Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: kako ublaziti/smanjiti svetlo sa blic glave ?
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
kristian
pozdrav ljudi !

evo ja i studio se u startu bas neslazemo najbolje hmmm...
kupio sam jednu blic glavu , i sad kad je na minimalnoj znazi za neke stvari je prejako (imam neke tripove sa otvorenom blendom....)
a na minimalnoj snazi dobijem f5.6 , znaci ja bi barem 2 ftopa slabije svetlo za neke stvari , sad kako to odraditi , probao sam da stavim beli papir isped medjutim drugacija je temp.
koja bi bila najbezbolnija opcija da se uradi ?
stavim nekog debelog ispred softboxa ? ili nalepiti jos jedan plisani beli materijal (ili sta/od cega li je vec) ?

hvala na pomoci!
Goldmund
Pitaj ove nase kolege ovde sto kazu 'sto jace to bolje'. smile.gif

Salu na stranu, sta si to kupio kad ne mozes ispod 5.6? I o kojim razdaljinama pricamo? Razdaljina je u sustini najbitnija. Sto ce reci, nadji veci prostor. smile.gif Kazu ljudi da ND filteri pomazu u doticnoj situaciji al nisam probao pa ne znam.
kristian
pozdrav goldmund , pa majmun otisao i kupio nisam puno ni zagledao hehe, problem je sto nemogu da udaljim , a drugi problem je sto nd filteri nedolze u obzir zbog svetla sto je van prostora nad kojem nemam kontrolu, pa mi jedino preostaje nekako da "otezam svetlu prolazak"

uzo sam onu zezanciju za outdoor slikanje od 400w , simpaticna spravica , napolju je na granici snage (jace bi bilo pozeljnije)a minimalna snaga je svega 1/10 sto mi daje f5.6 kroz sofbox na nekih 1.5-2 metra.
e a pisalo na sajtu 1/32....
gizmo
ND filteri (gelovi - folije) koje stavis ispred blica
UnderDog
Dok ne nabaviš ND filter (što je najbolje rešenje), probaj da usmeriš softboks malo u stranu. Znači nemoj da blicaš direktno u objekat snimanja, već ciljaj pored. To će da skine blendu-dve. Ako imaš bele zidove, uperi u zid.
kristian
hvala na savetima , ovo za zid mi zvuci dobro, nemogu da koristim nd filtere zbog spoljasnjeg svetla (kroz prozor) , bice mi pretamno za ono sto sam zamislio.
pReTeNdEr
prichaju ti o filterima za blic, ne za objektiv.
nisam upucen, ali ako ti vec predlazu, a i po logici, trebalo bi da ti smanje snagu tog blica bez promene temperature. spoljno svetlo ostaje isto naravno
birgitfoto
  1. Паус папир преко софтбокса, ако није довољно, можеш и у више слојева (ол' скул рјешење, лично мислим да је боље од папира јер овај најчешће тонира свјетлост у плаво),
  2. ND филтер на објектив (неки који скида 3 бленде (ND8), корисно га је имати и може ти ваљати док снимаш вани).
Asian
^ najbolje paus papir, a mož'da posluži i neki čaršav... kolika je snaga te glave, koji model? nego kristijane ti bi F1.8? biggrin.gif
drx
A sto nestavis blic sa aparata u sbox? oni imaju malu snagu na minimumu !!!!!
Asian
^ pa svi blicevi su mu crkli, nema ih više, pa je sad prešao na flash glave... nadam se bowens wink.gif
BT
Ja sam stavljao beli čaršav preko soft box-a. Čini mi se da sam pročito na zoni da je neko to radio, pa je i meni pomoglo, s tim što je morao čaršav da se savija pa duplo, ili čak četvoroduplo da se stavlja da bih ubio par blendi. Poslužilo je svrsi sasvim o.k.
kristian
ovo sa carsavom zvuci najprostije , ali probacu i druge varijante , nisam ni znao da postoje nd filteri za rasvetu.

sto se tice bliceva ko sto asian kaze crkla su mi 3 , ostala su mi jos 2 (jedan nikon), pa reko da probam blic glavu , izgleda glomazno , veliko , ali svetlo fine ide "u jednom pravcu" ono sa kisobranom i blicom je letelo perje na sve strane, blicevi ce biti za fill..

hvala jos jednom!
gizmo
Nisu ND filteri za rasvetu nego gelovi tj. folije

http://www.lowel.com/edu/light_controls/gels.html
istankov
ili ND filtar na aparat pa onda imas sve sto ti treba
gizmo
CITAT (kristian @ Sep 18 2008, 01:19) *
problem je sto nd filteri ne dolaze u obzir zbog svetla sto je van prostora nad kojem nemam kontrolu, pa mi jedino preostaje nekako da "otezam svetlu prolazak"

Nece ljudi da citaju pa to ti je...lepo rece kristian da nd filter na objektiv ne dolazi u obzir.
Dr Bouz
podrzhavam theory sa pausima. probaj takodjer par papira belih - oni su ili sto reche birgit takvi da malo puvuku u plavo, ili ako ima vishe drveta (rekao bi ja) da povuku u zhuto. medjutim - odredi preset wb. to shto ce da ti pomeri za 0.neshto bojicu, a posto spominjesh pendzher - kontam da ocesh nesto ambijenat ovo/ono - dakle to malo pomeranje wb-a na nebitnom(manjebitnom) delu slike neche da bude neshto strashno. - inache ovi isti problemi su za ochekivati i sa platnima.(raznim)

btw. sad mi pade na pamet - to sam 'teo, al' nisam reallizovao - dakle nepropusni materijal na prednje platno. - naravno ne preko celog, nego da imash traku okolo (dakle upisani pravougaonik/kvadrat) .(tipa triplex papir/karton (onaj od kutije za cipele), ili 200-250gramsi kunstruck/bindacot.
guru
Malo offtopic, ali gde kod nas kupujete gelove ?
incanus
Imas kineksih ND8 plocica na ebayu koje idu u cokin P holder (84x104mm) za manje od 10$ sa shippingom i onda uzmes 2 i raskrojis ih na malo vece od glave flasha ili kao ti odgovara i slazi ih jednu ispred druge koliko zelis ubi svjetlo (ili jos bolje nabavit jednu ND4 i jednu nd8 pa kombiniraj)
kristian
e samo da javim da sam se snasao , nabudzili zena i ja nesto (ustvari ona isekla, sasila,..) neki beli materijal ubacili u softbox , i super!

hvala jos jednom.
pozdrav
Asian
^ odlično!
pametna ti žena... nego koji materijal je u pitanju?
kristian
^ naravno smile.gif

mislis da ja znam o kom se materijalu radi , nesto sto smo nasli u kuci , bele je boje , nije pretanak , neprovidi se , a sad kako se zove...

EDIT: evo sad sam je pitao kaze da se zove atlas ali to je na ruskom ili sholk ...
meni ovo kineski , uglavnom neki beli materijal.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.