Valerij Zajcev
Sep 25 2008, 00:15
Kako izgleda projekat pravljenja igrica u flashu? Da li su programeri odvojeni od crtaca i animatora, ili je to sve jedan posao? Sta se ocekuje od juniora kod nas u Srbiji u firmama koje nude ovakve pozicije, i da li uopste ima posla za ovaj smer, kod nas?
Prenesite neko iskustvo/praksu, hvala.
MilanGM
Sep 26 2008, 15:30
Q: Kako izgleda projekat pravljenja igrica u flashu?
A: Tipovi sede za kompom i nesto kuckaju
Q: Da li su programeri odvojeni od crtaca i animatora, ili je to sve jedan posao?
A: Ako hoces da sve dobro izgleda, i da se zavrsi u dogledno vreme, onda su odvojeni
Q: Sta se ocekuje od juniora kod nas u Srbiji...
A: Ocekuje se da naprave neke zezancije za baner, i da ih stancaju 5 komada dnevno. Ako ne to onda bi to bila neka malo veca igrica, ali skoro sigurno besplatna.
Ja sam pravio neke igrice za Zavod za udzbenike, ali to je bilo honorarno za neki CD. Ako ces sam da izmisljash svoje igrice, ne znam kome flash igricu mozes da prodash. Sto se tice browser based multiplayer igara, kazu da je to trziste prezasiceno i da je tamo skoro nemoguce probiti se (a i sama igra bi generalno bila prevelik posao, i trebalo bi ti vise programera iz raznih oblasti)
jovbranko
Sep 26 2008, 19:04
Koliko sam ja upoznat sa tim tržištem, prilično je zasićeno, međutim znam neke momke koji su igrice koje su napravili prodali amerima. Ništa specijalno, uglavnom logičke, čisto za ubijanje vremena.
Mada, ako mene pitaš, nije loše oprobati se i u tom polju. S obzirom da sledi (vrlo verovatan) flash bum na web-u u toku sledećih par godina, i da će u sledećih godinu-dve i mobilni telefoni sasvim normalno podržavati flash, to će se sigurno odraziti i na polje flash igrica. Takođe, sajtovi će se sve više raditi u flashu i moje mišljenje je da će i GUI sajtova biti sve interaktviniji. Verovatno će se približiti igricama do nekle. To je o nekim tendencijama u skorijoj budućnosti.
Trenutno, mislim da jeste problem probiti se na tom polju, ali to ne znači da je i nemoguće.
Takođe, koliko znam iz priče vezano za tu američku firmu, zainteresovani su da zaposle što manje ljudi. Dakle, ako možeš da uradiš i grafiku utoliko bolje.
Pozdrav.
Valerij Zajcev
Sep 26 2008, 21:49
Hvala na odgovorima. Radi se o tome da sam dobio neki period da naucim kolko znam o flashu za ucesce na projektu jedne vece softwerske firme, jedino sto znam o projektu je da je igrica i znam da nije za nase trziste. Sad ja sam poceo da ucim ali hteo bih unapred da znam na sta bih trebao da stavim akcenat (s'obzirom da cu tamo biti junior) da ne bih ispao bas brzo iz projekta i kako bih se sto lakse uklopio.
MilanGM
Sep 26 2008, 22:55
Pa najbolje je da odgledas one Istokove filmice o flashu (to jedan od "vrh" topika)
Ali ono bez cega ne mozes nikako da napravis igru jeste ActionScript i to DOSTA ActionScripta i to dosta KOMPLIKOVANOG ActionScripta. U stvari, sve zavisi od igrice, ali najjednostavnija igrica koju sam ja pravio je zahtevala relativno visok nivo poznavanja programiranja.
E, sad, vecita dilema svih buducih flash programera: ActionScript_2 ili 3?
AS2 je jednostavniji za pocetnike, ali i jako jednostavan da se u njemu pogubish nakon dosta programiranja.
AS3 ti je mozda malo komplikovaniji, ali je mnogo organizovaniji, i u neku ruku buducnost flash programiranja uopste.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.