Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Blic Pitanja I Blic Odgovori
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95
cvele001
Grayscale ti je dao pravi komentar,
ako hoces da ti lepo objasnim sve a da ne gnjavim ostale, baci mi tvoj mail pa cu da ti objasnim potanko!
Z1000
Ma nije frka, nesto me ni ne zanima wink.gif Ostavicu ja njima RGB jpeg pa kako ispadne. A i cudio sam se odkud da prebacujem u EPS iz jpega. Raw nemam.
cvele001
EPS je stamparski standard. Jedino iz tog razloga. Generalno ne bi trebalo da pustas njih da ti rade konverziju, tad bas nemas nikakvu kontrolu nad fajlom odnosno krajnjim rezultatom. Najjednostavnije je da stvarno okrenes stampara i pitas koji kolor profil koristi. Veruj mi, kad konvertujes u pogresan profil moze vrlo lose da ispadne. Inace to pravilo vazi za svaku stampu, prosto svako od njih radi u nekom svom profilu koji je samo njima jasan, zast nemam pojsma, jednostavno je tako!
Hornet
@Cvele
Mene pomalo interesuje ta problematika, pa ako te ne mrzi da objašnjavaš pusti jedan mail na ndasic et gmx tačka com
Ili ovde na pp
Pozdrav!
mojeime
@Cvele, i mene interesuje, vec mi se par puta desio problem sa razlicitim profilima, mozda bi mogao da napises ovde, verujem da nas ima dosta zainteresovanih.
BT
Evo malo više o tome:

Kolorni profili
cvele001
Bruno vam je poslao link o tome, ali nije mi nikakv problem da to objasnim prostim jezikom ako vas zanima. Skoro sam doziveo posle 10 godina profesionalnog bavljenja dizajnom da mi profili to jest koriscenje pogresnih upropasti ceo tiraz...

Mogu da sednem i napisem jedan omanji tekst o tome i da postavimo kao temu...
Jo Husafet
^ aj, ne bilo ti zapovedjeno.. ono..kad budes imao vremena. smile.gif
cvele001
Cim mi se vrati zena sa puta i delimicno me oslobodi cuvanja deteta pisem tekst!
BT
Ja recimo kada šaljem nešto u štampu, a to radim maltene na svakodnevnom nivou, UVEK šaljem kompozitni pdf bez bilo kakvog profila, mislim takav pdf eksportujem iz In Design-a, kasnije je na nekom ko tamo pakuje i osvetljava ploče da prikači konkretan profil koji inače koriste. Jer šta se dešava ako na primer ja pošaljem sa jednim kolornim profilom neki liflet, a njega pakuju na tabak sa nekom vizitkom ili drugim lifletom koji je poslao neko drugi sa različlitim kolornim profilom od onog koji sam ja koristio.
M@sterMind
Zna li neko gdje ima da se kupe adapteri za profoto glave. Imam Visico softboxove, i Profoto compact glave. Zna neko riješenje?
ejsiej
Neki ranac za preporuku? Imam 450D + kit, 50mm 1.8, 580EXII, laptop od 15.6 inča i neke sitnice poput kablova i kartica... Zaleteh se na Lowepro Fastpack 250/350 (tražim nešto u tom fazonu) ali moj laptop ne bi mogao tu stati.

Gledah na Lowepro-ovom sajtu i ništa ne nađoh a za druge proizvođače ne znam... Uglavnom bih izdvojio do nekih sedamdesetak evra za ranac.
BT
Trebalo bi da u fastpack 350 staje i 17, a ne 15.6.
ejsiej
Hm, moj laptop je dimenzija 371.0 x 249.6 x 31.5 mm dok je Fastpack 28 X 3.75 X 48 cm (odeljak za laptop).

Lowepro Fastpack 350
HP ProBook 4510s
k1De
^KATA DR 466i ili KATA DR 467i
ejsiej
Izgleda mi se laptop ne bi mogao uvući u Katu... Hvala u svakom slučaju. smile.gif
Froggy
CITAT (ejsiej @ Oct 23 2010, 16:36) *
Hm, moj laptop je dimenzija 371.0 x 249.6 x 31.5 mm dok je Fastpack 28 X 3.75 X 48 cm (odeljak za laptop).

Lowepro Fastpack 350
HP ProBook 4510s

Ajde malo opet pogledaj ove cifre i obrati pažnju da im nije isti redosled na Lowepro sajtu i na HPovom sajtu. (iako na HPu piše da jesu u istom redosledu, ja još nisam video lap top koji je debeo 250mm).
Laptop ti uveliko staje u taj Fastpack 350.
Jo Husafet
CITAT (ejsiej @ Oct 23 2010, 16:36) *

Lowepro Fastpack 350
HP ProBook 4510s

cek malo... pa u cemu je onda problem sa FastPackom 350? Staje taj laptop komotno. Mozda ce biti malo tesno po debljini laptopa, ali bi morao da staje.
U krajnjem slucaju ponesi ranac u prodavnicu pa probaj na licinom mestu jelte..

EDIT:
Pretece me Froggy biggrin.gif
ejsiej
Ahm, sada vidim... Jbg, kada čovek ne razmišlja. biggrin.gif Ipak mi je bilo malo neobično što piše na sajtu da može da stane laptop veličine 17 inča... Oprostite na ovolikoj frci. biggrin.gif

A ranac bih naručivao pa mi nema isprobavanja. U suprotnom mi ne bi bilo teško prošetati do lokalne prodavnice i isprobati ranac. smile.gif
mix_NS
Da li ima (u praksi) trazila na buvljaku/berzi za 'kikiriki' ?
Da li ovo hotshoe ovog trazila (za medium format kameru je), mogu da postavim na tipicnu 35mm kameru, da li je hotshoe isti ? Pravljeno je za medium format 75mm objektiv, sto na m4/3 ekvivalentno 8mm objektivu ? Da li ce perspektiva (ako sam dobro izracunao odnos) takodje biti ista ?
-NJS-
hotshoe je isti. za perspektivu ne znam ali za FoV (Field of View iliti Polje Vidljivosti) znam da nece biti isti. 75mm na 6x9 (to su najvecja ledja za press serije) ti otprilike dodje kao 30mm na FF, znachi ~15mm na 4/3-m4/3.

znam da zvuchi kao uletanje u off, ali se 'perspektiva' ne menja magichno sa formatom, zizna daljina je zizna daljina koliko god parche filma/senzora da osvetljava tj. koliko god polje vidljivosti daje.
Bocca
QUOTE (Bruno Toldi @ Oct 20 2010, 15:48) *
Evo malo više o tome:

Kolorni profili

Negde je komrad BigBoy napisao predobar tekst o toj tematici. E sad da li je to ovde, ili na bench-u ili na elite-u, ubijte me ako se secam :-\
Christopher Carrion
Na Zoni ima ovo i ovo.
Bocca
Na ovo drugo sam mislio smile.gif
dakipro
Canon 17-85 IS ili Sigma 18-125 OS (ili sigma bez OS)?
Totalni pocetnik, kit uz 300d je njesra tesko pa bi nesto kao stepenik iznad al da se ne ispruzim previse za sada smile.gif
Makar da dobijem bilokakvu ostru sliku, posto 18-55 trenutni to uspe samo do 1m udaljenosti, dal je pokvaren sta li je, nebitno.
Eto da pitam za kratak odgovor i kratko obrazlozenje kog ne mrzi da posavetuje ovde, da ne otvaram temu.
SamLoomis
Gde u Srbiji kupiti originalne Canon zonerice za Canon objektive?
Froggy
Drugari,
nabavio sam Nikonsku 35 1.8 koja ima manual override kada je uključen autofokus.
E sada, ja nemam tu mnogo iskustva, ali:
Ne postoje blokade za fokus na blizinu i beskonačnost već samo malo "zadebljanje" kada priđem tim vrednostima a onda mogu vrteti (verovatno) beskonačno puta dalje u tom pravcu.
Dakle, jel u redu činjenica da nema tih blokatora (koje recimo imam na 18-55 koji nema manual override) ili da cimam garanciju?
mikrim@n
To bi trebalo da je u redu, jel imas kit na D90? Trebalo bi da on isto tako radi, bar je meni na 18-135 tako, ne znam da li su menjali nesto.
Froggy
ne ne ne. kit (18-55) ima taj takozvani hard stop, odnosno on se zaglavi kada dođe do beskočanosti ili blizine. Ovde je potpuno drugačije.
Evo nešto guglam sada i izgleda da je to okej, odnosno da mogu da rotiram koliko žellim baš zbog tog mehanizma za override autofokusa.
mikrim@n
izvini, ne znam zasto sam prevideo da imas 18-55 (sve racunam D90+18-105), moja greska. Kao sto sam rekao meni tako radi na 18-135, tako da je normalno. Aj kad malo isprobas objektiv napisi utiske u odnosu na 50/1.8, ja vec neko vreme razmisljam da uradim isto sto i ti, ali ne znam sta me koci, a mozda sam samo lenj smile.gif
RIX
Da, slobodno mozes da okreces koliko hoces nista se nece desiti.
Froggy
CITAT (mikrim@n @ Nov 13 2010, 15:10) *
izvini, ne znam zasto sam prevideo da imas 18-55 (sve racunam D90+18-105), moja greska. Kao sto sam rekao meni tako radi na 18-135, tako da je normalno. Aj kad malo isprobas objektiv napisi utiske u odnosu na 50/1.8, ja vec neko vreme razmisljam da uradim isto sto i ti, ali ne znam sta me koci, a mozda sam samo lenj smile.gif

Moglo bi se reći da sam ga isprobao juče (bio sam ceo dan po NSu i napravio jedno 200-300 fotografija njime) i zaključci su sledeći:
On ima onaj SWM koji je, jelte, bešuman i u nekom brzom akcijanju sam stekao utisak da je malo spor (znači od beskonačnog do neke blizine mu treba oko sekund-dve).
Boje i mikrokontrast su odlični, ja sam oduševljen.
Tih 35mm sa blendom 1.8 na kropu su milina. Ni u jednom trenutku nisam imao potrebe da ga skinem i pređem na 18-55 (i već vidim da će mi taj kit uskoro završiti na polici, a kada kupim 10-22 definitivno mi više nije potreban). Kada god mi je 50 bio uzak, ovaj je tu taman.
Smara me to što nema blokatora i što je manual fokus smešten na trećinu/četvrtini kruga i samim tim neko detaljno manuelno fokusiranje je skoro pa nemoguće (ovo se odnosi na neko detaljno, naravno da se može to odraditi grubo, al' nije to to).
Za razliku od 50 1.8 uz koji sam dobio samo prednji poklopac uz 35 sam dobio i zonericu i zadnji poklopac i mekanu torbicu za njega (ono, ultra kul, nisam ni znao da ću to sve dobiti. biggrin.gif)

Znači, ja sam oduševljen objektivom. Možda bi mi dobro došla neka šira blenda al' ajde. Fora je što mi je 50ica, iako uža, više "mutila pozadinu". Mada, fizika govori da treba da bude suprotno, pa mi je to samo malo čudno, no videćemo, verovatno ja samo tripujem. I jedino što mi se ne dopada jeste to sa manualnim fokusom i jer ja tripujem da je fokus spor.
Okačiću ovih dana neke fotografije koje sam napravio njime pa pogledaj.
Z1000
Da li 'prekadriravanje' mogu da radim i u AF modu ili samo ako je MF u pitanju? Posto kada koristim AF i fokusiram objekat koji recimo hocu da je na jednoj strani fotke i pomerim aparat na kadar koji ocu da snimim on sam fokusira opet i izabere nesto drugo. Tj kako god da pomeram aparat on vata fokus?
Froggy
Pa to ti je zato što ti je uključen takav autofokus mod. najverovatnije ti je podešeno na af-a pa tebi malo drhti ruka ili šta već pa on skonta da se u stvari nešto pomera pa ti aparat izabere af-c. Ja sam samo podesio da mi je autofokus mod af-s i radi prekadriranje bez problema.
Z1000
Pa mora da drma ruka, tj. aparat. Jer ako naciljam auto u donjem levom uglu potencijalne fotke moram da vratim AF krstic na centar potencijalne fotke kako bih okinuo i onda on sam fokusira sredinu fotke i zamuti npr auto koji je trebao biti u uglu. Valjda sam dovoljno razumljiv.
Dead Man Walking
Ja sam verovatno n00b, al' je l' se ne radi sa AF tako da ga stisneš do "pola kolena" dok ne fokusira, i onda dok tako držiš prst kadriraš kako hoćeš i stisneš do kraja.
Z1000
Svasta sad radi normalno. Ne znam u cemu je bio problem :/
Froggy
Dead man: Radi tako, ali fora je što ako ti je fotoaparat podešen na automatsko autofokus setovanje on može pretpostaviti da ti fotografišeš neko kretanje pa će konstantno iznova i iznova autofokusirati dok ti ne pritisneš do kraja.

z1000 apsolutno to ništa ne razumem (mrzi me da pokušavam da shvatam šta si ti hteo da kažeš, pošto nisi najrazumljiviji) ali ja ću ti ispisati kako ja fokusiram i kako to treba da se radi (mislim ima i drugih načina, recimo onaj Kintekov koji za akciju deluje mnogo bolji, ali je meni i ovaj sasvim kul):

Autofkous mod mi je AF-S (S je za stacionirano). Znači on jednom fokusira i više ne.
Radi mi samo centralno autofokusno polje koje mi je podešeno na normal zone.
Uperim u centar kadra ono što želim da bude oštro.
Pritisnem okidač na pola kolena. Sačekam da isfokusira.
Ja se ne pomeram i slične stvari koje bi mogle da poremete fokus.
Idalje sve vreme držim okidač na pola kolena.
Prekadriram i pritisnem okidač do kraja.
michaga
CITAT (Froggy @ Nov 14 2010, 20:39) *
Možda bi mi dobro došla neka šira blenda al' ajde. Fora je što mi je 50ica, iako uža, više "mutila pozadinu". Mada, fizika govori da treba da bude suprotno, pa mi je to samo malo čudno, no videćemo, verovatno ja samo tripujem.

Sta si hteo da kazes za ovu siru blendu? smile.gif

A, ovo za mucenje pozadine se jesi natripovao. Sto je duzi bolje muti. smile.gif

Pozzz
Froggy
ma za blendu htedoh reći: Nikada dovoljno plitkog polja oštrine, posebno na sakatome krop formatu. smile.gif

Pa čekaj, kako duži bolje muti?
Fizika kaže: Što ti je objekat bliže isfokusiran to će polje oštrine biti pliće. Ako uporediš dva objektiva, recimo 50mm i 35mm. Sa pedeseticom se moraš udaljiti više od subjekta da bi dobio isti kadar kao i sa 35. A tim udaljavanjem si povećao svoje polje oštrine a samim tim ti je pozadina manje zamućena. Zar ne?

No, to je fizika. Ja tripujem da je baš suprotno, odnosno da mi je 50 davala pliće polje oštrine (što je, iz gorepomenutih razloga, netačno).
cvele001
Froggy, sto je veca zizna daljina, vece je zamucenje pozadine odnosno manja je dubina polja. To je to, nema nikakve dodatne filozofije. Fakat je da ti za ISTI kadar sa jednim i drugim treba da se pomeris kad koristis 50icu, ali je fizika neumoljiva, prosto sama zizana daljina objektiva diktira nacin prelamanja svetla pa samim tim i zamucenje pozadine. Imas na netu brdo primera i finih objasnjenja zasto je to tako i kako radi pa baci pogled.

RUMUN
CITAT (Froggy @ Nov 14 2010, 22:00) *
Nikada dovoljno plitkog polja oštrine, posebno na sakatome krop formatu. smile.gif

Ma kakve veze ima sto si na kropu, tebi je na kropu 30mm 1.4 isto sto i nekom 50mm 1.4 na 35mm senzoru, sa istog mesta pravite istu sliku sa identicnim dof-om....jerbo je 1.4 uvek 1.4, s tim da ces ti sa krop senzorom i 50-icom 1.4 sa ISTOG mesta imati kadar velicine oko 80mm a dasa sa 35mm senzorom i 50-icom ce imati kadar velicine 50mm, eto tu je jedina razlika, a ako hoces sa 50-icom na krop senzoru da imas isti kadar kao i dasa sa 35 senzorom i istom 50-icom SA ISTOG MESTA onda moras da se povuces koji korak nazad al tu se onda menja i dof tj dublji je, e tu je zajeb sa dofom, u ovoj situaciji ne mere da bude tako plitak....daklen, za krop senzor treba imati 30mm objektiv i nema da brigas smile.gif .... sve ovo posmatraj sa tacke gledista da sa ISTOG mesta snimate ti i neko ko koristi 35mm senzor, u suprotnom je stvar komplikovanija, kapish smile.gif

Evo ti primer, ja koristim 4/3 senzor i on je jelte najmanji....ja u sistemu imam objektiv na kome pise 35-100mm i kome je otvor blende 2.0....pored mene stoji lik sa 35mm senzorom i objektivom 70-200/2.8......daklen, meni se svaki objektiv mnozi sa 2 sto znaci da i ja vidim isto sto i dasa pored mene sa 35 senzorom i 70-200.....nagradno pitanje, sta mislis ko ima plici dof, ja na manjem senzoru i ziznoj daljini od 50mm recimo i blendi 2 ili on sa vecim senzorom na z.daljini od 100 mm i blendi 2.8, daklen stojimo na istom mestu, hvatamo isti kadar, samo nam otvor blende nije isti.......
Froggy
Ma da bre. Jasna mi je potpuno priča. Baš si je ti pre nekih mesec-dva lepo ispričao. Sasvim je jasno da će kadar biti manji zbog veličine senzora pa se moram udaljiti i time povećati polje, nego sam ja izbacio iz priče pomeranje u nazad da bi se dobio plići dof već odmah povezao to sa veličinom senzora. smile.gif
cvele001
Mario, sve je to tacno, ali da bi sa 30icom imao isto zamucenje kao sa 50icom kad je isti kadar u pitanju, onda 30 mora da bude barem blendu jaca nego 50ica, u stvari kad malo bolje razmilim i vise od jedne blende, jerbo sama zizna daljina od 30mm ti daje veci DOF od 50...
Z1000
CITAT (Froggy @ Nov 14 2010, 20:16) *
Autofkous mod mi je AF-S (S je za stacionirano). Znači on jednom fokusira i više ne.
Radi mi samo centralno autofokusno polje koje mi je podešeno na normal zone.
Uperim u centar kadra ono što želim da bude oštro.
Pritisnem okidač na pola kolena. Sačekam da isfokusira.
Ja se ne pomeram i slične stvari koje bi mogle da poremete fokus.
Idalje sve vreme držim okidač na pola kolena.
Prekadriram i pritisnem okidač do kraja.

Pa tako i ja radim, tako svi rade, ali ja kad prekadriram (i dok drzim na pola kolena) on isfokusira nanovo. Ponasa se kao da mi je upaljen AF Servo, a nije. Sad sam pokusao sa 'One shot' AFom i radi normalno. huh.gif
Froggy
Izbagovao se. :S

I da, ne rade svi tako. Kintek je jednom, negde objašnjavao kako je njemu podešeno. Tipa autofkous mu radi na af/ae lock dugme ili tako nešto. Ne sećam se.
Z1000
Ma znam da ne rade, ali to je neki sablon, klasika. Onda se mozda izbagovao ili sam ja slucajno promenio na AF servo pa se istripovao. Probavacu to ovih dana bas da vidim 'oce li se opet ponoviti.
cvele001
Z1000,koje telo koristis?
Z1000
450D
cvele001
Pomislio sam da je Nikon pa da mogu da pomognem, ovako cu samo da smetam ako krenem da lupam! Sorry
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.