Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Flex/fleash game development
Dizajn Zona > Tehnike > Flash
Valerij Zajcev
Ima li neko neki dokument/url o samom dizajnu igre, arhitekturi kako god, tipa:
User Interface
Bussiness Logic
...
Da li se ovo uopste praktikuje u igradnji igara?

Sto se tice razvojnog okruzenja, sta je produktivnije FLEX ili Flash?
Ovo mi je bitno zbog organizacije projekta.

Hvala
jovbranko
Ima 6-7 naslova na tu temu. Ja sam ih skinuo kao PDF-ove sa BitMe.org. Ako hoces nesto od toga, javi se na pp. Sad nisam kuci, pa ne znam napamet naslove.

Pozdrav.
syndrome
ako ne igras igre, nece ti pomoci nijedan dokument na svetu u tome.
ne moze neko ko nije u tome da napravi nesto da valja. mnogo strasti i iskustva je potrebno za igre.

jel igras nesto? (po mogucstvu nesto sa dobrim dizajnom/interfejsom)
moram da znam, da bih mogao da ti odgovorim adekvatno.
Valerij Zajcev
Igram igre, ali ne preterano ceo zivot igram "blizzard" igre wink.gif Ovo me zanima , jer moram da istrazim arhitekturu pravljenja igre, da li treba/moze da se odradi kroz layere ili jednostavno jedan projekat sa svim klasama i assetima u sebi. Ja ne znam kakve me igra tacno sada zanimaju, zanima me sam nacin pravljenja igara u ovim Adobe tehnologijama, u cilju organizacije projekata. Tako da mi bilo koji dokument, link o samoj arhitekturi igrica i dizajnu, mnogo znaci.

Hvala
syndrome
pazi, ne postoji specifican pristup u izradi igara.

igre se u nacelu prave custom, tj. od nule -- ne postoji taj dokument koji ce ti olaksati posao, a da pritom napravis nesto sto je jedinstveno iskustvo (sto je za igre jako vazno).

ono sto ti verovatno trazis je nekakav tehnicki dokument koji ce ti olaksati samu postavku, ali moj savet ti je, ako umes da napravis aplikaciju (i postavis stvari kako treba), onda mozes isto znanje primeniti i na igru.

igre su u osnovi aplikacije za zabavu, medjutim, po svojoj prirodi, ne bi smele da budu uradjene previse generic, u smislu dizajna, interfejsa i ponasanja same aplikacije, jer to ljude odbija (znaci potpuno kontra od business logike). medjutim, s druge strane, i business i entertainment softver zahtevaju vrhunski usability, ali buduci da su igre uvek stvar izbora, a retko stvar moranja (mada se i to ponekad desava), usability je kod igara mozda cak i najpotrebniji i ponekad pomislim da se kroz igre citav ovaj segment u dizajnu softvera i razvio.

sto se arhitekture tice, zavisi jako od toga kakvu igru pravis. npr. pasivne, logicke igre (sa vise application-alike interfejsom) se prave skoro potpuno isto kao da pravis softver za obracun plata, ali moras da pazis na eye-candy stvari kao sto su tranzicije, animacije i slicno. neke druge igre zahtevaju citave engine-e u pozadini koji su odgovorni za graficki content i vizuelnu prezentaciju.

razvoj se drasticno menja u zavisnosti od zanra i poente igre.

za generalnu pricu o razvoju igara i spisku pitanja koja moras sebi prvo postaviti, mozes otici na www.gamedev.net

mnogo zajeban portal, prepun zajebanih ljudi iz branse.
naravno, spremi se na to da se tu retko prica o ActionScriptu, ali je svakako korisno za bilo kakav ozbiljniji uvid u problematiku. i naravno, spremi se i na to da nisu svi talentovani za smisljanje/pravljenje igara. to je jedna prefinjena umetnost za sebe, u zacaranom trouglu izmedju ideje/dizajna, usabilityja, i realizacije.

ako se ne igras celog zivota, namucices se u tome da graspujes sustinu, ali necu da kazem da ti nece uspeti. nikad se ne zna.
Acim
Gary Rosenzwieg -Action Script 3.0 Game Programming University solidna knjiga pokriva ti osnovu i jako fino je objasnjeno ja sam u tom fazonu trenutno pa ti govorim iz prve ruke. Takodje imas lyndin tutorijal (as3 game & anim nisam siguran kako se tacno zove ali ako te interesuje baci pp mozes sve da nadjes na sajtovima predvidjenim za to =). Posto sam sa Jave presao na AS3 meni ovo deluje jako zanimljivo i lagano tako da imaj to u vidu kad preporucujem ovo.
jovbranko
Aha... Sad su stvari malo jasnije...

Pa, tebi, ustvari, ne treba samo knjiga, nego te zanima kompletan workflow. Ili, da tako kažem, najbolje bi bilo da vidiš kako to drugi rade od početka do kraja. Onda mogu da ti preporučim video kurseve:
Introduction to Games
Basic Gaming
Advanced Gaming
Animating Ninja - CartoonSmart
ActionScript 3 animation and games
Interface Design
ActionScript UI and Data
itd.

Ima još kurseva ovakvog tipa, ali sad ne mogu da ih nađem. A inače, ima ih na torrent sajtovima. A što se kvaliteta tiče, zaista ih preporučujem. Moj savet je da kreneš lepo od početka, tj. da ne preskačeš osnovne kurseve, jer se te stvari kasnije pominju u naprednim. Elem, zaista su dobri, a ako vidiš koliko traju, onda će ti tek postati zanimljivo. smile.gif
Za 1-2 dana možeš da odgledaš svaki od kurseva. Naprednije nećeš baš moći da ispratiš tim tempom, ali ako si motivisan da studiozno pristupiš svemu i da učiš od početka, zaista brzo možeš da dodješ na nivo da praviš svoju igricu. Već za par dana možeš da odslušaš sve što ti je potrebno za početak, što je jako bitno jer daje dodatnu motivaciju.

Pozdrav.
Acim
topla preporuka za ovaj AS 3 game and anim =) . Hvala jovbranko za ostale linkove.
jovbranko
wink.gif
Valerij Zajcev
Prvo hvala svima na odgovorima,

Nabavio sam "TT Games and Anim" i cartoon network "Darts" jer su oni bas poevzani sa AS 3.0. Osnovne kurseve sam odgledao, i jezik poznajem.
Pre ovoga sam radio C#, ali samo "enterprise" aplikacije, tako da ne poznajem "nivoe" izgradnje igrica. npr Pitanje koje cesto sebi postavim i googlam jeste: Da li treba da odvojim graficki interfejs od recimo nacina na koji korisnik upravlja igrom, a opet sve to od "eventa" koji mogu da nastanu u igri?
Ono sto me sad primarno zanima jeste, ovi tutorijali koji sam nabavio, svi su radjeni u flash-u, nijedan u flex-u. E sada jel mogu ja ove kurseve da otpratim u flash-u kako jesu, jel moguce posle sve to upakovati u flex?
jovbranko
Pa što se, da tako kažem, raznovrsnih IT proizvoda tiče, kakve igrice i jesu (obuhvataju i character dizajn, dizajn interfejsa, frontend i backend) često je i neophodno da te sekcije budu jasno diferencirane jer teško da je moguće naći stručnjaka koji je dobar u svim ovim oblastima. Međutim, to znači zapošljavanje više ljudi na projektu. Po informacijama koje imam i u game industriji, tome se pribegava samo ako nema druge. Dakle, firme zanima da rade sa najmanjim brojem ljudi sa kojim je to moguće. Ako jedan čovek može da odradi i dizajn likova i interfejsa naravno da neće angažovati još jednog čoveka. Ako uz to čovek zna i frontend, on će raditi i to. Dakle, ako nemaš konkretne zahteve od poslodavca, mislim da možeš da se organizuješ kako ti odgovara.
Za neke ljude koje znam da su prodali igrice rađene u Flash-u amerima, znam da su sami radili sve. Pretpostavljam da su imali veliku slobodu da se organizuju kako hoće.

Mislim da ti odgovor na ova pitanja može dati samo neko ko je u toj industriji. A i to mislim da zavisi od firme do firme.

Pozdrav.
MilanGM
Pre nego sto pocnes da pravis igre, ako vec najvise igras blizzardove igre, uzmi editor u Warcraftu3 i probaj da napravis neki svoj mod. Neka ti to bude test "koncepta igre" jer njihov gotov engine već imaš. Da vidiš šta u stvari jedna jednostavna igrica treba da sadrži i kako izbeći konceptualne bagove (jer nije jednostavno ni WC3 modove praviti, a da pritom budu bez greške i dobro balansirani)
Posle kad kreneš da se baviš tehničkim detaljima oko svoje prve igre, teško je zadržati se na "pravoj liniji" i na kraju zaista uraditi sve što si u početku naumio.
gStyle
^ti igrash dotu 100% biggrin.gif
syndrome
CITAT (Valerij Zajcev @ Oct 22 2008, 08:27) *
Da li treba da odvojim graficki interfejs od recimo nacina na koji korisnik upravlja igrom, a opet sve to od "eventa" koji mogu da nastanu u igri?

Odgovor je uvek da, pravio ti enterprise ili entertainment softver, neke paradigme ostaju iste.
Interfejs se uvek odvaja od mehanike same igre, jer je interfejs to sto jeste, sredstvo komunikacije sa softverom, a ne igra.

Evo na primer, ja i ti igramo stoni monopol.. Sta je od sledeceg bitno za igru:
- gde sam bacio kockice
- na kakvoj podlozi bacam kockice
- sta sam dobio posle bacanja
- gde mi se nalazi figurica na tabli
- kako tacno izgleda moja figurica
- kako sedim za stolom
- koje kartice imam
- kako gledam u kartice

Ako umes da odgovoris na ovo, znaces da odvojis interfejs od gameplaya i u softveru.
Razmisljaj objektno i stvari ce ti se same postaviti na svoje mesto.

Pokusaj da razmisljas o igri koju pravis kao da se radi o monopolu. Sta je bitno za samu igru. Sta je tu interfejs, a sta gameplay. Razmisli o tome sta je interfejs monopola u realnom svetu.
MilanGM
Ja blisko sarađujem sa EIPIX-ovcima iz Novog Sada. Odma da ti kažem da je pravljenje igara užasno zahtevan i obiman posao. Oni su kao krenuli da prave neku malu zezanciju kao pekmen (samo sa njihovom tematikom) čisto da igra bude kao reklama za njihovu glavnu i veliku igru PyroBlazer (bivši UltraTubes). Ta igra je trebala da bude urađena od strane jednog čoveka (samo programiranje, bez grafike) za oko 2 nedelje. Pogađaj koliko dugo čovek radi na tome? Evo već mesec dana, po 4-8 sati dnevno. A daleko od toga da je čovek neiskusan, lenj, ili neorganizovan. Jednostavno, i za najjednostavniju igru treba mnooogo posla i vremena.

Fičuri o kojima treba da počneš da razmišljaš pre nego što se upustiš u pravljenje igre (i da ih razvijaš u glavi tokom izrade igre):
- Da li će igra imati više nivoa (a verovatno hoće), kako onda "očistiti" nivoe od objekata kada se završe?
- Kako disejblovati mouse i keyboard evente iz igrice kada nisi u nivou, nego recimo u main meniju.
- Ako se ekran pomera tokom igre, kako da HUD ostane nepomičan?
- Kako pauzirati igru i SVE objekte na ekranu?
- Treba napraviti engine za partikle efekte.
- Da li će juzeri moći da preve različite profile?
- Da li ćeš imati sejv gejmove? - pisanje podataka u fajl
- (verovatno najveći problem ikada) kako adaptirati skrin na različite rezolucije monitora i aspekt ratija?
- Ko će da radi grafiku?
- Ko će da radi zvučne efekte?
- Ko će da radi muziku?
- Koliko će biti zahtevna igra?
- Ko će da razvija koncept, balans, dizajn nivoa?

i mnoga druga pitanja...
MilanGM
Tolko o igrici, a? smile.gif

Ako te ozbiljo zanima da se baviš game developmentom, PM-uj me.
Valerij Zajcev
Jel moguce celu igru odraditi u flesu i posle je ubaciti u flex, tako da promenljive iz igrice recimo "high score" mogu da saradjuju sa ostatkom flexa?

//edit
Napravio sam jednu kompletnu igru (DXball) smile.gif i importovao sma je u flash panel sledecim kodom.
CODE
<mx:Panel
    x="173" y="122"
    width="337" height="356"
    layout="absolute" title="SWF load try">
        <mx:SWFLoader
            source="assets/PaddleBall.swf"
             scaleContent="true"
              width="300" height="300"
               x="10" y="10"/>
</mx:Panel>

I to radi lepo.
Ono sto ne znam kako da uradim, meni flash u kodu stalno uvecava high score, i na kraju taj score ja treba da ucitam u bazu, ali moram prvo da procitam vrednost iz promenljive koja je u SWF fajlu, kako ovo da izvedem, kako da pozovem promenljivu u flexu iz SWF-a?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.