Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Dave Hill obrada
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Kovac
Vec se ranije pricalo na zoni o njemu i takvoj obradi. Nekome se dopada a nekome je preterana i takve radove ne smatra fotografijama.

www.davehillphoto.com

Iskreno, mene su njegovi radovi odusevili, jer su skroz nerealni i drugaciji. Predstavljaju nesto sto se ne moze videti normalno, golim okom.

Pokusao sam nesto da uradim na taj fazon, pa bih hteo od iskusnijih da cujem misljenja, sta sam trebao, sta nisam itd.

original

ne-original

konture se vide crne, to cu morati da uklonim dry.gif

DuxX
Što se same obrade tiče, meni se sviđa. E sad, ako želiš nešto slično da praviš trebaće ti mnogo više od vežbanja same obrade potreta jer se ne zna dal' taj čovek pravi fotke ili snima filmove wink.gif šta god da radi, radi to jako jako dobro!
Kovac
Da, lik je lud. Ima neke neverovatne scene i kadrove, sa snimanja valjda.

Malo jos doradjeno, uklonjene crne konture kod vrata i dodat crn ram.
paparazzit
Glavna fora kod njegovih obrada je, zvuci li glupavo, svetlo.
Na nekom svetlu je primenjivo na nekom nije.
Ovo tvoje je tu negde ali nije to.
Matorimag
CITAT (paparazzit @ Aug 16 2009, 21:14) *
Na nekom svetlu je primenjivo na nekom nije.
Ovo tvoje je tu negde ali nije to.

Ima na njegovom sajtu 'behind the scene' njegovoih foto session-a ,a kako ih posle obradjuje i cime ,pojma nemam huh.gif
maxer
CITAT (paparazzit @ Aug 16 2009, 21:14) *

Ova je najbolji primer i baš mi se sviđa:

Z1000
Auu, sad sam pogledao sajt. Odusevljen sam, ne verujem da je ovo moguce iskopirati. Mozda je moguce, ali nije lako definitivno.
syn
obrada , kompozicija, svetlo ... sve je to jedna vrlo subjektivna stvar, zato je ponekad vrlo tesko iskopirati neki rad. Dave H. cesto koristi i po 10tak fotografija kako bi dobio zeljeni efekat, tako da razmisljaj i o tome. Imash behind the scenes sekciju na sajtu u kojoj mozes da pogledash par light rigova koje je upotrebio. Potrazi po netu , mislim da je u jednom chasopisu chak dao i jedah "how-to" neke fotografije (start fotke - 5,6, i onda na kraju zavrshni rad) . Ovo tvoje mi lichi samo na neukusni HDR pokushaj u odnosu na njegove radove ...
Kovac
hmmmm, sad razmisljam, bolje da se nisam poredio sa njim dry.gif

Nije mi bio cilj da kopiram njegove fotke, scenu, kadrove itd. nego da radim slicnu obradu.
Naravno nisam ni pomislio da cu iz prvog puta uspeti da ubodem. Ali "neukusni HDR"...Malo si preterao.
Tebi ako je neukusno, mozda nekom drugom nije.

StORM48
Meni se to što taj čovek radi jako sviđa, ALI - to nije fotografija, to nije obrada, to već prelazi u "digital art", jer inicijalna fotka čini do 20% konačnog rezultata.

Opet kažem - fasciniran sam upečatljivošću njegovih radova. Definitivno je nešto nesvakidašnje, ali ovo je vrlo daleko od prostog šablona koji je moguće izvesti konvencionalnim filterima u PS-u, LR-u ili nečemu trećem.

Doduše, neki radovi (kažem "radovi", jer ja to ne mogu nazvati fotografijom u pravom smislu te reči) su dosta traljavo odrađeni, kao trećerazredni pokušaji montaže. No ajde, glupo je pljuvati, tako da ipak - kapa dole.

Pozdrav
ejsiej
^

+1
syn
QUOTE (Kovac @ Aug 16 2009, 22:40) *
Tebi ako je neukusno, mozda nekom drugom nije.

a ti ako ne mozes da prihvatish kritiku mozda ne bi trebao da kachish radove ?
Kovac
Pa ono mi nije licilo na kritiku, nego na neko vredjanje.
Aj da nastavimo dalje...
syn
Nije vredjanje.
procitao si samo zadnju recenicu ...
klika
Meni se licno ovaj cika vise svidja http://andrzejdragan.com/
DYNABLASTER
ma to i da oces ne mozes, pa takve tripove(mislim na jedinstven stil) ne moze niko ovde sa zone da napravio a ne ti pocetnik biggrin.gif ono je majstorija be

a slicno tom stilu da se odradi treba znati sto cuda i tehnika kao sto je vec receno, budi ba orginalan smile.gif
Jo Husafet
Meni je ovo realno ljigavo preko svake mere... al' nije moje da komentarisem stil nego obradu. Elem... mozda ovo pomogne smile.gif
http://www.retouchpro.com/forums/photo-ret...s-all-help.html
syn
QUOTE (maxer @ Aug 16 2009, 21:52) *
Ova je najbolji primer i baš mi se sviđa:

http://vimeo.com/5082148 behind teh scene za ovo ...
maxer
Hvala za link smile.gif ... upravo gledam i šta reći: ovom čoveku je zabavan život. Majstor !
Kovac
@Jo & Syn
Hvala za link! wink.gif

@klika
Odlicne fotke i obrada.
Pogledati poslednje 4 fotke, Portfolio-Advertising.
@work
Ovaj dasa je u dobroj meri skinuo DH look i objasnio je kako do toga doci kroz fotosop. Nije jednostavno ali vredi pogledati. Evo ga Link, pa idi na tutorijals. Ono sto u tvom primeru po meni ne valja je nezdrav izgled koze, toga nema ni kod A. Dragana a kamoli kod D. Hilla. Videces u ovom tutorijalu kako pojacati kontrast a u isto vreme sacuvati boju koze (pomocu maske nacinjene od crvenog kanala).
Kovac
Hvala na linku, pogledacu.

Kozu sam namerno tako hteo. Uradio sam sephiu da bih dobio braonkastu boju koze.
Gonzales
@Kovac

Navikni se da ovde ima ljudi koji su izmislili fotografiju i na te "ekspertske" kometare.
Fotografija je kod nas jako sujetan zanat, sa gomilom najpametnijih ljudi koji vec 10-15 godina slikaju identicne slike i tesko postuju bilo sta osim ptice na grani, gole ribe, zalazak sunca i ljude koji citaju novine u parku. Cast mozda 5orici ljudi koji ovde postuju drugacije fotke. Ako ne verujes, zamoli nekog jakog fotografa, da potpise tvoju fotku i okaci je ovde, videces o cemu ti pricam wink.gif

Ja nisam neki fotograf, jako kratko slikam i nisam neka pamet, ali mi je super sto pokusavas da skines rad fotografa ( sa bilo kojim nivoom uspesnosti ), koji je svetski poznat a kome ovi "eksperti" ne mogu ni da prismrde, verovatno ni kad bi on radio ono sto oni rade godinama. Jer im za pocetak nije ni izdaleka jasno kako covek bilo sta od ovoga radi. Sad, ako ima neko ovde kome seshn fotkanja 50centa kosta 20ak hiljada dolara, molim da me demantuje

Ja sam samo jednu stvar o njemu uspeo za godinu dana da iscupam, koju on primenjuje na svakoj slici i to ne da zakljucim, vec da cujem proveren info. Svaki deo koze modela koji se vidi se prska uljem, kako, sta i koliko, ne znam.

A kakva je tvoja slika, necu mnogo da komentarisem, meni se ne svidja, ali to ne treba ni da te uzbudjuje.......Ono od cega ces profitiratu u svakom slucaju je to da ces kroz ispitivanje dudjih stilova i tehnika, pre svega Hilovog i slicnih autora, doci do svog jedinstvenog stila......koji ce uz malo srece biti drugaciji od skoro svake fotke okacene ovde wink.gif
Femobot
evo mog pokusaja... radjeno na stock fotki. mislim da sam ga bar ocesala wink.gif

http://femobot.deviantart.com/art/Chasing-Dave-Hill-68788641

savladavanje tehnike je vazno jer tako i najvise naucis, ali mislim da je to ipak samo usputna stanica, i da je vaznije naci neki svoj stil
Z1000
Femobot, svidja mi se bas wink.gif
Gonzales
Tamno suvise

Ali plocnik, pantalone i cipele stu su ti dobro ispali, bas je dobro
nesharm
Hmm, obratite paznju da su mu fotke ipak sklapalice, i je kod njega DOF beskonacan. Probajte da napravite od tri fotke sklapalicu, i vec ce to mnogo vise da podseca.
Kovac
@gonzales
hvala na podrsci wink.gif

@femobot
super je ispalo, svaka cast!
Darth Maul
CITAT (Gonzales @ Aug 18 2009, 13:45) *
Navikni se da ovde ima ljudi koji su izmislili fotografiju i na te "ekspertske" kometare.
Fotografija je kod nas jako sujetan zanat, sa gomilom najpametnijih ljudi koji vec 10-15 godina slikaju identicne slike i tesko postuju bilo sta osim ptice na grani, gole ribe, zalazak sunca i ljude koji citaju novine u parku. Cast mozda 5orici ljudi koji ovde postuju drugacije fotke. Ako ne verujes, zamoli nekog jakog fotografa, da potpise tvoju fotku i okaci je ovde, videces o cemu ti pricam wink.gif

Ja nisam neki fotograf, jako kratko slikam i nisam neka pamet, ali mi je super sto pokusavas da skines rad fotografa ( sa bilo kojim nivoom uspesnosti ), koji je svetski poznat a kome ovi "eksperti" ne mogu ni da prismrde, verovatno ni kad bi on radio ono sto oni rade godinama. Jer im za pocetak nije ni izdaleka jasno kako covek bilo sta od ovoga radi. Sad, ako ima neko ovde kome seshn fotkanja 50centa kosta 20ak hiljada dolara, molim da me demantuje

Ja sam samo jednu stvar o njemu uspeo za godinu dana da iscupam, koju on primenjuje na svakoj slici i to ne da zakljucim, vec da cujem proveren info. Svaki deo koze modela koji se vidi se prska uljem, kako, sta i koliko, ne znam.

A kakva je tvoja slika, necu mnogo da komentarisem, meni se ne svidja, ali to ne treba ni da te uzbudjuje.......Ono od cega ces profitiratu u svakom slucaju je to da ces kroz ispitivanje dudjih stilova i tehnika, pre svega Hilovog i slicnih autora, doci do svog jedinstvenog stila......koji ce uz malo srece biti drugaciji od skoro svake fotke okacene ovde wink.gif

True, true... nuff said wink.gif

Svaka cast care, ni ja ne bih bolje ovo srocio.

Kovac sto se tice Dave Hill-a i mene njegov rad odusevljava i svaka cast sto pokusavas da odradis sta covek pravi... a to nije bas lako.
Kovac
Hvala dobri ljudi!
Ovo je samo prvi pokusaj i iskreno, meni se svidelo kako je ispalo. Naravno, skoro pa da nema dodirnih tacaka
sa Hill-ovim radovima, ali opet je drugacije. rolleyes.gif

Gonzales
CITAT (nesharm @ Aug 18 2009, 15:59) *
Hmm, obratite paznju da su mu fotke ipak sklapalice, i je kod njega DOF beskonacan. Probajte da napravite od tri fotke sklapalicu, i vec ce to mnogo vise da podseca.

Nece liciti, jer nije fazon samo u DOF-u
Slazem se i mozda i jesu sklapalice. Ali da bi dobio taj savrsen sklop na kraju, on covek uradi 10, 20 vrhunskih fotografija od kojih sastavi jednu bolesnu. I tu nema nista lose. Takav mu je stil. Odskace od sablona, jedinstven je i ljudi to cene. A ako pogledas u biti, niko tu jednu od tih npr 20 fotki ovde ne ume ni da napravi, niti da zakljuci kako je uradjena. To je poenta o kojoj pricam. Ljudi sebi daju za pravo da komentarisu neciji pokusaj, a ni sami ne umeju to da urade. Nije to problem samo na zoni, takvi su svi nasi forumi, takav smo narod. Svugde "pamet" cveta.

Nije problem kad se meni ili nekom drugom neiskusnom neko pokenja na neki pokusaj "studijske" fotke ili sta vec. Jer ti ljudi verovatno umeju to da urade bolje nego ja i to kako treba i ja to kapiram, tu nema sujete. Ali ne shvatam kako bi ja sebi mogao da dopustim da kritikujem ono sto sam ne umem da uradim. Zamisli da ja stavim Abdee-ju komentar, ne svidja mi se ovo, nisi ovo dobro uhvatio, ja bih to ovako......smesno zar ne? Ili jos gore da pretpostavljam ( naravno pogresno ) kako je nesto uradjeno i komentarisem nacin na kojim bi ja to uradio. Tipicna srpska posla, trojica gledaju i pricaju gluposti dok jedan radi....
Koga bre briga za pola fotki koje danas nasi "fotografi" izbacuju. Svaka ista, pogledaj fotke iz 95 i 2005, sve isto, samo garderoba drugacija, ruku na srce, skidam kapu fotografima iz 95 jer ipak nisu imali digitalizaciju kao mi danas.
Zato ja pre svega, pokusavam da napravim drugaciju fotku, koja odskace iz sablona, uspesno, neuspesno nije bitno, vremenom scu nauciti sve sto treba, pa ce mi fotke za 5 godina biti savrsene, ali me uzasno nervira taj srpski lonac koji po svaku cenu, bilo koga ko je drugaciji i zeli da se izdvoji iz masa vuce dole nazad u kazan da bude u kalupu. Ne moze tako. Zato mi je cool sto ima ovde ljudi koji misle drugacije i sto skupe hrabrosti da objave ovde nesto, na cemu rade dve tri nedelje, pokusavaju da provale nacin kako je nesto uradjeno i da izadju iz tog sablona. Ne mora svaka fotka da bude savrsena po fotografskim merilima, mozda se neko slozi samnom mozda ne. Ale evo ocigledan primer.
Ja licno pokusavam da fotografisem sto vise extremne sportove. To mi se svidja, nebitno. U razgovoru sa ljudima koji se bave tim sportovima, svima je zajednicka jedna stvar. Vecina ne voli da ih slikaju fotografi sa zone. Razlog. Da citiram.
" Brate, dobra je ta slika, super je uhvatio zalazak sunca, vodu, sumu, nebo. Ali brate dzabe mu, kad mu ja vise nisam na slici ili nisam u triku ( kako vole da zovu taj peak momenat izvodjenja neke vratolomije ) "
To je to. Previse se ovde ljudi rukovodi nekim "jako bitnim" momentima i detaljima fotografije da bi realno gledali. Evo pre nekog vremena, decko me odusevio kako je napravio fotku ovde. Lik kao sedi a on crtao vatrom zmaja oko njega. Pa i to je sklapalica, a ne videh ni jedan los komentar. Ali zato svi imaju ideju oko Dave Hill efekta wink.gif
Smesno i u krajnju ruku licemerno.
Iskreno ne zelim da uvredim nikoga licno, prepoznace se vec svako "pametan" u tekstu...
Kovac
(smajlikojitapse) laugh.gif

Slazem se sa tobom u mnogo cemu.
Iako sam na zoni od '05, nisam mnogo komentarisao, sto se vidi po broju mojih poruka, jer nisam imao "dovoljno" znanja.
Medjutim, javljaju se likovi koji su tek poceli da se zanimaju oko fotografije i vec su dovoljno dorasli da daju svoj sud na svaki izlozen rad.
Sto se tice da smo "takav" narod, takodje se slazem. Dokaz je da sam ovu ISTU fotku postavio na strani forum i dobio sam samo pohvale. A da, tamo nisu toliko profesionalci kao kod nas. tongue.gif

A i cini mi se da ovde ljudi malo brkaju pojmove. Dodje covek napljuje ti fotku bez ijednog konstruktivnog komentara i kaze ti 'brate pa sto si postavljao ako ne mozes da istrpis kritiku'. Ne mislim na ovaj topik, nego uopste, svuda se to moze naci.
syn
predpostavljam da si mislio na moj komentar , procitaj ga josh jednom , al' ceo?
.. i kritika se ne trpi, nego prihvata ili ne prihvata, to su dva razlicita poimanja jednog termina, sam zakljuci koji je ispravan.
Kovac
Aj ti procitaj jos jednom.
CITAT (Kovac @ Aug 18 2009, 19:39) *
Ne mislim na ovaj topik, nego uopste, svuda se to moze naci.

Video sam da si dao i konstruktivne komentare, te se ovo moje zapazanje ne odnosi na tebe.
Jel smo ok sada? rolleyes.gif laugh.gif

a ovo za kritiku...pa to "oni" tako kazu.
lenny
@ kovac...

e rad ti je stvarno losh i stvarno ako si posetio neki strani forum i okachio ovu fotku i svi ti rekli da je do jaja. moj savet ti je da ga vishe ne posecujes.

i nemoj se ljutiti na moj komentar... jer je sasvim realan i samo pokushavam da ti kazhem da si loshe uradio.
a ako zhelish napisacu kako sam ja zamislio ovaj portret...
Kovac
Ne ljutim se. Ima ljudi kojima se svidja.
I sam kazes da si ga ti zamislio na drugi nacin.
Pa zar nije to poenta svega sto radimo, da bude drugacije? U suprotnom bi bili klonovi i imali iste radove.

Napisi slobodno, zanima me.

btw. taj strani forum ima 10 puta vise clanova nego zona. Ne kazem da je neko merilo kvaliteta, ali nije neki mali forumčić.
lenny
da... ochigledno kvantitet nije jednak kvalitetu... no dobro.

imash dosta doradjenu fotografiju na kojoj si zalepio vatru u pozadini vatra koja nema DOF i koja nema nikakve detalje i iza koje ne postoji nikakva pozadina. Posle toga imash lice na kome sija bela svetlost koja je ogromna greshka jer iza tvog lika sija zhuta vatra. i opet lice oprano i fino koje nema nikakav garavi detalj ili detalj prljavshtine ili bilo chega ... i da ne diskutujem o plamenim detaljima kao shto su leteci zhar ili nesto slichno tipa prljavi znoj na licu i tako u nedogled.

ti si stavio vatru zategao belu svetlost na licu dodao neki glow ili nesto slichno i ochekujesh da je to ok...

ja ne primecujem nikakvu kreativnost u ovom radu.. vec samo efekte, a efekti nisu nishta bez mashte.
StORM48
@Gonzales
Imam jedno pitanje - s kim se Ti svađaš?
Pogledah ponovo prvu stranu teme i ne uspeh da nađem neki post, dovoljno provokativan da izmuze ovoliko teksta iz Tvoje tastature.

Chillout bre. Nekom se sviđa, nekom se ne sviđa. Je l' sad to što se nekom nešto ne sviđa treba da bude predmet celodnevnog teatralnog škrabanja po forumu?

I da li si siguran da to što se nekome ne sviđa, znači da mu se ne sviđa samo zato što i sam ne ume to da napravi ili svaka individua ima pravo na sopstveni ukus?

Ja sam npr. rekao da mi se njegovi radovi sviđaju. U proseku su izuzetni, ali kad kažem "radovi', upravo na to i mislim, jer to što on radi prilično odskače čak i od najslobodnijeg poimanja reči "obrada", u bilo kom smislu. Nekoliko radova je bzvz, jer je montaža vrlo neuverljiva. Kapiram da ćeš Ti sad biti ubeđen da je moja primedba o neuverljivosti neke njegove montaže zapravo kompleks izazvan nesposobnošću da i sam takvo nešto nakalupim?

Dakle, vidim da si nešto posebno kivan na Zonu iz nekog Tebi poznatog razloga, ali apsolutno ne vidim problem u tome da shvatiš da nemaju svi aspiracije prema istome, a kamoli da se svi posebno potresaju zbog toga što neki biciklista ili skejter ne voli njihove fotke (ne mogu da verujem šta pišem ovde ph34r.gif ).

Daklem, možda se Tebi to ne sviđa, ali ovde na forumu imamo više vrlo uspešnih stockera (npr), od kojih su neki bukvalno MEGA-uspešni. Njihove prodaje govore vrlo suprotno Tvom doživljaju njihovog uspeha i/ili znanja.

I šta ćemo sad?

Opusti se bre malo - šta si se naš'o toliko uvređenim, zato što je par momaka reklo da se ne oduševljava radovima Dave Hilla?

Pozdrav
Kovac
@lenny
Ovo je vec smesno, ali ajd da odgovorim.

Ti mi sad pravis scenu. Žar, prljavi znoj??? A sto mora da je blizu vatre?
Zato je vatra i bez detalja i mutna, jer je daleko. Sigurno nisam stavio da on gori!
Video si vatru i odmah ocekujes prljavog garavog coveka. Mislim, nebuloze samo takve.
Da se u pozadini vidi neka priroda, jel bi me pitao gde su mu ovce da ih čuva?

Glow na licu? Ne, softbox sa leve strane bije, pogledaj original.

btw. svidjaju mi se tvoji radovi u Fotografskim forumima. laugh.gif
lenny
ma bre smile.gif super ti je rad.
Bolest
CITAT (lenny @ Aug 18 2009, 22:50) *

bas sam to hteo da kazem. smile.gif
Fino svetlo, upotreba filtera sa ukusom, a i ova vatra mu daje neki smek.
ConeS
Haha, oko cega se vi svadjate... svako ima prava na svoje misljenje i tacka...iskreno fotka i nije nesto jer bas mislim da ti sitni detalji cine dDH a ti si ih izostavio... sto ne probas jos jednom, sa prirodnim svetlom,zilbericom,dubokim dof-om i onda ta neka obrada u PS-u? moras da isprobavas sve dok ne ubodes taj fazon DH i u jednom trenutku ces ga ubosti i bices odusevljen rezultatom... poz
Kovac
Ma ovo je samo prvi pokusaj, naravno da cu probati. wink.gif
nesharm
@Gonza - Od tebe se malo duze bavim fotografijom, pa mogu da prepoznam na KILOMETAR da je ono klasicna sklapalica. Da se bavis stock-om, skapirao bi da je to jedna krajnje ucestala stvar. I sto kaze Storm, cemu ta drama na forumu, ja sam rekao jednu potpuno tacnu stvar, dakle sklapalica, efekat beskonacnog DOF-a, nasta si se ti navrzao o "vecitoj pameti" Dizajnzonasa. Realno, bato, ovde ima ljudi koji se 20 godina bave fotografijom, ima i totalnih samozaljubljenih pocetnika koji lupetaju svasta, istina je tu negde izmedju smile.gif.

Ono sto mogu da skapiram kod Dave Hill produkovanja umetnickog dela (ono meni nije bas fotografija, vec nekako dizajn), dakle veliki broj segmenata napravljen u sklapalicu, cime se postize efekat da je sve u fokusu, potpuno dinamicno svetlo, verovatno postavljeno za svakog pojedinca na slici, pri cemu se opasno obraca paznja na postavku svetla (retko gde vidis nelogicnosti), i sama obrada koja je kombinacija shadows/highlights, selektivne saturacije, high pass-a i ko zna jos cega, sto ga cini tako jedinstvenim.

Ne kazem da mi se covek ne svidja, zaista je jedinstven, i na tome mu skidam kapu, ali ja se prosto ne lozim na to, vec me vise zanima kako je ceo proces odradjen.

Gonzales
CITAT (StORM48 @ Aug 18 2009, 22:12) *
@Gonzales
Imam jedno pitanje - s kim se Ti svađaš?....

*****Ne svadjam se na nisakim ovde niti vredjam, stvar je sto su komentari uvek isti, na svakom topicu.

I da li si siguran da to što se nekome ne sviđa, znači da mu se ne sviđa samo zato što i sam ne ume to da napravi ili svaka individua ima pravo na sopstveni ukus?

*****Nisi shvatio, ne ume da napravi, ali ne moze komentarisati kako to treba biti odradjeno. Kapiras. Ne mogu ja tebi pricati o svetlu u studiju, kad u studio nikad nisam usao. Ne mora taj ukus da se namece drugima, kao kad bi ja tebe kritikovao sto ne nosis opanke, jer je to vekovima nasa ustaljena nosnja, a ja nosim air max npr. Etko kao ocigledan primer apstraktno slikarstvo. Jebote, tamo niko ne zna ko koga na slici, uzas blagi sta se desava. Ali je svaka drugacija, svaka ima svoje nesto, svaka nije u sablonu, svaka je prica za sebe. Zamsli sad, da neko okaci identicnu takvu sliku ovde. Odmah komentari gomile "slikara" koji su cetikcu zadji put drazli u osnovnoj smile.gif. Jednostavno mnogo ljudi ovde daje za pravo sebi da postuje gluposti, a to nikome ne pomaze.

Kapiram da ćeš Ti sad biti ubeđen da je moja primedba o neuverljivosti neke njegove montaže zapravo kompleks izazvan nesposobnošću da i sam takvo nešto nakalupim?

Taman posla, ni meni se ne svidja konkretna i jos poneka fotka, ali to je vrhunac onoga sto ja smem da objavim povodom nje. Ti sa druge strane si iskusniji, pravis bolje fotke i zaradio si vise prostora da komentarises, i na vas sa duzim stazom niko ne dize galamu. Jednostavno, prosto receno, mi pocetnici smatramo da mozda mozemo nesto da naucimo. Ali zato imas gomilu likova koji fotkaju 6 meseci i na tri strane pisu kako bi to trebalo uraditi a da pri tome to ne znaju. Dundjerisanje.....Sto je najgore, na njih se nadovezu svi ostali.

Dakle, vidim da si nešto posebno kivan na Zonu iz nekog Tebi poznatog razloga, ali apsolutno ne vidim problem u tome da shvatiš da nemaju svi aspiracije prema istome....

*****Nisam ja kivan na zonu, nego na to sto je od foruma napravljena sprdnja, zato sto kad napravim neku fotku, pametnije mi je da nekom pustim PM i pitam ga sta misli, nego da postujem javno. Korisniji info dobijem.

Daklem, možda se Tebi to ne sviđa, ali ovde na forumu imamo više vrlo uspešnih stockera (npr), od kojih su neki bukvalno MEGA-uspešni. Njihove prodaje govore vrlo suprotno Tvom doživljaju njihovog uspeha i/ili znanja.

*****Svaka cast svima njima ali nikog od njih nisam video da lupa gluposti od tudjim radovima, jer kako mi je vec neko rekao citiram"Cute, jer sami znaju da je jako tesko napraviti dobru fotku za prodati" Ja sam probao da okacim nesto na stock, video da je to prezahtevno za moj nivo znanja i "odustao" ali cu vrlo rado uvaziti bilo koje misljenje onoga kome to "ide"

I šta ćemo sad?

*****Nije stvar u DH, nego u odnosu prema necijem pokusaju da uradi nesto van kalupa, mnogo je korisnije reci nekome, " slusaj, ok ti je ovo, ali probaj da napravis jos ovakav efekat, ili da dodas ovo, ovo ces uraditi ovako, ovo onako, pri cemu mu ostavljas prostora da sam izgradi svoj stil" umesto "to ti ne valja, uzasna montaza, neukusan HDR i sl.", ne znam. Malo treba razmisljati kako se neko oseca kada mu komentarises rad. Svako se ovde bar jednom i od onijih vrhunskih fotografa osetio popisanim usled komentara o njegovom radu. Da znam samo za ovu zonu i komentare ljudi na njoj, ja bi do sad 5 puta ostavio fotkanje za ovih godinu dana i rekao, jebes ti ovo, nema od mene nikad nista.
Imam drugara jednog ovde sa zone, maltene se popickaramo svaki put kada mi iskomentarise fotku, ali jebiga, svaki put ja to nesto probam da primenim sledeci put iz te kritike. Ali covek slika dugo, mozda zna mozda ne zna, ali zna vise od mene i to postujem. Da je neko Kovacu npr, dosao i rekao,
"slusaj, nije losa vatra, ali probaj da je odradis ovako, trebalo bi da imas crvenkasto svetlo od vatre po vratu, pa vidi ako mozes da smislis kako to da uradis" Neko vec napisa da fali da je garav. Glupost belosvetska. To je ono sto si pomenuo, stvar maste. Kovac je zamislio da lik bude zloban, a ne vatrogasac koji se probija kroz vatru bez slema. I ne moze mu se zameriti takva stvar. To je to pametovanje o kome pricam. Kritikovanje necega, na osnovu svoje pretpostavke.

Pozdrav

Nije meni i ostalim "neiskusnim" nikad problem da cujem najcrnju kritiku od nekog ko zna sta radi ovde. Ali od onog ko je uzeo aparat i po celi dan dangubi, ide gradom, skljoca, pa sta upeca, deluje mi ponizavajuce da cujem bilo sta. Da taj isti uzme sedam dana da smisli neku fotku ulozi npr sat dva u postavku, pa jos par sati u PSu, e to je onda neko koga zelim da cujem, da popljuje, koriguje, sta god. To je misljenje, koje ce meni pocetniku omoguciti da napredujem. Jer cu tog nekog moci da pitam kako mislis, kako bi ovo kako bi ono, a da za uzvrat, ne dobijem odgovor "Ne znam ali to tako ne treba" Radije bi cuo od 5 najboljih fotografa ovde kritiku "moze da prodje" nego od 2 da je dobro, a od 3 da je lose. Ono prvo podrazumeva, da se svako od njih nasao u tom "radu"

pozzz
Gonzales
CITAT (nesharm @ Aug 19 2009, 10:02) *
Ne kazem da mi se covek ne svidja, zaista je jedinstven, i na tome mu skidam kapu, ali ja se prosto ne lozim na to, vec me vise zanima kako je ceo proces odradjen.

I to je skroz na mestu. Stvar ukusa kome se sta svidja. Vec smo ti i ja pricali o tome mnogo puta...
syn
QUOTE (lenny @ Aug 18 2009, 22:50) *

laugh.gif
mefisto0603
hmhm...eo mog prckanja. Kad bih znao vise verovatno bi i lepse ispalo smile.gif . Jesam li na ok putu ili da menjam radikalno pristup ?

DYNABLASTER
super ideja da se opichi jedan battle biggrin.gif
Jo Husafet
Uzmes Topaz Adjust.. nasviras parametre i pichi...
Za sve ostalo, sto mora iole da podseca na Dave-a treba dosta muke u PS (ponekad i 50ak lejera).
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.