Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Zashto ne Sprite?
Dizajn Zona > DZ diskusije > Advertajzing
jeckily
Da li ste razmišljali o tome zašto se u moru gaziranih sokova hvatate baš za Coca Colu?
Zašto ne Sprite?
KOje asocijacije uopšte u vama budi ovo piće?
Ovo su samo neka od pitanja na koja treba da odgovorim kako bih uspešno položila ispit vezan za ponašanje potrošača.
rolleyes.gif
Pa ovom prilikom molim za pomoć......
Ja se čak ne sećam da sam u zadnje vreme videla i jednu reklamu vezanu za Sprite.A od davne 2002 i Sprite street basket-a, kao i Peđe Stojakovića kao njihovog zaštitnog lika, ne sećam se ni jedne njihove sponzorske aktivnosti, niti promocije...
I koji je uopšte njegov slogan?
Oliver Brown
pa ja se licno vrlo cesto hvatam za sprite jer ga volim, a tvoj odgovor... pa coca cola reklama se srece na svakom cosku, i non stop ih podsjecaju da je coca cola tu....
Gospodin Branislav
sprite kada se pojavio tamo negde davno je bio odlično piće, nov ukus, cool ime, ambalaža ali danas je on za mene jedna bljutava tekućina. Slatko, bezlično... FUJ! Jedino što valja u COca-Coli danas je Coca-COla i LIght varijanta. Fanta se isto prožgadila.

FOra je u tome da proizvodi zastarevaju i onda se na tržišta izbacivaju novi a stari se sve više zapostavljaju i naravno ... gube na kvalitetu. Namerno. To radi velika većina proizvođača tako da je glavna mudrost pratiti "tok". Ne zbog trenda i novog proizvoda već zbog "kvalitetnijih namirnica unutra". A neki proizvođači isti stari proizvod pakuju u "kao nov" tj. u samo drugačiju ambalažu.

Nadam se da sam ti pomogao. hehe 003.gif wink.gif
banne
meni su svi ti sokovi isti, vishe mi izlaze na nos nego...

kakav bre pedja ? ma bre Grent hil je bio zashtitno lice smile.gif
mislim da je slogan : Budi svoj smile.gif pa zar nije sprite reklama kad ona deca skachu u koshrarkashko terenski bazen ? smile.gif

nego..gde 7up nestade ? e to je....
vili
Ja mogu prilicno lako da odgovorim na tvoja pitanja.
Jednostavno:
CITAT (jeckily @ May 18 2007, 18:50) *
Da li ste razmišljali o tome zašto se u moru gaziranih sokova hvatate baš za Coca Colu?

Nisam nesto posebno razmisljao, ali kad sam razmislio shvatio sam da je mnogo volim.
Zašto ne Sprite?

Zato sto volim coca-colu.
KOje asocijacije uopšte u vama budi ovo piće?

Prijatan ukus, zgodno grebuckanje u grlu i osvezenje. Posebno mi prija posle nekog fizickog napora.

Jesam li vec pomenuo? Mnogo volim coca-colu smile.gif

P.S. Probao sam razne druge verzije, ali nijedna mi se ne svidja kao coca-cola.

CITAT (banne @ May 18 2007, 22:11) *
... pa zar nije sprite reklama kad ona deca skachu u koshrarkashko terenski bazen ? smile.gif

To mi je bila jedna od omiljenih reklama. Cak sam par puta kupio sprite dok je ista bila aktuelna smile.gif
Gospodin Branislav
CITAT (banne @ May 18 2007, 22:11) *
nego..gde 7up nestade ? e to je....
Haha laugh.gif E to je... SPRITE. biggrin.gif
sinisa.rudan
Problem treba pogledati malo sire.
Vecina proizvodjaca se orijentise na economy of scale.
Coca-Cola je tipican primer toga.
Ali da bi se ovako nesto postiglo, prozivod mora biti "globalan", opste prihvatljiv, da zadovolji vecinu ukusa.
U tom slucaju ostaju nepokrivene nishe.
Ako se nise kroz odredjene kampanje ili repozicioniranje, prosire, onda i globalni brendovi mogu postati ugrozeni.
Pepsi-Cola je to postigala sjajnom kampanjomPepsi Challenge (kojim su izazvali neprikosnovenog lidera), tj. pomerili su fokus sa emocije brenda, na "sustinu", na ukus.
Time su izbacili i diva iz kolotecine koji je pokusao i sam zaigrati sa novim ukusom i skoro da je izgubio upravo ono sto cini Coca-Colu, a to je emocija brenda.
Nakon uspeha te kampanje, Pepsi je poceo da se ozbiljno pozicionira i da "otima" kroz promovisanje "Pepsi generacije".
Pepsi se oijentisao ka mladim, pozicionirajuci se kao pice za one sa STAVOM.

Coca-Cola je mainstream pice.

Kao takvo ima "protivnike".
Coca-Coli je bolje da taj protivnik bude neko iz njihove kuce.
Mnogi ni ne znaju da su Fanta i Sprajt iz iste kuce.
Time imaju proizvode spremne da zauzmu nise kako se pojave,
proizvode koji mogu drugacijim (cak i rizicnijim) marketingom da gadjaju te nise,
bez rizika da pokusajem da Coca-Cola dohvati te nise, ona padne sa trona.
Emocija Coca-cole je "pice s tradicijom" "americko pice", deo Americkog sna.

Ne treba da se zaboravi da je i sama Coca-Cola bila ugrozena Fantom i Sprajtom (o kome govorimo ovde), stoga trebaju balansirati sa njihovim trzisnim udelom.
To cete videti kod proizvodjaca mobilnih, kada izbacuju nove proizvode koji su namerno "obogaljeni" da ne bi ugrozili njihovu postojecu seriju (primer mobilnog M600i naspram serije P9xx).

S druge strane, Sprajt je kiskast, gorkast, pice koje dobro dodje u odredjenim situacijama,
Cola je sladja, a mi cesce zelimo sladje smile.gif I to je pomalo cini Mainstream wink.gif

S trece strane wink.gif, Sprajt zauzima upravo poziciju na koju je igrao Pepsi.
Pice za one koji guraju svoj stil. "Budi svoj" pice se bori protiv mainstream-a (protiv onoga sto predstavlja i Coca-Cola).
Zamislite da takvo pice reklamirate istom frekvencijom kao i Coca-Colu i istim slatkastim reklamama...
Da li bi ostao kakva-takva alternativa?

Citat za kraj:
"So that was the basic idea: to see Coke not as it was originally designed to be - a liquid refresher - but as a tiny bit of commonality between all peoples, a universally liked formula that would help to keep them company for a few minutes.", Bill Backer, kreativni direktor u McCann-Erickson-u, covek koji je 70ih repozicionirao Coca-Colu!

Sprajt ima naprosto drugu poziciju.

Pozdrav!

Sinisa Rudan
--------------------------------------------------------------------------
Associate editor of multimedia part of InfoM Journal,
Journal of Information technology and multimedia systems.
http://www.infoM.org.yu

MAGIC WAND solutions * Studio
founder and owner
http://www.MagicWandSolutions.com
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~sir
--------------------------------------------------------------------------
banne
pa da
sad je sprite neka meshavina 7upa i starog sprajta...shteta sad.gif

eto, meni je ta reklama mnogo bolja od bilo koje koka koline.
iskreno ne volim neshto previshe kk. ako gledamo one iz plastike, tu su svi ti gazirani poprilichno isti. mada iz stakla je druga pricha...

jedna od stvari koje koka kola ima, a sprajt nema su one gumene bombone biggrin.gif
ARVIN
evo jednog naucnor razloga ali malo poznatog-Coca Cola izaziva zavisnost...a kao pice je nula
Christopher Carrion
CITAT (ARVIN @ May 19 2007, 00:22) *
evo jednog naucnor razloga ali malo poznatog-Coca Cola izaziva zavisnost...a kao pice je nula

Arvine, hajde da te i zvanično zamolim da se uzdržiš od paušalnih ocena i da probaš da diskusiju učiniš kvalitetnijom time što ćeš korisiti argumente za svoje tvrdnje. Komentar da je Coca Cola kao piće nula nema nikakvu težinu u ovoj diskusiji a mislim da ćeš se složiti da nema ni neki naročit smisao jer ulaziš u pitanje dopadljivosti ukusa koje je vrlo individualno. Devojka je tražila komentare o nečemu sasvim desetom i uskostručnom a ne o tome koje je piće slatko a koje kiselo.

Molim vas da uopšte ne ulazite u diskusije tipa "ovo piće je bolje, ja ga više volim" jer će takvi komentari biti uklonjeni.

Hvala.
Oliver Brown
ja bih jos dodao da coca cola kod nas ima milion puta bolju distributivnu mrezu od pepsija. coca cola se moze kupiti na svakoj trafici, a pepsija nema ni u svim c-marketima... a to je i te kako vazno.

+dovoljno je jeftina za svakog i ima je svuda (bukvalno cesce nego pitke vode) i eto... sta te dalje zbunjuje.

a u odnosu na druge brendove iz coca cola company-a, coca cola ima najvise prostora u friziderima, i najudarniji prostor... +najvise se reklamira.
Nikotin
Coca Cola je originalno piće firme Coca Cola, dok je Sprite njihov kasniji proizvod... Malo ljudi uopšte i zna da je Sprite Coca-Cola-ino piće. Naravno da oni potenciraju svoje originalno piće, pa se ono više reklamira, ima ga u većim količinama na tržištu. Sve u svemu oću da kažem da je Coca Cola više povezana sa brendom Coca Cola-e, nego Sprite... A pošto oni reklamiraju svoj brend, samim tim reklamiraju i piće što utiče na potrošače... A što se samih sokova tiče, mislim da je poenta gaziranog soka (pića) osvežavajući efekat, tako da je (makar meni) sve jedno da li pijem Coca-cola-u ili Sprite, ili kiselu vodu ili Pepsi (ili pivo - najčešći izbor smile.gif ) ...

EDIT : Eh da, nije da sam jedan od onih koji veruju u TEORIJE ZAVERE itd... Ali mislim da je Pepsi nezvaničan ogranak Coca Cola-e i da je cela ta priča o "večitoj borbi" i "večitim rivalima" napravljena da se još malo pridobije potrošača i da se stalno održava tenzija među njima.
Gospodin Branislav
koliko znam i Sprite i Fanta (tamo neki njihovi predci) su kupljeni (čitaj: progutani) od strane Kokakole. Pa sad svi na etiketama čitaju mali sitan CocaCola logo na dotičnim proizvodima. Al to je bilo pre 20ak godina a možda i više.

Naravno od tada se sastav promenio pa se sad može reći da su to koka-kolini izumi.

cool.gif Poz.
ARVIN
CITAT (Christopher Carrion @ May 19 2007, 02:10) *
Arvine, hajde da te i zvanično zamolim da se uzdržiš od paušalnih ocena i da probaš da diskusiju učiniš kvalitetnijom time što ćeš korisiti argumente za svoje tvrdnje. Komentar da je Coca Cola kao piće nula nema nikakvu težinu u ovoj diskusiji a mislim da ćeš se složiti da nema ni neki naročit smisao jer ulaziš u pitanje dopadljivosti ukusa koje je vrlo individualno. Devojka je tražila komentare o nečemu sasvim desetom i uskostručnom a ne o tome koje je piće slatko a koje kiselo.

Molim vas da uopšte ne ulazite u diskusije tipa "ovo piće je bolje, ja ga više volim" jer će takvi komentari biti uklonjeni.

Hvala.

CC, sto si se uvredio, ako sam promasio odgovor i nije bitan ni vazan onome ko je isti trazio, nisam napravio krivicno delo, uostalom, mislim da nisam nikoga uvredio a to je najvaznije na forumu, ako sam naveo moj ukus aiko nije to trazeno...pozdrav
mirtodor
CITAT (ARVIN @ May 19 2007, 00:22) *

Jedino za sta je naucno potvrdjeno da izaziva zavisnost su:
1. vazduh
2. voda
3. hrana
4. kocka
5. narkotici koji izazivaju bolesti zavisnosti (ukljucujuci tzv. "legalne narkotike" - duvan i alkohol)

Ljudi mogu i bez seksa. Pitati PRAVE kaludjere i monahe. Kao i Morisija. biggrin.gif

Svaki put kada Dzordz Bush mladji napravi neko sr***e, na kiosku kupim limenku klasicnog Pepsi-ja. Meni je to dovoljan empirijski dokaz da se nisam navukao na Coca-Colu, laugh.gif

Zasto se 'vatam za Coca-Colu?

Zato sto je, u vreme kad sam kao klinac pocinjao sam da biram sta cu da pijem, Coca-Cola nosila oreol simbola pobune protiv socio-kulturno-politickog poretka zemlje u kojoj sam ziveo i zivim.

Zato sto smatram da sa republikancima, ma koliko da su losi, a jesu, uvek znas na cemu si kad je u pitanju spoljna politika SAD. Sa demokratama nikad nisi siguran koje ce sledece sr***e da naprave. laugh.gif (napomena: iako je legendarna podela "Koca-republikanci, Pepsi-demokrate" verovatno potpuna glupost, volim da pomisljam da to jeste tako)

Zato shto se uvek setim svih budalashtina koje je Momo Kapor, inace relativno simpatican knjizevni i likovni stvaralac, odvaljivao kada se 'vatao u koshtac sa mas-kulturnim i socio-politickim fenomenima, tipa: "Kokakolicari ne znaju sta zele, ali znaju da to zele odmah." I uvek sebi odam pocast sto sam jos "kao mali" pomisljao: "Bolje da se drzi pisanja romana."

Zato sto je vashljivo najstariji brend u kategoriji.

Verovatno ima jos "razloga", da se ne bavim dalje "kvaziemocionalnom introspekcijom", ipak, na kraju, ali ne i najmanje vazno: zato sto je Coca-Cola prva "shvatila" (uz pomoc McCann-a) da bezalkoholno pice moze biti i jeste mnogo vise od bezalkoholnog pica. sinisa.rudan je vec spomenuo taj "istorijski" trenutak. Vise o tome:
http://www.cocacolaweb.com/dynamic/histoires.php?id=15
http://memory.loc.gov/ammem/ccmphtml/colaadv.html
http://memory.loc.gov/mbrs/ccmp/komt1600_01g.ram
http://en.wikipedia.org/wiki/I'd_Like_...e_World_to_Sing
Sledeci put kad vidite mladica i devojku na klupici ispred zidica, ili vidite Grand Theft Auto frajera kako unosi srecu u grad, ili vidite cetvoroclanu porodicu za stolom na porodicnom rucku, ili kada opet cujete music background "praznici nam stizu, praznici nam stizu", ili vidite carobni svet u Coca-Cola vending-aparatu - setite se ovog TV-spota starog vise od 3 i po decenije. Osnovna kreativna strategija je upravo sve to vreme - jedna te ista. Sta preostaje Pepsi-ju osim celebrities?

Zasto ne Sprite?

Zato shto nikad ne narucujem Gin Sprite, vec Gin Tonic, laugh.gif (OK, u losijim kafanama sa DJ-em, da ne bih rekao klubovima i kafeima, narucujem Votka Tonic, cool.gif )
LILAH
na ovom nasem trzistu, coca-cola definitivno ima premucstvo u svetu gaziranih pica.
to vazi za samu coca-colu i sve njene druge proizvode, koje sama kompanija svremena na vreme vadi "iz naftalina"(jer im je sekundarni proizvod, a "konkurencija" osvezavajuca).

na zapadu gde je ta konkurencija mnogo, mnogo jaca i trziste zahtevnije, i sama coca-cola kompanija je mnogo dovitljivija.
svi se secate cherry coke, ali nikad niste videli vanilla coke, lime coke ili clear coke... i da ne nabrajam.
da bi ostali konkurentni na trzistu morali su i svoj naj-jaci adut coca-colu da modifikuju, osveze...

...samo da nije dosadno i da se vidimo i cujemo...
smile.gif
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.