imam 2 bowensove glave koje bi hteo da uparim sa 3 blica, problem je sto predbljesak uvek aktivira glave ranije, kako da iskljucim predbljesak na blicu... ima li neka opcija za to na samom aparatu canon 40d ili na blicu
Prebaci ga u M mod kao slave, ne bi trebao da ima predbljesak više, nego ručno da podešavaš ekspoziciju. Moje Sigme mogu da rade bez predbljeska kao običan Slave.
Mala dopuna...stavi blic na M, i smanji jacinu bljeska na 1/128 (tek toliko da okida glave) - za blic na aparatu
PS: pod hitno upoznaj opremu sa kojom radis
sve je na m modu. preko aparata podesim druga dva koji su isto na m kao slave, prednost 40d ima direktno iz menija da odredis snagu svakog blica posebno, i opet mi se javi predbljesak... glave se aktiviraju ranije, samo kad koristim jedan blic u m modu ali ne kao master onda nema predbljeska..
Pa lepo ti džoni reče da prebaciš na slave.
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 13:14
Ma bre ljudi, sta zbunjujete coveka.
Stavis blic na aparat i prebacis ga na manuelno. Master/slave iskljucis, ne moze tako. Nego lepo kupis slave kockice i onda sa tim opaljujes ostale 580ke, a bowens vec ima svoju fotoceliju, tako da ce on da okida na bljesak bilo kog blica.
Ili jos bolje (skuplje), kupi wireless okidace (treba ti za svaki blic po jedan), a bowens ce da okida na bljesak i sve ce da radi.
moze li malo objasnjenje o tim slave kockicama, princip rada, vidim da si svatio gde mi je zapelo, znaci ne postoji mogucnost da se iskljuci predbljesak u wireless modu
CITAT
Master/slave iskljucis, ne moze tako.
E to i mene muci!
Bas thedoh da otvorim temu po tom pitanju.
Meni nije jasno zasto ne moze i sta to zapravo okida ranije glave?
Jel zan neko o tome nesto ?
Očigledno postoji neki predbljesak u bilo kojoj wireless varijanti. Sigme EF-500 i EF-530 Super mogu da se postave u "glupi" slave mod, gde im ne treba kockica, samo će opale manuelno. Jedino što na aparatu mora da postoji bilo kakav blic, makar najjeftiniji, koji će da opaljuje u manuelnom modu bez predbljeska.
Prosto ne verujem da 580ex ne može da se postavi u taj mod rada, poprilično je napredan blic u pitanju.
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 14:19
Ne moze zato sto 580ex nema fotoceliju u sebi (jos jedna glupost iz kanona).
Iako se ta master slave komunikacija obavlja preko infrared signala, master blic sa aparata mora da opali, a to ustvari okine glave. Cak i kad master blic podesis da bude samo master, da ne daje nikakvo svetlo, on ipak okida.
@Zakis: Mozes da koristis
OVE kockice ili njima slicne, znaci one na bljesak blica sa aparata okidaju blic na kome se nalaze. One odlicno rade unutra, ali napolju zaboravi na njih, posto ih sunce zaslepi. Ako vucaras opremu napolje, onda ti je mnogo bolje resenje
wireless okidac. Posto imas 3 blica, treba ti ili 2 slave kockice (jedan blic na aparatu, dva na kockicama) ili 3 wireless okidaca (za svaki blic po jedan).
Ja imam ovo wireless resenje, i smatram da je mnogo bolje, a ti vidi da li ti se isplati.
Isto je idiotski sto ST-e2 moze da pici samo preko eTTL-a. Inace ST-e2 okida i flash glave, ali naravno...zbog eTTL-a to ne funkcionise kako treba...steta.
gosha.bg
Sep 2 2008, 14:38
A Flash Lock ?
Poz. Gosha
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 14:45
Iskreno, lakse mi je da dam tih 30e za kockice nego da svaki put mislim o tome i drndam bliceve i blic glave da opaljuju 2 puta. Mada nisam ni siguran kako radi flash lock kada je vise bliceva u pitanju.
CITAT (Aleksej Vasic @ Sep 2 2008, 15:19)

Ne moze zato sto 580ex nema fotoceliju u sebi (jos jedna glupost iz kanona).
Iako se ta master slave komunikacija obavlja preko infrared signala, master blic sa aparata mora da opali, a to ustvari okine glave. Cak i kad master blic podesis da bude samo master, da ne daje nikakvo svetlo, on ipak okida.
Nisam te bas najbolje shvatio...tj nisam siguran da si upravu
Vidi ovako:
1)
580 master na aparatu, 430 slave, d300 glava namestena na svoju foto celiju (na drugi bljesak)
580 u ettl modu isto i 430: oba naravno okinu a i glava ali u pogresno vreme!
2)
580 master na aparatu, 430 slave, d300 glava namestena na svoju foto celiju (na prvi bljesak)
580 u M modu isto i 430: oba naravno okinu a i glava ali u pogresno vreme!
...probao sam i glava na treci bljesak...cisto da probam i naravno nista.
Problem sam resio sa naravno sink kablom, ali to onda vise nije konforno,
pa trazim resenje.
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 16:41
Ni ja sad tebe ne razumem

Tj ne znam na sta konkretno mislis, na ono da 580ex nema fotoceliju ili na ono drugo? Ili na oba?
Kako si resio problem sink kablom? Odnosno da ti opaljuju i 580 i 430 i d300?
Ovo sto si napisao 2 slucaja su mi potpuno jasna, zato sam i rekao da ne moze da se okine glava prilikom bilo kakvog master/slave odnosa, nego iskljucivo ona polugica mora da ide na off, a blic na manuelno da bi aktivirao glavu. Ali onda imamo problem kako aktivirati bliceve koji su van aparata posto kanonovi blicevi nemaju fotoceliju, ali se to resava kupovinom iste i postavljanjem na blic.
Jesam sad jasniji?

Ili skroz idemo u suprotnom smeru?
pa koristio bi uglavnom napolju jer imam baretiju za bowense (moze do 100 snimaka da izgura) znaci interesuje me wireless okidac, koliki je domet i ako sam dobro shvatio jedan deo stavljam mesto blica na aparat, drugi deo ide na bilic, blic se postavlja na m ili preko aparata mogu da odredjujem snagu blica... znaci sa njim nema predbljeska
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 17:16
Da, jedan deo ide na aparat, drugi ide na blic. Blic stavis na manuelno i iskljucivo tu podesavas snagu, sa aparata mu nista ne mozes. Kada je blic na manuelno nema predbljeska.
pa to je ustvari kao daljinski okidac za blic i sve mi jasno, jedino mi bezveze sto se ne prodaje odvojeno donji deo pa da mogu da kupim tri komada za bliceve, ovako koliko sam shvatio moram uvek kupiti komplet za svaki blic. i ostaje mi dve gornje glave koje ne koristis a cena je poprilicna, u svakom slucaju jedan komad uzimam... koliki je domet na otvorenom i koliko vidim ovo je jedino resenje a dobije se i odvojen blic od aparata a nema kabla pa moze uvek da se koristi za konforniji rad
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 17:42
Pa moze da se kupi i samo jedan transmiter (koji ide na aparat) i vise receivera (koji idu na bliceve), ali nije nesto puno jeftinije. Uostalom, pitaj clana "Guru" za cene, posto ih u BMFoto trenutno nema, a ko zna kad ce da stigne sledeca tura.
Domet na otvorenom ne znam tacno koliki je, nisam merio, ja sam ga probavao u zatvorenom prostoru na udaljenosti oko 10m kroz 3 zida i radilo je bez problema. Napolju sam radio sa tim, ali ja blic glava bila na 5-7m, naravno radilo je bez problema, ali moze sigurno i na daleko vecu udaljenost.
E da, kad kupujes okidace, kupi odma i za blic glave.
birgitfoto
Sep 2 2008, 18:14
CITAT (drx @ Sep 2 2008, 14:44)

CITAT
Master/slave iskljucis, ne moze tako.
E to i mene muci!
Bas thedoh da otvorim temu po tom pitanju.
Meni nije jasno zasto ne moze i sta to zapravo okida ranije glave?
Jel zan neko o tome nesto ?
Када је 580EX у "мастер" режиму, онда он без обзира што је подешен на M, мора да испали синхронизацијски предбљесак (1/32 подешене снаге), да би и остали блицеви у окружењу могли правилно да експонирају сцену. Само то је разлог зашто тај режим треба потпуно да угасиш и блиц на тијелу поставиш на М са 1/128 или 1/64 снаге (ово је довољно слабо да не утиче на поставку свјетла, а довољно јако да окине блиц главе).
...a da se vratimo na početak teme

imaš 3x blic 580exII i 2x bowens glave!!! ej! ehej! pa ti praviš 'vatromet' ?

što da ih uparuješ uopšte??? kad treba outdoor fotkanje nosiš i radiš sa blicevima, kad treba indoor kupiš recimo wireless triger TR-03 ili neki drugi i radiš sa bowensom, a sa slave kockicom okineš i blic ako ti treba, ali šta će ti više od 3 flash-a u studiju.... znam ima situacija kad treba, ali 3x bowens + zilba za indoor završavaju posao
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 18:51
^ Ne bih se slozio Dule. Nisu svi stokeri koji cepaju na belom sa 3-4 svetla i to je to...
Npr ova fotka:

Kako rece covek, ova fotka je nastala sa 9 svetala.
Imao si skoro primer na strobistu isto tako...
Druga stvar je sto to ne zna svako da kontrolise (ja barem nemam pojma) i onda meni ni ne treba dati u ruke vise od jednog svetla, ali to nije poenta ove teme jer odlazimo u off...
Covek je pitao kako da okine u isto vreme 3 blica i 2 bowensa, a ne da li ima potrebe da koristi sve to.
^ slažem se s tobom, voleo bih i ja da umem da kontrolišem više od 3 svetla

osim toga meni je efikasnije da radim sa manjim brojem flash glava, navikao sam da koristim zilbericu, a i ne cepam više na belom... sad da meni neko da 3 blica i 2 bowensa, ja bih to drugačije koristio... postavlja se pitanje da li će 580exII da okine na slave kockici ili će biti problema kao sa 430ex? na to treba obratiti pažnju, možda mu je bolje rešenje da uzme ST-e2 kako bi max iskoristio mogućnosti canonovih bliceva...
ma imam i tri boewnsove glave

ali mogu samo dve da se prikljuce na travel-pak, probao sam i ST-2 i on ima predbljesak, jedino do sad korisno je bilo sto sam na bowensu iskljucivao fotoceliju i njih aktivirao preko kabla, a bliceve onda mozes kako hoces jer ne smeta predbljesak, e sad ni ja nisam sve to najbolje kontrolisao, ali sam dobijao rezultate sa kojima sam bio vise nego zadovoljan
Dr Bouz
Sep 2 2008, 21:27
moj konstruktivni savet, misim da bi od rukovodstva bio smatran za flame u najavi.
anyhow, mozesh da kupish wirelesse za flash glave, a onda dokupish onaj "zhenski" ufur mono 6.3mm, i zalemish ga na gajtancich koji se dobija uz wirelesse. - ondak mozes taj wireless da koristish i za to za sta je namenjen, a i za okidanje blica(eva).
dodushe - moguce da je bitno koji imas aparat, i koji wireless - drxy je pisao da je imao probleme neke sa nekim wirelessom, neka interferencija ili vech sta, uglavnom neko smaranje - potrazi - nedavno je bilo.
Aleksej Vasic
Sep 2 2008, 21:28
Za 580ex I znam da bez problema radi i na fotoceliji i na wireless okidacu. Za 580ex II ne znam, ali verujem da je isto kao i sa kecom, ako je neko probao bilo bi lepo da podeli to sa nama.
Doktore, nema potrebe za tim, posto
PT-04 ima pc conector, u koji ubacis gajtan od blic glave koji se ionako dobija uz svaku glavu.
Ti PT-04 ponekad znaju tako da smaraju, da je to strasno

. Jednostavno ako iz okoline "naleti" neki radio signal koji ih aktivira, onda nema sile (ni sa promenom kanala) da ih zaustavis da ne pale rasvetu, i to u seriji kao vatromet

. Kazem retko, ali se desava..
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.