Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Plakat protivU rasizma.
Dizajn Zona > Galerije > Grafički dizajn
Stranice: 1, 2
johnny.
Izmišljam plakat. Kao konferencija protiv rasizma, ovo ono... Nadam se da se kapira poenta (ono, da neće samo domaćice skapirati poentu). Je l' vam se sviđa?

BECHA
Johnny sve je na mestu! Pametno, jasno, a tako jednostavno...kako se ja ovog nisam setila tongue.gif
Svaka cast! smile.gif
Denis_Radenkovic
Mogao bi da okacis etiketu za Durban na karti. smile.gif
STELLANOVA
Mozda crna pozadina umesto crvene? rolleyes.gif

Inace sve na svom mestu. Super.
cygap
Bravo. Bravo, majstore , svaka čast...
Inače sam antirasista, a sad sam još veći wink.gif
johnny.
@Denis
Predlog ti je vrhunski. Jes' da bih tada morao ponovo sve da komponujem, ali je genijalan. Svaka čast.

@STELLANOVA
I šta onda ostane od Afrike?

@BECHA & cygap
Hvala. smile.gif
STELLANOVA
CITAT (johnny. @ Oct 4 2007, 18:20) *
@STELLANOVA
I šta onda ostane od Afrike?

Probao sam malo pre u photoshopu, meni se iskreno vise svidja sa crnim, dosta upecatljivije deluje i Afrika se lepo vidi, mada o ukusima ne treba raspravljati. wink.gif
VROOOMER
KLAP - KLAP! smile.gif

U tvojim radovima osecam PUNK MOMENAT. wink.gif
Ovo je klasican primer BIPUG dizajn smile.gif --> bezobrazno-inteligentni-pravo u glavu dizajn <--

Zamerkica:
Razguli krupno - STOP RACISM -
Johnny, to je plakat.
NEK SE CUJE (VIDI) - NEK SE ZNA smile.gif

Ostaj mi zdravo! smile.gif
preacher
^aj ne

lepo dzoni razmislja smile.gif
VROOOMER
CITAT (fixedsys @ Oct 4 2007, 20:04) *
^aj ne

lepo dzoni razmislja smile.gif

^^^
Normaaaaaalno...
covek je rodonacelnik BIPUGIZMA smile.gif
pjmaster
CITAT (BECHA @ Oct 4 2007, 19:04) *
Johnny sve je na mestu!

I Madagaskar je tu biggrin.gif

R a s i r i malo taj natpis cool.gif
sanchezzo
johnny., kralju, fino ti je ovo, sviđa mi se kako izgleda, samo ja ne bih skapir'o poentu, a nisam domaćica! sad.gif Ne znam za ovaj znak (trokut prekrižen dvjema čizama), mislim je l' to znak STOP RASIZMU ili šta? unsure.gif Ne znam, možda sam ja neinformisan, možda sam i fakat glup, možda i nisam, al' ovo ne bih skont'o! sad.gif

Što se tiče realizacije, jedina zamjerka ide na podlogu. U biti je skroz okej ova crvena boja, fin kotrast sa Afrikom, ali mi na njoj jednostavno nešto fali, al' nisam siguran šta! Nekako ovi elementi izgledaju kao da nisu s njom srođeni! unsure.gif Ma možda i samo se*em! Btw, je l' ovo ona buđava tekstura iz Photoshop-a? biggrin.gif
Bolest
Jel to neko terorise afrikance ili izgleda i ja nemam sanse da postanem domacica smile.gif
ddjuka
Zasto moje belo nije tako belo...? wink.gif Dobro je!
BECHA
-"Ali sta radite to??? Upropasticete mi haljinu!" ohmy.gif
-"Ali ovo nije obican izbeljivac!!!" wink.gif
ddjuka
Venish ne ostecuje vasu tkaninu, pogledajte... I sada bi mogla da se nastavi neka prica, hajde johnny nastavi, baci jos neki plakat za toleranciju, vidis kako se prica lepo razvija smile.gif

edit. Jos nesto, ovo je pravo osvezenje posle ove rasprave u vezi logotipa za Eurosong
johnny.
@sanchezzo
Vi uBosni (spojeno) ne koristite izbeljivač? biggrin.gif
Nadam se da si skapirao iz ovih sledećih dijaloga. Precrtani trougao znači: ne koristiti izbeljivač. wink.gif

EDIT: I to nije ta buđava tekstura iz fotošopa, nego sam fotkao BELU tkaninu i ofarbo je u crno.
HariSHA013
Majstore svaka cast... Razdusevljen sam radom. Mislim da su komentari suvisni... Genijalno, svaka cast... Respect...
Leon
Dobra je ideja johnny, ali... smile.gif
da plakat nije izmisljen i da je radjen kao posao,
i pored vrlo humane ideje mislim da bi ti se nakacili neki tipovi sa pitanjem:
a zasto je Afrika etiketirana, da li je na prodaju ili sta? smile.gif Da li je Afrika artikal?
Iz iskustva znam kako i zbog cega tako razmisljaju "takvi tipovi poslodavaca",
skoro da sam 100% ubedjen da bi dobio takvo ili vrlo slicno pitanje. smile.gif
johnny.
^^ Ja bih mu na to odgovorio: "majstore, zato je etiketa odvezana, znači nije na prodaju" wink.gif
A oni od svoje "prodavajuće" istorije ne mogu da pobegnu.
Leon
CITAT (johnny. @ Oct 5 2007, 00:00) *
^^ Ja bih mu na to odgovorio: "majstore, zato je etiketa odvezana, znači nije na prodaju" wink.gif
A oni od svoje "prodavajuće" istorije ne mogu da pobegnu.

smile.gif Snalazljivo i mudro, samo sto ona rupa za etiketu i dalje nosi pitanje da li je Afrika na prodaju,
a i vizuelno si je predstavio kao artikal.

Naravno, znam da nisi moje komentare shvatio pogresno, napisani su u najboljoj nameri. smile.gif
sepra4life
Skroz fina ideja, i ne bi da se previshe glupiram smile.gif ali mi se jedino ne svidja nachin na koji si ovo realilizovao, ne znam da li ti je ovo neka pochetna verzija plakata, ali da se ja pitam u to sve bih uveo neku trodimensionalst, pa mozda chak i neku perspektivu. Tachnije mislim da bi kod ovako necheg jednostavnog (ako imash vremena i zivaca) chista fotografija mogla da bude pravo reshenje.
Ali uglavnom, rad i ovakav kakav je prenosi jasnu poruku te ga i nije potrebno drastichno poboljshavati. smile.gif
Pozdraw!

CITAT (Leon Krimov @ Oct 4 2007, 23:55) *
Dobra je ideja johnny, ali... smile.gif
da plakat nije izmisljen i da je radjen kao posao,
i pored vrlo humane ideje mislim da bi ti se nakacili neki tipovi sa pitanjem:
a zasto je Afrika etiketirana, da li je na prodaju ili sta? smile.gif Da li je Afrika artikal?
Iz iskustva znam kako i zbog cega tako razmisljaju "takvi tipovi poslodavaca",
skoro da sam 100% ubedjen da bi dobio takvo ili vrlo slicno pitanje. smile.gif

Mislim "takav tip poslodavaca" ne bi trebao da ima ikakve veze sa ovakvom tematikom. smile.gif
dorcolac
Johnny, odlichna ideja!

Da li si razmisljao da uzmes pravo parche tkanine, iseces, ispresavijas ili sta vec (i to bez Madagaskara), dodas etiketu i onda raspalis fotku, mozda sa nekom perspektivom, plitki DOF i tako to... Sa tom zguzvanom/isecenom tkaninom bi mogao dalje da se igras i da uradis celu seriju (kao sto je cyberserbia vec pomenuo). Mislim da bi ideja dosla vise do izrazaja.

Pozdrav, D.

Edit: preteche me sepra smile.gif))
Leon
CITAT (sepra4life @ Oct 5 2007, 00:14) *
Mislim "takav tip poslodavaca" ne bi trebao da ima ikakve veze sa ovakvom tematikom. smile.gif

Gresis smile.gif,
jer takav posao bi mogao da dobijes samo od "takvih tipova poslodavaca". smile.gif
johnny.
CITAT (Leon Krimov @ Oct 5 2007, 00:05) *
smile.gif Snalazljivo i mudro, samo sto ona rupa za etiketu i dalje nosi pitanje da li je Afrika na prodaju,
a i vizuelno si je predstavio kao artikal.

Brate bili su na prodaju. Nisu čak ni na prodaju, nego na izvol'te. Nek' budu srećni što sam im odvezao etiketu (čitaj: nisam našao adekvatnu zavezanu). biggrin.gif
Leon
CITAT (johnny. @ Oct 5 2007, 00:20) *
Brate bili su na prodaju. Nisu čak ni na prodaju, nego na izvol'te. Nek' budu srećni što sam im odvezao etiketu (čitaj: nisam našao adekvatnu zavezanu). biggrin.gif

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
johnny.
CITAT (dorcolac @ Oct 5 2007, 00:16) *
plitki DOF i tako to...

Plitki, ŠTA? laugh.gif

Danas kad sam razmišljao kako da realizujem ideju, prvo mi je na pamet padalo da sečem tkaninu i fotkam. Od te zamisli me je odvratilo to što nemam etiketu koju bih zajedno sa afrikom fotkao, pa bih morao svakako da je montiram. A još veći razlog je što bih sa Canonovim A610 u stanu morao da uradim dvosatne pripreme da bih to ličilo na nešto. Mrzelo me da se cimam tako da sam prestao da razmatram tu ideju pre nego što sam došao do razmišljanja o DOF-u. Ali se slažem da je fotkanje bolji način od ovog.
sepra4life
CITAT (Leon Krimov @ Oct 5 2007, 00:17) *
Gresis smile.gif,
jer takav posao bi mogao da dobijes samo od "takvih tipova poslodavaca". smile.gif

Ochigledno imamo drugachija iskustva. smile.gif
Denis_Radenkovic
CITAT (johnny. @ Oct 4 2007, 17:20) *

...da su bar bili na prodaju. Prodali Pokrali su ih, i jos uvek ih kradu. Kolonizam i robovlasnistvo su presli u ekonomski dug i politicki haos.
Bres1
Meni je ovo extra. Crvenapozadina je bas na mestu kao sto je bila i ovde- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ermany).ant.png

Jedino sto bih ja pokusao da uradim je da zarotiram ovaj precrtani trougao za 90 stepeni i malo bi ga izbledeo, a mozda cak i malo smanjio
Њ
ja ne znam shta znachi taj znak na etiketi- X preko trougla...
STELLANOVA
CITAT (Њ @ Oct 5 2007, 01:48) *
ja ne znam shta znachi taj znak na etiketi- X preko trougla...

VROOOMER
^^^
TOOOOOOOO, CARE! smile.gif
Hteo sam da okachim sve -->"vesh mashina" simbole <-- wink.gif kad vidim ti vec obavio pos'o. smile.gif

Skoro sam shljakao neke deklaracije i morao sam da nacrtam i nauchim sve simbole.
Da to nisam uradio...
iskreno, teshko bih skapirao johhny-jev plakat. sad.gif smile.gif
Ovako, imam JAKO PREDZNANJE! smile.gif

p.s.
Mislim da se NJ pravi blesav tongue.gif
sanchezzo
CITAT (johnny. @ Oct 4 2007, 23:30) *
@sanchezzo
Vi uBosni (spojeno) ne koristite izbeljivač? biggrin.gif

JA uBosni ne koristim! biggrin.gif Ne stvarno, iako SAM sebi perem veš, tek sam e'o sad skont'o šta predstavlja taj znak. I sad kad znam, potpuno je druga priča! E sad, postavlja se pitanje, koliko ljudi zna za taj znak i koliko bi ljudi samim tim znaju li ili ne, skapirali tvoj plakat!? Ja nešto nisam siguran da bi većina skapirala, bar ne mi uBosni! biggrin.gif

Kralju, sve u svemu, sviđa mi se tvoj način razmišljanja smile.gif i ono što je najbitnije je da sazrijevaš k'o behar u proljeće! biggrin.gif Iz svakog tvog novog posta se primjeti napredovanje, kako u razmišljanju i idejama, tako i u realizacijama. Zadovoljan sam s tobom! biggrin.gif Bravo! wink.gif
Trunks
Obrisan off i otvorena tema, ostanite u granici teme.

--

Ontopic: mislim da bi trebalo da poslušaš sepru/dorćolca, i kad nađeš vremena uradiš jednu seriju sa fotografijama, možeš možda naći nekoga sa Foto foruma da ti pomogne. Može da bude odličan dodatak za tvoj portfolio, tako da se vredi iscimati.
lunatico
e bas mi je drago da je tema ponovo otvorena jer nisam stigao da uputim cestitke Johnny-u..
Svaka cast, stvarno odlican rad! Ima tu mesta za jos doterivanja ali je ideja kao i izvedba za svaku pohvalu... To sto si rekao da ti je palo na pamet da iseces tkaninu u obliku, jelte, Afrike pre fotografisanja uopste nije losa ideja jer ne bi imao ovako ciste ivice, pomalo "naivne"... mogao bi tu da se vidi po koji nabor vishe ili po neki koncic koji visi... mislim da ne bi skodilo i da bi imalo vise smisla sa etiketom (koja je btw jasna kao dan... ne znam cemu nedoumice...), jer na prvu loptu i nisam primetio da se radi o tkanini, vec kao sto je rekao nas brat preko Drine - tekstura iz photoshopa... Tipo sasvim ok. Pozadina za nijansu tamnija i da bude jos tamnija ka sredini... to su naravno samo moji predlozi...

pozdrav Johnny i nek crno ostane crno! smile.gif
NURBS
a šta misliš o teksturi kože?

bar ga malo odlepi od pozadine nekom nepravilnom senkom kad je vec tkanina naborana wink.gif
Њ
CITAT
Mislim da se NJ pravi blesav

samo da kazhem, da se neko ne bi sluchajno naljutio- ja stvarno nisam znao shta znachi taj znak, slab sam sa tim vesh-mashina stvarima wink.gif laugh.gif ...sorry za offtopic...aj' smile.gif
Urbana_Legenda
Meni se nimalo ne svidja nacin kako je prezentirana ideja protv rasizma.
Izvedba rada isto tako.

Dakle, ispada da je bijeljenje tkanine crne boje a ima oblik Afrike-rasizam? Bijeljenje bilo cega, pa hajde recimo, crnih povrsina oblika Afrike moze da se pomisli da je u pitanju rasizam?
Cemu sluzi bijeljenje tkanina? Znaci ako neko bijelji tkaninu crne boje, onda je rasista? Mozda malo banalizujem.
Ako je to tebi neka vrsta rasizma i u tome vidis rasizam, onda bismo mogli reci da rasizam buja u sferi advertajzinga, pocevsi od reklama za bijeljenje tkanina (prvenstveno mislim na one TV reklame u kome neko dijete isprlja bijelu majicu, pa majka mu opere sa novim praskom za ves i poslije pranja ta isprljana majica bude bijela, ili one reklame gdje je tkanina bijele boje poslije pranja bude jos bjelja) pa do reklama za boju kose, neko ima crnu ili smedju boju kose i prefarba je u crvenu ili zutu boju?

Sta ces onda uraditi povodom Kineza? Zute majice oblika Kine, Japana, Tajvana, Vijetnama, zapravo zemlje Dalekog istoka koje se ne smiju izbjeljivati?

Zar crnci ne zive u svim dijelovima Svijeta? Zar najveci oblik rasizma ne dozivljavaju u "bjelackoj" Americi?

Da sumiram, meni se ideja nimalo ne svidja, suvise je banalna i nimalno analiticki se pristupa temi.
Moje misljenje, naravno.
johnny.
Brate, nije rasizam beljenje crne tkanine, nego beljenje afrike. (Bože, šta ja moram da pišem). Kada bi sve funkcionisalo sa tim tvojim pristupom, onda umetnost ne bi ni postojala, a dizajn je, jelte, primenjena umetnost. Zaboravi bre na tkaninu, ne znam zašto si se uhvatio tkanine. Ovde su najbitnija tri pojma: Crno+izbeljivanje=rasizam. A da ne bi bilo po "tvome", dakle nije svako skidanje crnog=rasizam, zato je tu oblik afrike. Što znači da imamo konstrukciju "izbeljivanje afrike=rasizam". wink.gif
lunatico
CITAT (Urbana_Legenda @ Oct 9 2007, 13:33) *
Mozda malo banalizujem.

Banalizujes do krajnosti!

\/ wink.gif
Urbana_Legenda
^ wink.gif
_six
Sto bi neko rekao VR'!!! tongue.gif
Steta bi bilo da ostane samo kao neka tema na tamo nekom forumu,jel razmisljas da ponudis nekome?
ckujsica
CITAT (johnny. @ Oct 9 2007, 14:06) *
...
Ovde su najbitnija tri pojma: Crno+izbeljivanje=rasizam. A da ne bi bilo po "tvome", dakle nije svako skidanje crnog=rasizam, zato je tu oblik afrike. Što znači da imamo konstrukciju "izbeljivanje afrike=rasizam". wink.gif

meni smeta što se ovde rasizam odnosi samo na crnce (nisu samo oni diskriminisani, iako većina prvo pomisli na njih kad se priča o rasizmu).

druga stvar: rasizma ima ne samo u africi (a ovde kao da se radi baš konkretno o rasizmu u africi). al' dobro, kapiram da je afrika ovde metafora za crnce... što me opet vraća na priču odozgo...

sve u svemu- usko je. takoc.
johnny.
CITAT (_six @ Oct 9 2007, 16:30) *
Sto bi neko rekao VR'!!! tongue.gif
jel razmisljas da ponudis nekome?

Nisam još razmišljao ali, vidiš, mogao bih početi razmišljati o tome. wink.gif

CITAT (ckujsica @ Oct 9 2007, 16:38) *
meni smeta što se ovde rasizam odnosi samo na crnce (nisu samo oni diskriminisani, iako većina prvo pomisli na njih kad se priča o rasizmu).

A znači bilo bi bolje i nadasve jednostavnije (što je u grafičkom dizajnu i te kako nepoželjna pojava) kad bih tu strpo sve rase ovog sveta koje se osećaju diskriminminiimisanim? I belci se u Bronxu osećaju diskriminisanim pa šta ćemo onda? Sve rase ovog sveta spičiti na plakat? Ili zaboraviti na rasizam? Svima je isto, zar ne?

druga stvar: rasizma ima ne samo u africi (a ovde kao da se radi baš konkretno o rasizmu u africi).

Ondak da spičim celu planetu na plakat? Ili da pročitaš moj prvi post pa da vidiš da se ovde radi o konferenciji koja je održana u Južnoj africi.

sve u svemu- usko je. takoc.

Usko je kao kada bih na logo za zdravstvenu ordinaciju stavio stetoskop i onda može da se tvrdi da je usko. Rade lekari sa mnooogo više instrumenata. Ili staviš kuću u logo za nekretnine, a ono tamo valjaju i zgrade i dvorce i šupe... wink.gif

Al branim svoj rad argumentima, a? biggrin.gif

P.S. Ne znam koliko si čitala moje postove do sad, pomislio sam da će ti ovaj moj pristup delovati malo grubo, pa da ne pomisliš kako sam sujetan i da piz*im kad neko nije oduševljen mojim radom. Nije johnny takav samo kad ima argumente onda ih tresne na sto. wink.gif . Aj' čekam neko demantovanje.
+olek
bas je ql...crvana komunizam neka bude smile.gif a crna je afrika...nista ne diraj OK je skroz
lunatico
hmm... mozda sam onda ja pogresno protumacio ovaj plakat... Mislio sam da se ovde radi o ugnjetavanju crnaca na njihovoj teritoriji... i njihovom etnickom ciscenju koja je vrlo ocigledna sa vise aspekata i to od strane Amerike i njenih, naravno belaca...

Da jednostavno citiram deo pesme "Darkness" grupe RATM:

'AIDS is killing the entire African nation
And a vaccine is still supposedly under preparation
But these governments they don't mind the procrastination
They say "We'll kill them off, take their land and go there for vaction.'

ceo tekst mozete pogledati ovde >>Klik<<

iako je ovo, recimo kvalitetna diskusija, nije joj mesto na forumu GD... i zato se izvinjavam..
ali samo sam hteo da prezentujem kako sam ja video ovaj plakat!
smile.gif
DeeArtist
Plakat je MASTERPIECE!

To što ne može svako da ga skonta iz prve dokaz je superiornosti tvoje ideje, a možda i njihove sujete.
Angažuj se pa nađi neki strani contest i prijavi rad - jer od naših 'leba nema... Obavezno.

I - SREĆNO! biggrin.gif
ckujsica
CITAT (johnny. @ Oct 9 2007, 17:09) *
A znači bilo bi bolje i nadasve jednostavnije (što je u grafičkom dizajnu i te kako nepoželjna pojava) kad bih tu strpo sve rase ovog sveta koje se osećaju diskriminminiimisanim? I belci se u Bronxu osećaju diskriminisanim pa šta ćemo onda? Sve rase ovog sveta spičiti na plakat? Ili zaboraviti na rasizam? Svima je isto, zar ne?

mogu i sve rase ovog sveta na jednom plakatu da izgledaju dobro (u "dizajnerskom" smislu). vidiš benetton, npr... uostalom, ispade da ti je bitnije sredstvo nego cilj. da se razumemo, ne kažem da je nevažno da li je plakat dizajnerski dobro rešen, naravno da je važno, nego:
poenta je u jednakosti, a ti upireš prstom u jednu (ili dve!) rase... hm...

Ondak da spičim celu planetu na plakat? Ili da pročitaš moj prvi post pa da vidiš da se ovde radi o konferenciji koja je održana u Južnoj africi.

možda ipak bolje da ti pročitaš moj komentar? tongue.gif
je l' se radi o "world" konferenciji "against racism" koja je održana u južnoj africi ili konferenciji protiv rasizma na teritoriji afrike koja je održana u južnoj africi??? huh... rolleyes.gif

izgleda da nisam jedina koja je pogrešno(?) skontala:

CITAT (lunatico @ Oct 9 2007, 18:13) *
hmm... mozda sam onda ja pogresno protumacio ovaj plakat... Mislio sam da se ovde radi o ugnjetavanju crnaca na njihovoj teritoriji... i njihovom etnickom ciscenju koja je vrlo ocigledna sa vise aspekata i to od strane Amerike i njenih, naravno belaca...

Usko je kao kada bih na logo za zdravstvenu ordinaciju stavio stetoskop i onda može da se tvrdi da je usko. Rade lekari sa mnooogo više instrumenata. Ili staviš kuću u logo za nekretnine, a ono tamo valjaju i zgrade i dvorce i šupe... wink.gif

ponoviću: poenta je u jednakosti, a ti upireš prstom u jednu (ili dve!) rase... hm...

P.S. Ne znam koliko si čitala moje postove do sad, pomislio sam da će ti ovaj moj pristup delovati malo grubo, pa da ne pomisliš kako sam sujetan i da piz*im kad neko nije oduševljen mojim radom.

iju, taman posla! smile.gif

nego... brine me što sad ja ispado' gruba...
johnny.
^^ Ne brini, vidim ja u tonu kad je neko grub i provaljujem namere. Nisi gruba.

Pazi, kada bi se grafičko-dizajnerski predstavljala tako kompleksna pojava kao što je rasizam, na osnovu tvoje dosadašnje priče ja zaključujem da onda postoji samo jedan način i jedna forma da se apsolutno svaki vid te kompleksne pojave prikaže. Ako staviš na papir sve elemente tog "sistem" dobićeš znači jasne elemente koje treba grafički prikazati. Recimo da svaki taj element ima neki vrhunac, savršenstvo u grafičkom obliku. Znači na osnovu konstruktivnih predloga mora se doći do jedne "krajnje" granice. Onda kad sve te elemente dovedeš do "savršenstva" treba ih uklopiti u celinu. I to njihovo uklapanje ima neku "krajnju" granicu, tako da dolazimo do toga da postoji taj neki "savršen" način. Ali problem je upravo u kompleksnosti tog "sistema". Ispada da, što je sistem veći, teže ga je celokupnog obuhvatiti u grafičkom obliku. Zato se u grafičkom dizajnu "vade" neki više glavni elementi koji sami za sebe mogu simbolizovati ceo sistem. Kontaš? Zato sam ti i spomenuo stetoskop kao "simbol" doktora, i kuću kao simbol nekretnina. Kao što ti sa stetoskopom ne govoriš "ovaj doktor radi samo sa stetoskop i samo to ima u ordinaciji" tako ja ovim "crnim" ne govorim "vi žutaći ko vas *ebe". Vadiš neki "glavni" element koji simbolizuje ceo sistem i tako dobijaš na jednostavnosti. U suprotnom ja ne vidim način da se rasizam prikaže jednostavno.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.