Hmm... Ne mogu baš da se složim sa vama... Daleko od toga da postoji bezbroj tehnika. Postoji ih nekoliko i samo još par varijacija na tu temu.
1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može.
2. Selekcija preko alfa kanala, četkica i blend moda Overlay (ili varijacija na temu - Burn i Dodge alati) i kasnije doterivanje maske. Dobar kvalitet i kod problematičnih slika. Ali zahteva vreme.
3. Korišćenje dvostruke maske. Vrlo nezgodna tehnika koja daje najbolje rezultate. Međutim, po meni, odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je daleko bolji kod prva dva načina. Pri tom, retko daje osetno bolje rezultate od tehnike 2. Generalno, koristi se kad nema kompromisa u pogledu kvaliteta, a rok nije "za juče".
Nekoliko autora je pisalo na ovu temu. Potraži naslove pod "Photoshop Masking techniques" ili tako nešto. Međutim...
Iako je sve ovo korisno znati, a ja jesam obavezan zbog posla kojim se bavim, poslušaj moj savet, ako hoćeš, i prvo probaj sa:
OnOne MaskProOdnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je toliko dobar da će ti teško zatrebati neki drugi alat... Po mnogo čemu izuzetan plugin...
Pozdrav.