Blaggeo
Oct 14 2008, 09:32
Ranije nisam imao prilike da se okusam u ovoj oblasti koja me stvarno intersuje, pa bih najlepse zamolio neku kompetentnu licnost da mi pomogne da napravim nekoliko prvih koraka, sto se tice programa i ostalih stvari...Hvala unapred za odvijeno vreme i volju.
Lord Ivanhoe
Oct 14 2008, 09:42
Kojih programa i kojih ostalih stvari? Ako zaista ocekujes da ti neko pomogne, mislim da bi trebalo da budes malcice precizniji oko toga sta te tacno zanima.
Blaggeo
Oct 14 2008, 10:57
Hvala Ivane na poseti..najvise me intersuje web dizajn, a ostalo ce se verovatno reci samo..pa interesuje me koji se programi korise za te stvari..tj web dizajn i pitanje "dali je sve to grana programiranja ili potpuno druga oblas" ?? ako si tu javi se..
-=: soNic :=-
Oct 15 2008, 12:55
Treba da razdvojish web design od web developmenta.. Web sajtovi mogu biti obicne slikovnice sa 2-3 strane, a mogu biti slozeni softverski servisi (tipa pretrazivaci) iza kojih se nalaze slozeni softverski sistemi koji imaju samo interfejs na webu.
Ako ces da budes developer, onda treba da si programer, da naucis dosta tehnologija i bar nekoliko programskih jezika.. (java, php, .net, javascript, ajax, dom, ruby, zatim poznavanje web servera IIS, Apache .. itd itd itd itd itd .... pa jos 28 puta itd)
Shto se ti ce web designa, tu ti treba Adobe Illustrator (ili Corel Draw), zatim josh obavezniji Adobe Photoshop, a po potrebi bi bilo lepo da vladas jos ponekim softverom za grafiku. Generalno se podrazumeva da imas ukus za "lepo" tj da si koliko toliko dobar graficki dizajner.
Onda, ako ces da budes napredniji dizajner treba da znas HTML, jos bolje XHTML, i naravno nezaobilazan CSS (2). Gde ces ovaj html i css sklapati (u kom alatu), nije bitno, bitno je da znas sta radis.
...
p.s. izbegavaj lose knjige ako ikako mozes pri ucenju jer ces uludo protraciti vreme a zavrsices zbunjeniji nego shto si poceo.. tu mislim na knjige "learn in 24 hours" ili ".. for dummies" i slicne..
jovbranko
Oct 16 2008, 23:52
Za šta ti treba web dizajn? Tvoj neki lični projekat ili misliš time ozbiljno da se baviš?
Moram malo da dopunim Sonic-a. Informacija koju je dao je sasvim tačna, ali Adobe CS4 paket, koji je, zvanično, počeo danas da se isporučuje na tržište, unosi neke vrlo bitne promene u tu priču...
1. Moraš naučiti da radiš u nekom programu za dizajn u kom ćeš razrađivati idejno i grafičko rešenje sajta. Sada je za to ubedljivo najbolji Fireworks CS4, a trebalo bi, sem njega, da naučiš da koristiš i Photoshop. Illustrator u priči o web-u, od CS4 paketa biva potisnut sasvim u drugi plan, tako da njega ne moraš učiti, bar ne za sad. Na početku je bitno da se ne rasplineš, već da kreneš da radiš jedno po jedno. Takođe, Photoshop nije prioritet već Fireworks.
Kada naučiš Fireworks, moći ćeš da napraviš potpuno funkcionalan web sajt samo što nećeš moći da ga okačiš da bude on-line.
2. Kada završiš sa Fireworks-om, pređi na Dreamweaver. U Dreamweaver-u ćeš moći da uradiš završne pripreme za publikovanje sajta, a takođe da ga obogatiš interaktivnim elementima koji ne možeš izraditi u Fireworks-u.
Sa ova dva programa ćeš moći da napraviš vrlo atraktivne i potpuno funkcionalne sajtove.
Kad budeš stigao do ovog nivoa već ćeš i sam znati šta još treba da naučiš.
I na kraju, kako da naučiš ove programe:
1. Upiši dobar kurs. Ako te zanima koje škole drže kurseve i kvalitet kurseva, bilo je više tema o tome. Ako ti i dalje ne bude jasno, pitaj.
2. Ako nemaš mogućnost da upišeš kurs, a znaš engleski bar osrednje, potraži video kurseve sa Lynda.com, Total Training ili VTC.com. To je, posle dobrog kursa, najlakši i najbrži način učenja. Imaju da se nadju na torrent sajtovima, emuli, rapidshare-u i sl.
3. Ako znaš nemački tu je firma Video2brain.
4. Tek ako ti ništa od ovoga ne odgovara, kupi neku knjigu. Samo ne bi bilo loše da potražiš preporuku za knjigu jer su prevodi često loši. Ako mene pitaš, prvo potraži neku od onih manjih, gotovo džepnih knjiga. One su odlične za početnike jer ne sadrže suvišne informacije a i pišu ih naši ljudi pa ne postoji problem lošeg prevoda. Kad savladaš gradivo u njima, onda kupi ozbiljnije knjige na tu temu.
Pozdrav.