Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Blic Pitanja I Blic Odgovori
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97
cpu
CITAT (ivan012 @ Mar 1 2011, 23:21) *
Moze li Canon 1000D sa odlicnim objektivom (300-400e primer), da ima jako dobre i kvalitetne fotografije ?

Pozdrav

Pazi, ova fotografija:

Nastala je sa objektivom 18-55mm koji sam prodao za 30 eura. Meni je ovo super fotografija. Za 300 eura možeš onda da napraviš 10 puta bolju fotografiju, a za 400 eura već 13,33 puta bolju fotografiju!
ejsiej
CITAT (Z1000 @ Feb 28 2011, 19:38) *
E Jo, fala za ono oko sigme, u principu na @10mm bi distorzije bile iste/slicne sa oba stakla...

E drugo pitanje. Nikad nisam baratao s blicevima, pa me zanima da li canon 450d moze da okida, tj kako jos 1-2 blica. Mislim blage veze o tome nemam, samo znam da je milion puta pominjano kako je kod nikona znacajnije bolja kontrola bliceva.

Ovako nesto me zanima. Ovde koliko vidim imaju 2 blica, kako sta ide s canonom, ili to nije blic pitanje i odgovor nego da trazim novu temu ili otvaram biggrin.gif

Ai-CaTS ti je sve rekao.

Ja sam uzeo nedavno preko Ebay-a Yongnuo RF-602 bežični okidač za blic (Canon 450D + 580EX II) i mogu ti reći da je super za cenu od 20 i kusur evra. smile.gif
bojan.r
koliko vredi kit objektiv za Nikona 18-55 bez stabilizacije?
Sale72
CITAT (cpu @ Mar 1 2011, 23:48) *
Pazi, ova fotografija:

Nastala je sa objektivom 18-55mm koji sam prodao za 30 eura. Meni je ovo super fotografija. Za 300 eura možeš onda da napraviš 10 puta bolju fotografiju, a za 400 eura već 13,33 puta bolju fotografiju!

Fotografije pravi fotograf, ne objktiv ili fotoapart. "Super objektiv" je vrlo tesko definisati samo na osnovu cene. Recimo ef-s 50/1,8 izvuce genijalne fotke,a najjeftiniji je canonov objektiv, dok stvarno cenjeni i dobro rangirani objektivi kostaju mnooogo vise od 300 EUR.
ejsiej
Drugari, hitno mi je potreban savet. Cura uskoro dobija na poklon od njene rodbine D7000 (iz inostranstva će joj ga doneti) i frka je koji objektiv da joj uzmu uz to. Ja sam totalno nub što se tiče Nikonove opreme tako da mi je svaka vaša dragocena. Prvo: idemo na prajm objektiv, ništa od zuma. Drugo: najviše je privlači da fotografiše ljude u nekim okruženjima, dakle ne bi ih fotkala k'o za ličnu nego nešto nalik ovome:

KLIK i KLIK

I uopšte kao cela galerija ovog fotografa: Tomislav Može

Ako je D7000 krop telo (x1,5) onda pretpostavljam da bi bilo najbolje uzeti neki objektiv od 30 - 35mm. Ali koji a da ima neku razumnu cenu i kvalitet?
mikrim@n
meni se kao najlogicniji izbor namece Nikkor 35mm f/1.8 DX. Kod nas je oko 200 evrica a u inostranstvu uglavnom jeftinije, no zavisi gde. DX je, znaci samo za krop, ali to ne navodim kao manu nego cisto da znas. Verujem da kombinacija D7000+35/1.8 radi k'o zmaj.
ejsiej
Hm, gledah neke fotke, fin objektiv. smile.gif Hvala.

Ima li još ko šta da preporuči? Ima li još neki objektiv? Koliko idu naprednije verzije? 1,4 ako ga ima i slično?
cpu
35mm 1.8 DX koji kolega kore preporuči je fenomenalan za novce koje košta i super za to što tražiš. Uz njega može i 50mm 1.8
ejsiej
Za sada neka bude samo 35mm, posle će se dograđivati sistem. Za početak mislim da će joj biti dovoljno. smile.gif
slavke1976
Jos jedan glas za 35mm.
Ja imam bas tu kombinaciju, d7000 i 35mm, odlicna je kombinacija.
kit objektiv 18-105 ni ne koristim.
ejsiej
Pa, pretpostaljam da bi onda to bilo to. smile.gif Hvala mnogo na savetima. Ako se negde uživo sretnemo imate po pivo (ili bilo koje drugo piće u ekvivalentnoj količini) od mene. smile.gif
MilosR
idiotsko pitanje

jel moze ovo na 1000D?i jel moze da prodje ovakav kakav je?

mojeime
@MilosR to cudo moze na 1000d, ali nazalost, samo uz adapter sa optickim elementom koji solidno degradira kvalitet, barem par komada koje sam ja video smile.gif
Abdee
Moze i sa adapterom bez optike ali tada ne mere da se ostri na beskonacno. U principu super to moze na medjuprstenovima za makro ili da se obrne na vr' drugog objektiva ili na tijelu za makro...
MilosR
a jel to tesko nabaviti i koliko od prilike kosta?
hvala vam ljudi
Abdee
Obrati se drugu Tomicu, u narkomanskim krugovima je poznat kao Voyager smile.gif Za oko dve 'iljade mozes super makro kompletic da napravis.
vukasink
Да ли је се ово може назвати изоловано на белом ? и ако не може, зашто ? И да ли би ово примили на шатерстоку, фотолији, ајстоку,... ?

Хвала унапред
kobayashi
Nije bas izolovano, imas senke (ne samo tu veliku, veci i te od korena).

Ne bi ti primili ovo ni na jednom stock sajtu, akon ista ono bar zbog tih refleksija na glavici.
Ali bi ti zato ovo moglo da prodje kao jedna od fotki za diplomski rad na jednoj nasoj 'akademiji' koja se pominje u jednoj drugoj temi.
vukasink
CITAT (kobayashi @ Mar 5 2011, 20:42) *
Ali bi ti zato ovo moglo da prodje kao jedna od fotki za diplomski rad na jednoj nasoj 'akademiji' koja se pominje u jednoj drugoj temi.

Ахахаххахаха laugh.gif

А како се решити рефлексија са главице ?
Abdee
Kupi ili "kupi" knjigu "Light - science and magic" i ne smaraj vise. smile.gif
vukasink
CITAT (Abdee @ Mar 5 2011, 21:10) *
Kupi ili "kupi" knjigu "Light - science and magic" i ne smaraj vise. smile.gif

wink.gif
Vlada_zvs
Imam i ja jedno pitanje... Da li je moguce (bez trigera) bezicno okidati 580II sa 30D i pop-up blicem?
MladiFotograf
Nije moguce smile.gif
michaga
Da li zna neko kojim slucajem, gde ima da se kupi adapter za AA baterije za grip od nikona d90?
Hvala
Vlada_zvs
CITAT (MladiFotograf @ Mar 6 2011, 17:45) *
Nije moguce smile.gif

Eto sad.. smile.gif
Hvala u svakom slucaju..
Kruna
kakav je filter Hoya HMC Super UV (O) 52 mm - crno pakovanje?
Abdee
Odlican.
Kruna
Hvala smile.gif
Mosquito Slayer
nemam prajm, nemam eks.blic, imam teeeelo (Krangov glas) d90 i whale objektiv.

1) nov, iz radnje Nikon AF 50mm f/1.8D za 100€ + polovni SB-600 koji ima da se nađe i za 160€

iiiiiiili

2) nov, iz radnje Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G za 175€?

to mu dođe indirektno pitanje: pošto mi nije bitno da li je 35mm ili 50mm jer će mi ono što planiram daradim sa tim prajmom stati i u jedan a boga mi i u drugi, pitanje je razlika u kvalitetu? Da li su primetne razlike u kvalitetu slike, oštrina i ostalo smile.gif

ps. za 35mm i sb600 ne bih imao, dok bi za kombo pod 1) mogao da izdejstvujem u narednih mesec i po dana
deus&machina
CITAT (Mosquito Slayer @ Mar 8 2011, 13:26) *
nemam prajm, nemam eks. blic ...

Prvo dobro razmisli da li ti terba blic, potom dobro razmisli koji ti od ta dva prajma više znači za to što želiš da radiš.

Ako ne znaš kako, stavi kit objektiv na aparat, postavi ga na 50mm, probaj da ga ne diraš sa te mere što duže, pa isto to uradi kad zoom postaviš na 35mm.

marko07
Ja bi uzeo 50icu i sb600 bez razmisljanja...

Kad opet skupis neke pare tu 50icu prodas za 80-90 i dodas za 35...
Mosquito Slayer
CITAT (deus&machina @ Mar 8 2011, 13:49) *
Prvo dobro razmisli da li ti terba blic, potom dobro razmisli koji ti od ta dva prajma više znači za to što želiš da radiš.

Ako ne znaš kako, stavi kit objektiv na aparat, postavi ga na 50mm, probaj da ga ne diraš sa te mere što duže, pa isto to uradi kad zoom postaviš na 35mm.

radio sam to u studiju baš jer sam stalno na netu nailazio na taj savet, al pošto mi treba kao za stok portrete, mislim da mi ta kombinacija najviše odgovara (za te pare) smile.gif . Inače prvi put sam koristio eksterni blic pre dve nedelje i kad sam video koliko to čudo znači... ohmy.gif Možda vam je smešno al ja sam se u dSLR svet upustio pre dva meseca pa se učim biggrin.gif
Al opet mi ne odgovoriste, da li postoji razlika u kvalitetu slike između datih objektiva i ako postoji da li nešto minorno ili ekstremno. Da li je cena 35mm veća od 50mm samo zbog toga što je noviji i bolje izrade (?!) ili je u pitanju i razlika u kvalitetu slike smile.gif?
deus&machina
CITAT (Mosquito Slayer @ Mar 8 2011, 14:07) *
... kao za stok portrete ...

50-ica, bez obzira da li ćeš uzimati blic

CITAT (Mosquito Slayer @ Mar 8 2011, 14:07) *
... Da li je cena 35mm veća od 50mm samo zbog toga što je noviji i bolje izrade (?!) ili je u pitanju i razlika u kvalitetu slike smile.gif?

Imam ih oba, ali ih nešto baš nisam manijački sučeljavao. Onako u praksi 35-ica mi se čini optički bolja, ali ne toliko kolika je razlika u ceni. U svakom sllučaju, na f:8 oba rade jako lepo
Mosquito Slayer
Fala vi puno, to sam hteo da čujem smile.gif Nadam se da ćete za mesec ili dva naći moj post u ovoj temi. biggrin.gif
FFFF
Kupio sam objektiv u Madjarskoj pre nekoliko meseci koji je jos u garanciji. Primetio sam da cesto masi fokus, i kada sam ga testirao sa onim focus test chartom uverio sam se da ima gadan back focus.
Da li ovakve stvari pokriva garancija ?
..radi se o nikon 35mm f1.8 objektivu, i na netu sam citao da ljudi ima problem sa ovim objektivom i d90 telom (kao i ja). Sa drugim objektivima je focus ok.
Da li je neko imao slican problem i da li se u servisu uopste objektiv moze fino podesavati ? (jer sam citao da su neki resavali problem tako sto su podesavali telo fofotaparata u odnosu na objektiv i tako reshili problem, a ja to ne zelim)
cvele001
^
FFFF, podesavanje se uvek vrsi na telu, i to se vrsi samo za taj obektiv i ni jedan drugi. U sustini, ta operacija traje par minuta, ali moras da odneses aparat u servis. Cela operacija se obavlja softverski i nema cackanja po srafovima odnosno ogledalu....

Nemoj da odustanes od toga jer ces bukvalno progledati.

S druge strane, kalibracija objektiva se radi samo u slucaju da druga varijanta nije moguca a i to obicno kosta dosta vise...
.:: walkner ::.
Koje su mogucnosti za kalibraciju sigme 30mm 1.4 na Canon telima koja nemaju micro adjustment? Planiram kupovinu, pa cisto da znam cemu da se nadam ako bude problema sa fokusom smile.gif Pixel Plus radi samo kalibraciju canon-canon, ne znam za ostale.
FFFF
thnx cvele001
da li to znaci da ce i nakon podesavanja tela, ostali objektivi (koji su bili ok) raditi isto dobro kao i pre ?
.. zvao sam radnju gde sam kupio objektiv i rekli su mi da donesem samo objektiv i da ce ga slati u budimpestu da ga provere. da li uopste mogu da ga nameste bez tela ?
cvele001
Koliko ja znam, a to mi je rekao ovlasceni serviser NIkon-a, svi objektivi ce raditi kao sto su i radili izuzev kalibracije koja je uradjena za 35-icu. Najbolje da okrenes njih i da objasnis koji problem imas i koji je njihov savet.

Ako se jave neke zenske, gledaj da ih ubedis da ti da ju servisera jerbo su one vrlo sture na objasnjenjima...
marko07
Zvao sam jutros servis povucen vasom pricom... Dobih zenu koja mi je bez mnogo ubedjivanja dala servisera smile.gif

Telo d90, objektiv nikon 50 1.4(@Cvele- onaj od onomad smile.gif ), mali front focus...

Kao sto rece Cvele kaze lik da je do tela ali da ponesem i jedno i drugo. Ako je to sto on misi da jeste onda je popravka oko 3500-4000 din...

E sad da li je mnogo ili ne- bem li ga biggrin.gif Ja znam da ga necu nositi sada pred berzu, mogu te pare da nadju neku zanimljiviju svrhu...
WickedlNl
24-70mm Nikkor ili 24-70 Sigma/Tamron. Zna se koji je skuplji, pitanje je, dali vredi dati tih nekoliko stotina evra vishe za Nikkor. Fala unapred wink.gif
Alexey
Ako ce se praviti pare sa njim-definitivno vredi, a ako je za svoju dusu i imas vremena za postprocesing dovoljan je i Tamron/Sigma.
cvele001
Marko, hvala na obavestenju... Ja sam zbog te muke sa front/back fokusom gledao da uzmem D300 kad sam uzimao bolje crop telo...

Meni to 3500/4000 bas zvuci mnogo iskre da bude,... E sad, s obzirom da nema neke alternative, mozda da razmislis o tome...

Idi do njih pa nek te posavetuju, ili ih pitaj da li moze jefitnije, mozda budu dobre volje biggrin.gif (samo juce)
marko07
Pa i meni zvuci ali sta ces... Nisam jos stigao da se izigram i da vidim koliko ce mi smetati u realnim uslovima...

Sto se tice tela- uzeo bi ja d300 ali nikako da naidje neko ko hoce cistu zamenu za d90 003.gif

A ovo poslednje... Hm... Pre cu ja da budem dobre volje pa da platim te pare ego sto ce oni da budu pa da daju neki popust smile.gif
Hornet
Zna li neko odgovarajući model ranca, a koji ispunjava sledeće uslove:
- pogodan za planinarenje (ne prevelik, obavezno da ima ozbiljan sistem ventilacije na leđima),
- foto deo da prihvata telo + 2 objektiva (ne više),
- da ima odvojen deo za ostale stvari tipa voda, presvlaka i sl (ne mora preveliki).
Abdee
Lowepro ili stogod drugo?
matijapanic
Hoce li Hellios objektiv sa M42 navojem imati AF na D90?
Abdee
Da, naravno i to jako brz.
michaga
Ijao sad kad se nisam usr'o od smeha... biggrin.gif
matijapanic
A kakvo je vaše mišljenje o Heliosu 44-2 i vredi li dati 500-ak dinara za njega?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.