Genije Mladji
Jun 16 2009, 19:31
Imam veliku dilemu. Trenutno imam Canon A720IS i hteo bih da predjem na neki DSLR. Ne znam ni sam zbog cega, ali Nikon me najvise privlaci i strah me ako podjem za Canon-om da cu mu posle nalaziti svakakve zamerke koje bih Nikonu i oprostio

. Budzet mi je 700 evra. Ono za sta bih dao najvise novca je makro objektiv, ali to onda podrzumeva da kupim neko jeftino telo. Medjutim ja bih hteo nesto izmedju, da imam i kvalitetno telo i makro objektiv. Medjutim koliko vidim to bas i nije izvodljivo osim ako kupim polovan DSLR pa za preostali novac kupim objektiv. DSLR aparate pratim od prosle godine i moj apsolutni favorit je Nikon D80. Medjutim njega skoro vise nece biti u prodaji, a ja cu verovatno kad budem hteo da ga prodam za par godina imati velikih problema. Mada je njegova cena dosta visoka s obzirom na to da je star model. Verovatno bi mi onda rekli da kupim polovan D80, ali i sa tim cu najverovatnije imati problema kasnije. Gledao sam i Canon-ova tela ali jedini koji bi dosao u obzir u tom cenovnom rangu (700 evrica) je 450D i uz njega 18-55. Citao sam na dpreview o njemu i nije los, mada je ipak D80 bolji. Stvarno ne znam sta da radim, sad sam izmedju dve vatre. D90 je suvise skup i ne bih mogao da izdvojim toliko novca. Molim vas za predloge i sugestije sta da kupim za ove moje novce

.
v1z4rd
Jun 16 2009, 19:54
450d ... kupio, nikad zazalio ... alernativa : nikon d60 (d5000 ne znam koliko je)... alternativa alternative: oly 420 ...
probao d80... iako je telo mozda (stvar ukusa) bolje, slika koju daje bez sumnje nije...
.. ostavi se ti strahova, radices ti sa cim god da kupis, nije to zena pa da se zaljubljujes... samo se spremi na to da upadas u vrzino kolo sto se tice troskova...
SERBZILLA
Jun 16 2009, 20:40
citat vizard "probao d80... iako je telo mozda (stvar ukusa) bolje, slika koju daje bez sumnje nije..."
Sta ti je tacno smetalo u kvalitetu slike sa D80? Pozdrav .
v1z4rd
Jun 16 2009, 22:02
oprosti ako sam ti uvredio aparat... i nema sta meni da smeta .. ono sto govorim je - sta je bolje .
po danu mozda to i nije toliko ocigledno... ali ako ne vidis razliku izmedju cmos-a sa vecom rezolucijom kad dignes Iso, onda najverovatnije nisi iskren...
a i nisu bas aparati za poredjenje ... tako da sam naglasio da je kvalitet slike na strani 2 godine mladjeg rebela ...
nadam se da sam dobro obrazlozio .. otpozdrav
SERBZILLA
Jun 16 2009, 22:57
CITAT (v1z4rd @ Jun 16 2009, 23:02)

oprosti ako sam ti uvredio aparat... i nema sta meni da smeta .. ono sto govorim je - sta je bolje .
po danu mozda to i nije toliko ocigledno... ali ako ne vidis razliku izmedju cmos-a sa vecom rezolucijom kad dignes Iso, onda najverovatnije nisi iskren...
a i nisu bas aparati za poredjenje ... tako da sam naglasio da je kvalitet slike na strani 2 godine mladjeg rebela ...
nadam se da sam dobro obrazlozio .. otpozdrav
Pa nisi dobro obrazlozio, jer si potpuno pogresno shvatio moje pitanje. Ja nemam digitalni aparat ali hocu da ga kupim. Narocito nemam 2 razlicita aparata pa da mogu da ih poredim. Bespotrebno si " citao izmedju redova" i donosio pogresne zakljucke o mom pitanju. Jednostavno sam zeleo da znam bas to sto sam i pitao, da ne bih pogresio u izboru aparata. Eto, to je to. U svakom slucaju si mi delimicno odgovorio na cemu sam ti zahvalan . Pozdrav !
ovako slusaj vamo....ja imam d80 i ne bih ga menjao za nista bar za sada ..*serem mozda ipak 300-tka..

.
htedoh da kupim ,cuj htedoh narucih canon 450d telo plus neke objektive,medjutim odoh do radnje da kupim torbu i kupih d80(svidela mi se opcija extra ekranceta koga nema na 450d,i nisam pogresio koristim ga maximalno),jednostavno uvatih ga u ruke obrnuh dva puta,preleteh po meniju(koji me je odmah kupio jednostavnoscu,bar po mom misljenju) opalih par probnih slicki i rekoh sebi to je to pakuj..

...
450d je bolja masina ali nekako meni telo i canonov meni nije lepo lego ....
odes u radnju safatas u ruke oba fotoaparat obrnes ,pregledas meni ,opalis par proba odlucis zapakujes pa kuci na fotkanje ...
a sta cu radi ti za par godina,nemam pojima vazno je da imam svoj prvi dslr u ruci kojimi odgovara bar jedno 80%....
ne mudruj preterano ,koji god dslr da uzmes gledaj da uzivas a ne da kalkulises,kada budes uleteo u profi vode kalkusi sa d700 ili d3 ili mozda neki drugi zavisi sta ti se vise isplati za posao....
negovan
Jun 17 2009, 02:08
Ja glasam za D80, po meni su sva ta prepiranja oko ISO ovo ISO ono bezveze. Sve u svemu, na tog D80 mozes da nakacis krajnje jeftina i odlicna stakla iz analogne ere, plus je jako jednostavan za upotrebu, kao i svi nikoni. To je po meni mnogo vaznije nego ostale mamipare tipa ISO `voliko, ISO `noliko, mozes da kontrolises `voliko bliceva, itd...
negovan
Jun 17 2009, 02:11
Neko je pre neki dan izjavio, da je sve vise trgovaca na zoni nego ljubitelja fotogrfije. Zabluda je razmisljati o prodaji aparata, a jos ga nisi ni kupio. Veruj mi danas se to sto lako kupis tesko prodaje ,kriza je velika. Nemoj bezati od polovnog tela, jer su ona prolazna. Potrudi se da polovnjaka kupis po preporuci. Mnogi iskusni ovde reci ce ti da su stakla na prvom mestu i da najvece blago lezi u njima. Kupi jeftino polovno telo koje ces kasnije jeftino i prodati. D80 ti je pravi izbor iako je senzor ccd to ne bi trebalo da te brine.To je sjajan aparat i neces pogresiti,a prilicno mu je pala cena u zadnje vreme. Ulozi ostatak para u dobar objektiv.
Druga varijanta je za ljude koji su takticari,strpi se i nategni jos malo i kupi D90 i od stakala dobijas kit 18-105VR koji ce te mnogo dobro sluziti. D90 je trenutno trendi telo i lako ces ga prodati i za dve godine,a neces mnogo izgubiti finansijski jer ti je to vidim bitno. Po meni ne bi trebao da razmisljas koliko si ulozio i kad ce to sve da ti se vrati. Jednostavno se opusti i uzivaj u ovom sportu, a ako si talenat novac ce sam doci i nece te toliko opterecivati. Naprotiv ako nisi vece su ti sanse da brzo iskocis iz ovoga i prodas aparat u trendu za dobru cifru,malo puknes , ali budes zadovoljan sto si makar probao. Kompromis je tu D80 ili D90.
Ja bih ipak voleo da ti kupis bilo sta za pocetak, ali da te to ispuni, da udjes u Dslr svet punim srcem ,da ti i drugi uzivate u tvojim ostvarenjima, postani SVETLOPISAC
v1z4rd
Jun 17 2009, 12:01
CITAT
Ja glasam za D80, po meni su sva ta prepiranja oko ISO ovo ISO ono bezveze.
i onda si okacio DxO mark test ...
CITAT
Sve u svemu, na tog D80 mozes da nakacis krajnje jeftina i odlicna stakla iz analogne ere
bas naprotiv, vecini starijih stakala bas na nikonu ne radi infinity focus ...
CITAT
To je po meni mnogo vaznije nego ostale mamipare tipa ISO `voliko, ISO `noliko, mozes da kontrolises `voliko bliceva, itd...
nikako nije mamipara, vec licna potreba .. da radim sa blicevima uzeo bih nikona i ustedeo jedan zivot na ttl-u... to je prednost tog d80 .. to i izdrzljivije telo ...
450d ima vrlo lepih 12mpix sa 14-bita ... i kompaktniji je ... i nije klasa za poredjenje .
ako oces nesto u tom rangu bolje okaci ovaj link (mada je nezgodno porediti, jer su to japanci i nemaju direktne konkurente)
vs
negovan
Jun 17 2009, 12:08
Slazem se u potpunosti, i pre je bila jedna tema o kupovini pocetnickog DSLR-a. Tu je letelo drvrlje i kamenje izmedju tri tabora (citaj Canon-Nikon-Olympus).
Opet ponavljam, fotografiju ne pravi aparat vec ti koji si iza njega. Ja imam D40 godinu ipo, isao sam sa njim i 55-200VR na fedcup sa press karticom, i sedeo i slikao tenis pored mnogostruko skupljih i boljih aparata. Slike su ispale odlicne (za tu klasu, ocekivanja i pare koje su date).
Takodje, nimalo mi ne nedostaju neke dzidza-bidze, tipa bracketinga, live view-a ili sl. Istina, nekad mi nedostaju motor za AF i merenje za manuelne objektive.
Moj ti je savet da uzmes polovnog D80, koji je u vrh glave 350e, i njega mozes da prodas za dve godine za 200-250e, tj izgubices citavih 100-150e na njemu. Sto se za dve godine slikanja i isplati, na kraju krajeva oslikaces nesto i za pare, pa ce tek onda da ti se isplati.
Znaci, uzmi D80 sa 18-70, ili 18-105VR, ili u krajnjoj liniji plastik-fantastic 18-55. Posle lagano skupljaj staklice u zavisnosti sta ti treba. Naci ces uvek polovan, a odlican objektiv iz analogne ere koji ce da radi super na tom D80.
Pozdrav
CITAT (v1z4rd @ Jun 17 2009, 13:01)

Ima fenomenalnih matorih manuelnih Nikon stakala iz analogne ere, verovatno je na to mislio. Rade - perfektno. Nekad poželim da se malo više razumem u njih, možda bih mogao da izvučem korist od malo poznavanja istorije.
D80 u odnosu na 450D nudi bolju ergonomiju, a pre svega lepo veliko tražilo i
CLS, što si dobro primetio. U principu do ISO800 je sasvim dobar. Ima tu dosta jakih argumenata na obe strane, uzeti bilo koji od tih (i većine ostalih u klasi) nije pogrešno.
negovan
Jun 17 2009, 12:35
DA, mislio sam na stara nikonova manuelna i AF stakla.
Da li ti tih 14 bita nesto mnogo znace u zivotu?
I taj CLS jeste mnogo zgodna stvarcica, ali po meni je bas mamipara, jer kad imas neko snimanje sa vise bliceva, ionako se pre snimanja blicevi nameste kako ce i na kojoj jacini da rade. Tako da mi uopste nije tesko da kupim 3 blica tipa SB-25,26,28 za 100e ukupno (svi su snage kao i sb800, 1xsb800=200e) i da se prosetam do njih, citava 3 koraka, i da im podesim snagu.
Izvinjavam se zbog off-a.
Charlie Brown
Jun 17 2009, 12:37
CITAT
Ovo je netacno...
P.S. pretece me nidza

Posto d80 ima motor u telu radice ti i stariji modeli AF stakala a sto se tice manuelnih Nikon stakala neces imati merenje u aparatu.
Inace je D80 odlicna masina pogotovo za pare za koje se sad prodaje.
Uzmes ga sa kitom i jos 35mm 1.8 koji je 190 evra ili 50mm 1.8 koji je 120 evra i odlicno.
Genije Mladji
Jun 17 2009, 14:23
Neka moja ideja je bila da kupim polovan D80 sa kit objektivom i da uz to kupim i neki Macro objektiv, verovatno Nikkor 60mm, ali nov je vrlo skup (500 evra).
CITAT
Potrudi se da polovnjaka kupis po preporuci
Preporuka, hm, pa jedino da se oslonim na vas.
Vidim da dosta spominjete bliceve, to bi mi bio jos jedan dodatni izdatak, a trenutno stvarno nemam vise od 700 evra. To mi je neka evo malo veca ustedjevina nakon zavrsene srednje skole. Pa iz tog razloga ne zelim da puknem pare, a onda se uhvatim za glavu. Ili mozda suprotno

.
Jos jedna stvar koja ce mi verovatno najvise smetati kod D80 je nedostatak prasino otklanjivaca

. Jer kako bih najvise slika posvetio makro svetu to u slucaju da ne kupim Macro obj. podrazumeva da cu morati da okrecem objektiv sto naravno znaci i puno prasine. Eto mojih muka. Tesko da neko moze da ih resi, ali ja se oslanjam na vas

.
Pozdrav iz Nisa
negovan
Jun 17 2009, 14:26
Ako hoces makro, imas trenutno u oglasima stariju 60-icu koja je podjednako dobra kao nova, ispod 300e.
Genije Mladji
Jun 17 2009, 14:52
To bi bilo najverovatnije najbolje moguce resenje. Polovno telo i kit + polovan Macro, uklapa se.
v1z4rd
Jun 17 2009, 16:19
CITAT
Ovo je netacno...
izvinjavam se sto uskacem... mozes reci da se nismo razumeli ja i on... ali ako tvrdis da nikon ima vecu kompatabilnost sa starijim staklima od canona to prvo proveri.. (mislim na sva starija stakla, ne samo nikon) ... ko sto se na ovaj m4/3 jos lakse nabace svi moguci objektivi ...
skoro sam sam pozajmio jedan d300 i stariji refraktor 250mm f/5.6 ... na radi mu fokus posle 5m... kakva greota .. da je moj aparat ziv bi se pojeo ...
KinteC
Jun 17 2009, 16:30
Ja ne vidim poentu kacenja matorih stakala na telo poput D300. Ae i na D700 kad se nakaci naki matori objektiv, ono sentimentalnost 35mm i ti fazoni. Izuzetak su neka starija stakla koja opticki dan danas nisu prevazidjena, a malo je takvih.
v1z4rd
Jun 17 2009, 16:38
i ja sam slicno mislio dok nisam video 500mm f/8 koji ima 300 gr i canonov f/0.95 ...
voka_gsw
Jun 17 2009, 18:39
CITAT (v1z4rd @ Jun 17 2009, 17:38)

i ja sam slicno mislio dok nisam video 500mm f/8 koji ima 300 gr i canonov f/0.95 ...
Tih 500mm F/8 ima na svakom ćošku, samo je upotrebljivost diskutabilna. Tako sam ti ja jednom stajao na sred mosta, okrenem se prema gradu i mislim.. heeej, mogao bih da uslikam deo grada ovako.. i uperim ti ja taj 500mm, i vidim kroz viewfinder tacno 3 zgrade. Nije za daleko, nije ni da slikas objekte blizu, jer onda dobijes onaj bokeh koji ti sjebe celu sliku.
A Canonov F/0.95 jeste poprilicno zanimljiv.. sve dok ne vidis slike sa njega. Onda izgubis svaku zelju.
v1z4rd
Jun 17 2009, 19:29
taj bokeh i jeste jedna od poenti takve konstrukcije objektiva (sad mi je krivo sto mi ostala jedna slika na toj kartici .. cim je se docepam kacim je ovde, da vidis te kruzice koji 'razjebu' sliku) ... drugo, taj objektiv nema nikakve hromatake aberacije i ostale gluposti ... drugo- to sto tebi ta duzina ne odgovara apsolutno nije nikakav argument ... trece- nisu objektivi samo ono sto pise na chartu, vec svaki ima sebi karakteristican nacin na koji crta sliku i to je ono na sta bi ja rado pucao pare ...
... ali to nema nikakve veze sa temom, izvinjavam se jos jednom i odo da obradim neke slike da ih okacim ovde da ne budem od onih teoreticar-a...
(za jedno par dana kacim tu obecanu fotku na kritiku ovde)
Charlie Brown
Jun 17 2009, 19:38
CITAT
ali ako tvrdis da nikon ima vecu kompatabilnost sa starijim staklima od canona to prvo proveri.. (mislim na sva starija stakla, ne samo nikon) ... ko sto se na ovaj m4/3 jos lakse nabace svi moguci objektivi ...
Niko nije pricao ni o Canonu niti o refraktorima,vec je covek pricao o starim Nikon stakllima koja nemaju nikakav problem sa tim o cemu ti pricas...
v1z4rd
Jun 17 2009, 20:02
ali kad kazes starija stakla iz analogne ere, pritom u konkekstu da je to nekakva prednost nikona, ja sam ispravio coveka i savrseno smo se razumeli... pritom sam samo istakao da zbog duze distance od senzora/filma u samom telu, na nikona ne mozes da nakacis neke stare objektive bez predleca koji degradiraju fotku/ kostaju sumanuto ...
isto kao sto sam rekao da je prednost m4/3 bas ta veca kompatabilnost ... a taj d80 (dakle totalno ispravan aparat) nece da radi sa AF Nikkor -om 35-70mm f/ 2.8 kad ste vec zapeli ... probao licno ...
nista strasno i apokalipticno samo kazem sta jeste ...
autor teme me vec zamrzeo pa necu da se opet izvinjavam
KinteC
Jun 17 2009, 22:37
CITAT (v1z4rd @ Jun 17 2009, 21:02)

isto kao sto sam rekao da je prednost m4/3 bas ta veca kompatabilnost ... a taj d80 (dakle totalno ispravan aparat) nece da radi sa AF Nikkor -om 35-70mm f/ 2.8 kad ste vec zapeli ... probao licno ...
Ko sta nece da radi? Na D3 doca koristi to staklo, ja sam nesto malo koristio to staklo na D700, sasvim fino radi. Cak ima i neke fazone, tipa preklopnik za macro na 35mm... Takodje AF motori na D3/700 telima su jaci, pa vrte ta srafciger stakla kao da su sa motorom.
CITAT (v1z4rd @ Jun 17 2009, 21:02)

pretera ga drugar. radi sasvim lepo.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.