Talaris
Jul 11 2009, 06:07
Molio bih da mi pomognete,naravno oko čuvene dileme da je jeftino i da valja.Radi se o objektivu za canon 1000d.Da naglasim da je u pitanu amaterska upotreba,ali želja je da fotografije budu dobre i da bude jedan objektiv u pitanju koji bi pokrio recimo 18-200(ili eventualno malo manje,ako je velika razlika u kvalitetu)
mlukic999
Jul 11 2009, 08:41
Ne luduj, 18-200 nisu jeftini ni SIGMA ni Canon a nisu ništa posebno. ČAk kažu da je SIGMA bolja.
Ako ti se uklapa u "jeftino", kupi SIGMU 17-70 2.8-4.5 novu i ili polovnu.
Nema sreće sa tim velikim rasponima a iskustvo pokazuje da i ljudi koji koriste velike raspone u stvari koriste 17 - 70 ili 80 u 90% fotografija. Hajde da proširim raspon od 18 do 105 i tu je kraj priče.
Većina proizvođača forsira taj raspon tj. raspone 17-85, 17-70, 18-70, 18-105 itd...
Vredi jedino Nikon 18-200 ali je on daleeeeeeko od jeftinog i ne paše na Canon.
FotoLaik
Jul 11 2009, 09:13
evo jedan Lep raspon
Canon EF 28-300 f/3.5-5.6L IS USM
naravno mnogo kosta
Verovatno je minimum dva objektiva. U tom slucaju cini mi se da je dobor odnos cena/kvalitet kod Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS III USM
Dr Bouz
Jul 11 2009, 10:47
josh nije izmisljen dobar, kvalitetan, robustan, pouzdan objektiv, a da malo koshta. naprosto nema. kao shto nema jeftin borbeni avion, ili auto za trke na formuli jedan, ili prekookeanski brod...
Photodjo
Jul 11 2009, 11:29
Zavisi sta je za tebe dobro i jeftino.
Ko ne plati na mostu...
Uglavnom, postoje jeftini, a dobri objektivi, sa tim da je u DSLR svetu jeftino vrlo relativan pojam. Optički dobri objektivi obično nemaju zum opseg veći od 3-4x. 18-200 je je dobar kad ti treba univerzalno rešenje u jednom objektivu, ali optički uglavnom ne može da se meri kad bi taj opseg podelio na 2 objektiva koji zajedno koštaju kao on jedan ili čak manje.
kobayashi
Jul 11 2009, 12:41
Sto se Sigme 17-70 tice, zaobidji je posto je relativno veliki rizik da ubodes felerican primerak. Ja sam mozda imao srece da ubodem primerak koji nema velikih mana, ali zato ume da te izda kad ti najvise treba, a cesto nemas vise od jedne prilike da nesto ufotkas (cak i ako fotkas ljude, iritirajuce je da 5 puta pritiskas okidac do pola da bi bio 100% siguran da fokus nece biti omasen, ili da ih vracas ponovo u istu pozu pod izgovorom "ajde jos jednu, za svaki slucaj" jer objektiv nije dobro ubo fokus iz prve).
Takodje, ako bi uzimao nov, cena je poprilicno velika, i mozda bi ti bilo bolje uzeti 17-85, ako nista bar je Canon i ima stabilizaciju. Opticki nije bas nesto, ali je kvalitet bar konzistentan od primerka do primerka (u tom slucaju, ako vec nemas aparat, bolje je uzeti ga kao kit objektiv, ili nadji nekoga ko hoce da kupi npr. 40D ili 50D pa neka uzme i 17-85 a ti mu plati razliku).
Ono sto bih ti preporucio za relativno malo para, uzmi 18-55 is (polovan oko 100-120e), i ako negde nadjes polovnu Sigmu 70-300APO, kojoj je cena za polovan primerak ispod 150e.
Neko ti je preporucio 70-300 f4-5.6 is, koji je poprilicno skup cak i polovan (nema ispod 400e) ako se ima u vidu da trazis jeftino resenje, a kamoli nov, mada vredi tih para. Jedini je problem sto ta blenda koju ima cesto nije dovolja u debeloj hladovini (npr. parku i sl.) bez obzira na stabilizaciju, a o fotkanju u dvoranama nema govora. Jedino moze da ti posluzi za po livadi kad ima dosta svetla, i za slikanje detalja gde ti treba da dobro izolujes objekat od pozadine (gde bi ti inace u slucaju objektiva ispod 50mm trebala mnogo veca blenda, sto kosta...).
U principu, umesto tog 70-300, ako imas toliko para, mozda je bolje resenje Sigma 10-20, jer nju bi mnogo cesce koristio i realno bi ti mnogo cesce i trebala.
Gremlin
Jul 11 2009, 12:46
18-55IS
KinteC
Jul 11 2009, 14:49
A dobro coveku niste preporucili 70-200 2.8IS
Moj predlog je Sigma 18-125mm F3.8-5.6 DC OS, ili 18-55IS + 55-250, oba pakovanja su vrlo kompaktna, osim sto se u ovom drugom slucaju mora menjati objektiv.
Preporučiću ti samo ono što sam i sam koristio.
Sigma 17-70 koju sam koristio dve godine bila je solidno oštra, mogla je da radi i macro fotke, ali je bila relativno spora i nekako mi je davala mrtve boje.
Onda sam prešao na Tamron 17-50 i situacija se bitno popravila. Objektiv je vidno brži, što i ne čudi kada ima fixnih 2.8 po celom rasponu, boje su fenomenalne, ali desi mu se često da AF zaključa isped objekta (front fokus). To mu je izgleda najčešći nedostatak.
Ako neki od ova dva budeš odabrao, proći ćeš prilično povoljno ako se odlučiš za polovan.
Imaš ovde na zoni Deda Boletovo vrlo korisno uputstvo na šta da obratiš pažnju.
Okvirno, po oglasima bi mogao Sigmu da nađeš već za 200 EUR, a Tamrona za 300 EUR.
To bi ti bio nekako prilično dobar odnos cena / kvalitet ako govorimo o zoom objektivima.
Ako govorimo o objektivu fiksne fokalne daljine, onda Canon 50/1.8 nema konkurencije. Polovan je oko 50 EUR.
Dr Bouz
Jul 11 2009, 18:25
CITAT (kobayashi @ Jul 11 2009, 13:41)

ili da ih vracas ponovo u istu pozu pod izgovorom "ajde jos jednu, za svaki slucaj" jer objektiv nije dobro ubo fokus ....
samo mala upadica:
nemash ti shta da objasnjavash modelu zashto neshto (za svaki sluchaj)-on nije tu da misli o tome, on je tu da se slika, a ti si tu da ga slikash, i nisi tu da mu objasnjavash zbog chega snimash ako treba i pedeset klikova identichnu sliku (jer vrlo dobro znamo - nisu identichne, nego su razlicite i to veoma).
dakle pravi foto-baja ne radi nishta za svaki sluchaj, nego sve radi "za kako je namerio"
da se nadovezem na kobayashijevu izjavu
"ajde jos jednu, za svaki slucaj" . moja sigma 30mm ima front focus sa srednjom AF tockom na D40x, dok sa ostale dvije (lijevom i desnom) pogada savrseno, cak i u slabim svjetlosnim uvjetima stvar super funkcionira! isprva sam se sfrustrirao, al sad sam se naviknuo, to su sigme - s njima mozes biti gotovo siguran da nesto nece funkcionirati. mislim da je jedino sigma 10-20mm dovoljno pouzdana kupovina. e da prodao sam sigmu 18-50mm f/2.8 upravo zbog loseg fokusa. ugl. neznanje se najvise naplacuje.
zakljucak: original = skupo, ali je skuplje kupiti jeftinije, pa prodati i kupiti original
efabrik
Jul 11 2009, 19:43
Tamron 18-270mm f/3,5-6,3 Di II VC LD cena 499 € (VC znači da ima stabilizaciju)
Vaskes
Jul 11 2009, 22:14
Čovek je tražio jeftin objektiv za aparat koji je platio 500€ tako da mi se objektiv od 499€ ne čini kao pravi odgovor.
Canon 28-105 USM II je sasvim solidan objektiv, lep raspon, prilično oštar i ne košta mnogo, mislim da sam video negde oglas za oko 150€.
efabrik
Jul 11 2009, 23:09
CITAT (Vaskes @ Jul 11 2009, 23:14)

Čovek je tražio jeftin objektiv za aparat koji je platio 500€ tako da mi se objektiv od 499€ ne čini kao pravi odgovor.
Canon 28-105 USM II je sasvim solidan objektiv, lep raspon, prilično oštar i ne košta mnogo, mislim da sam video negde oglas za oko 150€.
...da jeftiniji od ovog gore navedenog ne postoji, koliko sam shvato želi jedan objektiv koji bi pokrio sve, pored ostalog za objektive uvek više pukneš no za aparat...
znaš i ja bi za 100 d0 200 € Leica M 8.2 al NEMA !!!!
radashin
Jul 12 2009, 01:08
Moje licno iskustvo kaze da ti je najbolji predlog dao KinteC.
Moras da sam resis da li ces menjati objektive ili ne.Sve ima svoje mane i prednosti.
Ali njega zanima (verovatno) samo neobavezno fotkanje, a ne menjanje objektiva. Sad su DSLR jeftini, a kvalitet je daleko iznad prosumera. I nije vise apsurdno kupiti DSLR i jedan ultra zoom objektiv, bar ne za jednog amatera. On je verovatno isao na tu kartu, kao i ja (mada su meni apetiti porasli, nazalost ne i budzet). A i znam kako se vi stari vukovi sada osecate kad svaka susa ima DSLR, al` sta da se radi...
Moj savet bi bio da zadrzis kit koji si verovatno dobio sa tim 1000d, i da uzmes Sigmu 18-200 bez obzira sta ti o tome govorili. To nije profi staklo, naravno, ali ces se nasnimati i polako uvidjati sta mu nedostaje, a onda...jadna ti majka! I ja je cesto nosam (imam isti aparat kao i ti) kad idem negde dalje, vremenom sam naucio sta moze a sta ne, i ne ocekujem previse a dobijam mnogo vise nego sa nekadasnjim prosumerom. Najvaznija je stvar da je isprobas pre kupovine jer Sigme variraju od primerka do primerka.
Pozdrav!
Talaris
Jul 12 2009, 09:14
Uh,definitivno bih išao na jedan objektiv.Nije obavezno to da bude 18-200,mislim da bi i 18-125 lepo završio posao.Ono što želim je jedan objektiv sa nešto većem rasponom i pristojan kvalitet fotografije što se tiče šuma i oštrine.Ljudi ipak je to samo 1000d i amaterska upotreba
zeka1dz
Jul 12 2009, 12:03
Можда ти је ипак боље да купиш поред 18-55IS, кога си добио као кит и 55-250IS. То ти је боља комбинација од 18-200. Оба имају стабилизацију а нису прескупи. Брзо би се научио да мењаш објективе а и када си наољу 55-250 не мораш ни да скидаш са апарата пошто би ти покривао практично све што сликаш.
Ја сам наручио ту комбинацију и мислим да нисам погрешио али видећу када је добијем за месец дана.
Поз
Prvo i prvo, 1000d mada pocetni u klasi uopste nije naivko, i uradice skoro sve sto i 450d, a sa nekim boljim objektivom nece se ni primetiti razlika. A za tu Sigmu 18-125 razmisljao sam poduze i ja, ali sam cuo da ima neki problem sa stabilizacijom koja se ne iskljucuje (odmah). A i raspon kod 18-200 je bolji, a razlika u ceni i nije neka. Ostrina kod Sigme je nesto losija na periferiji, ali uopste nije nedovoljna. Kad se snimci malo obrade, sasvim su OK. Kad je rec o sumu, on je kod 1000d sasvim dobro kontrolisan, cesto koristim ISO 1600 i nema nikakvih problema. Kad se samo setim svog bivseg prosumera i njegovog suma, muka me uhvati.
Prema tome, Sigma 18-200 i taj EOS, i vozi!
P.S. Ima i Canon 18-200, mnogo skuplji, ali ne i mnogo bolji.
-=: soNic :=-
Jul 12 2009, 19:45
ako zaista imas 18-55IS onda ti 18-125 po mom misljenju u zivotu ne treba.. shto rece zeka ako dokupis 55-250IS (koji ne znam koliko koshta i da li je jeftin, mada rec jeftin u dslr svetu nije cesta pojava... uopste)
to NISU ni blizu vrhunski objektivi, ali su za amatersku upotrebu mozda pun pogodak ovako u paru.
Jedno resenje za sve, tipa 18-200 i sl obicno ima previse kompromisa (optickih) i ja takodje NE preporucujem
na kraju krajeva, canon je ponudio 18-55 i 55-250 (oba IS) bas kao jednu zaokruzenu amatersku celinu od koje nema da te boli glava...
kobayashi
Jul 12 2009, 20:11
E doktore Bouze, ne slikam ja modele, nego 'modele', posto su mi to natovarili kao deo radne obaveze u firmi gde radim, pa kad god im neko dodje ili imaju nesto prigodno, 'ajde da se uslika. A ta Sigma, je pravi reprezentativni primerak, i sam se cudim sto onda kad je kupih ne dodadoh jos 120e i pazarih polovan 17-40L, posto 85/1.8 ionako moram da nabavim jer sam se 'slucajno zarazio' istim pa bi mi pokrivao opseg za portretisanje. Najgore je kad stane 10 ljudi da ih slikas, i cim okines oni odmah krenu da se razilaze... Maltene kao na svadbi, a ja to ne radim za ne znam kakve pare pa da kao KinteC i ovde jos neki ulozim nekoliko iljadarki u opremu...
CITAT (pis @ Jul 11 2009, 20:21)

da se nadovezem na kobayashijevu izjavu
"ajde jos jednu, za svaki slucaj" ...
zakljucak: original = skupo, ali je skuplje kupiti jeftinije, pa prodati i kupiti original

Kod mene, bas sam malopre fotkao neko pozutelo lisce na travi, dodatne AF tacke odlicno rade, a i centralna izgleda ne masi kad se nesto slika iz blizine. Problem je kad slikam nesto sa 3-5m i dalje, nikako nisam zadovoljan ostrinom. Sa 2-3 metra i manje, narocito ako je nataknut blic pa AF lampa pomogne, ume da napravi fenomenalno ostre fotke (mada ne uvek)...
U principu, sve je to tu negde, koliko vrlina toliko i mana, i slazem se da je 18-55is + 55-250is odlicno resenje, a umesto drugog predlozio sam ranije Sigmu 70-300APO posto covek trazi bas jefitno resenje a nije rekao da li vec ima 18-55is ili tek namerava da kupi aparat pa ne zna da ce taj objektiv dobiti jeftinije uz njega.
Dakle, 18-55is za relativno malo para ako se kupi uz aparat ili polovan i 55-250is nov ili polovan izadju malo vise od nove Sigme 17-70. A kvalitet ta dva stakla je mnogo konzistentniji mnogo je manja verovatnoca da ima problema sa istima. Malo je drugacije ako kupuje polovnu Sigmu od nekoga kome moze da veruje ako kaze da je ostra i ne masi cesto fokus.
P.S. Neko pomenu Tamron 17-50/2.8 polovan za 3000e!? A gde to, da se odmah zamislim da ga pazarim, jer zadnji put kad sam ga video na oglasima, ljudi su trazili 400e za primerke stare po godinu i vise.
Dr Bouz
Jul 12 2009, 21:05
ma o.k. sve, nego konkretno sam mislio da ti - fotograf u "josh jedna" to je o.k., ali onaj text "za svaki sluchaj" je suvishan (dakle po meni, to se ne izgovara naglas pred klijentima) - naprosto upuchuje na coveka koji nije siguran u svoj rad. mislim, ne kazhem da si ti nesiguran i nishta u tom smislu, nego pricham "onako" - uopshteno.
inache neka sigma +120E za brand (dal' kanon, dal' nikon...) - uvek. znachi pomeni chak i kad chovek bash nije pri lovici - bez diskusije "firmiran" objektiv - ako treba i za dve godine.
@postavljach, ako imash 18-55 kit, kontam da ti je i to za everyday upotrebu sasvim sasvim o.k. znachi po meni nema potrebe kupovati chak ni taj neki 50ak-200tinak. ja kad bi imao to, pa ako bi 'teo zum - onda neshto ekvivalentno sa nikonskim 70-300vr, ili stopetarda (ili 60ica) makro.
Jeftino i dobro nikako ne ide, ali to ne znači da se skupe i dobre slike prave skupim i dojajnim objektivima, mada mogu i sa njima
Dr Bouz
Jul 13 2009, 06:01
s objektivima ti je slichno kao sa ferarijima, ili porsheima, u odnosu na druge artikle iste namene (automobili, jel'te):
jel' ima losh? - yock.
jel' ima yeftin? - yock.
jel' sam ja moj puno jeftiniji auto pop'o na 1100m po kamenjaru? - pa ono jesam, nije da nisam.
jel' bi mog'o taj auto da parkiram negde u monte karlu? - yock.
RamOne
Jul 13 2009, 07:46
CITAT (efabrik @ Jul 11 2009, 20:43)

Tamron 18-270mm f/3,5-6,3 Di II VC LD cena 499 € (VC znači da ima stabilizaciju)
Ili 18-250 koji sam stavio u oglase

Sjajan all around drugar.
NShappy
Jul 13 2009, 07:46
CITAT (Dr Bouz @ Jul 13 2009, 07:01)

jel' bi mog'o taj auto da parkiram negde u monte karlu? - yock.

Izvini molim te, ali zašto lada niva ne može da se parkira u Monte Karlu?!?
Apsolutno, pogotovo ako je sva prekrivena blatom.

Ja da sam onoliko pun ko brod, ko što nisam, sa najvećim zadovoljstvom bih je popeo uz ivičnjak nekog hotela sa 17 zvezdica, sve sa 200 kila blata na njoj.
zeka1dz
Jul 13 2009, 17:39
Canon 55-250IS košta ko 300 jevreja i zato mislim da nije preskup a nije tako loše ocenjen ma gde da sam gledao.
http://www.photozone.de/canon-eos/411-canon_55250_456is_50dJa sam tu kombinaciju naručio pa ću izneti mišljenje kada dobijem aparat.
Naravno da se ne može da meri sa kvalitetom L objektiva ali budimo realni da za 300 evra ipak dobijemo veoma upotrebljiv objektiv koji se odlično slaže u paketu sa 18-55IS
kobayashi
Jul 14 2009, 10:46
pardon, 'tedoh reci gore 300e u vezi Tamrona, ali tek sad videh da sam napisao 3000

Dr. Bouze, ja to i ne govorim 'modelima', nego mislim u sebi (ajde jos jednu, za svaki slucaj, a cesto se desi i da je neko zazmureo i sl.).
300e za 55-250 mi se cini da je nesto mLogo skupo, jer vidim da je u cvecari 275 (bar na sajtu, a nije stetno proveriti i telefonom).
zeka1dz
Jul 14 2009, 23:29
Cena 55-250IS i jeste 275 evra samo što mi se progutalo slovo O (oko 300 jevreja). I naravno da pre kupovine treba proveriti cenu pogotovo što se ovde plaća u dinarima a kurs se računa po nahođenju.
Talaris
Jul 15 2009, 16:51
Hvala svima na pomoći.Odluka je ipak pala u korist sigme 18-125.Ostaje da ga probam,nadam se da će dati odgovarajuće rezultate.
StORM48
Jul 15 2009, 18:48
Koliko ja vidim, Ti si samo svratio da potvrdiš već donesenu odluku.
E sad, pošto potvrdu nisi dobio, nikom ništa - jer si već unapred odlučio.
Ne znam čemu onda ovakve dileme & teme?
Pozdrav
kobayashi
Jul 15 2009, 19:14
Da smo znali da je tipican srbin (- da nisi slucajno skocio u bunar! - Ti ces da mi kazes...) ili ako nije onda istog mentaliteta, bolje bi bilo da smo navaljivali da uzme Sigmu 18-125
Talaris
Jul 15 2009, 21:05
Ljudi nemoj da ste sujetni.Odluka je definitivno donešena posle svih odgovora.Mišljenja su različita zar ne?U svakom slučaju ponovo hvala
FotoLaik
Jul 15 2009, 22:03
Nemoj tu Sigmu, nisi valjda lud
KinteC
Jul 15 2009, 22:56

1000D + 18-125OS
D700 + 24-70G
F8 na oba primera, 18mm, ekvivalent 29mm
Mislim da je ovo vrlo dobar rezultat, moguce da bi 18-55IS dao bolji rezultatl, ali on je kratak, potrebno je dopuniti ga sa 55-250, sto vec ne moze da stane u malu torbicu. Takodje OS (opticka stabilizacija) je vrlo jaka, na 1/20 se moze izvuci korektna fotografija. (barem sam ja uspeo) Fokus je takodje precizan i konstantan, barem na 1000D. (sto ne znaci da ce mozda biti precizan i konstatan na nekom drugom telu, ali to nije ni bitno)
Mozda neko zna bolji objektiv od tog, a da pokriva taj raspon? ja ne znam.
Dr Bouz
Jul 15 2009, 23:08
btw ja sam primetio da sigma desetka zumzara u odnosu na dvajsosmicu dava sliku za blendu ako ne i vishe tamnijju. znachi ista slika, samo skinut jedan, zakachen drugi objektiv.
Dr Bouz
Jul 15 2009, 23:10
kompjutori mozhda ipak na kraju priche nisu za pavijane, mene na primer...
zeka1dz
Jul 16 2009, 06:08
Честитам на избору објектива и са срећом. Уздрављу га користио.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.