stefkenis
Apr 26 2010, 19:32
Interesuju me mane i vrline Fuji s9500, neka vasa misljenja, iskustva itd. Posto sam resio da uzmem neki malo bolji aparat, a ovaj je ispao polovan za super cenu. Hvala
bojan.r
Apr 26 2010, 22:29
a koja je super cena? mislim da danas, pored novih aparata za taj model ne treba dati više od 150e, iako i sam posedujem sličan (tj skoro pa isti) S9600.
slične (i bolje slike) dobićeš sa Fujijem F70/F200, a aparat će ti stati u džep i moći ćeš da ga nosiš svuda....
stefkenis
Apr 26 2010, 23:28
pa mislim da je super jer sam uporedjivao cene polovnih sa neta i traze po 250-300 ovaj trazi 21 000....
bojan.r
Apr 27 2010, 00:09
ne znam šta da ti kažem, te cene od 250-300e svakako nisu opravdane, Može onda traži 21k, ali to realno toliko ne vredi...
Skupljaj pare i kupi neki DSLR... Npr Nikon 40d,canon 350d-400d ili pak sony a100 ili a200...
To da kupis za te pare je po meni bacena para jer ces kad-tad hteti da kupis dslr a pare koje das na taj tesko ces izvuci...
Ja sam
Apr 27 2010, 10:07
Ja sam dugo slikao sa s9500 i to je fin aparatic. Ali sada imas da uzmes polovan canon 400D za 250E, a to je vec mnogo bolji aparat... Sve zavisi kakve planove imas. bojan.r je u pravu da danas mozes naci kompaktne aparatice koji imaju bolji kvalitet slike. A opet ja sam mnogo slika uradio sa tim fujijem koje su odlicne. Evo pogledaj
http://photo.net/photos/dzodan 90% slika je sa njim...
E te cene 300E... to ne ide tako. Ja sam svoj pre vise od pola godine prodavao za 200E.
Sve u svemu, slazem se sa ConeS. Skupi jos 100E-200E i kupi odlican aparat. Za 400 npr vec mozes da uzme 450D a to je fenomenalan aparat.
tommy61
Apr 27 2010, 10:18
Mislim da je i 150 mnogo za ovaj aparat...
zeka1dz
Apr 27 2010, 10:34
Ортак има 9600 и стварно није лош апарат али када га сада погледам и упоредим са мојим 450d сигуран сам да би се покајао због куповине. 9500 није мали апарат и самим тим није ни лако носив. Димензије нису много мање од xxx CANONA или рецимо NIKONA 40d па размисли стварно о куповини. Можда неки други модел као нпр. Panasonic Lumix DMC-TZ6 или слични ако ти не треба неки гломазан апарат а да опет има М начин снимања.
Имаш леп тест на
http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom/
Zaboravi, sem ukoliko ga dobiješ na poklon - onda je odličan aparat.
Krajnje je glupo da sad kupuješ nešto što je bilo aktuelno u vreme dok je retko ko na Zoni, a i uopšte, imao DSLR.
stefkenis
May 3 2010, 13:38
tommy61
May 3 2010, 14:30
Neuporedivo bolje... To je ipak pravi aparat... Jedino sto za otprilike istu kolicinu novca imas Canon 1000D koji ima nesto bolji senzor, za razliku od starog CCD-a u Nikonu koji vuce korene iz starih D40x itd... Ima Live View i neke stvari malo bolje, i druge malo losije ali u svakom slucaju bilo sta da izaberes neces pogresiti...
Ili dobar kompakt, ili jeftiniji Dslr, ja bih izbegao ultra zomm - prosumer...
narode moj a Vi svi zboravljate par stvari:
pod 1.DSLR je rupa bez dna-koliko dash sad za njega dacesh bar josh 50% ako ne i isto u narednih par godina za sto cuda
2.DSLR pa josh sa sve objektivima, i sto drugih chuda zahteva srednju/vecu torbu shto nekad ume da smori
3.kad se nauchish na loshijem tj.prodjesh neku shkolu, vishe kasnije cenish/bolje iskoristish maximum jache sprave
4.imaju prosumeri smisla ako chovek zna za shta mu treba-ja npr necu preboleti shto nisam imao SOny F717(i josh par aparata) jer je to takav objektiv...i tako specifichan aparat...>ali s kod prosumera morate jako dobro upoznati sa aparatom i njegovim mogucnostima i shta Vam od istih koliko znachi...
5.Nisam koristio Fuji 9500 ali sumnjam da F70 daje priblizno isti kvalitet fotke, zbog sochiva objektiva(chista fizika nema shta)>f70 imam i definitivno ne moze taj prcmoljak od objektiva(10x zoom spakovanih u minijaturu) da isprati senzor ponekad...to govotim iz iskustva ili moj aparat onda neshto nevalja...
6.Shta fali Fuji 2500 npr?solidan raspon,znajuci Fuji (u klasi) i solidan senzor,nauchicesh meke bitnije stvari oko aparata i fotografisanja pa kad za par godina predjesh na DSLR znacesh shta si kupio...>ovako,bez uvrede, verujem da necesh moci da iskoristish sav potencijal...>govorim u smislu ulozneo/dobijeno "value for money"
kobayashi
May 6 2010, 23:06
Pa to za 'bunar bez dna' je vazilo do pre neku godinu.
Danas moze da se kupi polovan D60+18-55, 50/1.8 i/ili 35/1.8, i to je dovoljno za ucenje.
To sto na prosumer-u ima blic moze da okaci macku o rep, imao sam jedan i znam da se njime ne moze fotografisati grupica od 5 ljudi kako treba, sto npr. odradi neki moderan kompakt aparat bez problema.
Drugo, mnogo je bolje, ako vec hoce, da juri Canon G11 ili nesto slicno, naravno da treba znatno vise para, ali to je jedino sto moze da pruzi neki zadovoljavajuci kvalitet slike, a da nije jeftiniji DSLR ili ovi novi bez ogledala.
Ja sam se pre neko vreme zarazio sa kvalitetom slike sa 5D (i morao da ga pazarim na kraju), i prema njemu slika sa bilo kog krop DSLR-a izgleda njanjavo kao da je sa kompakta od pre 3 godine., narocito sa nekim ne preterano skupim objektivima.
Ali da vidis ti tek sliku sa npr. Fuji S5600 kakva je prema slici sa krop DSLR-a, a kamoli 5D, ne bi vise ni trenutka razmisljao o starom prosumer aparatu!!!
Stariji prosumer-i naprave odlicnu sliku kad ima PUNO PUNO svetla. Cim je situacija da se mora staviti ISO 200 ili 400, a to je cim ima malo oblaka, ili je hladovina i sl., slika je muljava, nema dobre boje, nema dobre detalje, nema nista sto imaju cak i najjeftiniji novi kompakti od 100e!!! Taj kvalitet fotki je bio WOW u vreme kad je DSLR bio nedostupan velikoj vecini ljudi u Srbiji, ali sada bolji kvalitet slike daju cak i mobilni telefoni, a da ne pominjem koliko je DSLR dostupniji nego nekada.
A što bi dao 210€ za totalni "out of date" proizvod, dimenzija jednakih ulaznim modelima DSLR aparata?
Ako hoćeš DSLR kvalitet, onda se pomiri sa gabaritima, ali ako nećeš beži od tih "wanna be dslr" nekompaktnih kompakta i prosumera. Kažu da najbolje fotke pravi onaj aparat koji ti je pri ruci!
@Kobajashi-deo toga shto kaazesh jeste tachno, ali mobilni bolji od,nebitno kog, pravog foto-aparata

?Buduci jelte da mobilni namaju opticki zum tj da je njihov objektiv jedan staklic a vec smo prezvakali 1000 x
da staklo crta sliku a ne senzor...?I ta kombinacija koju si naveo D60 ili shta vec + objektivi OPET koshta ~500 evra shto je duplo vishe nego neki prosumer/kompakt hta god...i nemash pokriven tele-raspon,shto moze da zafali ponekad, zavisi od potreba, naravno...No da ne tupim dalje, ja sam izneo svoje misljenje, a
to je da DSLR nije reshenje za svakoga...Svi smo mi ovde samo da iznosimo svoja iskustva i zapazanja, a autor je konachni sudija...odluka je na njemu...
Ko nema pojma da slika, njemu je u principu svejedno čime slika, neće da valja u bilo kom slučaju. Zbog čega je toliko ljudi mišljenja da je većina novih članova Zone neko koga ne zanima da slika, uči, napreduje, da je netalentovan, i da će najverovatnije da pogreši ako uzme DSLR?
Ja uvek pretpostavljam da je neko ko se registrovao ovde zbog naših fotografskih foruma neko koga fotografija u načelu zanima, i da ima nameru da potroši neki minimum slobodnog vremena za sopstveno usavršavanje. Uskratiti mu alat u samom startu, pogotovo ako može da ga priušti, mislim da je potpuno pogrešno.
Uvek ga može prodati ako ukapira da to nije za njega, i to sigurno brže nego prosumer.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.