Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Budućnost arhitektonske struke
Dizajn Zona > Specijalni forumi > Arhitektura
nidzos
Izgubljena generacija
Citam ovaj tekst i nekako mi tuzno sve ovo. Kao da struka nestaje na ovim prostorima.

Tomica potpisao sa Italijanima izradu glavnih projekata rekonstrukcije 5 klinickih centara
Ovakvi projekti se ne rade cesto i one koji se nesto razumeju mozes nabrojati na prste.

Pa ovo
http://www.savabridge.com/
The Louis Berger Group Vašington, SAD i Pariz, Francuska - Rukovodilac projekta i Inženjer (RPI)
a nekad velika imena kao sto je Zezelj.

Nije da imam nekog direktnog interesa u ovim poslovima ali ovo prodje mimo nas. Kao da smo dobri samo za enterijercice i stambenu arh. koju delom diktiraju poluobrazovani investitori.
Posto nismo sposobni za projekat, recimo bolnice, tako se moze reci i da buduci doktori koji treba da koriste savremene uredjaje nisu sposobni za lecenje pa ce raditi samo strucnjaci iz Italije.

Mozda su stvarno pokusali da nadju nekoga sa ovih prostora i mozda nismo dorasli svemu tome. Nekako je tuzno.
okmijun
Samo kod nas su i etnopsiholoski faktori u pitanju, vekovna mrznja nepismenih srpskih seljaka prema srpskoj intiligenciji.
EUR
Sad nam se desava isto sto i celoj privredi posle slavne privatizacije. Kao sto su nestale skoro sve domace banke, kao sto nema Kluza, Beka, Zastave, PIM-a... Tako nece biti vise ni domacih projekata. Gledacemo arhitektonske mega zvezde ali samo kao kibiceri, mi cemo se baviti adaptacijam i krpacinama, enterijerima, dzepnim preduzimackim poslovima (kao npr preuredjenje stanova), zatim pisnjem zalopojki po strucnim casiopisima, raditi kao prodavci-konsulatnti po prodavnicama keramike ili namestaja... Mozda ce neko od svetskih arhitekonskih starova uzeti nase arhitekte kao razradjivace ili crtace? Sta fali jeftinoj radnoj snazi?

Dobro dosli u svet globalizma, druga liga, istok. dry.gif

Mozda bi bilo malo bolje ako bi smo imali svoju arhitektonsku komoru, a ne onu Inzenjersku.
nidzos
Na e-mail adresu nase firme skoro pa dnevno stize po neki CV. Cini mi se toga nije bilo pre sest meseci.
Koliko se secam, cale mi je pricao, da su njih kao inzenjere izvozili u Afriku ali je svaki od njih morao da obuci bar jednog lokalnog coveka/inz za taj posao. Mada, projekti su finansirani od njihovih para a ove nase investicije idu iz evrope pa verovtno traze i svoje projektante. Pricao sam sa nekim ljudima i od projekta do nadzora sve je njihovo ni konsultante nece odavde samo su im nasi momci snimili postojece stanje.
okmijun
CITAT (EUR @ Aug 25 2009, 10:53) *
Sad nam se desava isto sto i celoj privredi posle slavne privatizacije. Kao sto su nestale skoro sve domace banke, kao sto nema Kluza, Beka, Zastave, PIM-a... Tako nece biti vise ni domacih projekata. Gledacemo arhitektonske mega zvezde ali samo kao kibiceri, mi cemo se baviti adaptacijam i krpacinama, enterijerima, dzepnim preduzimackim poslovima (kao npr preuredjenje stanova), zatim pisnjem zalopojki po strucnim casiopisima, raditi kao prodavci-konsulatnti po prodavnicama keramike ili namestaja... Mozda ce neko od svetskih arhitekonskih starova uzeti nase arhitekte kao razradjivace ili crtace? Sta fali jeftinoj radnoj snazi?

Dobro dosli u svet globalizma, druga liga, istok. dry.gif

Mozda bi bilo malo bolje ako bi smo imali svoju arhitektonsku komoru, a ne onu Inzenjersku.

Meni je to palo na pamet jutros, postoji ona fancy "akademija arhitektutre" sa lojanicom, kekovicem, marusicem itd....svaka njima cas' al da se ne lazemo, drugo je to vreme bilo.
Mozda to nije losa ideja? Nek stoji ta inzenjerska, al cisto arhitektonski esnaf ja pravo cudo da nemamo.
:HGT:
Zanimljivo > Kome još treba arhitekt?

ALIJANSA UNIKATNE ARHITEKTURE - Zanimljiva ideja

Spremaju i novi text o arhitektama, klijentima, cadu... > RENDEROVANO CAREVO NOVO ODELO wink.gif

nidzos
Zar DAB nije esnafsko udruzenje na nivou grada.
Ganga
Za koji mesec treba da počnem da brinem da li će rešiti da upisuju sve studente na master ili ne, da li će na budzetu biti 7 ili možda prošire na dvadeset od nas 240... Sad još i ovo.. biggrin.gif

Šalim se.. Mislim da su ovakvi tekstovi kao ovaj "izgubljena generacija" previše pesimistični! Na koju profesiju ne možeš gledati iz istog tog ugla? Svaka struka se suočava sa istim problemima. Evo, danas i armirač ne može da nadje posao..
Našao si specifičan slučaj za bolnice..
Hrvati su raspisali konkurs za aerodrom pa smutili da domaća firma pobedi zahu hadid i normana fostera... Jel cilj zaposliti domaću struku ili napraviti sjajan, reprezentativan aerodrom? Koliko živih arhitekata u srbiji je radilo bolnice? To su objekti koji se grade par puta u srbiji za vreme životog veka arhitekata, zamisli kako bi bilo da ih sve školuješ da budu sposobni da naprave funkcionalnu bolnicu. Isto važi i za aerodrom, pa i most... Ako je neko isprojektovao 10 mostova, a ja nijedan, kakve su šanse da ja odradim bolje od njega? Pri tom ne mislim na idejni projekat, treba odraditi ceo projekat.. Firma koja se nikada nije suočila sa tim, naći će se u paklu, dok će ova druga to rutinski odraditi..

Evo sada najavljuju izgradnju neprofitabilnih ili socijalnih ili kako kod nazvali stanova. Masovnu izgradnju. Da li je neko gledao vesti i video kakvi su to objekti i blokovi koje grade kao neprofitabilne? Ko to projektuje, da li za iste pare može da se izgradi i nešto kvalitetnije, ume li ko to da isprojektuje!
ima neka reklama koja kaže: Može ovako:
http://www.patak.co.rs/get_img?NrImage=1&NrArticle=9834
http://www.bgdnovine.com/bgd/images/stories/kamendin.jpg
http://srbija.bazanekretnina.com/f/pics/Vesti/gs_1_b.jpg
a može i ovako
http://worldradio.ch/wrs/bm~pix/housing_le...am~s600x600.jpg
http://www.jutarnji.hr/EPHResources/Images...terdam.wide.jpg
http://www.ekapija.com/website/sr/page/203652
nidzos
Kad priđeš diplomi pevaćeš drugu pesmu. smile.gif
Naravno da ti ne znaš ali tvoj profesor bi trebao pa da uključi tebe u neki deo, inače se nećeš maknuti od izrade 3d modela.
okmijun
Ganga, pircas mnogo a nista ne kazes, sta si uopste hteo da nam saopstis?
Ne vidim nikakav jasan smisao tvog posta, vise nekih ne bas povezanih iskaza.
Da treba doveka angazovati strendzere da nam projektuju bolnice? I otkud ti uopste ideja da je bolnica nesto epohalno i komplikovano tesko? Sto, sto se zove tako strasno booooolnica? Nikakvih tu extra mudrolija nema veruj mi, a Hrvatima skidam kapu, ako, nek namestaju konkurse zasvoje ljude tako i treba, i ta ista zaha i cika foster pobedjuju na namsstenim konkursima, boze moj....
Ganga
Prvo da kažem da se slažem sa eurom.

Okmijum, svaka ti čast ako znaš da uradiš komplet bolnicu i to da ti ne bude teško!
Nidžos lepo reče: "Ovakvi projekti se ne rade cesto i one koji se nesto razumeju mozes nabrojati na prste."
Izgleda da je računao i tebe!
Ne pričamo valjda samo o projektovanju fasade i organizaciji prostora, već i o obezbedjivanju potrebne vlažnosti i temperature što znaš kako bi planirao da ostaviš dovoljno prostora za to, i milion takvih zahteva jel?!

Od kada postoje arhitekti, uvek su se izdvajali bolji i radili su veće projekte, putovali po gradovima pa i državama i odradjivali sve veće investicije, ŠTA JE TU NENORMALNO! Zašto je to sada problem? Jedino što je to sada znatno izraženije! Pa neće valjda meni neko da dodje i kaže aj mi uradi aerodrom?

Ne znam da li kinezi kukaju što im je nacionalni stadion radio evropljanin? Da su znali bolje, uradili bi! Na brzinu videh da je biro Studio Altieri uradio bar 4 bolnice, i još nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, ne znam koji biro iz srbije može da se pohvali takvim portfoliom, možda su i jeftiniji ko zna šta sve da bismo dalje o ovome? 21. vek, NEKA BOLJI POBEDI

Jeste da nije svejedno gledati da MPCu projekte rade englezi, izraelci, pa i Jan Nouvel i drugi, ali ako si toliko ambiciozan i misliš da si kompetentan da se upustiš u investicije od 50+ miliona evra i ako uspeš da ubediš investitora da tebi poveri tolike pare onda radi i žali se što takve poslove poveravaju fimama koje imaju MNOGO iskustva u takvim projektima, a nisu iz srbije!

I da, ne razumem to za hrvate što im čestitaš? Jesi li video sva tri projekta koja pomenuh? Na kakvom je tehnološkom nivou fosterovo rešenje što se tiče uštede energije i emisije štetnih gasova, a kakvo je domaće? I šta znači sleteti na aerodrom koji je projektovao top ten STAR arhitekta, ili neki tamo institut hrvatski. Hoće da budu kapija izmedju zapada i istoka, pa kud ćeš veću reklamu za aerodrom nego da ga je projektovao neko od ovih zvezda? Fora kupujmo domaće, baš nas briga kakvo je?
okmijun
Prvo sto se tice bolnica, prvo sto bih uradio da je meni poveren projekat /inace hvala na poverenju koje mi ukazujes wink.gif / je da bi konsultovao koga ili sta? >>> GOOGLE! smile.gif Bez sale, pa ne projektuje se bolnica tako sto ti sednes i kao razmisljas i crtas neke skice kao na sinteznom, sve se to zna kako ide i nije nikakav problem veruj mi, veci je prolem mozda neki restoran u nekom gradskom bloku ako ocs da ispadne sve po PSu /zaposleni, gosti, pomije, riba, meso, kolaci..../ nego Hospital, i da ovde se radi mislim o rekonstrukciji, a ne o novim komplexima, a to slozeces se, nije mala razlika.
Mozda smi mi malo navukli komplekse da smo mala inferiorna nacija u zadnjih 20 godina, pa si i iti poklekao toj kampanji, ne znam odakle si i koje si godiste, sve se moze kad se hoce. Oces da prelistamo malo po uciteljici zivota? Francuzi ti posalju topove bez zatvaraca a ti ih dovedes u radno stanje a oni se slogiraju, rusi ti posalju lazni projekat za AK47 a ti napravis bolji original od originala /raspituj se ako oces al po iraku se vise ceni srpski AK47 nego ruski/, ili izadnji primer jos jedne pobede srpskog tima u active shootingu, pre dva meseca, kad su svabe izrazile zelju da dodju kod nas na pripreme jer mi imamo bolje uslove, a kapetan naseg tima ladno kaze "pa mi i nemamo nikakve pripreme".
Zato, glavu gore, nije ta bolnica nikakav bauk, imas toliko izvora gde se mozes konslutovati i proizvodjaca opreme koji vrlo rado daju besplatne savete. PA sta je onda resenje? Da srpski arhitekta vise nikad ne isprojektuje nijednu bolnicu???
A cini mise da svi znamo sta je razlog ovome, ne ovo sto razglabamo ovde, nego nesto sko zna sta drugo....
Ganga
Da demantujem sebe! - Ko kaže da ne znamo!

http://www.blic.rs/srbija.php?id=107265
nidzos
Ove godine zavrsena rekonstrukcija Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za realizaciju projekta izdvojio je oko 1,3 mlrd dinara, a pre osnivanja Fonda, Pokrajina je obezbedila 500 miliona dinara.
Objekat se realizuje po arhitektonsko-građevinskom projektu koje je izradio autorski tim projektnog biroa "Arhimonn" doo iz Novog Sada (vodeći projektanti su bračni par Bojana i Dejan Ilijć, dipl.ing.arh. u saradnji sa Zoranom Krstićem medicinskim tehnologom)
vasilsev
mislim da je u tome veliki deo problema...

mi bismo pogledali google, dok bi neko drugi (taj sto je i izabran za projekat) pogledao prethodnih pedeset bolnica koje je vec isprojektovao

...

druga stvar koja nema veze sa projektovanjem jeste da ako neka strana banka (finansijska institucija) da pare da se nesto uradi i strani projektant/izvodjac zajebe, oni mogu normalno i da ih tuze. Ako opet neko tuzi finansijera zbog bilo cega, strani projektant ce imati sredjenu i svu potrebnu dokumentaciju projekta na nacin na koji to ocekuju strani sudovi (advokati).

Drugim recima, raditi sa nasim firmama je prevelik rizik.

okmijun
CITAT (vasilsev @ Aug 27 2009, 23:12) *
mislim da je u tome veliki deo problema...

mi bismo pogledali google, dok bi neko drugi (taj sto je i izabran za projekat) pogledao prethodnih pedeset bolnica koje je vec isprojektovao

...

druga stvar koja nema veze sa projektovanjem jeste da ako neka strana banka (finansijska institucija) da pare da se nesto uradi i strani projektant/izvodjac zajebe, oni mogu normalno i da ih tuze. Ako opet neko tuzi finansijera zbog bilo cega, strani projektant ce imati sredjenu i svu potrebnu dokumentaciju projekta na nacin na koji to ocekuju strani sudovi (advokati).

Drugim recima, raditi sa nasim firmama je prevelik rizik.

"Rad sa domacim firmama je rizik".......rekao bih da nisi bio u toku stranih investicija od 2000 na ovamo, veruj mi, sa STRANIM firmama je rizik, ponasaju se ko crveni mundiri.
vasilsev
CITAT (okmijun @ Aug 28 2009, 08:55) *
"Rad sa domacim firmama je rizik".......rekao bih da nisi bio u toku stranih investicija od 2000 na ovamo, veruj mi, sa STRANIM firmama je rizik, ponasaju se ko crveni mundiri.

U pravu si da nisam u srbiji... ali nisam mislio na kvalitet rada, nego nacin na koji firme i banke racunaju rizik. malo absurdno, ali jedno i drugo ne moraju da budu povezani. Na primer nekoj banci je mnogo vaznije na koliko si para osiguran nego kakav je kvalitet tvog rada.
runner
CITAT (okmijun @ Aug 25 2009, 10:46) *
Samo kod nas su i etnopsiholoski faktori u pitanju, vekovna mrznja nepismenih srpskih seljaka prema srpskoj intiligenciji.

ja mislim da je u pitanju vekovna nesposobnost srpske "inteligencije" da kultivise nepismene srpske "seljake" sto se konkretno u slucaju nase struke (mada ni ostale nisu daleko od toga) manifestuje kroz KUPOVANJE arhitekti za sitnu lovu. Strukovna u druzenja postoje al ne rade, ne svoj posao, nego nista drugo osim skupljanja clanarine, zakoni i regulative postoje al se ne primenjuju, a kad se primenjuju onda je to selektivno i u zavisnosti od potreba investitora.

Pa da li ste culi za nekog arhitektu kome je oduzeta licenca, a svi smo svedoci sta se radi po zemlji .... mislite o tome smile.gif

Ljudi ne znam za vas, ali ja mislim da su za 90% problema koji muce nasu struku krivi iskjucivo arhitekte
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.