Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Zenitar Fisheye za EOS
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
LjiLjyhooder
E Ljudi jel neko do Vas koristi Zenitar 16mm Fisheye kao siroki na nekom EOS-u
tipa 10D.
kizo
Ja ga koristim ali ne na digitalnom vec na analognom EOS-u wink.gif
LjiLjyhooder
Jesi imao nesto sa liste problema koja ga prati...
fokus
boje tid.
i jel ides sa adapterom ili je verzija za Canona
leonardo
Ja ga koristim na EOSu 300D i nemam nikakvih problema. Javi se ako ti treba još informacija. Mora adapter da se stavi.
KizaHood
Ha, Zenitar!

Bese diskusija prosle godine o bas tom Zenitaru na DZ, steta sto propade, uglavnom pamtim da se pricalo i o tome da fotku treba naknadno propustiti kroz neki program koji ispravlja zakrivljenja nastala kao posledica upotreba fisheye objektiva, a o kom se tacno programu radi ne secam se.

Behu i neki primeri, kad se npr. obicna kuca uslika kroz taj objektiv ona izgleda kao kolibica iz Strumpfova smile.gif , pa se posle propustanja kroz taj program linije vrate u normalu.
kizo
http://panotools.sourceforge.net/
wink.gif

@LjiLjyhooder

kao sto leonardo kaze mora adapter, tj ne postoji verzija za Canon, ima samo verzija M 42 i K bajonet

pogledaj
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...topic=880&st=20

mozda ti bude jasnije
leonardo
Sada to fenomenalno radi i Photoshop CS2 > Lens Correction
LjiLjyhooder
Najjaci je ImageAlign, ali nigde nisam uspeo da nadjem crack za njega... steta...
mada u pola slucajeva nije ni potrebno doterivati linije..

A koliko sam shvatio postoje verzije tog objektiva bas za EOSa i u tom slucaju ne treba adapter... 100 evricca za ruski objektiv bolje nego 500 za Canona... samo me brine ostrina ...

I kako je to znao da kaze tovariš Staljin. Sve je u kadrovima.
kizo
ne, ne postoji verzija za Canon, vec samo Zenitar-M, K i jos jedan ali za Canon treba adapter. Ja sam svoj nabavio u Rusiji pa bih sigurno radije uzeo objektiv koji je vec za Canona nego sa adpterom wink.gif

Pogledaj fotografije - Zenitar sa raznim fotoaparatima wink.gif
http://www.pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye
LjiLjyhooder
Sve je to sjajno bajno... vidi ovaj link vidi onaj.... ali, dobri ljudi,
3 puta sam danas pricao sa ortakom koji treba da ga donese iz Amerike
i lik me lepo pita... oces verziju sa adapterom ili bas za Eos-a...

ali nema bas za eosa, mora adapter, kazem ja njemu

onda on ode do radnje da proveri... pa opet isto pitanje... adapter ili ne.
i posle pola sata njemu pukne film.

Postoji verzija za Canon EF, bez adaptera i slicnih sra... pa ako hoces reci!

tako da je cilj ovog posta bio da se razmene iskustva sa ljudima koji koriste Zenitar na dslr-u... Da vidim kako je, jes da nije toliko strasno 100 eura, al nije ni za bacanje...

Ziveli
kizo
U pravu je postoji verzija za EOS sad.gif . Sorry ali ovoga nije bilo u rusiji, verovatno samo za Amere

CITAT
Clearance problems.

Some users of wide-angle manual lenses, such as the MC Zenitar 16mm fisheye lens, have reported mirror clearance problems. In other words the rear element (rear-mounted filter in the case of the Zenitar lens) protrudes out too far and physically blocks the camera’s reflex mirror. If the camera locks up with a blinking battery symbol when you try to take a photo (and the battery is OK) then it’s likely that the lens is blocking the mirror.

If this happens you may have a fundamental incompatibility or you may just have an issue with the lens adapter. For example, the people with problems with their Zenitar lenses seem all to be using an M42 to EOS mount adapter. My own Zenitar lens has an actual EOS mount attached to it, not the M42 adapter, and I’ve had no mirror clearance problems. It’s possible that the users of the M42 to EOS lens adapters haven’t fully tightened the lens onto the adapter ring, which could lead to problems.

KizaHood
CITAT (LjiLjyhooder @ May 31 2005, 14:17)
... samo me brine ostrina ...

Neka te ne brine.
Ja i jedan drugar smo vrsili uporednu analizu kvaliteta fotografija Nikona F-100 (AF Nikkor f1.8 50mm) i Zenita KM (MC Zenitar K2 f2 50mm) tako sto smo istim filmom snimali iste kadrove a filmove razvijali istovremeno u istoj foto-radnji.

Rezultat: fotke su bile istog kvaliteta!
E sad, ako je i bilo razlike, golo oko ih ne registruje...
Chegevara
Jaoooooo kakav komad hardvera smile.gif
Uvijek su me odusevljavali natpisi Made in SSSR. Samo pitam se zasto ludi Rusi nisu utisnuli i cijenu u rubljama laugh.gif

AMomcil kakvi su utisci, jesi ti ono narucivao ovo staklo. Leonardo, da li ti je tesko da opet okacis clanak slican onome sa stare zone, ono auto, korekcija fotke i vidno polje zenitara. Tad mi je to bilo zanimljivo a sad je jos zanimljivije. Sjecam se nekih fotki iz italije, tad je valjda bilo malo cudnih boja u jakokontrastnim situacijama, ali ove ostale sto sam gledao bile su ko grom, bar onako smanjene. Boje i kontrasti su takodje bile super.

Gledao sam canona 15mm fisheye, utiska sam da daje vrlo upotrebljive fotke, posebno kad se uzme u obzir 1.6x crop koji odbaci onaj najdeformisaniji dio.
kizo
CITAT (Chegevara @ Jun 1 2005, 15:15)
Jaoooooo kakav komad hardvera smile.gif
Uvijek su me odusevljavali natpisi Made in SSSR. Samo pitam se zasto ludi Rusi nisu utisnuli i cijenu u rubljama laugh.gif

Nemo da brkas pojmove. Ovde pise made in Russia a ne SSSR laugh.gif
A cenu nisu utisnuli iz prostog razloga jer se prodaje upakovana u kutiju, pa je cena ispecatirana na njoj cool.gif

ja sam postovao link na kome su slike sa Zenitar FishEye-om a raznim fotoaparatima.
eve opet isti link:
http://www.pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye
leonardo
CITAT (Chegevara @ Jun 1 2005, 12:45)
Leonardo, da li ti je tesko da opet okacis clanak slican onome sa stare zone, ono auto, korekcija fotke i vidno polje zenitara. Tad mi je to bilo zanimljivo a sad je jos zanimljivije.
*

Ne. Nije mi teško, samo što sam trenutno na poslu, pa kad dodjem ćiku pogledaću, mislim da imam sačuvano onako sve komplet i text i fotke kao ilustracije. Obiđi večeras ovaj topic, biće linak postavljen.
leonardo
Eh, opet ja, sorry. Imam nekih problema sa FTP-om. Ako vam nije teško da skidate sa maila ~750KB dajte mi svoj mail na PM, pa ću vam poslati isti taj moj članak sa stare Zone ali u PDF-u.
Chegevara
najlakse da ga odjednom posaljes svima nama na dizajnzona[at]gmail.com smile.gif
leonardo
Poslao na GMAIL.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.