Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: OS X - razni utility programi
Dizajn Zona > DZ diskusije > Softver
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5
iguana
slazem se oko opere za mac os (oko kasnjenja za update na 10.5)...kao da su bili prezauzeti razvojem win verzije 10.5 i opere mini za iphone
gStyle
CITAT (iguana @ Apr 7 2010, 19:23) *
u chemu je prednost droplr ili cloudappa u odnosu na dropbox?

Ne znam na osnovu chega si zakljchio da su opshte konkurenti jer su dve totalno razlichite kategorije.

Dropbox je cloud storge aplikacija koja ti napravi folder na disku i sve shto stavish u taj folder ce se bekapovati na njihov server dajuci ti mogucnost da pristupash tim fajlovima sa bilo kog kompjutera (bez obzira na operativni sistem) preko web interfejsa ili njihove aplikacije.

CloudApp/Droplr je aplikacija koja ti dozvoljava da bilo shta prevuchesh na njihovu (menubar) ikonicu i automatski to aplouduje na (njihov) web i strpa ti web adresu u clipboard. Dakle gledaj na to kao imageshack.us na kom nisi ogranichen samo na slike i imash par koraka manje da bi sve to obavio tj. odradi ti sam 90% posla.
Prevuchesh sliku/klip/tekst/url na ikonicu, sachekash da se zavrshi upload i pejstujesh npr. nekom u gtalk da vidi shta si to okachio.

CITAT (-V-O-Y-A-G-E-R- @ Apr 7 2010, 20:43) *
A ovo za poentu upotrebe DropBoxa, naravno, ako ti trebaju takve stvari, onda je DB ili MobileMe prava stvar, zavisno od količine podataka koju šetaš smile.gif
DropBox je genijalna stvar a to shto je cross platform nema nikakve veze jer je pravilno radjena cross platform aplikacija, odnosno za svaku platformu je pisana od nule. Ja ceo moj "Work" folder drzim u DropBox folderu te ne moram da brinem da li ce mi otici hard disk ili da li sam odradio bekap.

Moje tople preporuke za DropBox svima bez obzira da li ste na Mac-u ili Windows-u.
iguana
CITAT (gStyle @ Apr 9 2010, 00:38) *
Ne znam na osnovu chega si zakljchio da su opshte konkurenti jer su dve totalno razlichite kategorije.

pa nije da ne mozesh da radish to sto radish sa droplr i sa dropboxom mada (public hostovanje) ali svakako nije tako elegantno.
gStyle
Da, i pravu si. Zaboravi sam da sa DropBox-om mozesh da napravish odredjen fajl/folder public ali osnovna namena mu je sync/backup podataka dok su droplr-u i ostalima share.

Takodje zanimljivo je to da DropBox drzi revizije fajlova 30 dana u nazad (ili neogranicheno ako placate mesechnu chlanarinu) tako da ako npr. kao ja chesto sjebete neshto u Photoshop-u mozete sa DropBoxovog sajta da skinete prethodnu verziju fajla a ne da idete 50 koraka u nazad ili pak u nekom sluchaju i od nule.
henrik
Fin izvor aplikacija.
gStyle
Nekom moze biti interesantno:

LittleIpsum
Lorem ipsum generator koji chuchi u menubar-u:

http://www.littleipsum.com/

SimpleTask
Jednostavna i besplatna ToDo aplikacija:

http://www.simpletaskapp.com/mac.html
Djorzgul
hvala za simpletask tip... happy.gif
markora
Super je ovaj Simpletask, pre sam koristio za takve stvari Things (http://culturedcode.com/things/), al ovo je super jednostavno!
-V-O-Y-A-G-E-R-
Call me oldfashioned, ali meni još uvek ništa ne prija više od precrtavanja zapisanog olovkom smile.gif

Prvo sam koristio SimpleTask, pa HitList, pa nešto što se zvalo valjda ToDo, pa TeuxDeux.com, pa... Sad sam zaključio da nema potrebe za šarenilom, te sve što treba da uradim zapišem ili na papir ili u NotationalVelocity smile.gif
zule2
partition magic.Besplatno na interfejs.tv
-V-O-Y-A-G-E-R-
Ja tamo jedino vidim Partition Wizard. Uz to je Windows program.
aj_sad
Coda za koding smile.gif vej over najs smile.gif
Gremlin
Ovo baš ne spada u udility-je... al možebit zgodno ako je moguće... smile.gif

Da li je moguće "file" meni prozvati sa tastature, kao kod windowsa... alt+f ili...
-V-O-Y-A-G-E-R-
Aj sad prevedi, šta se na Windowsu dobija File menije? smile.gif

Od prozora koji se tiču fajlova je tu Get info na Cmd+i i View Properties na Cmd+j smile.gif
Gremlin
a nema što da se prevodi... ako se dobro sjećam na windowsu skoro svi prozori/programi imaju File menu... ako bi pritisnuo ALT+F otvara ti se file meni, kroz koji u cjelosti možeš da se šetaš sa tastature. Da li takva mogućnost čuči negdje skrivena i na meku.

Ovo što si ti napisao su kratice za fileinvo i view properties... a ja oću da otvorim dropdown file mani sa tastature... kontaš sad?
-V-O-Y-A-G-E-R-
Aha, moze i to. Ne znam napamet, ali pogledaj u Preferences, Keyboard Shortcuts. Tu ukljucis All shortcuts ili kako se vec zove radio button i onda u l
isti precica pogledaj kako tacno glase te precice koje ti trebaju za Menu bar smile.gif
gStyle
Ctrl+F2 - select menu
Ctrl+F3 - select dock

Dalje koristish strelice i enter kao i na Win-u.
Gremlin
G, odlično, hvala, baš to mi je trebalo wink.gif
-V-O-Y-A-G-E-R-
O lenjivče jedan, mrzelo te da otvoriš Preferences? smile.gif

gStyle
Fantastichna RSS reader aplikacija - Reeder - http://beautifulpixels.com/macintosh/reeder/
Josh je beta ali ima fantastichnih sitnica za one koji vole Google Reader ali bi voleli i desktop verziju.
Thur
Drugari, trebam malu pomoc smile.gif

Napokon prelomih u uzeh mackonju, macbook.

Elem, trebali bi mi saveti za neke aplikacije

Office - Openoffice?
IM - ? (Adium?)

Treba mi neki image viewer programcic, mozda i default je ok, nisam probao ali pitam za svaki slucaj
treba mi bukvalno da mogu da pregledam .raw fajlove u fullscreenu i da uradim inicijalni odabir sta ostaje na laptopu a sta se brise.

Ultra brzi notepad, kao sto su mousepad/leafpad na linuxu..

Programcic kao sto je Total/Windows commander?

Hvala puno smile.gif
-V-O-Y-A-G-E-R-
Office imaš MS Office 2011, Appleov iWork, a tu su i OpenOffice i NeoOffice. Ima ih još, ali su ovi najpopularniji.
IM, da Adium, najsveobuhvatniji je. Imaš i iChat koji dođe sa sistemom, ali nema tako veliku podršku za protokole. Imaš još i Appleov FaceTime. Pogledaj ga smile.gif

Image viewer...probaj Xee. Free je i brz je. Nema logiku rada kao recimo ACDSee ili FastStone Viewer. Dakle, nema prozor sa thumbovima, ali za to imaš sam Finder, pa na dvoklik u Finderu se otvara Xee u fullscreenu, a Esc te vraća u Finder, mada i u samom Xeeu možeš brisati fajlove (Cmd+Backspace). Naravno, imaš i sistemski QuickLook. Selektuješ fajl, pa lupiš Space.

Notepad fazon ti je sistemski TextEdit. Ako želiš više, možeš da probaš recimo Fraise (nekad je to bio Smultron).

TC zaboravi smile.gif Što se pre navikneš na činjenicu da je Finder na kraju najbolji za manipulaciju, biće ti sve drugo lakše smile.gif I ja sam bio zakleti TC korisnik, a nisam naravno jedini, i svima nam je TC nedostajao. Ima alternativa (googlaj), ali ni jedna nije zaista kao TC..i onda se posle 2 nedelje navikneš da imaš otvorena 2-3 Finder prozorčeta i tako obavljaš navigaciju kroz sistem. Istraži Hot Corners u System Preferences - Expose, vrlo su korisne opcije, kad ćušneš miša u neki ćošak, a onda ti svi prozori pobednu i ostane blanko desktop ili se svi aktivni prozori pojave jedna pored drugog smile.gif
Thur
Hvala na odgovoru, pogledacu, s'tim da apropo notepada, meni ne treba vishe, vec manje smile.gif
ne zelim text formating, rulers, borders i slicno smile.gif ima li tako nesto?
Trunks
TextEdit pa pritisni cmd+shift+T. smile.gif
Thur
Hvala svima jos jednom, Xee mi je ok skroz, taman ono sta mi treba, nije brz kao faststone, prolly zato jer dekoria sam raw file umesto da koristi onaj preview ali nije toliko bitno.

hvala jos jednom.
gStyle
Office - Microsoft Office ako si napredan korisnik a iWork ako ti treba neshto za pregled fajlova ili koristish osnovne funkcije a radi i pali se brzo.
IM - Adium & Skype.
Viewer - Meni Quicklook zavrshava posao ali nemam posla sa .raw fajlovima. Mada mozesh da probash i neke od .raw pluginova za Quicklook.
Notepad - TextEdit za kuckanje, TextMate za programiranje.
TotalCommander - Opet, nikada mi nije trebalo ali hvale ljudi najvishe Path Finder pa MuCommander.
maymoon
Ja nikako ne mogu bez Total Commandera, koristim ga jos iz vremena DOS-a kada je tamo bio Norton Commander...
Jedina uspesna alternativa je Disk Order http://www.likemac.ru/english/ , cak moze da se podesi da radi kao TC...
Gremlin
Jel ima neko predlog za neki mali jednostavni VOB2something konvertor... treba nešto da kačim na yt pa da ga zpakujem

u međuvremenu nađoh nešto što završava posao... MacX iPod DVD Ripper
syn
par od mene koje u zadnje vreme koristim ...

http://macrabbit.com/espresso/
http://versionsapp.com/
http://www.panic.com/transmit/
Exp.
Grand Perspective
Small utility application for Mac OS X that graphically shows the disk usage within a file system

Smart Reporter
Free application for Mac OS X that can warn you of some hard disk drive failures before they actually happen

Apple Jack
Troubleshooting assistant for Mac OS X. With AppleJack you can troubleshoot a computer even if you can't load the GUI, or don't have a startup CD handy. Repair your disk, repair permissions, validate the system's preference files, and get rid of possibly corrupted cache files.

I za one koji ne mogu nista korisno da urade jer vise na Facebook-u 24/7

Self Control
SelfControl is an application which blocks access to incoming and/or outgoing mail servers and websites for a predetermined period of time. For example, you could block access to your email, facebook, and twitter for 90 minutes, but still have access to the rest of the web. Once started, it can not be undone by the application, by deleting the application, or by restarting the computer – you must wait for the timer to run out.
Gremlin
ntfs-3g neće da radi na Lion-u a mislim da je pravio probleme i na Snowyu...

riješeno... tuxtera ntfs

al sad je pitanje kako da ovaj stari ntfs obrišem iz pref. panela
gStyle
Desni klik na ikonicu u Pref pa remove.
Proximus
CITAT (Gremlin @ Nov 11 2011, 15:40) *
ntfs-3g neće da radi na Lion-u a mislim da je pravio probleme i na Snowyu...

riješeno... tuxtera ntfs

al sad je pitanje kako da ovaj stari ntfs obrišem iz pref. panela

Paragon NTFS for Mac - po meni no.1 za ntfs o osx-u
Proximus
zezalice bez kojih ja ne mogu (po abecedi):

Coda i Espresso - za coding, i dalje se lomim na kojem od ova 2 da se zadrzim, al naginjem na espresso sve vise...

FileZilla - za ftp, besplatan i odlican

Grow - za sve moguce notifikacije (skype, sparrow itd...)

iDreamX - ako neko ima DreamBox recivere bez ovoga ne moze

iStat Pro - Widget za monitoring memorije, diska, procesora, protoka, temperatura, ciklusa baterije itd...

jDownloader - mrzim njegovo prosipanje procesora, i njegovu neoptimizovanu javu, al kad nema bolje...

MAMP - sql, apache virtuelni server..

MenuMeters - alat za monitoring procesora, memorije, protoka itd...

MPlayerX - po meni najbolji video player za mac

Perian - free dodatak za quicktime, codeci

Paragon NTFS 9 for Mac - koristim ga 3-4 godine unazad i na svakoj verziji osx-a je bio perfektan

Safari Omnibar - safari dodatak koji omogucava da se vrsi google pretraga direkno upisom u address bar, kao na Google Chrome-u, to mi je jedino nedostajalo na safariju

Sears - odlican alat za podesavanje filmskih titlova

Sparrow - Aplikacija za mail, toliko sam se odusevio sa njom da sam je morao kupiti smile.gif

The Unarchiver - posle dugo godina koriscenja UnrarX, slucajno otkrih ovaj koji je za klasu bolji

TotalFinder - prosireni Finder ima fenomenalne mogucnosti tabova u otvorenom prozoru... izgledaju kao tabovi u chromu, odmah sam se navukao

uTorrent - dugo sam koristio Transmission, al je ovaj pobjedio, jos kad su mi ispunili zelju i dodali da ispisuje brzine dl/ul na ikonici u docku nista mu vise ne nedostaje smile.gif

Vox - odlican, jednostavan audio player - like winamp
vili
Nisam ni provalio kad su ovo izbacili: winamp for mac (za nostalgicare) smile.gif
gStyle
CITAT (Proximus @ Nov 14 2011, 12:09) *
FileZilla - za ftp, besplatan i odlican

Cyberduck

CITAT (Proximus @ Nov 14 2011, 12:09) *
jDownloader - mrzim njegovo prosipanje procesora, i njegovu neoptimizovanu javu, al kad nema bolje...

Progressive Downloader
Proximus
radio sam sa patkom ranije, al kad treba neka igrica da se ubaci u playstation 3 samo filezilla radi posao na mac-u...

taj downloader cu da chekiram pa javljam.. tnx
Dzojsi
Ja za FTP koristim Transmit. Vredi svaku paru!

Za web-development koristim Espresso. Takodje odlican, i njega sam kupio.
-V-O-Y-A-G-E-R-
Možeš li da povučeš paralelu između Espressa i Code, ako si i nju probao?
Dzojsi
Nazalost Coda nisam probao, ali sad cu to da uradim. Presao sam sa DW-a na PC-u na Espresso na Mac-u i ima sve sto mi treba. Vizuelno ne pravim stranice jos odavno, tako da mi DW zbog toga ne nedostaje. Novi Espresso ima ugradjen CSS Edit u sebi, pa je i kreiranje stilova olaksano.
Trunks
Ja sam ih sve probao ali se uvek vratim na TextMate. Coda mi je đubre, prespor ali zanimljiv i dobar interfejs.
Dzojsi
Probao sam Codu i deluje ok. Ima skoro sve sto treba, ali mi je Espresso vec prirastao srcu smile.gif

Ono sto mi najvise fali (na sta sam navikao kod desktop development tools-a) je bar neki primitivni refractoring. Makar da mogu lako da promenim ime funkcije i sl. u php klasi. Mogli bi da dodaju i spisak clanova klase kada otkucam -> . DW mi je suvise glomazan da bih nastavio da ga koristim, a Zend studio sam cuo da je tek on glomazan.
gStyle
CITAT (-V-O-Y-A-G-E-R- @ Nov 17 2011, 22:56) *
Možeš li da povučeš paralelu između Espressa i Code, ako si i nju probao?

U sustini slicni s tim da espreso ima live preview gde kada napravis i najmanju promenu u css-u odmah vidis u njegovom "mini-browser-u" izmene. Nema refresha i sl. Druga bitna stvar je da Espresso ima daleko bolji autocomplete.
radakon
Pronašla odličan programčić za Screen shot ( za MacOS) pa da podelim, ako nekom zatreba:

Screenshot Plus ...da se prebaci na desktop, pošto je widget, može u dva koraka uz pomoć DevModeStatus..

Da, najvažnije kod ovog snimanja ekrana je što možemo snimiti kursor/alat kojim nešto radimo u nekom programu.
Meni je, na primer, trebalo da snimim rad u Google SketchUp-u i da se vidi alat kojim se nešto radi. To sam uspela jedino sa tim Screenshot plus programom. Svi ostali programi ne mogu da snime te alatke kojima se radi.
-V-O-Y-A-G-E-R-
^Jesi kada probala da pritisneš Cmd+Shift+ 3 ili +4? smile.gif
Screenshot alatka je na OS X-u potrebna koliko i napad svraba na sahrani.
radakon
CITAT (-V-O-Y-A-G-E-R- @ Dec 5 2011, 22:18) *
^Jesi kada probala da pritisneš Cmd+Shift+ 3 ili +4? smile.gif
Screenshot alatka je na OS X-u potrebna koliko i napad svraba na sahrani.

Naravno da jesam, koristim to ,,obilato ,, smile.gif
Na MacOS sam malko više od 4 godine ...to ne snima kursor i alatku kojom radim ...

Hvala u svakom slučaju smile.gif
henrik
SnapzPro, za te stvari.
Gremlin
Ima li neko neki DRM remover za video... ojadu se zabavih ne mogu ga nać...
Gremlin
Requiem, al radi jedino ako imate neki uređaj zakačen... ili da ga nekako prevarim, da mu odnekud iskopiram u library/aplication support/MoblileSync/Backup podatke kao da imam neki uređaj...

može li mi neko sadržaj ovog direktorijuma poslat
radakon
CITAT (radakon @ Dec 5 2011, 20:13) *
Pronašla odličan programčić za Screen shot ( za MacOS) pa da podelim, ako nekom zatreba:

Screenshot Plus ...da se prebaci na desktop, pošto je widget, može u dva koraka uz pomoć DevModeStatus..

Da, najvažnije kod ovog snimanja ekrana je što možemo snimiti kursor/alat kojim nešto radimo u nekom programu.
Meni je, na primer, trebalo da snimim rad u Google SketchUp-u i da se vidi alat kojim se nešto radi. To sam uspela jedino sa tim Screenshot plus programom. Svi ostali programi ne mogu da snime te alatke kojima se radi.

Dobila sam i Screen Capture X.

Dobar je.

Ako nekom zatreba, mogu da pošaljem. smile.gif

Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.