Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Pomoc - spajanje 2 mesh objekta zubi neki
Dizajn Zona > Specijalni forumi > 3D i modelovanje
Billy
Pozdrav
Poslednjih 6 meseci se bavim ovim modelom.
Nazalost dosao sam do prepreke koja meni kako rookiju predstavlja veliki problem.
Ovi zubi su skenirani i kasnije ce se stampati na Zprinteru kojem imam pristup.
Evo ga

Zanima me da li postoji mogucnost da se ova dva objekta, odnosno odvojeni zub i telo vilice mogu povezati tako da prostor medju bude popunjen tokom animacije u 3Dmax-u ili bilo kom programu za 3d animaciju.
Ukoliko je neko raspolozen da mi pomogne mogao bih mu se oduziti nekom od ortodontskih uslugica preko firme za koju radim wink.gif ili sa usluznom upotrebom 3d skenera.
Evo i prilozenog .STL fajla
http://rapidshare.com/files/218474565/4.STL.html
Hvala na vremenu svima.
Cheers
Che che
Dali zub koji treba da se spoji treba da ostane na istoj poziciji ili da se priblizi na mesto?
Ova druga slika mi nije jasna....
Billy
Izvini ako je slika nejasna.
Zub je u inicijalnij fazi na istoj poziciji kao i susedni sekutic.
Ovaj frame ciju sam sliku prikazao je tek mozda cetvrti u nizu.
Znaci trebalo bi da se u prvom frejmu stichuje, welduje ili sta vec tako da ostane fizicki povezan kroz svaki keyframe. Keyframe-ova bi trebalo da bude od 5 do 25 u zavisnosti od tezine slucaja.
Zelis li da uploadujem i STL na kome su zub i vilica odvojeni objekti?
Thanx

Edit: Evo linka do stl fajla gde je zubic odvojen kao zaseban objekat
http://rapidshare.com/files/218491065/CW_MALI.wrp.html
Che che
Ne znam shta si radio ali ovaj zub ne odgovara rupi... Lici ali nije... Jel to problem? Treba ti neko da poveze ova dva modela u jedan i da precizno popuni rupu izmedju?
Billy
CITAT (Che che @ Apr 7 2009, 15:06) *
Ne znam shta si radio ali ovaj zub ne odgovara rupi... Lici ali nije... Jel to problem? Treba ti neko da poveze ova dva modela u jedan i da precizno popuni rupu izmedju?

Zub sam isekao u drugom programu-software-om koji ide uz skeniranje. Ne znam da isechem mesh u maxu, sramota me je ali sta da radim kad sam suvise duduk.
Bilo koja knjiga ili tutorial na ovu temu je suvise opsiran posto pokriva i stvari kao sto su texture, kamere, osvetljenje, modelovanje... a meni je potrebno samo ograniceno znanje samo za ovu stvar buduci da nemam nameru da se bavim 3d animacijom i modelingom.
Geska u krivama izmedju zuba i tela su zanemarljive za nivo preciznosti koji meni treba a pored toga svaka greska u spoju se moze ispraviti i rukom-mikromotorom posto je model odstampan na 3d printeru.

Meni u osnovi treba da skenirani orginal obradim tako da izvezem frame po frame izmenjenog polozaja zuba (oko 5-10 frame-ova). U svakom frame-u cu pomeriti zub za deo milimetra pa zatim exportovati svaki pojedinacni frame u STL formatu koji ide na stampu.
Problem je to sto izvezeni STL mora biti watertight odnosno bez ikakvih rupa pozeljno sa smoothovanim spojevima izmedju zuba i tela vilice.
Znam da zvuci komplikovano ali nije nego sam ja samo malo ne ispavan i konfuzan samom sebi sad.gif
Billy
Evo, produzio sam animaciju na 100 frameova posto je 5 suvise brzo da bi se kretnja videla.
You Tube
Mikelian
attach button za spajanje odnosno dodavanje drugom objektu i on onda od njih pravi jedan objekat... a ako neces da budu isti objekti a da se posmatraju zajedno onda grupises(sve selektujes i GROUP )

btw nemoj se ljutis al 6 meseci na ovome? pa sto nisi dao nekom ko zna bolje modeling pa da ti uradi za sat vremena.....
mislim da bi vise ustedeo zivaca,vremena (vreme=novac biggrin.gif)

pozzzz
Billy
Probacu odmah, hvala
Zubi nisu modelovani vec skenirani, 6 meseci sam proveo trazeci skener, trazeci printer, uceci da skrpim sken i da ga ocistim, vrbujuci upravu da ulozi novac u opremu, obezbedjujuci uzorak od 20 ak pacijenata koi su voljni podvrgnuti se krajnjem rezultatu tj terapiji koja se planira na ovaj nacin.
Dakle ovo mi je poslednji korak da bih mogao da pokrenem celu pricu posto se samo cheka freaking animacija od 5 frejmova gde su meni ove rupe nocna mora gora neko gorepomenuto cimanje.
SreckoM
Ja mislim da nece pomoci attach u ovom slucaju. Tebi treba da se u stvari 'weld'-uju verteksi (tacke objekta)? Ako je to slucaj mislim da ce to biti nemoguca misija, s obzirom da je skeniran materijal po obicaju poprilicno 'high-poly'. Mozda neki 'retopology' da se odradi. Nisam skidao model tako da ne znam koliko je objekat tezak pa mozda pucam u pogresnom smeru ...
creaton
ma ovo je trebalo da se premodeluje...to je najbrzi i naefikasniji nacin da zavrsis to...smile.gif)
daj nekome 20 evra nek ti to izmodeluje i kraj ...sta se zezas sa tim samo ti uzima vreme ..ionako ovakav skeniran ne lici na zub, a trebaces ipak da nekoga ubedjujes da jeste zub..!!!

dakle 20 evra i reshavash problem..smile.gif)
Mikelian
Druze veruj mi najbolje,najbrze,najjeftinije,najkvalitetnije itd. ti je DEFINITIVNO da pitas nekoga ko zna bolje modeling da ti odradi to za 20 minuta i da ne brines brige... btw to je JAKO JEFTINO!!!
Billy
CITAT (creaton @ Apr 7 2009, 22:46) *
ma ovo je trebalo da se premodeluje...to je najbrzi i naefikasniji nacin da zavrsis to...smile.gif)
daj nekome 20 evra nek ti to izmodeluje i kraj ...sta se zezas sa tim samo ti uzima vreme ..ionako ovakav skeniran ne lici na zub, a trebaces ipak da nekoga ubedjujes da jeste zub..!!!

dakle 20 evra i reshavash problem..smile.gif)

CITAT (Mikelian @ Apr 7 2009, 23:28) *
Druze veruj mi najbolje,najbrze,najjeftinije,najkvalitetnije itd. ti je DEFINITIVNO da pitas nekoga ko zna bolje modeling da ti odradi to za 20 minuta i da ne brines brige... btw to je JAKO JEFTINO!!!

Meni nije poteban "lepi" izmodelovani zub, potreban mi je anatomski ispravan zub koji apsolutno promerima odgovara pravom zubu koji je u ustima pacijenta. Zato se i bakcem sa secenjem skeniranog modela umesto da skinem gotov model.
Druga stvar koja je bitna da je ovo proces koji ponavljam nebrojeno puta, za svakog pacijenta posebno.
Treca stvar je to sto je modifikovani modeli idu na 3d stampu i upotrebljavaju se za predvidjanje ortodontske terapije i prenosenje bravica i slicno na prave zube koji su u ustima pravih ljudi. Samim tim nema svrhe ni iznajmljivati spoljnjeg saradnika koji je iskljucivo 3D artist buduci da za ova pomeranja ipak treba imati neko osnovno znanje mehanike ortodontske terapije. Prakticno bih morao sedeti pored za svaki model a bice ih straaaasno puno.
Poenta je da zelim nauciti da zakrpim ovaj prostor koji nastaje posto zub isecem i pomerim.
bobi
Probaj da oba mesha približiš jedan drugome što bliže (čak i pomerajući neke vertekse).
Zatim selektuj oba mesha i dodeli im modifier smooth (ne mesh-smooth, nego samo smooth) i čekiraj auto smooth.
To će možda po normalama srediti mesh da ne izgleda izdeljeno.
Billy
^ NOPE
Ne smem pomerati mesheve van zadatih mera posto pomak predstavlja smislenu anatomsku kretnju.
I ne treba da samo izgleda vec i da bude watertight.
Albatros
Zub razbiješ u editable poly, attach telo vilice, border podselekcija, obeležiš 2 bordera i onda bridge.

Ili connect compound objekat (izabereš zub, zatim crate panel -> compound objects -> connect i izabereš telo vilice).

Mada, na šta će to ličiti ne znam, zbog različitih broja vertexa.

Na kraju samo zalepi STL check kodifikator da proveriš je li sve ok i...
pailhead
Ali na sta ce to liciti?

Mene zanima da li si ti siguran da se sve to sto ti hoces moze izvesti na ovaj nacin, i konkretno koriscenjem 3d skenera i stampaca? Jel imas neki primer sta se zapravo radi, dalje mi mozemo da provalimo. Ili uzmi odstampaj ovo, stavi pelir preko, i skiciraj tankim flomasterom kako bi to trebalo da izgleda, jer ja i dalje nemam pojma o cemu se radi.
Billy
Cao
Nemam me par dana, dobio sam zapaljenje pluca na motoru pa sam smorio zesce.
Nisam uspeo ovako kako je Albatros opisao, ne ide.

@pailhead, ne razumem kako ti nije jasno sta zelim da postignem ako si procitao sve od pocetka teme?
Ali evo najplasticnije: Zelim da pacijentu pomerim zube. Zubi se pomeraju u realnom svetu tako sto ja preko modela zuba od gipsa formiram plasticnu foliju debljine oko 1 mm. Folija se formira specijalnom masinom koja foliju razgreje a onda je kompresovanim vazduhom formira preko gipsanog modela zuba.
Ako ja tebi recimo zelim da pomerim sekutice koji su u teskobi za sada to radim tako sto uzmem testericu, isecem model i vratim zubice u pozeljan polozaj pa preko toga spustim foliju koju ti nosis par nedelja.
Problem sa ovim je to sto ako je pomeranje vece od 0.5mm svakih 2 nedelje moram da ti uzmem novi otisak sa novim polozajem tvojih zuba i da ih opet izlijem od gipsa, isecem model, poredjam rucno i napravim foliju.
Ovim procesom koji sam opisao ranije zelim da postignem 3 stvari:
1. Kada zube 'resetujem' u pozeljan polozaj pri rotaciji po vertikali moze da se desi da imam greske po horizontalnoj osi
2. Da postignem precizno i predvidivo pomeranje samo sa jednim setom otisaka.
3. Omogucim komunikaciju i razmenu sa doktorom koji se nalazi u 3 lepe.

Sve ovo sam manje vise postigao ali buduci da u maxu ne mogu da animiram popunjavanje medjuporostora koji nastaje kad zub pomerim ja to za sada moram da radim rucno u jos jednom programu sto mi oduzima strasno puno vremena kada se radi o pacijentu za koga moram da uradim 20 ak korekcionih folija u cugu.
Nadam se da je sada jasnije? smile.gif
Billy
Evo par slika prvih zuba koji su mi odstampani
pailhead
nije mi jasno gde i kad i zasto dolazi do animacije? Animacije se valjda rade kad treba nekome nesto da pokazes, a meni ovde deluje da tebi treba manipulacija na skeniranom modelu koji kasnije biva odstampan?
pailhead
I nije mi jasno sta se desava u onome sto si okacio na youtube, da li je u pitanju vadjenje zuba?
Billy
Sama animacija kao nacin vizuelne komunikacije nije uopste bitna. Max je samo zgodan jer u poslednjem zeljenom frejmu postavim zube u savrsen polozaj, odredim koliko frejmova zelim i tako automatski dobijam postepeno ispravno pomeranje.
Svaki frame pojedinacno izvozim u STL formatu pa na stampu.
Onaj koji sam okacio na Tube se krece od "unutra" ka "spolja" ali ugao prikaza je takav da se vidi prostor koji nastaje kada se zub pomeri i koji mi je glavni problem.
Nista se ne vadi.
pailhead
Ono sto meni nije jasno je, zar taj zub nema i svoj koren koji je siri od ovog praznog prostora odnosno zamisljenog spoja ove dve ivice koje nastaju kad se pojavi ta rupa.

Hocu reci, kad ti zatvoris to, na jedan od ovih nacina, zar se nece desiti da zub nece moci da prodje, jer je zapravo malo siri u tom delu?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.