Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: 3d max puca
Dizajn Zona > Specijalni forumi > 3D i modelovanje
05111983
pozdrav svima, imam problem i ne znam da ga resim.
Uvezao sam planove iz autocad-a i po njima izvukao poligone (zidove stana) posle sam dodavao ranije uradjene elemente za scenu (enterijera). Kada mi vise nije trebao importovani model iz autocad-a obrisao sam ga i sada mi puca max cim selektujem te zidove ili kada brzo zumiram scenu sa tockicem misa ali se ne dogadja kada selektujem sve pa precicom Z zumiram... jeli neko imao slicna iskustva i dali ima nekih resenja kako da popravim scenu da mi ne puca max ?

hvala
shogun
CITAT (5111983 @ Nov 17 2009, 03:30) *
kako da popravim scenu da mi ne puca max ?

Probaj ovo za pocetak: otvori novi (prazan, kad startujes max) fajl u max-u pa merge-uj sve elemente iz tog sumljivog fajla.
05111983
mergovao sam fajl od scene i taman sam pomislio radi extra i puce max ali je duze (mozda minut u najboljem slucaju) radio scenu ovako, citao sam po netu ali nista nisam nasao da radi mozda da se ponovo snimi scena na neki nacin ... da i recoveri fajl mi pukne isto jeli ima neki dokument za max da objasnjava te greske sta ih izaziva koji su uzroci ...
hvala na odgovoru
btw. ako ima jos neka ideja....

mislim da je uzrok taj cudni spline koji sam obrisao (iz uvezenog .dwg) mozda je bio attacovan za novi obj. koji sam izvukao iz njega jeli moze to da bude problem?
DarkNemos
1. Da li si ubio viewcube?
2. Koju graficku imas?
watson i ajkula
Desni klik u viewport>quad meni>unhide all (i leyere, kada te upita) i pocni da brises delove scene dok ne otkrijes gde se kriju zli poligoni (selektuj objekte preko "select by name", prečica H)... pre toga sačuvaj kopiju scene. wink.gif

A ovo merge-ovanje bi trebalo da je resilo problem... ne kontam. Pokusaj da otvoris novi max, untitled i uvozi deo po deo scene, umesto celu odjednom, tako isto mozes da otkrijes gde je problem... merge, pa odaberes da uvezes deo objekata... sve dok ne dobijes zdravu scenu smile.gif

To je u max 2009, jel? dry.gif
yokozuna
Poreed gore navedenog instaliraj i Max-ov SP1, mislim da to resava toj problem.
05111983
ovako max je 9 (ne 2009) graficka Nvidia GeForce 9600 GT...
Nisamdzija
CITAT (5111983 @ Nov 17 2009, 03:30) *
Kada mi vise nije trebao importovani model iz autocad-a obrisao sam ga
hvala

Ako si obrisao objekat koji si uvezao iz CAD - a preko podobjekata, kao sto se to inace radi u CAD - u, onda ti je ostao Pivot point od tog objekta i informacija o velicini objekta. Ako je to bio neki komplikovan objekat Max ne uspeva da "u letu" izracuna velicinu objekta, pa ti zbog toga puca. Ako pritisnes z , onda se obavlja samo jedan ciklus preracunavanja dimenzija.
05111983
CITAT (Nisamdzija @ Nov 17 2009, 11:30) *
Ako si obrisao objekat koji si uvezao iz CAD - a preko podobjekata, kao sto se to inace radi u CAD - u, onda ti je ostao Pivot point od tog objekta i informacija o velicini objekta. Ako je to bio neki komplikovan objekat Max ne uspeva da "u letu" izracuna velicinu objekta, pa ti zbog toga puca. Ako pritisnes z , onda se obavlja samo jedan ciklus preracunavanja dimenzija.

da tako nekako ako sam dobro shvatio ali kako da ga smirim da ne rusi max mislim da ni nema resenja nego da ponovo pravim zidove i da ne brisem nego da stavim "hide", kako vi postupate kada uvozite iz cad-a ?
toma
napravi najobicniju kocku, onda je pretvori u editable poly objekat pa idi na attach i klikni na taj tvoj objekat koji si pravio. To bi trebalo da resetuje podatke o pivotu koje je pominjao nisamdzija. Onda u subobject>element obrisi kocku i ostaje ti tvoj objekat ali sa pivotom od kocke.

drugi put kad budes radio nemoj da pravis novu geometriju unutar samog objekta koji si importovao iz cad-a nego pravi nove objekte, tako kad obrises onaj referentni iz cada ostaju samo ovi napravljeni u maxu...

max uvek pravi probleme kad je neka neverovatno velika geometrija uvezena iz cad-a ili kad je geometrija mala ali uzasno daleko od koordinatnog centra, preporucljivo je u cad-u pomeriti objekte na nulu pre exporta.
watson i ajkula
Uzmi line u maxu i isctaj ponovo obrise tog zida u osnovi, potom dodeli extrude modifier... potom obrisi sve to sto si uvezao iz autocad-a
U sustini kada uvozim u max nesto iz cad-a, prvo otvorim to autocadu i prekontrolisem crtez.... potom selektujem stvari koje hou da exportujem (npr polyline zidova) i idem na opciju write block u autocad-u (W+enter) i na taj nacin exportujem nove dwg fajlove u neki folder.... i kada uvozim taj novi DWG u max, uvozim samo polyline zidova, samo polyline ploce, samo polyline prozora i sl....
wbalog
I još jedna metoda, koja nije baš profesionalna rolleyes.gif ...i meni se pucala osmica. Ja nemam CAD da popravljam bilo šta,
nego uvežem CAD file u max, pretvorim sve u ediutable spline, attach sve, i koristim ih samo kao blueprint.
Line-om iscrtam floorplan, extrude, convert to editpoly i to je to.
ZAtim možeš delete ono što ti ne treba.
To je najgora moguća metoda, ali meni samo to pomoglo sa max 8.

Edit: Sad vidim da i Watson i Ajkula, obojica biggrin.gif su predložili ovu metodu
05111983
Hej reseno! Hvala svim zonerima na odgovorima i vremenu, sada sam naucio nesto veoma korisno.

Btw. reseno je sa attach-ovanjem za edit poly (box) i posle je samo box (selektovan u podobjektnom nivou) obrisan ostalo je sada prilicno stabilno cak i zumiranje ide normalno znaci ne vidi probleme. Tacno ga je progutao prvi put napravio mali zastoj (max) i bilo je da li ce da pukne ili nastavlja i nastavio jeeeee.
Jos jednom hvala, nadam se da ce nekome jos koristiti ko bude koristio pretragu ako ima slican problem.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.