Candy Guru
Sep 6 2005, 13:45
CITAT (syndrome @ Sep 6 2005, 01:58)
Jel neko uopste video moj je*eni tutorijal?! Izvinjavam se na lengvidzu, ali nisam bas u fazonu da pravim tutorijale samom sebi... I procitajte uvodni tekst, da se ne ponavljam ovde.
linkEhej... opushteno. Ja sam ga skinuo. Nisam ga josh prochitao i isprobao poshto sam neshto tanak sa vremenom ovih dana, a prilichno je iscrpan. Puno hvala u svakom sluchaju.
syndrome
Sep 6 2005, 15:07
Napisan je tako da ako nesto ne znas ides u "dubinu". To znaci da ne moras citati najsitniji tekst, ako si razumeo onaj na "visem" nivou. Valjda ste razumeli.. Ako citas samo krupne stavke, onda i nema mnogo teksta. Ako negde bas zapne - pogledas to sitno ispod.

Pretpostavljam da taj nacin ima neki dobar naziv na engleskom. Multilevel thinking ili tako nesto.
Gospodin Branislav
Dec 12 2005, 23:18
CITAT (syndrome @ Sep 6 2005, 15:07)
Napisan je tako da ako nesto ne znas ides u "dubinu". To znaci da ne moras citati najsitniji tekst, ako si razumeo onaj na "visem" nivou. Valjda ste razumeli.. Ako citas samo krupne stavke, onda i nema mnogo teksta. Ako negde bas zapne - pogledas to sitno ispod.

Pretpostavljam da taj nacin ima neki dobar naziv na engleskom. Multilevel thinking ili tako nesto.
tut ti je ok samo si mogao da to sve srochish josh jednostavnije...
Candy Guru
Dec 14 2005, 13:06
Ovaj... Nisam hteo nishta da pitam, vec samo da izrazim svoju isfrustriranost ponashanjem smart guides-a i snap-ova.
Malo sam popi3deo pa, eto, da podelim to sa vama.
Nemojte se obazirati.
henrik
Dec 14 2005, 13:08
Šta te muči?
syndrome
Dec 14 2005, 13:58
Smart Guides radi sjajno, ako umes da ga koristis. Ne kazem da je potreban ne znam kakav IQ, nego ima krajnje specifican behavior. Pitaj, pa cemo ti objasniti.
CITAT (Gospodin Branislav @ Dec 12 2005, 23:18)
tut ti je ok samo si mogao da to sve srochish josh jednostavnije...
Imas li predlog?
Gospodin Branislav
Dec 14 2005, 23:42
CITAT (syndrome @ Dec 14 2005, 13:58)
Uzmesh sve glavne stavke, oznachish sve sa ABC...n tachkama i rastojanjima npr. AB, CD,....XY. Redukujesh josh te glavne stavke na prichu tipa: "AB desno "drag(&drop)" levo, produzhish liniju, linije".... i tako do kraja sazheto, direktno, direktno u glavu (pazish na signalizaciju! - boje, mesto, oblici), neprimetno i lako. Da se lako uchi. I pre svega objasni gde sve to mozhe nacji primenu, ili navedi josh primera primene. Mogao bi i da formatirash bolje tu stranicu na kojoj je tut.
PS Dizajneri treba da rade tutorijale....malte ne pod obavezno!
Candy Guru
Dec 15 2005, 00:10
Tutorial je OK, samo to da kazem.
Shto se tiche gudes-a i snap-ova... neke tachke u nekim situacijama jednostavno nece da prepozna. Naprimer, ako je u pitanju krug i ako mi vodjica prolazi kroz centar - nece da mi snap-uje na centar... ne vidi ga... vidi samo vodjicu. Onda moram da povlachim josh jedan guide kroz drugi par chvornih tachaka kruga da bih na preseku vodjica nashao centar. U nekim situacijama budzenja kojima pribegavam su josh komplikovanija.
I ne postoji snap za midpoint.
K'o shto rekoh, ja sam izdrilovan u AutoCAD-u, i boli me kad vidim kako su neke stvari (kad je u pitanju prosto linijsko iscrtavanje) u Illustratoru inferiorne u odnosu na AC.
syndrome
Dec 15 2005, 03:44
^ Ah, pa zato se i zove Illustrator, zar ne? Preciznost mu je dosla evolutivno, nije za nju namenjen. Inace, Smart Guides se cudno ponasa kada na identicnom mestu imas nekoliko tacaka. (Ovaj problem se lako resava najobicnijim pomeranjem tacke koja smeta, Keyboard Incrementom u Preferences dijalogu.) Do midpointa mozes da dodjes raznim trikovima i upotrebom centralne tacke na Attributes paleti. Ne mogu da se setim jos nekog slucaja. Pitaj me za nesto odredjeno.
Gradient mesh Red Bell Pepper Tutorial
Are you proficient in Illustrator but can't seem
to grasp that crazy mesh tool? Look no further!
In this 12-page PDF, I've provided you with a
step-by-step tutorial where you will find tips,
secrets, and full-color reference screenshots.
Good luck & happy rendering!
http://www.lifeinvector.com/index2.html
Orgazmo
Feb 27 2006, 16:48
uh to mi je trebalo
fala!
Gradient mesh tutorial - Kallah by enikone [~20Mb]
http://www.hardcoded.se/enikone/tutorial/
henrik
Apr 21 2006, 23:59
Već duže vreme zaboravljam da postavim ovaj hint - pri eksportovanju bilo čega iz AI (uključujući i Save As varijantu... pdf, svg, eps, whatever), upotrebom komande Object/Crop Marks/Make na pravougaonoj selekciji, eksportuje se samo željeni deo fajla, isto kao Corelova opcija Export Selected.
Hvala kolezi Paji (jebenom pomfritašu) na hintu.
henrik
Apr 22 2006, 00:08
Pa onda kaže (nešto sam raspoložen večeras)...
Fina opcija (preko Appearance palete) za uvid u to kako izgleda overprint bilo kog procenta crne preko bilo koje boje:
1. Napravi se objekat proizvoljne boje.
2. Klik na trouglić u Appearance paleti/Add New Fill.
3. Fillu se zada bilo koji procenat crne
4. U Attributes paleti zada se Overprint Fill.
5. Naravno, uključi se Overprint Preview (View/Overprint Preview)
6. Vidi se rezultat
7. Što je najgroznije, rezultat se može snimiti kao Graphic Style, pa upotrebljavati nadalje.
henrik
Apr 22 2006, 00:35
I još jedan.
Svi poznajemo mučenje sa clipping maskom kada je maskirana slika veća od maske, pa smeta na bilo koji način. Ali, i za to ima leka.
Dakle, napravi se clipping mask. Izabere se ceo maskirani objekat (zajedno sa pathom koji ga maskira), i zada mu se Multiply mod. Zatim se nad njim izvrši Flatten Transparency komanda, i šljas - cela selekcija stane u bounding box patha koji maskira.
henrik
Apr 22 2006, 00:47
Pa onda još jedan za Align (nažalost, ne važi za CS2, zbog trule opcije Group Isolation Mode

)
Align prema referentnom objektu - pored one ranije navedene varijante, može i ova: dvoklik na referentni objekat, pa Shift+klik na drugi, pa Align.
Orgazmo
Oct 16 2006, 23:30
Da li ste znali da mozete da koristite brush-eve i na textu
i joss da pritom on i dalje ostane promenljiv (editabilan ssto bi rekli...)?
Mozzete i dodati nekoliko stroke-ova jedan na drugom koristeci Appearance paletu.
Bitno je da text selektujete pomocu Selection Tool-a ili Direct Selection Tool-a.

Zatim izaberete ccetkicu i dalje mozzete menjati boju, debljinu stroke-a...

i onda uradite ssta ocete...

Poz!
Caty Love
May 20 2007, 13:52
Kako da postignem da mi text bude u obliku nekog objekta ( slicno kao envelope distort, samo za nacrtani objekt)?
jovbranko
May 20 2007, 22:23
Object>Envelope Distort>Make with Top Object.
Pozdrav.
FirestarterVC
Jun 6 2007, 13:52
Jedno pitanje, doduse vezano za Photoshop (kontam da je slicno u Illustratoru

).

Kako da izbegnem ovu prazninu koja se javlja kad idem na Fill Path?
Hvala unapred.
U Ilustratoru možeš da uradiš Weld i da ti se sve slepi u jedan objekat. Doduše, onda nema nazad, osim Undo.
Inače, ne postavljate pitanja više u ovoj temi, od sad ću ih brisati. Predviđena je za tutorijale i ticks + trips.
ognjanski
Dec 14 2008, 04:26
CITAT (henrik @ Apr 21 2006, 17:47)

Pa onda još jedan za Align (nažalost, ne važi za CS2, zbog trule opcije Group Isolation Mode

)
Align prema referentnom objektu - pored one ranije navedene varijante, može i ova: dvoklik na referentni objekat, pa Shift+klik na drugi, pa Align.
shift pre dvoklika

pozdrav.
mistress9
Nov 30 2009, 12:55
tip koji nikad nisam iskoristilae, a lozim se na njega zesce:
Rectangle tool (ili bilo koji drugi)
ctrl+
onaj taster `~
i tako je simpa

vjerovatno nikom nece koristiti....
eto
[VRD]VectorRasterDistaster
Feb 11 2010, 17:25
Mozhda pomogne onima koji imaju problema sa poravnjanjem 2 objekta.... ubih se dok sam nauchio ovaj Nerve Saviour
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.