Sta je uposte apstrakcija? Kako prepoznajemo apstraktnu sliku? Da li samo gledajuci neke slike za koje bi svako od nas mogao da kaze:"E, to bi imoja baba znala da uradi, uzme kofe boja i nabaca ih te ce to biti neka mlja... i to mozemo nazvat apstraktnom slikom"... Da li postoje neke slike "realizma" a da zapravo nisu "realisticne" nego li su apstraktne?
Nemanja:
CITAT
Da li je potrebno neko formalno obrazovanje za uzivanje u tim slikama ?
Mislim da jeste, cak je i pozeljno. Ovdje ne mislim samo na akademsko obrazovanje, nego uposte upucenost preko citanja knjiga, diskutovanja sa kolegama likovnjacima i tako dalje, preko psihologije, filozofije (apstraktno razmisljanje)...
Kristijan:
CITAT
Ono sto ne mogu da razumem jeste cinjenica da su se neki ljudi "opredelili" za apstrakciju, da stvaraju samo u tom domenu. Neka oproste oni koji se osecaju ovim prozvano, meni je to zastrasujuce i ne deluje mi ni najmanje slobodno.
Da, jeste u neku ruku jako tesko i zastrasujuce i tako i zaista djeluje. Medjutim, apstraktne slike ne moraju da budu "realne" tj, onako kako ih vidi fotografija... ono sto je "opipljivo". Ali, ne znam da li je iko od apstraktnih slikara odmah poceo da se bavi apstrakcijom... Cinjenica je da su svi redom morali prolaziti faze crtanja i slikanja od "pocetka" pa do "kraja", koje bih mogao definisati kao apstrakcija... Do "kraja" podrazumijevam da je danas zadnji stepen u likovnoj umjetnosti, apstrakcija-apstraktno crtanje, slikanje i vajanje... ako bismo pratili razvoj likovne umjetnosti, od pecinskog covjeka
Pikaso je recimo, prvo poceo da slika realizam, pa je postepeno prelazio u kubizam i na kraju zavrsio sa apstraktnim slikarstvom... mada se moze i kubizam svrstat pod apstraktno slikarstvo...
CITAT
Moj je utisak (mozda je sasvim pogresan) da je nemoguce "projektovati" svoj stvaralacki opus, a takodje imam utisak da je nemoguce "projektovati" jedno apstraktno delo.
I te kako je moguce. Jer u apstrakciji je sve sto znas u vezi crtanja, slikanja i teorije forme te kompozicije i tako dalje, sadrzano u tvojim "buducim" apstraktnim djelima. Moze to biti i neki minimalizam, da sve sto crtas ili slikas ili vajas da to svedes na sto manju formu, sa sto manje likovnih elemenata... ali i da bude djelo... jednostavnije receno, kad bi sad uradio neku apstraktnu sliku, moglo bi da se vidi koliko znas da slikas i da vladas bojama, kompozicijom, valerom i tako dalje... Na stranu da li bi se takvo djelo svidjelo publici ili ne, ali vjerujem i ubijedjen sam da bi takvo djelo bilo jako dobro i veoma zanimljivo.
Johnny:
CITAT
Mada je meni tu najfascinantnija jedna druga pojava vezana za stvaranje apstraktne umetnosti. Kontam da ako ne napraviš remek delo, onda si napravio dno dna.
A kako ces onda znati da je to djelo zapravo remek djelo? Zar nije tako gotovo u svemu? Ako fulis logotype, onda si napravo sranje...
Nemanja:
CITAT
Apstraktna slika ne uzima "gradju" is spoljnjog sveta, vec se gradi samo od onoga sto sama moze da proizvede, ali definitivno predstavlja "nesto".
Ne slazem se sa ovim izrecenim. Mislim da apstrakcija i te kako uzima "gradju" s polja, samo sto je moze se reci modifikuje i umjetnicki osjecaj.
CITAT
U muzici ( pa mozda cak i pesmi na nepoznatom jeziku ) mi ne pokusavamo da odgonetnemo znacenje tonova ponaosob, vec uzivamo u ritmu, melodiji, kompoziciji, atmosferi, cak iako ne znamo sta ta muzika/pesma predstavlja.
U apstraktnoj slici sve postoji, sve sto si naveo, ritam, kompozicija, atmosfera, odnos toplih hladnih boja i svih likovnih elemenata... To sto slusajuci neku muziku a ona obiluje svim muzickim elementima da ona bude zaista kvalitetna, ali nepoznavanje rijeci u pjesmi cini nam se kao da djelo i nismo u potpunosti shvatili.
Apstraktne slike se ne mogu raditi napamet iako te slike djeluju "kao da su radjene napamet i bez ikakve kontrole"... i slazem se sa Nemanjom da je emocija, kao i u realizmu jako vazan pokretac...
Zaista je tema inspirativna i slazem se da se tema prebaci na Massive...