@ -=: soNic :=- Ako si u BG-u možemo uz gajbu (dobro, može i dve) piva da napravimo probu dotičnog..
Ja imam spomenutog u 54MZ3 varijanti koji radi na Canonu ETTL i još mnooooogo toga što bilo koji Canon u današnje vreme može samo da sanja.. Čak i najnoviji 580EX.. Auto mod pre svega, zatim jednu lampu na jednu stranu, drugu lampu na 2. stranu.
Trenutni vrh ponude leži u crnožutoj sekti, sa svojim SB800 bih rekao da je to otprilike skoro - to.. Stvarno za svaku pohvalu, Pratili su renome starih bliceva i napravili jedan izuzetan.. Ali pošto ja sa sb800 nemam ni pola funkcija na Canon-u (da je bar taj crveni zrak radio) rešio sam da uzmem izuzetan Metz.
Koristio sam sve od Canon ponude, od 380 pa do 580 u EX generaciji i naravno stare EZ na filmašima i stvarno mi je žao, ali ponuda im daleko zaostaje za aparatima..
Flash dosta koristim u doblicavanju, mogućnosti su zaista impresivne, 1/1000s za fill flash portretisanje, zakačeno za tačku oštrenja daje tačan bljesak čak i pri pržeće jakom suncu. Nisam koristio ove sigme, iz par izvora sam čuo da je kvalitet izrade malo slabiji, kao što Marko reče, međutim deluju dosta primamljivo.. Na aparat nakačen ne-Canon blic kojim sam bio zadovoljan je neki Cullman 36AF, isto sa 2 lampe, ima tačan bljesak sa blagom korekcijom blende +0.5 (znači, podeksponira uvek za pola blende) osim ovoga, radio je ko sat.
Dalje i dan danas neprevaziđeni starkelja sb24 iz žutocrne sekte, zaista neprevaziđen zvog svoje fantastično precizne fotoćelije i kao mleko bele lampe (auto wb - gotovo bez ikakve korekcije boja, ali zato custom wb - u dinar tačan). Čak se ponekad razmišljam da kupim još jedan da kad ovaj, davno vremenom pregaženi model ne budem mogao da servisiram imam jedan takav u rezervi..
Mana ovih neCanon bliceva (Metz ima papuču za Canon, za njega ovo ne važi) je da ne bacaju AF zrak, drugim rečima AF u debelo zamračenim prostorijama je nemoguć, takođe i ne radi autozoom glave blica. Van toga, gde god je moguće ikakvo autofocusiranje ja iz torbe u 99% slučajeva ne vadim Metz-a..
edit: Evo da dodam, pre 2 dana sam u nekom stranom časopisu čitao megatest o blicevima (časopis je star nekoliko meseci) i na testu je pored spomenutih nama poznatih modela bio i meni jedan totalno nepoznat model nezavisnog proizvođača koji je dobio preporuku od urednika. Nije ni Metz ni Sigma ni Tamron, a ni Cullman.. Prelistaću ponovo da vidim o čemu se radi, pa ću reći koju reč ovde. Znam da me je članak o njemu oduševio.. Ehh, sad što sam lenj pa zaboravio koji je