, mada ne ako promenim primaoca):
CITAT
Forbidden
You don't have permission to access /forums/index.php on this server.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
pa molim one koji su dobili link kao odgovor na PP da proslede ostalima koji su trazili preko post-a, ili da mi ovi posalju PP na koji cu odgovoriti.
kobayashi
Sep 19 2011, 09:01
Poslao i ostalima, radi mi slanje nove poruke bez problema tek kad dodam "RE:" u naslov...
Ne znam zasto radi samo tako kako radi, ali je bitno da radi
@kobayashi
Lepo objašnjena suština.
Lično mislim da vredi učestvovati iako dosta košta.
Stok fotografija - za svoje fotografije dobijate novac ali ništa od slave. Tržište veoma lepo reguliše šta valja a šta ne. Stalno morate da radite i da napredujete da biste bili konkurentni.
Foto sajtovi - nit dobijate nit dajete pare, dobro za početnike ali veoma brzo se dostigne izvesni nivo i tu nema daljeg napretka. Od gomile osrednjih i loših fotografija kvalitet teško da može da ispliva.
Izložbe dajete pare a dobijate zauzvrat i neku kakvu takvu slavu i priznanja. Vaš rad ipak procenjuju uglavnom kompetentni ljudi. Može dosta da se nauči i napreduje ali traži puno vremena i novca. Ne prolazi sve i svašta i zavisno od ranga izložbe može da se vidi puno kvalitetnih fotografija na jednom mestu.
Od svih sajtova 1x najviše sledi ovakav princip.
Esdy_11192
Sep 19 2011, 12:17
Ako moze i meni ta prezentacija Tosicevih radova.. Hvala
vetvet
Sep 19 2011, 14:26
Ta molicu lepo ni ja se ne bih naljutio da dobijem taj link. Hvala unapred.
stalex
Sep 19 2011, 14:38
ocu i ja
jijang
Sep 19 2011, 15:05
ja do sada nisam znao za 1x sajt(glup),kakva su iskustva sa tim?
cvele001
Sep 19 2011, 16:02
^ Pa vise manje dobra, u stvari vrlo dobra.
Pod jedan, stvrano prodju dobre fotografije, nema krsa ali s druge strane imaju dosta specifican "ukus" da se tako zirazim. Maltene unapred znas da li ce nesto proci ili ne.....
meni se licno dopada njihv izbor mada ume da bude pomalo monoton. U svakom slucaju vredi gledati te radove, ima stvarno fenomenalnih fotografija...
inace druga najpopularnija fotka (prosle godine) je fotografija jednog beogradskog advokata... sad vidim da je pala podosta ali je svakako izuzetno delo
http://1x.com/photo/27232/all/popular-ever/life-is-beautiful
slažem se za monotonost.
kobayashi, udri me sa linkom.
IronStar
Sep 20 2011, 00:01
CITAT (-NJS- @ Sep 19 2011, 17:46)

kobayashi, udri me sa linkom.
+1
yagodinac
Sep 20 2011, 11:03
CITAT (kobayashi @ Sep 18 2011, 23:18)

E, Toske je bio car nad carevima. Kad on zirira izlozbu, tu nije bilo preglasavanja (ono, od 5 clanova zirija mogu 3 da budu za, 2 protiv, pa je fotka prihvacena), nego samo kako on kaze. Pusti on lepo ostale da diskutuju valja li fotografija ili ne, ispucaju svoje argumente, a onda Toske pridje, razgura ih i uradi kako on smatra da treba (prihvati ili odbaci fotku za izlozbu).
Moze neko da kaze da to nije demokratija, vec diktatura, ali ne... diktatura je kad onaj ko odlucuje nema blage veze sa zivotom, demokratija je kad glupa vecina nadglasa pametnu manjinu (ne mora biti uvek, ali ako se dogodi samo jednom, svakako vodi nazadovanju), a ono sto je bilo u vreme Toskica... to je bio sistem, pa ako prodjes, znas da stvarno vredis;
Doduse, i danas ako neko prodje za zvanje sa 5:0, onda se moze reci da stvarno vredi, ali kad se ljudi provuku sa 3:2, neko moze da se zapita da li bi prosao da je samo jedan od clanova zirija zamenjen nekim drugim. Ako ne, to onda nije u redu, i u pravu su pojedinci koji smatraju da bar za zvanje majstora treba da bude 5:0 ili eventualno 4:1. Naravno, sve pod uslovom da kriterijumi budu kao sto je to u ostalom svetu.
Nego, ima li interesovanja za U/L prezentacije Tosicevih fotografija (oko 76MB)? Mogu da upload-ujem ako ima interesanata, jer je do toga gotovo nemoguce doci, posto je to prezentacija koja je isla na promociji njegove monografije ili tako nesto, a nisam siguran da taj CD ide uz samu monografiju. Ne samo sto ima fenomenalnih fotki, nego sto je muzika...
Naravno, link samo preko PP.
Može i meni linak...
:-)
Jo Husafet
Sep 20 2011, 15:37
Odgledao monografiju.
Imao sam prilike da vidim neke od njegovih radova i na papiru (i po zidovima), ali nikada u ovolikom broju.
Najjaci utisak (osim par portreta koji imaju neku sasvim drugu pricu i drugu vrednost), ostavila je upravo ova fotka, koja me je totalno izbacila iz koloseka.

Zakljucak:
Jadan je onaj ko pomisli da se bavi lajf fotografijom danas i nije ni cudo sto najslabije prolazimo na medjunarodnim konkursima upravo u toj oblasti. Jednostavno nema vise motiva koji bi mogli da se zabeleze, niti ljudi koji mogu da iznesu pricu dovoljno jako (i sa ove i sa one strane aparata). Svi su postali isti... namrgodjeni, podozrivi i nedodirljivi. Jbt ako prodjem kroz grad u sred leta i vidim ukupno troje nasmejanih ljudi, tu nesto bre opako nije u redu. Ni u vremenu kada su ove fotke nastajale nije se bas lagodno zivelo, pa je opet bilo duha kog sada - bojim se nema. Ili ga ja ne vidim.
Druga, mozda jos opasnija stvar za lajf fotografiju u Srbiji danas je odsustvo zanimljivih desavanja. Pod ovim mislim da okupljanja ljudi na jednom mestu. Ako izuzmemo par vasara godisnje, i povremene stocne sajmove, jedina veca okupljanja su demonstracije i protesti zbog ovog ili onog.
Zasto, o zasto nisam rodjen jedno 20-30 godina ranije?
evo ja sam bio u nedelju na vašaru u Šabcu i odmah da ti kažem da ništa nisi propustio, okinuo par snimaka i to uglavnom nekih objekata sa buvljaka, ljudi isprani i sivi kao nebo na horizontu tog dana. a ovo za 20-30 godina bih mogao u potpis da stavim.
ne stajte mi na muku

bas o toj street temi smo Jo i ja pricali pre koji dan...
efabrik
Sep 20 2011, 17:33
CITAT (Jo Husafet @ Sep 20 2011, 16:37)

Zakljucak:
Jadan je onaj ko pomisli da se bavi lajf fotografijom danas i nije ni cudo sto najslabije prolazimo na medjunarodnim konkursima upravo u toj oblasti. Jednostavno nema vise motiva koji bi mogli da se zabeleze, niti ljudi koji mogu da iznesu pricu dovoljno jako (i sa ove i sa one strane aparata). Svi su postali isti... namrgodjeni, podozrivi i nedodirljivi. Jbt ako prodjem kroz grad u sred leta i vidim ukupno troje nasmejanih ljudi, tu nesto bre opako nije u redu. Ni u vremenu kada su ove fotke nastajale nije se bas lagodno zivelo, pa je opet bilo duha kog sada - bojim se nema. Ili ga ja ne vidim.
Druga, mozda jos opasnija stvar za lajf fotografiju u Srbiji danas je odsustvo zanimljivih desavanja. Pod ovim mislim da okupljanja ljudi na jednom mestu. Ako izuzmemo par vasara godisnje, i povremene stocne sajmove, jedina veca okupljanja su demonstracije i protesti zbog ovog ili onog.

Pa nije bas tako crno...problem je u tome sto svi hoce visoku foto aparat tehniku, znaju sve o ISO vrednostima, gleda se primerak itd gluposti.
Slike se fotkaju ogromnim zumovima, pa i ne moze da ispadne fotka kako treba jer rakus u prvoj liniji ne odgovara. Za ulicu postoje samo tri objektiva 28mm,35mm i 50mm i naravno doosta mooda da se pridje cucne itd...
Jo Husafet
Sep 20 2011, 17:55
Ma lako bi bilo da je do tehnike, ali nije. Do ljudi je. Stila oblacenja. Forme, oblika i prenatrpanosti prostora (ali ne one "daleki istok prenatrpanosti sa pregrst boja i nabijene dinamicne radnje"), gde god se okrenes clutter zivi... bez nacina da ga ucinis zanimljivim, barem ne onako kako ja zamisljam da treba da izgleda. Na sve strane bilbordi, reklame, plakati i ostala, da prostite, sranja koja ometaju i ono malo forme sto je ostalo od ovog grada i njegovih ulica i zgrada.
Ljudi vise ne poznaju ono - slucajno sam te video, ucnio/la si mi se zanimljivim i napravio sam fotografiju. Bez ikakvih daljih obaveza objasnjavanja... za koga radim.. a gde ce da se pojavi... ko da svi kriju nesto ili misle da cemo duse da im otmemo aparatom. Pa ni Aboridzani vise maltene nemaju taj strah... a nama se vratio pod stare dane civilizacije.
Ljudi su kljucni momenat i ne vredi ti nikakav objektiv, niti rakurs, a da ih ucinis zanimljivim ako oni to nisu sami po sebi, ili ne zele da ni trunku doprinesu tome. Al' bole nas usi.. ugledamo se na kraljice splavova i prevrcemo golfove pune dece... samo veselo kroz apokalipsu

Candid jos i moze ponekad da se izvede, ali meni to nije cilj. Hocu interakciju izmedju mene i ljudi. Nemam valjda toliko kulovsku facu da svi apriori pomisle da radim za BIA-CIA i da cu odma Baraku u ovalnu kancelariju da posaljem telexom njihovu fotku da zavrse na Golom Otoku ili Gvantamu?! Jednostavno te saradnje nema, ili mora da se potrosi grdna kolicina vremena da se dobije. Ili ja negde zestoko gresim u pristupu celoj stvari. Ne znam...
upravo sve to što si napisao. a slikati stalno cigane koji nisu još tako prsli je zanimljivo isto kao i slikati babe i dede tele-objektivom u lendskejp orijentaciji sa naprašenim kontrastom.
Secas se Jo one ribe kod Beogradjanke?
ja je ufotkam dok je brisala usta od vode koju je pila na cesmi, i ona meni "jao pa sto bas dok sam ovako sva *****", ja reko vazi ajde onda jedan lep smesak pa da napravimo lepu fotografiju. Majku ti kao da sam je pozvao u stari VW kombi na kome pise "NOT A RAPIST".
Odmah "ma ne ne, necu da se slikam"... Pa dobro ti nemoj, nisam ja izasao na ulicu da nekome pokvarim dan

Definitivno su ljudi otisli dovraga, a ovaj je samo jedan u moru primera
nebersk
Sep 20 2011, 19:09
CITAT (Jo Husafet @ Sep 20 2011, 15:37)

Misliš da se nešto dešavalo 70-ih za vreme Tita
Jo Husafet
Sep 20 2011, 19:11
Pazi... listajuci fotke mog matorog koji se taokdje dosta bavio fotkom i izlgao kojekuda, znaci generalno zna znanje (ovi iz generacije '50og i sl. godista ga se mozda i secaju), stekao sam utisak da su se sljudi vise muvali po otvorenim prostorima. Trke camaca na Adi, amaterski sportovi, desavanja po gradu koliko hoces. Sad bre da navatam matorce kako se bocaju treba da zakazem termin. Sve se svodi na blejacinu po kaficima (gde opet, nedajBouze da nekog slikas) a kada su i neka masovnija okupljanja, a pri tom nisu namenjena lomljenju grada, onda ti treba akreditacija, ograde.. policija.. obezbedjenje... kerovi ,lavovi, tigrovi... Ja sa aparatom sam im ono bas pretnja po javni red i mir jelda?
Ako nista drugo - imali ste sletove.. meni je to bilo sasvim kul jedno okupljanje.. vizuelno strasno dopadljivo

@Bocca
Jos gore - odgovor je bio: Necu, i ovako se previse slikam. Sad.. ako se pod time ne misli na satiranje od fotkanja mobilnim po klozetu, znaci da je u dodiru sa fotografima i ima iskustva sa poziranjem. Sta joj je tesko? Da stane na 2.5 sekunde i osmehne se?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.