Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Kontakt za sve pokradene kolege
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografska Svaštara
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
djole_
Ja znam i za jedan slučaj u NS da je završen u korist fotografa. Ne znam ako ima nekoga ovde neka se javi, ali nisam čuo da je iko pokrenuo parnicu i da je loše po njega završeno. Ja sam se poravnavao vansudski, a mislim da ću uskoro morati i na parnicu da idem. Kolega je angažovao advokata za spor sa dva dnevna lista (po 1 fotka) i radiće mu na procenat, bukvalno neće morati ništa da plati do završetka spora a sav rizik gubitka snosi advokat, pa je onda jasno koliko je mala verovatnoća da se spor izgubi kada se tako prihvati slučaj.
smena 8
Ko vam je kriv kad fotkate te lepe, šarene sličice. laugh.gif

A bez šale, sve go šljam i bolesnik...... mellow.gif
A još su tu, insajd. unsure.gif
kuntalo
Druže Marinowski, s velikim poštovanjem (tek sada videh tvoj post na prethodnoj strani), ne opremu da kupiš - već auto ili stan!
Samo oprezno s mafijom, molim te.
vetvet
CITAT (doktor_igor @ Jun 16 2011, 23:21) *
Gugl je odnedavno ubacio opciju da pretrazuje fotografije po izgledu. Dakle, samo prevucete fotku sa harda (po mogucstvu malu) u pretrazivac i on vam izbaci gde se ona pojavljuje kao i slicne njoj.

Preporucio bi svima da pretraze svoje fotke koje misle da bi se mogle pokrasti..

Ja pogledao neke svoje, ima bas zanimljivijih pronalazaka smile.gif

Kada prevučem fotku sa harda (bukvalno mišem prevucem na početnu stranicu Googla) sliku veličine 92 kb ili drugu od 132 kb, pojavi se sama slika sa adresom na hrd disku. U čemu grešim?
Bocca
koji browser koristis?
monte1
pa ne koristis dobru stranu na googlu
Klikete
Bocca
dobra fora!
vetvet
Koristim Operu, IE, Mozilu. Kada uvezem sliku Google mi ne daje da se slika recimo nalazi na ImageShacku-u, već daje samo prikaz same slike. Mislio sam da će davati sve sajtove gde se može naći konkretna slika.
kobayashi
Chrome podrzava, ostali izgleda ne, bas proverio sve na poslu (doduse IE i Safari nisam, prvni nep odrzava sigurno, a drugi 99%).

Inace, dobra fora gde stavite npr. portret nekog kucenceta (crno-belu fotku, naravno) a Google izbaci gomilu portreta, sto me podseti na one fotke "psi i njihovi vlasici".
monte1
E nadjoh i ja jednu moju fotku koju su mi maznuli i postavili na sajtu koji se bavi izgradnjom elitnih vila.
Udarih print screen, inace ta firma je iz Crne Gore. Dal da ih zovem il sta mi je pametno raditi?
Mali Lala
Monte druže, pa ti dobro prošao. Mislim lako ćete se sporazumeti. Meni fotku zdipili koreanci, tako da za poštenu komunikaciju s upotrebom radno trpnih odnosa nema neke velike mogućnosti. Da li neko zna kako se psuje na engleskom, onako baš sočno?
sabbath
Fotografija na kojoj se nalazim ja a fotografisao je moj drugar je ukradena i prikazana u jednoj emisiji na RTS-u. Da li u ovom slucaju oboje imamo pravo da ih tuzimo i da li je bolje pre angazovanja advokata traziti vansudsku nadoknadu i koliko traziti? Fotografiju sam postavljao na ovom forumu i na FB i to u maloj rezoluciji a posedujem original na hardu.
djole_
Pošto je u pitanju RTS imaš mogućnost na lepu naknadu štete, ako nemaš nikoga od pravnika lepo se posavetuj sa advokatom. Ja mislim da bi mogli i oboje da ih tužite, ti za povredu autorskih prava a drugar za povredu privatnosti ili tako nešto. Popričaj sa pravnicima.
kizo
pa za povredu privatnosti bi morali da znamo kakva je fotografija jer ako je na javnom mestu nista od toga, ali koje slikao uvek moze da se nada dogovoru wink.gif
Gracanin
A jesi placao pretplatu tongue.gif
vidakm
Sad sam provalio da mi je rts sajt drpio fotke nekih bendova za festival grudvanje koji se desio u januaru. Naravno, uredno su odfikarili potpis.

pozdrav.
Darkves
Malo pre dobih mejl sa sledećom sadržinom:

CITAT
Обавештавамо чланове савеза и остале фотографе да се оснива организација за колективну заштиту фотографских аутора ОФА - организација фотографских аутора www.ofa.rs коју оснивају аутори како би заштитила своја ауторска права из области фотографија која се масовно неовлашћено користе.

За своје чланове и чланове иностраних организација ОФА штити ауторска права из фотографске области која су повређена. У питању су индивидуални аутори којима је готово онемогућено из практичних разлога да штите своја права због неовлашћеног коришћења њихових дела (скупи трошкови регистрације дела код Завода за интелектуалну својину, скупи трошкови индивидуалне заштите пред судом, масовне повреде ауторских права у медијима, итд.). Оснивачи ОФА не плаћају накнаду и чланарине.

По добијању дозволе од стране Завода за интелектуалну својину организација може започети са радом.

Циљеви организације су:

1. остваривање имовинских права фотографских аутора и носиоца тих права;

2. Депоновање објављених ауторских дела;

3. политичко и правно јачање ауторских права (учествовање у законодавним пројектима, акције и поступци заштите права фотографа);

Потребно због кратких рокова у року од 5 радних дана од дана овог обавештења да сваки аутор из области фотографије:

а) потпише оснивачки акт (пожељно је да се чланови клуба на једном акту потпишу и дају своју адресу и ЈМБГ) - послати на адресу поштом 11000 Београд, поштанских фах 187

б) попуни формулар - најосновнија, кратка биографија и попис најзначајних фотографских дела и где су објављивана - послати на адресу поштом 11000 Београд, поштанских фах 187

ц) пошаље најзначајнија фотографска дела која су објављивана на e-mail: fotografije.ofa@gmail.com

Уколико уз мејл или од председника фото клуба не добијете оснивачки акт и формулар можете га преузети преко сајта фото савеза Србије или преко сајта www.ofa.rs - приступни уговори.

Аутор је често у ситуацији да као појединац не може ефикасно брани своја права код масовног коришћења фотографије али и у ситацији када се не зна ко је аутор а потребно је да се изда или емитује фогографија. Због тога је и корисницима много лакше да стекну сва потребна права из једног извора - организације.

OFA osnivački akt.doc

Biografija i popis autorskih dela.doc

Pitanje je sada šta znači ovaj popis autorskih dela i da li će samo njih braniti ova organizacija?

Treba li i u buduće slati spiskove kada se šta objavi?

Kako razdvojiti značajno od neznačajnog jer se krade sve, a ponajviše ono neznačajno ali potrebno onome ko krade?

U svakom slučaju, nije zgoreg pomoći osnivanju ovakve organizacije. 

Pa izvolte... 

Dopuna malo kasnije:

Pregledajući sajt OFA, pade mi u oko ova sitnica u Tarifama: 

CITAT
Тарифa (за објављивање ауторских дела у медијима) утврђују аутори на скупштини ОФА а по добијању дозволе за рад Завода за интелектуалну својину.

Kako u Zavodu za intelektualnu svojinu, postoji način registracije objavljenih dela uz novčanu naknadu naravno, pade mi na pamet da se neko dosetio da preuzme deo zaštite koja se odnosi konkretno na fotografiju, a pri tom i zaradi neku paricu. Mada piše da je sve besplatno, ali treba čitati i sitna slova...
Mislim ako je neko naumio da pravi nešto tipa SOKOJ...
Lexus
Broji li se kao kradja ako okacis fotku sa telefona na twitter a Blic Online ti objavi na sajtu, bez potpisa dakako:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/302683/P...icu-Milo-lopove

Koga da kontaktiram?
-djole-
pa potpisali su... kaze "foto: Vijesti" vid' da nisu prvo vijesti prenele...
Jo Husafet
Na Blicu je fotka potpisana sa Vijesti (sto je opet po meni prilicno kurvanjski metod jer su ubili link ka stranici), gde postoji fotka koju je potpisao Savo Prelevic.
http://www.vijesti.me/vijesti/cekamo-janua...je-clanak-57143

E sad, ako i ti i on imate originale fotke, moguce je da ste stajali jedan pored drugog i da imate identican kadar?
Beloved
Iscitaj ovo Lex... Ako imaju ugovor sa twiterom otprilike da jedino potpis mozes da trazis...

CITAT
Your Rights

You retain your rights to any Content you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods (now known or later developed).

Tip This license is you authorizing us to make your Tweets available to the rest of the world and to let others do the same.

You agree that this license includes the right for Twitter to make such Content available to other companies, organizations or individuals who partner with Twitter for the syndication, broadcast, distribution or publication of such Content on other media and services, subject to our terms and conditions for such Content use.

Tip Twitter has an evolving set of rules for how ecosystem partners can interact with your content. These rules exist to enable an open ecosystem with your rights in mind. But what’s yours is yours – you own your Content (and your photos are part of that Content)

Such additional uses by Twitter, or other companies, organizations or individuals who partner with Twitter, may be made with no compensation paid to you with respect to the Content that you submit, post, transmit or otherwise make available through the Services.

We may modify or adapt your Content in order to transmit, display or distribute it over computer networks and in various media and/or make changes to your Content as are necessary to conform and adapt that Content to any requirements or limitations of any networks, devices, services or media.

izvor: https://twitter.com/tos
Lexus
CITAT (-djole- @ Jan 21 2012, 16:59) *
pa potpisali su... kaze "foto: Vijesti" vid' da nisu prvo vijesti prenele...

Jesu Vijesti okacili ali su impotpisali regularno. Medjutim vecina fotki na clanku vijesti je od ucesnika protesta a ne reportera vijesti pa samim tim ne moze niko da ih svojata. Mislim, fotka je krsh nego me cisto zanimalo kako to funkcionise. Ovo sa twittera naravno nisam citao do sad al ako je tako onda nema sta, sto okacis na twitter moze svako da koristi. Hvala svakako smile.gif
MilANimaL
Proverite da je ovaj hotel jos nekome drpio sliku, mozda prepoznate koja je cija

http://www.a-beograd.com/sr/balkan-hotel-garni

http://www.booking.com/hotel/rs/balkan-garni.en.html
istankov
Nadam se da je ovog puta Zlatiborac lično dao fotografiju

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/305761/Ci...or-sa-Zlatibora
techa013
Koleze, imam specificnu situaciju. Blic je u danasnjem nedeljnom dodatku objavio fotografiju koja je u mom vlasnistvu, u pitanju je fotografija zemunskog aerodroma iz 1939. Fotografiju je fotografisao pokojni porodicni prijatelj, a ja imam original kod sebe. Fotografiju sam skenirao u niskoj rezoluciji za svoj sajt www.airserbia.com, stavio sam watermark i potpis dole. Oni su slajfnu sa potpisom i copyrightom 'ladno odsekli, watermark je ostao, verovatno im je bilo komplikovano da ga skidaju, mada je fotka mala, tako da se prakticno ni ne vidi. Sta mislite, sta mogu da uradim u ovoj situaciji? Da ponovim, imam originalnu fotku kod sebe, imam sken visoke rezolucije i imam original niske rezolucije sa kog su odsekli potpis i copyright?
Jo Husafet
nagazi ih i trazi im pare za odstetu.
Froggy
Offtopic: Kako beše ide to sa pravima na intelektualnu svojinu pokojnih ljudi?

Ostaju u vlasništvu potomaka koliko godina posle smrti dok ne postanu opšte dobro?
Bocca
ja mislim 80, tako da ono sto je Jo rekao, stoji. Nagazi ih, ko ih jebe.
mmarko4
Meni je skoro fotku ukrao Sportski zurnal, bez potpisa, bez pitanja, ima mesecak dana sigurno. Jos ih nisam tuzio. Da l je kasno sada, i da li da ih zovem pre pokretanja bilo cega? http://img36.imageshack.us/img36/1359/bakljada.jpg

Koliko uglavnom traje sudjenje, koliko moze da se uzme para, i kako ide dogovor sa advokatom - da l treba nesto ranije da se uplati ili moze nakon zavrsenog postupka na neki procenat?

Hvala smile.gif
techa013
Poslao sam im mail sa fotografijom sa koje si odsekli deo sa copyrightom i zahtev da mi uplate kintu da se ne bi tužili. Čekam odgovor.
VladaM
QUOTE (mmarko4 @ Feb 19 2012, 21:37) *
Meni je skoro fotku ukrao Sportski zurnal, bez potpisa, bez pitanja, ima mesecak dana sigurno. Jos ih nisam tuzio. Da l je kasno sada, i da li da ih zovem pre pokretanja bilo cega? http://img36.imageshack.us/img36/1359/bakljada.jpg

Koliko uglavnom traje sudjenje, koliko moze da se uzme para, i kako ide dogovor sa advokatom - da l treba nesto ranije da se uplati ili moze nakon zavrsenog postupka na neki procenat?

Hvala smile.gif

Nije kasno sada.
Imas dve opcije, da pokusas sve sam ili da ides preko advokata.
U oba slucaja im se salje predlog za vansudsko poravnanje, ukoliko prihvate, odlicno, ukoliko ne, sledi tuzba.
Za podnosenje tuzbe se placa taksa sudu (zavisi od visine odstetnog zahteva), ostalo je stvar tvog dogovora sa advokatom, moze i pre, moze i nakon zavrsenog postupka.
U principu, oni prvo odbiju poravnanje, t.j., ponude znatno manje, na kraju, ipak, pristanu da plate pre donosenja presude.

Pozdrav,

Vlada
mmarko4
Hvala Vlado. Prvo cu ih pozvati, ne ocekujem nadoknadu, al sto da ne pokusam bez cimanja.

Da li je pametno ici sam? Ova fotografija je sastavljena iz 2x6 fotki, jednom za baklje, a pola sata pre toga za grad.

Pozdrav, i hvala jos jednom smile.gif

izmena: mislim, al nisam siguran da mi je prvo fotku maznuo sajt http://www.srpskifudbal.rs/ uz potpis F.k. Sloboda Uzice. Ne znam odakle je Zurnal skinuo, al mi nije prijalo
djole_
Šta te briga odakle su je preuzeli, fotka je tvoja. Ako imaš nekoga da je pravnik neka ti sastavi predlog za vansudsko poravnanje i šibni im preporučenom poštom da ti se jave kako bi sve završili dogovorom. Ako neće da se dogovore, tužiš.
Bocca
i ne mozes da izgubis sto je najbolje
techa013
Javili su mi se ljudi iz Blica i rekli da su spremni da mi plate nadoknadu za krsenje autorskih prava. Samo da im dostavim potvrdu o posedovanju istih. smile.gif
Gracanin
Kako i gde se vadi ta potvrda? Koliko obicno placa dnevni list kada treba da obesteti autora?
Bocca
ti trazis cifru, oni kazu da hoce ili nece. Ti trazis lepu cifru ali ne budes bezobrazan. Ako kazu "e ko te jebe ne moze 1000 evra, damo ti 300" ti pozoves advokata i tuzis ih. Posle mesec dana dobijes vise od tih 1000 a i advokat je zadovoljan
djole_
Plaća koliko se dogovorite. Za potvrdu nemam pojma, verovatno ako su deponovane u zavodu za intelektualnu svojinu ili gde se već vrši katalogizacija i deponovanje. Mislim, potvrda o posedovanju autorskih prava rolleyes.gif
Jo Husafet
potvrdu im opsaljes u vidu screen capture-a na kom se vidi exif iz raw fajla u kome se vidi da si ti vlasnik fotografije, ili na neki drugi nacin dokazes da si ti autor fotografija (a time i vlasnik autorskih prava nad istom).

Za sve ostale potvrde napomeni im da mogu da ih dobiju i od tvog advokata ali je u tom slucaju cena uvecana za njegove troskove. smile.gif

techa013
Posto je u mom slucaju u pitanju stara fotografija, ciji izvorni oblik nije digitalan, dobiće fotografiju na kojoj će se nalaziti članak koji su objavili, moja originalna fotka i još par detalja i moju potpisanu izjavu da pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđujem da je navedena fotka moja i da posedujem autorska prava na nju. Nemam drugih ideja...
civi
samo im poslji jedini dokaz i pozdravi se od novca...
Bocca
ides direktno sa fotografijom tamo, izvadis iz dzepa, pokazes, vratis u dzep i kazes da mogu da dobiju fotokopiju kao dokaz, posto si im original pokazao. Mozes i da trazis da tu bude njihov advokat pa njemu da pokazes. Povedi i nekog svog kao svedoka
techa013
Advokatica mi je savetovala da odem i da odnesem originalnu fotografiju i to je to, hvala na savetima. Civi, nisam bas shavtio sta si hteo da kazes?
civi
"dobiće fotografiju na kojoj će se nalaziti članak koji su objavili, moja originalna fotka i još par detalja i moju potpisanu izjavu da pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđujem da je navedena fotka moja i da posedujem autorska prava na nju." posle ovoga nebi posedovao nikakva prava osim ako ne posedujes negativ u sta cisto sumnjam
techa013
Aha, ok, svakako cu im odneti na uvid originalnu fotografiju i to je to. Negativ ne postoji, posto je fotografija iz 1941.Imam jos par ideja, ali videcemo kako ce proci.
nebersk
Pokušaj vansudski da se nagodiš, ali ako nemaš negativ na sudu ćeš teško da dokažeš da si jedini vlasnik autorskog prava. Njihov advokat će da kaže, ko zna ko je snimio tu fotografiju, koliko je kopija napravljeno i ko sve ima takvu fotografiju.
civi
to bas i nije istina , druga strana mora da pokaze odakle je nabavila publikovani materjal...
techa013
Da se vratim na prvi post, na fotki je ostao watermark mog sajta odakle su skinuli fotku.
Bocca
ti moras da dokazes da je i ti nisi maznuo i stavio na sajt. Cvaki moze da turi watermark
nebersk
Da bi dobio spor moraš da dokažeš da imaš autorsko pravo na tu fotografiju, a ne da dokažeš da oni nemaju, jer ako i ti nemaš autorsko pravo, nemaš ni osnov da ih tužiš.

kako ćeš da dokažeš da imaš autorsko pravo, fotografijom ne možeš, jer od tog negativa možda je napravljeno ko zna koliko fotografija i ko zna ko ima još tu fotografiju.

Reći ćeš
CITAT (techa013 @ Feb 19 2012, 12:44) *
Fotografiju je fotografisao pokojni porodicni prijatelj, a ja imam original kod sebe.

Sudija će da pita jel imaš dokaz da je prijatelj tebi ustupio autorsko pravo itd itd...

negativ je original, fotografije na papiru su kopije

Samo jedan od scenarija kako može da bude na sudjenju. zato ti kažem pokušaj vansudkim poravnajem, jer na sudu ne vidim mogućnost za pozitivan ishod po tebe, a troškovi ako izgubiš proces nisu mali
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.