CITAT (maree @ May 4 2010, 14:35)

U Decanima je dozvoljeno fotkanje sa blicem ?
Jesi li to na kvarno kad niko negleda ili kako ?
Stvarno me interesuje jer bi hteo da fotografisem neke svetitelje i samu tehniku/stil oslikavanja.
Veola lepa serija

Kao prvo da se zahvalim kolegama na pozitivnim kritikama.
(G.Bokan, slažem se za pozu...) Nešto najlepše što sam video su Visoki Dečani i svakom preporučujem da po svaku cenu proba da ode tamo. Što se tiče fotografisanja, ono je zabranjeno profesionalcima, a amaterski je slobodno (i sa blicem). Ja sam napravio par snimaka dok me veoma uljudno nisu uputili da to ne radim. Za to je potreban blagoslov a čini mi se (ovo nije provereno) da postoji i ekonomski deo priče. Samu portu i sve u njoj, dozvoljeno je fotografisati. Postoji i problem ne najavljenog dolaska/ulaska u manastir od strane italijana koji ga čuvaju.
Ako se sve to prebrodi, ostaje najveći, prevashodno tehnički problem, a to su visina manastira, nedostatak prostora i veliko odsustvo svetla (oltarski deo). Nije mi poznato kako bi ovo moglo da se prebrodi sa zadovoljavajućim rezultatom a bez veoma velikog angažovanja raznih foto i drugih pomagala, svakako i ljudstva.
U Pećkoj Patrijaršiji, niko nam nije branio fotografisanje.
Pozdrav
Nadam se da se ne ljutite za potonju fotografiju pošto ne odgovara temetici foruma
Visoki Dečani
(panorame su napravljene od više fotografija i koliko je moguće, korigovana perspektiva)