Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: [RAD]101 Teapot :D
Dizajn Zona > Specijalni forumi > 3D i modelovanje
velox
Pozdrav ljudi...
Zaludjivah se sinoc malo..onako pred spavanje biggrin.gif, poceo sa nekom bezveze scenom hodnika..dodao 1 teapot, pa jos jedan...itd, onda se oprobam malo sa partiklima(bezuspesno)biggrin.gif...i na kraju ispade moja prva animacija:). Kompletnu scenu i "animiranje" odradio sam uz kaficu i par pljuga...radi li to jos neko pred spavanje:D? Tako da ne zamerite na pojedinim totalno neartikulisanim pokretima...sve sam prilicno zbrzao. A problem je bio i to sto nisam znao kako da filtriram keyframe-ove (jos uvek ne znam)...znaci totalna zbrka...ali ajd sad, naucice se. Ovo je totalni VIP...potrudicu se da ovo zalici na nesto.
Evo i suvih rendera iz maxa:

http://img23.imageshack.us/i/testrend.jpg/
http://img159.imageshack.us/i/43297814.jpg/

Render time je bio malo vise od 2min (AMD Athlon na 1.1GHz)

Evo i animacije: http://www.vimeo.com/5623975

Poceo sam i sa afterom malo da se zezam u zadnje vreme, pa odradih neki color corection, dodao sam glow........ovo treperenje je http://www.videocopilot.net/products/twitch/ .....ali sranje je ispalo jbg.
Toliko od mene do sledeceg update-a.... ziveli!!!
bobi
Heheh... konačno neko da animira malo. smile.gif

Cool je smile.gif ... sviđa mi se kako si odradio pokrete (imaš talenta), jasno je šta ko predstavlja još na prvi pogled (što malo kome uspe iz prve) ali i sam si svestan da to može mnogo bolje.
Onaj drugi kadar sa pokretnom kamerom ti je totalno nepotreban, Imho.
A ne bih ti preporučio da se još bakćeš sa post produkcijom, dok još malkice ne ovladaš svetlom u max-u.

Što se partikla tiče, slobodno iznesi problem koji si imao.
Ako znam, rado ću ti pojasniti kako da ga rešiš.

Cheers. wink.gif
velox
@bobi
Hvala na kritikama:)
Evo problema....prvo sto mi pada na pamet je npr, to da su mi cajnici upadali u zidove i pod. Ja sam postavio deflektore na auto grid foru, ali su mi cajnici potanjali za zelu polovinu. Onda ja odmaknem deflektore...ali onda ispada kao da ne dodirnu povrsinu pri udaru. Da li je uopste moguce to iskontrolisati 100% kada je shapeinstance nepravilan objekat??? A sada najverovatnije najgluplje pitanje ikada : "mogu li za jedan odredjeni partikl da linkujem kameru?":D

2. Jednom teapotu sam dodao ffd modifajer, kada animiram one njegove control point-ove..uopste mi se ne pojavljuju keyframeovi??? Zajebao sam nesto verovatno...ali nikako nisam uspeo da ih vidim.

PoZZ
watson i ajkula
Čajnici su ispali veoma simpatični... nadam se da ćeš se još poigrati sa ovime smile.gif
bobi
CITAT (velox @ Jul 17 2009, 00:49) *
Evo problema....prvo sto mi pada na pamet je npr, to da su mi cajnici upadali u zidove i pod. Ja sam postavio deflektore na auto grid foru, ali su mi cajnici potanjali za celu polovinu.

Jesi li probao da čajniku (emiteru) spustiš pivot point na dno? Da ne bude u sredini.

Inače mislim da ti je za ovakvu scenu rad sa partiklima nepotreban. Cool su partikli i sve i moglo bi to da se donekle izvede, ali opet bi ti ostao problem oko istovetnosti svih partikla (a verovatno si hteo da se svaki partikl (čajnik) pomalo drugačije ponaša od ostalih).
Ne ne... ja bi ipak to ručno animirao. Mada bih koristio bend, twist, sqaush, strech modifiere, a ne FFD (sad, ne kažem da je FFD loš, nego ja jednostavno nemam naviku da ga koristim).

Eh da.. animirao sam i ja čajnike, davno biggrin.gif
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=29773&hl=

Radio sam ja neki tutorijal za partikle (mada su u pitanju bile lopte) kako odskaču... kao gomile lopti bačene na košarkaški teren, al' sam ga obrisao slučajno.
(aj ako neko ima taj moj tut nek' okači ako nije problem)

mogu li za jedan odredjeni partikl da linkujem kameru?biggrin.gif

Nemam pojma.
Mislim da ne može, a i ako može, potreban bi verovatno bio neki scripting.

2. Jednom teapotu sam dodao ffd modifajer, kada animiram one njegove control point-ove..uopste mi se ne pojavljuju keyframeovi??? Zajebao sam nesto verovatno...ali nikako nisam uspeo da ih vidim.

hmm... kod mene (3ds max 7) se vide bez probema key frameovi.
Jesi li pogledao da li ih ima u curve editoru?
velox
Da da...fora je sa pivotom.Hvala. A namera mi je bila da odradim stvarno gomilu cajnika....pa sam mislio da su partikli najbolje resenje. Ipak ostacu na njih nekoliko..pa cu ih animirati zasebno. FFD nisam ni ja animirao..samo twist i bend. Curve editor sam otvorio..i osecao sam se se kao retard:) Znaci spansko selo..ali polako. Meni bi dosta pomoglo kad bi mogao da se zumira time-line nekako..kao u afteru- moze li to u maxu?

Pozdrav!
bobi
CITAT (velox @ Jul 17 2009, 12:27) *
Meni bi dosta pomoglo kad bi mogao da se zumira time-line nekako..kao u afteru- moze li to u maxu?

Pitaš za time line, ili curve editor?
U curve editoru imaš dole desno opciju za zoom i odzum.
A Time line u viewportu... drži alt i ctrl, stani kursorom na time line, drži levi klik i vuci (ili desni klik i vuci ako ćeš u desno)

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=10754
velox
havalaaaa bobi! Za viewport sa mislio...curve editor mi je previse komplikovan, ili bar mi se tako cini..zapravo ne znam ni za sta konkretno sluzi, nikada da sad mi nije zatrebao. Hvala jos jednom!!!

Inace razvalio si ga na http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...c=29773&hl= !!!! Svaka cast!!!

FSKPZNS
Svaka cast !!! Zaista lepo izgleda !!!
LuckyBug
Curve Editor bi bilo nesto poput tradicionalne animatorske seme, procitaj neke knjige o tradicionalanoj animaciji, samo ce ti se kasti.
Inace zanimljiv pocetak,nemoj da odustajes od daljeg izucavanja animacije. smile.gif
bobi
CITAT (velox @ Jul 17 2009, 13:16) *
curve editor mi je previse komplikovan, ili bar mi se tako cini..zapravo ne znam ni za sta konkretno sluzi, nikada da sad mi nije zatrebao.

Pa za finije podešavanje keyframeova. U njemu imaš bukvalno sve informacije koje se tiču nekog animiranog objekta i možeš gomilu stvari ručno da podešavaš (što ne bi mogao na timeline-u recimo), poput dodavanja nekih kontrolora na objektu, ili ručno postavljanje bezierovih kriva između dva keyframe-a... mnogo toga u principu.

Recimo, takođe, kad animiraš parametere nekog materijala, moguće je da ti se neće pojaviti keyframe-ovi na timeline-u, ali u curve editoru mora da ih ima (čega nema u curve editoru to i ne postoji biggrin.gif ).
bobi
Eh da...
I ako bih mogao da ti predložim... mislim da si uzeo prilično komplikovanu scenu (dugu pre svega) da radiš. Ono što bih ti od sveg srca preporučio je da uradiš nešto mnogo kraće (7-8 sekundi), ali da uložiš mnogo više truda u animaciju i da bukvalno daš sve od sebe da bude što bolje.
To može biti običan teapot koji skakuće sa leve na desnu stranu ekrana (prolazi i poskakuje (pošto nema noge, jelte laugh.gif ), ili negde na sredini ukrana dok je u skoku da ga neki metak pogodi, pa da uradiš kako pod inercijom metka pada na zemlju i kotrlja se... ili ubaciš još jedan čajnik... sam smisli nešto... ali mnogo kraće nego ovo što si radio.

Čitajuće intervjue najvećih animatora koji rade sa karakterima ko od šale, shvatio sam da se i oni stalno vraćaju na bouncing ball vežbe i u slobodno vreme animiraju nešto najprostije, uvek se trudeći da izvuku maksimum.
Vrlo je bitno, imho, to zapamtiti.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.