Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Servisni period ili podrska
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
misk0
Interesuje me, zna li neko ili gdje saznati, koliko Canon 'podrzava' popravak svojih proizvoda. Konkretno me interesuje objektiv EF 70-200 F2.8. Zasto to pitam? Zato sto sam cuo od jednog prijatelja da njegovom nekom poznaniku nisu htjeli popraviti neki objektiv (mislim neki 300 fixni) zato sto je 'star' tj zato sto je proizveden prije 10-15 godina (ne znam tacno) i da Canon ne proizvodi vishe dijelove za taj objektiv te ga ne mogu popraviti.
Ne bih htio kupiti sad ovaj objektiv (70-200 F2.8 je proizveden 1997e, ako sam dobro vidio), istresti tolike pare i da mi nakon isteka garantnog perioda nesto krepa i da ne mogu da ga popravim.

Pisao sam Canonu, ali dobio neki smotan odgovor pa pishem ponovo. (kao, imate garanciju 1 godinu u kojoj ce Canon da vam ga popravi dzaba...).
Abdee
Pa u principu popravka (u Canon servisu) je zagarontovana za sve proizvode koji nisu u "discontinued" statusu.
istankov
CITAT (Abdee @ May 18 2007, 09:57) *
Pa u principu popravka (u Canon servisu) je zagarontovana za sve proizvode koji nisu u "discontinued" statusu.

i još 8 do 10 godina (odnosno koliki je rok upotrebe, odnosno trajanja proizvoda). Na primeru automobila, proizvodjač mora da obezbedi rezervne delove za automobil koji je prestao da se proizvodi 10 godina od dana prestanka proizvodnje.

Ovo sve kaže - nema da brigaš
misk0
CITAT (Abdee @ May 18 2007, 09:57) *

Super, a gdje mogu vidjeti 'discontinued' status i eventualna 'predvidjanja', tj da li postoji neki vremenski period ili oni odredjuju, da se ne bi desilo da danas kad ga ja kupim nije discontinued a da za 2 mjeseca to postane.

@istankov: znaci da tih 8-10 godina pocinje od prestanka proizvodnje? A ovaj objektiv se jos proizvodi ili se prodaju zalihe?

....edit: nashao sam neku listu Canon discontinued lens:
CODE
EF 17-35mm f/2.8L USM
EF 20-35mm f/2.8L
EF 28-70mm f/2.8L USM
EF 28-80mm f/2.8-4L USM
EF 50-200mm f/3.5-4.5 USM
EF 50-200mm f/3.5-4.5
EF 70-210mm f/4
EF 75-300mm f/4-5.6 II USM
EF 75-300mm f/4-5.6 II
EF 75-300mm f/4-5.6 USM
EF 75-300mm f/4-5.6
EF 80-200mm f/2.8L
EF 100-300mm f/5.6L
EF 100-300mm f/5.6
AMomcil
Čak i kada prestane rok podrške, ima Canon dosta delova za servis, puno može da se uradi i bez delova, ali onda nema *garancije* za popravak.
200/1.8 L je takođe discontinued i ne prave se delovi više. Znači - ako može da se iservisira bez toga - može, inače čabar.

Sa 70-200 miran sigurno sledećih 5 godina. Mislim da je toliki rok za support (a možda je istankov u pravu), a pravi se i dalje. U praksi i mnogo duže od 5.
-=: soNic :=-
CITAT (AMomcil @ May 18 2007, 12:47) *
200/1.8 L je takođe discontinued i ne prave se delovi više. Znači - ako može da se iservisira bez toga - može, inače čabar.

Dal se ja to varam ili Canon danas nema ekvivalenta ovom lepotanu?

btw ja ovu temu posecujem stalno s vremena na vreme i balavim nad ovim objektivom smile.gif
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...ic=6109&hl=
AMomcil
Nema ekvivalenta. 200/2.8 L je nešto sasvim drugo, iako odličan objektiv, druga klasa potpuno. Ljudi koji su puno toga probali (a oni koji su kupovali 200/1.8 sigurno jesu) kažu da se radi o jednom od najboljih objektiva ikada napravljenih, uzimajući sve u obzir.
Mnogo njih se čudi zašto nema zamene, posebno od kako je Nikon izbacio sjajnog 200/2.0 VR.
Hm, moraću da ga ponovo pozajmim, da nešto baš konkretno slikam sa njim. Hehe, kakav slučaj - tražim situaciju da bih koristio određenu opremu smile.gif.

Inače, neće ga Rune doneti za Bg, taj se iz doma uglavnom ne pomera.
Moloch
Bila je već negdje na HR newsima slična rasprava, mislim da je rečeno da je za 70-200 4L "support period" garantiran još 8 godina. Dakle za jačeg brata bi trebalo biti slično.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.