limazmaj
Jan 29 2008, 20:14
Ja sam totalno nov lik na Zoni zato molim za pomoc
Hteo bih da kupim DSLR aparat pa su mi nesto ovi Nikoni pristupacni.
Zanima me vase misljenje i koji objektiv da kupim da je ok za pocetnika?
Hvala unapred
DeepBlue
Jan 29 2008, 20:31
Pa za te pare imas Pentaxa u cvecari, nov je, malo zastareo doduse, ali mnogo dobar.
Mozes da trazis i nesto polovno, 350D, D50, D70. To je ono sto mi je prvo palo na pamet.
EDIT: Sad sam se setio, prodji kroz temu gde se oprema prodaje, cini mi se da tamo ima par stvari do 500 evrica.
EDIT 2: Ja bih na tvom mestu izbegao D40 i D40x. Na prvi pogled izgledaju mnogo dobro, ali imaju nezgodnu manu sto primaju samo ogranicen broj objektiva zbog nedostatka motora u telu. Iz pocetka pretpostavljam da zadovolje sve potrebe, ali kasnije ces sigurno zazaliti sto ne mozes da navrnes na njih nesto jefitno i pristupacno.
ako nemash malu shaku definitivno d50, archio sam ga nekih 8-9 meseci, mnogo je udobniji od d40.
d50 je jako fin aparat, skoro savrshen za ulazak u dslr, kasnije ce ti apetiti porasti ali imash fore godinu dana da skupish pare za neshto bolje

moj glas za d50 ako bash zelish nikona (nikon ima najbolje aparate

)
limazmaj
Jan 29 2008, 21:47
CITAT (stain @ Jan 29 2008, 21:30)

ako nemash malu shaku definitivno d50, archio sam ga nekih 8-9 meseci, mnogo je udobniji od d40.
d50 je jako fin aparat, skoro savrshen za ulazak u dslr, kasnije ce ti apetiti porasti ali imash fore godinu dana da skupish pare za neshto bolje

moj glas za d50 ako bash zelish nikona (nikon ima najbolje aparate

)
bilo bi dobro kad bi nasao samo telo D50
Svaka čast Nikonu za D40, odličan je to aparatić, ali ograničenost na AF-S objektive je nešto zbog čega ga ne bih nikome preporučio.
Po mom skromnom mišljenju, polovan D70 sa njegovim kit objektivom 18-70 jeste i dalje najbolja kupovina.
Ako insistiraš na novom aparatu, kupi onda D50 ako ima još da se kupi. Što se objektiva za početnike tiče, tu postoje različite škole mišljenja. Da ne bih mnogo tupio, moj utisak je da za početak ipak treba uzeti samo kit i jeftinu 50-icu 1.8, pa onda učiti (...učiti i samo učiti), skupljati velike novce i intenzivno razmišljati šta ti je stvarno potrebno, s obzirom na tvoju fotografsku praksu.
DeepBlue
Jan 30 2008, 10:08
Ja bih da se izvinim postavljacu teme jer sam pogresno odgovorio misleci da odgovaram na temu DSLR do 500 evra. Sorry jos jednom.
I dalje doduse stoji ono sto rekoh. Nemoj nijednu D40 varijantu.
limazmaj
Jan 30 2008, 11:08
CITAT (DeepBlue @ Jan 30 2008, 10:08)

Ja bih da se izvinim postavljacu teme jer sam pogresno odgovorio misleci da odgovaram na temu DSLR do 500 evra. Sorry jos jednom.
I dalje doduse stoji ono sto rekoh. Nemoj nijednu D40 varijantu.
jbg ogranicen sam sa keshom. Mislim da cu uzeti D40x da vidim da li ce me krenuti, pa ako budem video to jest ako budem dobijao pozitivne kritike onda cu da ulazem u objektive.
DeepBlue
Jan 30 2008, 12:49
CITAT (limazmaj @ Jan 30 2008, 11:08)

jbg ogranicen sam sa keshom. Mislim da cu uzeti D40x da vidim da li ce me krenuti, pa ako budem video to jest ako budem dobijao pozitivne kritike onda cu da ulazem u objektive.
Tvoja odluka. Nemoj samo da kazes da nisi bio upozorit
boki_doki
Jan 30 2008, 13:33
Evo obljavjen je D60,pogledaj i taj prije odluke
limazmaj
Jan 30 2008, 14:06
Ko zna posto ce biti taj D60?!
Pricao sam sa jednim fotografom koji je dobar i relativno poznat. Rekao mi je da je D40x totalno OK za ulazak u svet fotografije. Za ucenje je OK nabacim neki objektiv sa motorom VR i to je to za pocetak.
Nego zanima me da li moze da mi donese prijateljica iz Amerike aparat a da ne plati carinu???
Zapravo to me najvishe zanima! Proshao bih znatno jeftinije

Pozdrav za sve ljude koji su radi da daju savet!
CITAT
Nego zanima me da li moze da mi donese prijateljica iz Amerike aparat a da ne plati carinu???
Postoji vise faktora koji moraju da se poklope da bi se to izvelo.
1. Prijateljica treba da izgleda dobro.
2. Prijateljica treba da istakne atribute koje poseduje.
3. Carinik treba da bude musko.
4. Carinik treba da bude heteroseksualac.
5. Muski heteroseksualni carinik mora da bude u godinama kada se jos uvek lozi na zene.
6. Aparat neka ne bude u kutiji.
KizaHood
Jan 30 2008, 14:38
Kada je mene carinik startovao za D70, branio sam se da je to polovan aparat, po sistemu "evo ima i fotografija na kartici", a onda me je on pitao:
"A da li na kartici ima fotografija iz Srbije?"
Dakle, jel' kapiras sta treba da uradis?

(naravno, ne postoji garancija da bi to "proslo", ali ipak...)
panemoj
Jan 30 2008, 14:40
7. Pozeljno je da prijateljica izgleda zbunjeno ( kao da ocekuje pomoc, pomenutog, heterosexualnog carinika ) i neprestano ' blinka ' ocima...
limazmaj
Jan 30 2008, 14:49
CITAT (Abdee @ Jan 30 2008, 14:21)

Postoji vise faktora koji moraju da se poklope da bi se to izvelo.
1. Prijateljica treba da izgleda dobro.
2. Prijateljica treba da istakne atribute koje poseduje.
3. Carinik treba da bude musko.
4. Carinik treba da bude heteroseksualac.
5. Muski heteroseksualni carinik mora da bude u godinama kada se jos uvek lozi na zene.
6. Aparat neka ne bude u kutiji.
Ajde ti mi pomozi da li je Nikon D40x toliko losh aparat kao sto pricaju? Pocetnik sam i nemam mnogo para.
Da li sa tim aparatom kada ga savladam mogu raditi recimo fotke pa da saljem na stokove?
Hvala unapred
Ima josh bolja kombinacija. Nabavite negde onaj papir koji se dobija na nashoj carini kada se prijavljuje roba. Skenirajte, upishite shta hocete i odshtampajte. Kada se vracate, ponashajte se opushteno, a ako vas startuje carinik, samo mu pokazete taj papir.
limazmaj
Jan 30 2008, 16:24
CITAT (guru @ Jan 30 2008, 14:51)

Ima josh bolja kombinacija. Nabavite negde onaj papir koji se dobija na nashoj carini kada se prijavljuje roba. Skenirajte, upishite shta hocete i odshtampajte. Kada se vracate, ponashajte se opushteno, a ako vas startuje carinik, samo mu pokazete taj papir.
sve u svemu provalio sam da ovde na DZ ima likova koji bi i najskupljem aparatu nasli manu

Ima i likova koji su puni para pa od dosade ne znaju sta da rade i imaju vremena da se ku..e sa bahatom opremom.
Ako moze da se nauci sa d40x da se prave fotke i ako mogu da te fotke posle nekog vremena okacim na neki stock onda mi taj aparat vrshi posao. Stvar je u edukaciji, barem moj slucaj a ne ko ima skuplju opremu.
Uvek ce biti neko bogatiji i imati vishe od mene
DeepBlue
Jan 30 2008, 16:30
CITAT (limazmaj @ Jan 30 2008, 16:24)

Ako moze da se nauci sa d40x da se prave fotke i ako mogu da te fotke posle nekog vremena okacim na neki stock onda mi taj aparat vrshi posao. Stvar je u edukaciji, barem moj slucaj a ne ko ima skuplju opremu.
Uvek ce biti neko bogatiji i imati vishe od mene

Da se nauci definitivno moze. Za stok ne znam, ima ko ce to da ti kaze ovde. Zanemari ostale postove i kupi ono za sta si zapeo, najsrecniji ces biti ako poslusas sebe nego nekog drugog. D40 ili D40x je sasvim dobar aparat za ulazak u DSLR svet i bez brige. Kasnije ces videti sta ti nedostaje pa ces postupati u skladu sa tim.
I da, da bi ti drugarica to donela iz amerike poslusaj savet br. 6 koji ti je drug abdee dao i neka drugarica kaze da je njen. Ja sam tako dobavio svoj aparat.
limazmaj
Jan 30 2008, 16:39
CITAT (DeepBlue @ Jan 30 2008, 16:30)

Da se nauci definitivno moze. Za stok ne znam, ima ko ce to da ti kaze ovde. Zanemari ostale postove i kupi ono za sta si zapeo, najsrecniji ces biti ako poslusas sebe nego nekog drugog. D40 ili D40x je sasvim dobar aparat za ulazak u DSLR svet i bez brige. Kasnije ces videti sta ti nedostaje pa ces postupati u skladu sa tim.
I da, da bi ti drugarica to donela iz amerike poslusaj savet br. 6 koji ti je drug abdee dao i neka drugarica kaze da je njen. Ja sam tako dobavio svoj aparat.
Pomoc svih Vas mi je dobro dosla. Hvala josh jednom
limazmaj
Jan 30 2008, 16:40
CITAT (DeepBlue @ Jan 30 2008, 16:30)

Pomoc svih Vas mi je dobro dosla. Hvala josh jednom
kobayashi
Jan 31 2008, 01:12
D40 ce ti dati odlicne slike, osim ako ne mislis da stampas vece formate, medjutim bices poprilicno ogranicen objektivima, a kasnije ako budes imao para vrlo ces tesko da ga prodas.
Ako kasnije nameravas da menjas telo uz prodaju starog, bolje ti je da ides na Canon - npr. 400D + kit je neznatno skuplji od D40x+kit (bar je tako bilo do pre 10-ak dana).
A sto se tice 50-ice 1.8, Nikonova je znatno bolja od Canon-ove i ima ljudi koji cak rade profesionalno sa tim staklencetom (studio i tako to), medjutim on ti nece raditi na D40(x), ali na D50 hoce.
limazmaj
Jan 31 2008, 10:48
CITAT (kobayashi @ Jan 31 2008, 01:12)

D40 ce ti dati odlicne slike, osim ako ne mislis da stampas vece formate, medjutim bices poprilicno ogranicen objektivima, a kasnije ako budes imao para vrlo ces tesko da ga prodas.
Ako kasnije nameravas da menjas telo uz prodaju starog, bolje ti je da ides na Canon - npr. 400D + kit je neznatno skuplji od D40x+kit (bar je tako bilo do pre 10-ak dana).
A sto se tice 50-ice 1.8, Nikonova je znatno bolja od Canon-ove i ima ljudi koji cak rade profesionalno sa tim staklencetom (studio i tako to), medjutim on ti nece raditi na D40(x), ali na D50 hoce.
ok hvala! ipak sam ogranicen sa parama.
ako sam dobro razumeo, ako kupim AF-S objektive onda nema problema?
Nikondije
Feb 1 2008, 08:33
Procesor i senzor u D40 bolje obradjuju boje i kontrast!
nesharm
Feb 1 2008, 09:09
Pre bih rekao da malko vise procesiraju, nego bolje obradjuju. Sve to posle mozes u PS-u da sredis...
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.