Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: [RAZNO] ICAR
Dizajn Zona > Specijalni forumi > 3D i modelovanje
icman
Evo nesto iz domace "kuhinje".
Posto sam cesto u situaciji da se sa klijetom (arhitektom), natezem u WIP renderima po pitanju boja i sl., drugar je napravio jedan programcic kojim mi je sada ta "komunikacija" olaksana.
Zahtevi klijeta (arhitekte) uvek u neodredjeni (..."daj malo tu boju prosvetli"..."dodaj kap zelene"....."ovo bi kao dres Manchester United-a"... i sl.). Posto ja ne citam misli a on ne zna da radi u Photoshop-u i sl., pa da mi lepo vizualno objasni sta hoce, on lepo dobije jedan *.exe u kome mu je spakovano par "pogleda" koji su podeljeni po layer-ima (podela uradjena u PSD mangeru). Dobije jednostavan korisnicki interfejs gde moze da izvrsi odredjenu korekciju svakog layera i snimi podesavanja i ista mi posalje...
Da ne bih sada mnogo duzio, ovde su primeri pa bi C&C bili dobrodosli a drugar je otvoren za eventualnu saradnju, ako se nekome ukaze potreba za ovim.
http://www.4shared.com/file/178642173/a4ee...ni_boravak.html
http://www.4shared.com/file/178643596/f5b2...ancelarija.html
http://www.4shared.com/file/178646058/8faa955b/Stan.html

P.S. Ima mali help i bilo bi dobro da pogledate, narocito zbog shortcut-ova

watson i ajkula
Gotivno ti je ovo... lepa zamisao... smile.gif

Provalio sam sva podesavanja iz prve, sve pohvale drugaru na aplikaciji... evo ja sam zainteresovan...
icman
CITAT (watson i ajkula @ Dec 22 2009, 14:40) *
Gotivno ti je ovo... lepa zamisao... smile.gif

Provalio sam sva podesavanja iz prve, sve pohvale drugaru na aplikaciji... evo ja sam zainteresovan...

tnx. Maltretirao sam ja njega par meseci da bi dosli do ovoga. Ideje, sta sve treba da radi program, su se logicno nadovezivale jedna na drugu a covek ne voli da ostavi nesto nedovrseno pa mi je svaku zelju ispunjavao.
Recimo "prozirnost" layera lako mozemo iskoristiti za vise postavki nekog namestaja u sceni, Jeste da se mora izrederovati prazna soba pa svaki namestaj posebno, ali onda je efektno sve to imati kao jednu prezentaciju, +izmena boja. Pa ako si agent za nekretnine ocas posla mozes da klijentu prikazes stan sa razlicitim postavkama i na licu mesta mu sve to ofarbati kako se njemu svidja +export bmp. Sa jednim laptopom na terenu i "elokventnom plavusom" resis sve. dry.gif
icar_beograd
Evo kako izgleda vas projekat u Icar programu:
http://www.4shared.com/file/183072178/79e2d522/Kupatilo.html

Par bitnih pojedinosti o programu.
Program ima ogranucenu autonomiju. To znaci da ne mozete otvoriti projekat (3dmad...) i da sve "radi". Svaki put kada zelite da vas projekat bude "upakovan", to za vas mi moramo uraditi.
Sta vi treba da uradite?
Koristeci PSD menager, rasporedite vase objekte onako kako vama odgovara.
Napravite razlicite "poglede", i u jednom txt fajlu ispisite nazive layera.
PSD i txt fajl (broj PSD fajlova i layera po fajlu nije ogrnanicen, osim da to bude neki razuman broj, recimo 10-15 pogleda i 10-20 layera po pogledu) posaljete, i za sat - dva dobijate exe fajl.
Cena je 20 evra po projektu.
Moguc je svaki dogovor (verzija na engleskom, svahili..., posebni zahtevi po pitanju funkcionalnosti...)
Rado cu odgovoriti na sva vasa pitanja.

Autor programa,
Nesha
ddd s
Super realizacija, medjutim daleko od originalne ideje.
Jos pre 5-6 godina je JUB izbacio "Dizajn studio" koji radi istu stvar sa jednom velikom prednoscu - dostupan je On-line.

Vise mozete pogledati OVDE klikom na Jub design studio.

Inace, sve pohvale za user interface i realizaciju. I cena je korektna, jedino sto je mnogo vremena porrebno za dobru prripremu *.psd fajlova.

Lose je birati boju preko slajdera i mislim da je bolje da se izabere konkretna boja i dodeli objektu. Gotovo je nemoguce posle na vas nacin definisati odgovarajuci ton nekog proizvoda. Implementacija RAL karte je imperativ u ovakvom tipu softvera.

Moj savet je konverzija odnosno razvoj te aplikacije za online upotrebu.

Cestitke
icman
CITAT (ddd s @ Dec 28 2009, 11:42) *
Super realizacija, medjutim daleko od originalne ideje.
Jos pre 5-6 godina je JUB izbacio "Dizajn studio" koji radi istu stvar sa jednom velikom prednoscu - dostupan je On-line.

Vise mozete pogledati OVDE klikom na Jub design studio.

Inace, sve pohvale za user interface i realizaciju. I cena je korektna, jedino sto je mnogo vremena porrebno za dobru prripremu *.psd fajlova.

Lose je birati boju preko slajdera i mislim da je bolje da se izabere konkretna boja i dodeli objektu. Gotovo je nemoguce posle na vas nacin definisati odgovarajuci ton nekog proizvoda. Implementacija RAL karte je imperativ u ovakvom tipu softvera.

Moj savet je konverzija odnosno razvoj te aplikacije za online upotrebu.

Cestitke

Stoji to sve, meni je prevashodno bio potreban programcic da bi WIP rendere doveo u zeljeni final sa sto manje verbalne komunikacije i gledanja u pasulj sta klijen hoce. Nesa je to kasnije razvijao (on ce i da "preuzme" ovu temu, pa ga pitajte da li moze da prilagodi program vasim potrebama).
Ja sam u situaciji da klijent ima kuci ADSL, a na poslu obican modem. Kuci skida slike i gleda na laptopu a na poslu na normalnom monitoru. Sve mu je naopako. I zelje od kuce do posla mu se promene...i tako u nedogled. Zato je Nesa napravio sistem da se samo setovanja salju kao poseban file putem emaila...bila je varijanta da radi sve i online. Tako se mi sporazumemo u par koraka i posle nema "...ja sam mislio...."

Sto se tice boja, ja sam trazio da budu slajderi jer mi nije bio cilj da jurim odredjenu boju po RAL-u, mada je u pocetku bilo tako reseno i to je bilo cak i lakse isprogramirati. Ovako nekako imam vecu slobodu. Mogucnost snimanja podesavanja su kasnije izrodila i izbor za export BMP-a i sl.... Mogucnost skrivanja layera ili izbora trenutno nevidljivog layera zajedno sa vidljivim daje dosta mogucnosti za istovremenu korekciju sto recimo PS ne moze,....Ideja je bila da Action iz PS-a nekako svedemo na UserFriendly interface, ali za totalne..hm..Usere

Meni program dosta odradjuje posla, narocito kada arhitekta "odluta" pa ni sam ne zna sta hoce...skracuje mi mnogo u fazi test rendera a desavalo se i da klijet "kupi" projekat sa sasvim kontra bojama od originalno zamisljenih. Ukusi su razliciti, pa kada mu na licu mesta udovoljis to je veliki +.
GOKSIMASTER
bogme svaka cast , jos ce ovo da preraste u kompoziting softver biggrin.gif
GOKSIMASTER
A sad kritike biggrin.gif

Nacin selektovanja uzasno iritira , mislim da bi klijent poludeo .

Bilo bi idealno kada bi se predmeti mogli selektovati klikom na njih recimo kad misem predjes preko plafona a on dobije crveni outline ili tako nesto pa ga selektujes i outline posane zelen , kliknes shift selektujes jos nesto i sto je najbitnije kad ne stisnes shift napravis totalno novu selekciju a ne da ti cuva stare selekcije pa da se pogubi covek.
icar_beograd
Hvala na komentarima.

Početna ideja u razvoju aplikacije je bila pojednostavljenje komunikacije na relaciji 3D animator - arhitekta (ICad - ARhitkta, otuda i ime...). Uz bitan uslov da je korisnik gotovo potpuni informatički neupućen.

Vremenom, korak po korak, zahtevi su proširivani, i došli smo do ove verzije.

RLA - verujte mi na reč, jedan od razloga za takav način "bojenja" je jednostavnost u programiranju (u slučaju JUB-a). Mogućnosti koje ICAR pruža su neuporedivo naprednije. Ne postoji stvar koju sa slajderima ne možete izvesti, dok je RLA paleta vrlo ograničena, izborom boja i kvalitetom transfomacija. Na primer, konverzijom gubite belu boju. Ako je početna boja objekta sa nijansama bele, sive, nakon tranformacije u, recimo plavu, nećete imati belu boju, već samo nijanse plave. Kod ICAR-a to nije slučaj.

Neprovidnost omogućava da imate više postavki enterijera. Sa par klikova, menja se kompletan nameštaj prostora.

Možete snimiti podešavanja i po potrebi ih pozivati, štampati, eksportovati...

Komunikacija je jednostavna, slanjem i učitavanjem fajla od nekoliko 10K.

Jednim klikom menjate sadržaj svih layera, u svim pogledima. Nije mi poznato da to i jedna druga aplikacija može. Ne mislim da je to nešto mudro, ali se, možda, niko toga nije setio. Sve to, i još mnogo, mnogo toga drugog i kvalitetnijeg možete uraditi sa PhotoShopom, ali neuporedivo sporije, uz uslov da to umete.

Tačno je da je potrebno izdvojiti malo vremena za pripremu PSD fajlova, ali mislim da se od toga ne može pobeći, barem uz uslov krajnje jednostavnosti aplikacije.

Izbor načina selekcije nametnuo se u razgovorima sa potencijalnim korisnicima (ne baš upućenim u računare). Možda je vičnijima i suviše danguban, ali pruža mogućnost zaključavanja, vizuelno logičnog, što može biti izuzetno korisno.

Predlažem da probate. Prvi rad će biti besplatan. Šta treba učiniti?
Rasporedite svoje objekte u PSD Menageru u layer-e (koliko god želite, ali neka to bude neki razuman broj - 10, 15, 20...) i izrenderujte više pogleda (opet isto, recimo 10-ak), i jedan txt fajl sa nazivima layer-a, koji će biti ispisani u dnu aplikacije, ispod ikona layer-a. Dignite PSD i txt fajlove na neki od FileSherver servera i pošaljite prečice. U roku od sat vremena od trenutka prijema fajlova poslaćemo vam exe fajl.

Hvala na pažnji.
Pozdrav,
Nesha
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.