Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Etaziranje
Dizajn Zona > Specijalni forumi > Arhitektura
biser
dragi moji...

Ja danas dobih jednu vest kojom mi se nudi da se ukljuciim u davanje ponude za etaziranje jedne zgrade. U stvari to je par ulaza u sklopu jedne lamele...

Da li neko ima iskustva i zna koliko se krece cena da se obavi jedan takav posao.
Naravno, moram da platim licencu i i da platim izvor te dobre vesti, ali sve ukupno da li znate kako se krece realna ponuda za takav posao u unutrasnjosti- podrucje Vojvodine, ako je od znacaja.

Hvala, pa da komentarisemo i dodjemo do zakljucka zajedno.
Pozz
okmijun
Sta ti je bre to ETAZIRANJE??????
biser
CITAT (okmijun @ Mar 16 2010, 21:52) *
Sta ti je bre to ETAZIRANJE??????

salis se? tongue.gif
to me je vec pitao jedanan drugar

"ODGOVORI:

1.Etažiranje je tehničko - upravno - pravni postupak kojim se uspostavlja etažno vlasništvo.

2.Etažno vlasništvo je vlasništvo nad stanom ili drugom samostalnom prostorijom (poslovnim prostorom, garažom, itd.), povezano s odgovarajućim suvlasničkim dijelom (idealnim dijelom) nekretnine koja se sastoji od zemljišta sa zgradom ili od prava građenja sa zgradom.

3.Etažiranjem se potpuno sređuje zemljišno - knjižno stanje Vašeg stana, poslovnog prostora, garaže, itd., odnosno cijele nekretnine (zemljišta i zgrade).
Vlasnik nad nekretninom (stanom, poslovnim prostorom, garažom itd.) koji nije upisan u zemljišne knjige, te nema adekvatni dokaz o vlasništvu, nakon etažiranja, bit će upisan kao vlasnik svog stana, poslovnog prostora, garaže i sl., a suvlasnik nad idealnim dijelom nekretnine (zemljišta sa zgradom ili od prava građenja sa zgradom).
Nakon etažiranja, vlasnici mogu dobiti "čiste papire".

- to je.
ja bih trebao da premerim stanove( kao i komplet zgrade), da iscrtam sve osnove i prikazem povrsine.
Advokat bi trebao sve to da overi...tako nesto.

Nemoraju svi vlasnici da ucestvuju vec oni koji zele....

i? Ja sam pitao koliko da naplatim svoj deo posla?
Neko mora da zna.

pozz.

ps:Hvala sto si bar zainteresovan za ovu temu.
nidzos
CITAT (biser @ Mar 17 2010, 11:21) *
i? Ja sam pitao koliko da naplatim svoj deo posla?
Neko mora da zna.

Naplati 1e/m2 + troskovi a da nije ispod 100eur, jer i nemas nekog projekta, samo osnove u bojama po vlasnicima. Sad da li je malo ili mnogo unutrasnjost, periferija, centar vise niko ne zna. Pazi samo oko naplate, ne smes uzimati od klijenata kes bez fiskalnog racuna. Ta kontrola je pocela sa ovim legalizacijama.
biser
hm, da.
mozda je to realna cena koja se pretpostavlja.
Ali da li tu dolazi i neki pravnik (advokat) koji to pokrece, kao predstavnik nekoga ili samo arh. ?
-hocu reci - nisam siguran da li ja tu sumu delim s nekim ili je cisto za moj iscrtani projekat.
nidzos
Pa ako ti ugovaras onda vidi koliko ti trazi advokat za papire sa taksama i zahtevima i koliki su, pa ga ugradi u cenu...
aleksp
Možda nisam dobro obavješten, ali etažirenje NE RADE arhitekte već geodetske firme koje i inače rade razne vrste premjera.
aleksp
Geodetska firma to ovjeri pa se sa tim ide na dva mjesta:
- katastar, da bi se dobio posjedovni list
- sud, zemljišne knjige, da bi se dobio ZK izvadak.
aleksp
Uloga advokata u toj priči - nema je. Nema potrebe za advokatom,osim ako je vlasnik stana prezauzet pa neće da gubi vrijeme hodajući po tim institucijama pa plati nekome ko uopšte ne mora da bude advokat da predaje dokumentaciju za njega.
okmijun
CITAT (aleksp @ Mar 18 2010, 09:01) *
Geodetska firma to ovjeri pa se sa tim ide na dva mjesta:
- katastar, da bi se dobio posjedovni list
- sud, zemljišne knjige, da bi se dobio ZK izvadak.

U KGu ti nijedan geometar to ne bi overio, svi imaju svoje ekipe koje mere profi, sa kontrolnim tackama i uglovima, sto nijedan arhitekta nece moci nikad sa svojom opremom da odradi, dakle da bi bilo validno mora geo da odradi.

....

To se kod nas zove drugacije, al recimo da sam mislio da je to al nisam bio siguran, al nije ni bitno....
nidzos
U CG je tako sad, ovlasceni geometar meri objekat, pravi elaborat i onda u katastar (meri ga laserom kao i svi mi). Ja sam jednom radio cepanje kuce na tri stana ali to je proslo tri godine i nije bilo advokata, sad od slucaja do slucaja i nekad i sad. Zakon se menja a i propisi po opstinama.
Medjutim, ako postoje neke transakcije koje se desavaju u promeni vlanistva a nisu pracene ugovorom npr. nasledstvo, kupoprodaja, poklon i sl. nije lose imati advokata.
biser
Nism stigao da ispitam, jos nisam ni dao neku ponudu koja se od mene trazi, ali covek koji mi je to predlozio stalno spominje advokata (njegovog), pa sam pomislio da...
Ko zna...

-Imam jednu fotokopiju etaziranja objekta, i to je par A4 listova:

-Zahtev
-Kopija uplatnice takse
-Podaci o objektu, parceli; ispod je mali crtez (ne u razmeri) objekta sa podelom vlasnistva, a pored je tabela sa povrsinama po etaznim telima
i na zadnjem listu je
-umanjena fotokopija licence.

Sve je overeno pecatom: (ogovornog) gradjevinskog inzenjera.
Overeno u sudu, overeno od strane lica koje je zahtev podnelo da se slaze sa planom i to je to.
Nigde geometar, nigde advokat, nigde arhitekta, nigde razmere, par spoljnih i par unutrasnjih kota i mozda boja(imam fotokopiju gde je par nijansi sive).

Pa to cu da uradim i za sitne pare.
Neko mi je spomenuo da ce jedan da trazi 2000 dinara po stanu da to uradi.( stanovi su od 42- 67m2)
pitanje je koliko ce od (vise od)stotinjak stanova u lameli da odluci da radi i svoj stan( tj da plati).

Ps:
@Nidzos
- ti si u CG-u ?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.