smeagol
Mar 11 2011, 18:39
ponekad kad fotkam nesto i koristim siroki ugao vertikalno (tada je najizrazenije),posebno visoke objekte,oni izgledaju kao krivi toranj u pizi.znam da drzim aparat ravno,vidi se recimo po povrsini vode.pretpostavljam da je do objektiva(koji je btw. krsh).promenio sam ga, malo ulozio kinte ali nisam bio u prilici da slikam nesto takvo ponovo.probacu ali cisto da pitam cemu da se nadam. hvala
djole_
Mar 11 2011, 19:06
UWA objektivi uvek prave distorziju koju moraš korigovati u photoshopu ili nekom drugom programu. Kada slikaš sa širokim uglom uvek imaš 'iskrivljenu' perspektivu bez obzira na kvalitet objektiva.
smeagol
Mar 11 2011, 21:00
ti mislis na krivljenje...slikao sam sa nekih 28mm.sve sto je vertikalno kao da je nagnuto ka unutrasnjosti fotorafije.vidlivost zavisi od daljine od objekta.prikazao bih sliku ali sam nov ovde pa moram to malo da provalim.hvala svakako
CITAT (smeagol @ Mar 11 2011, 21:00)

prikazao bih sliku ali sam nov ovde pa moram to malo da provalim.hvala svakako
ufuras fotku na jedan od
ovih ihs* i otvoris ovde tagove za fotku/image ovo je tag: [img][/img] izmedju turis link od fotke koju si ufurao na jednom od tih hosting sajtova.
*
image hosting siteskoji su objektivi u pitanju, taj stari i ovaj novi?
smeagol
Mar 11 2011, 21:17
stari je neki 28-85 nikkor kit koji je isao neko vreme sa d70 blenda sacuvaj boze,a novi je dx af-s nikkor 16-85 1:3.5-5.6g ed.sto se tice postavljanja slika procitao sam uputstvo ali malo vremena da ugrabim pa cu onda postaviti pa udrite po komentima.hvala svakako
djole_
Mar 11 2011, 22:12
Je l' misliš na barrel distortion ili keystoning? Sve to možeš efikasno srediti na računaru samo ostavi neki primer i reci šta te muči.
Jo Husafet
Mar 12 2011, 14:12
to sto po coskovima objekti teze da se privuku ka centru fotografije je normalna stvar distorzija pri fotkanju sirokim uglom.
Dva su nacina da se to ispravi: 1. Koriscenjem Tilt-Shift objektiva koji to ispravljaju na licu mesta i 2. Edit>Skew u PS-u pa gornje coskove povuci levo i desno tako da se vertikale ponovo dovedu da budu vertikalne.
Efekat krivljenja ka sredini se eliminise sto si blize horizontalnom postavljenom aparatu, tako da ako ti je potrebno da sve bude "u vinklu" moras da postavis aparat horizontalno po obe ose.
smeagol
Mar 12 2011, 15:17
ne znam bas teu terminologiju.sta je barrel distorsion i keystoning?kakvi su to tilt-shift objektivi.nisam bas toliko profi pa ne znam bas sve

.aparat jeste ravan po x i y osi ali mislim da je nadib po z(gore dole) problem.veceras postavljam slike pa cete videti.hvala puno
Jo Husafet
Mar 12 2011, 15:37
Gugl majstore.. gugl. Znaci mi ti ovde damo termine, ti posle kuci sednes malo pa prekopas po netu. Ne mozes da ocekujes da ti sada teoriju o kojoj su knjige napisane neko ovde sazvace u pola strane. Rekli smo ti najvaznije, dovoljno za brzu pretgragu po netu i dobijanje odgovora na sva pitanja.
Sto se nagiba tice, kazem efekat moze da se smanji uvodjenjem aparata u horizontalu a na visinu, osim ako se ne veres po banderama ne mozes da utices. Zato i postoje Tilt-Shift objektivi.
http://lmgtfy.com/?q=tilt-shift+lens
djole_
Mar 12 2011, 17:11
Google i YouTube su ti ovde dobri drugari. Evo čak i ako ne znaš engleski, samo prati šta treba da isklikćeš u PS i da popraviš perspektivu:
http://www.youtube.com/watch?v=IZqIkral5wQ...feature=related Kreneš od ovog videa i pogledaš što više tutorijala na ovu temu i eto ti odgovora. I naravno - knjige.
smeagol
Mar 12 2011, 23:24
dobro,naravno,hteo sam da krivinarim.

ona tilt-shift fotografija je kao da fotkas igracke.problem se zove keystoning.hvala svakako pa i na kritici.pomogli ste kreativno...cenim
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.