Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Kontakt za sve pokradene kolege
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografska Svaštara
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
StevaS
Preporučujem Vam drage kolege fotografi advokata Dušana Stojkovića koji ima veliko iskustvo u zastupanju nas fotografa. Činjenica je da nije izgubio dosad nijedan slučaj i sve lopuže je pošteno ''odrao''.
U slučaju veštačenja u Srbiji to radi ULUPUDS, fotografska sekcija i nema šanse da se izvuku.

Telefon advokata Dušana Sojkovića je: 063 / 347 560.
Chegevara
Svaka čast za ovakav gest. Informacija koju smo svakako odavno trebali da imamo. Veliko hvala.

Što se mene tiče, tema može komotno u sticky. A u njoj možemo nastaviti da razmjenjujemo iskustva o svim našim zgodama i nezgodama.
VladaM
Razgovarao sam danas sa gospodinom Stojkovicem, u vezi sa onom pricom, koju je pokrenuo imenjak Zlatiborac.
(Casopis "Svet" neovlasceno koristio moju fotku)
Razgovor je bio profesionalan, sutra mu saljem mail sa detaljima.
Naravno, bicete obavesteni kada se sve zavrsi.
Informacija za sve koji imaju slican problem (u ovom momentu, mislim pre svega na Che-a) je sledeca:
Covek je zainteresovan za saradnju, ima i svojih obaveza, naravno, tako da ce o svakom svom eventualnom angazmanu odlucivati pojedinacno.
Moj predlog je da svako, ko ima "cistu" situaciju, gde je njegov rad neovlasceno koriscen, kontaktira gospodina Stojkovica i licno dogovori uslove.
VladaM
Poruka koju sam danas primio, uz napomenu da je spomenuti forum DZ:

"Postovani gospodine Marinkovicu,

Hvala na mailu.

Posle uvida u prilozene dokaze smatram da ima osnova za naknadu zbog povrede vaseg autorskog prava neovlascenim objavljivanjem vase fotografije u casopisu Svet.

U skladu sa danasnjim dogovorom, ocekujem da se javite kada budete mogli.

Koristim priliku da se vama i vasim kolegama zahvalim na lepim recima na vasem forumu.

Ukoliko imate pitanja ili primedbi, molim da mi se obratite.

S postovanjem.

Dusan Stojkovic, advokat"
Napoleon
Dali je i ova fotka ukradena?video sam je na zoni ali u koloru a dobio je juce mejlom zajedno sa fotkama smesnih fotografija i zezalicama.Da li je negde objavljena na nekom sajtu ili novinama neznam.

BugarskiB
Ovo je sigurno bilo na zoni. Moguce da panemoj zna ko je ovo kacio?! tongue.gif laugh.gif smile.gif
purplejunk
^to je fotka marinowskog...
marinowski
Daa, to je moja fotografija, mislim da sam je još davno okačio na http://www.photosig.com/ u ovoj varijanti. Mislim da treba praviti razliku kada neko mailom šalje zezalice, i kada neko komercijalno upotrebi fotografiju.

Svejedno, makar do sada nisam stavljao watermark ni potpis na fotografije, izgleda da ću početi barem sa sitnim potpisom ili imenom sajta u donjem desnom ćošku. Ko zna koliko je njih videlo ovu fotografiju jer se te zezalice šire kao požar.
AtilaS
Mnogi fotografi nisu sigurni, ili neznaju tačno kako i na koji način zakon štiti njih kao autore i njihov autorski rad od neovlašćenog objavljivanja, prekadriravanja ili nepotpisivanja.

Najbolji način za otklanjanje svih nedoumica je upoznavanje sa zakonom koji ta pitanja reguliše.

Ovde možete skinuti potpunu verziju zakona o autorskim pravima koji jasno definiše i reguliše sva pitanja od važnosti za upotrebu fotografija i veoma dobro štiti kako fotografe kao autore tako i fotografije kao autorska dela.
Hell_Sister
Hajd' i ja da kazem nesto na ovu temu.
Radim za suboticki sajt subotica.info( iliti photonino.com)kao fotoreporter. Imamo dogovor sa par novina da mogu da nam uzimaju fotke, ako im treba za neku vest, pa tako i mi ako nam nesto zatreba.
Danas mi je dragi javi da pogledam u blicu stranu v12, kako bih videla jel moja fotka. I da, jeste, no to nije problem, jer imamo takav dodgovor, ali ne pise ko je autor fotke. Pisu samo inicijali onoga ko je stavio izvestaj, ali ne i moji inicijali;-/
Nema veze sa kradjom ovo, ali postupak je jadan;(
Ta, to je FOTO VEST-kako pise i na fotki, zar ne bi bilo ljudski da stave moje ime?
Ne znam jesam li to samo ja ili biste se i vi ovako osecali....
Abdee
Paklena Seko, i mnogo vece face od fotoreportera bivaju potpisane sa REUTERS, BETA, AFP i td. biggrin.gif Blic izgleda potpisuje samo svoje reportere...
Hell_Sister
Abdee, bila face ili ne, red je ako se uzme da se napisu inicijali. Evo pr. iste novine u pitanju, takodje i isti br., strana v2-foto dana-pise ime i prezime,a osoba nije njihov reporter.
A strana v12-foto vest-ne pisu moji inicijali.
Hajde da ja radim za njih, pa da nema potrebe da se pise, ali ne radim, vec je uzeto i nepotpisano.
Iznesoh sta mislim, pa tako i ti. Samo ne znam jel bi ti 'ladovina bila da vidis svoju fotku u novinama,a da se ni ne pominjes.
Abdee
Za njihovo ponasanje ste sami krivi jer niste eksplicitno rekli da hocete da svaku fotku potpisu. Ovako samo skinu, stave i boli ih uvo... Moj savet je da ih malo pritegnete i "naterate" da ispod svake preuzete fotke napisu adresu sajta sto je mnogo korisnije od inicijala...
Darkves
Ko želi veći stepen zaštite pre krađe može da registruje svoje autorsko delo u Autorskoj agenciji za Srbiju. Registraciju treba izvršiti pre objavljivanja dela. Postupak je jednostavan. Cena - pa za ponešto i nije visoka. 1000 dinara za potvrdu na Srpskom a 1500 za potvrdu na stranom jeziku.
Evo linka
http://www.autorskaagencija.com/likovna1.html
Pozdrav,
foto
2 Hell_Sister:

Nemoj se srditi. Urednicka sloboda je da odluci koja ce fotka biti potpisana ili ne osim ako nije izricito drugacije navedeno. Oni su tu tvoju fotku tretirali kao bilo koju agencijsku fotku (tako ti kazes da imate dogovor). Znaci ako nije izricito navedeno da se fotka mora potpisati onda zavisis i od urednicke i od dizajnerske volje.
lisica
Malo pre sam saznao da je nedeljnik "Pančevac" objavio moju sliku bez mog znanja i bez postavljanja imena autora. Slika je sa otvaranja EYOFa, a oni su je stavili kao sliku nedelje (ima je i na njihovom sajtu).

Ja sam ovu sliku slikao cisto amaterski i skroz me je iznenadilo kad sam je video u novinama. Bas cu u ponedeljak da odem kod njih da "popricamo", samo ne znam sta da im kazem, tj. koliko da im trazim pre nego sto angazujem advokata. Ima li neko predlog?
gizmo
Iskreno mislim bolje nemoj da gubis vreme. Sam kazes da je slikano cisto amaterski i pretpostavljam da ova fotka nema ama bas nikakvu vrednost za tebe.
Pedja Supurovic (Broker)
Sta tek ja da kazem kad malo-malo pa na sajtu B92 vidim nesto ilustrovano mojom fotografijom, a ne postoji nikakav dogovor oko koriscenja materijala cak na svi mestima gde stoje moje fotke stoji eksplicitna zabrana koriscenja materijala bez prethodnog odobrenja.

Jednom sam im poslao email na koji nisu odgovorili, niti su fotku potpisali niti sklonili. Prosto ignorisu takve stvari.
tijanans
CITAT (VladaM @ Feb 6 2007, 12:49) *
Poruka koju sam danas primio, uz napomenu da je spomenuti forum DZ:

"Postovani gospodine Marinkovicu,

Hvala na mailu.

Posle uvida u prilozene dokaze smatram da ima osnova za naknadu zbog povrede vaseg autorskog prava neovlascenim objavljivanjem vase fotografije u casopisu Svet.

U skladu sa danasnjim dogovorom, ocekujem da se javite kada budete mogli.

Koristim priliku da se vama i vasim kolegama zahvalim na lepim recima na vasem forumu.

Ukoliko imate pitanja ili primedbi, molim da mi se obratite.

S postovanjem.

Dusan Stojkovic, advokat"

Kako se završila ova priča?
T.
zelena
CITAT (lisica @ Jul 28 2007, 23:15) *
Malo pre sam saznao da je nedeljnik "Pančevac" objavio moju sliku bez mog znanja i bez postavljanja imena autora. Slika je sa otvaranja EYOFa, a oni su je stavili kao sliku nedelje (ima je i na njihovom sajtu).
Ja sam ovu sliku slikao cisto amaterski i skroz me je iznenadilo kad sam je video u novinama. Bas cu u ponedeljak da odem kod njih da "popricamo", samo ne znam sta da im kazem, tj. koliko da im trazim pre nego sto angazujem advokata. Ima li neko predlog?

Stari moj Panevac ti je oduvek bio takav da govori o strogom legalitetu i blati one koji ne postuju propise, a pritom sami ne postuju bas nista. Ja imam jos bolji slucaj, za intervju mog bliskog prijatelja poslala sam im fotku gde sam na CDu, nazivu foldera i fotki napisala svoje ime i prezime..ali avaj pise samo downloaded : ))
Btw kako je prosao razgovor?
Dr Bouz
CITAT (tijanans @ Aug 1 2007, 12:02) *
Kako se završila ova priča?
T.

bas pre nedelju dana sam sa vladomM-om i dumsterom, i panemojem bio u nekoj akciji - mislim da je stvar pri kraju, i nadam se da ce biti 1:0 za vladu.
VladaM
Pozdrav svima,

evo i mene posle duze vremena.
Da skratimo, kao i obicno, dottore budiBouzsnama je u pravu, dakle, 1 : 0.

Angazovao sam advokata koga je preporucio gos'n Steva.
Kako nam je to bio prvi slucaj saradnje, dogovorili smo se da placam njegove usluge po tarifi advokatske komore.
On je prvo poslao pismo, zvao ih je i telefonom, u pokusaju da se dogovorimo bez suda. To nije uspelo, podneo je tuzbu, bilo je nekoliko (cini mi se 3) rocista. U tom momentu je bilo malo problematicno, jer sam finansirao nesto sto je tek trebalo da se realizuje a i vreme je prolazilo. Medjutim, sve je uradjeno maksimalno profesionalno, na kraju su oni ponudili vansudsko poravnanje, ponudivsi da plate nesto manje nego sto je bio nas odstetni zahtev.
Prihvatio sam i danas ustanovio da imam znacajan visak novca na racunu.
Bice za D 300 i za jos stogod.

Eto, imamo ovde vise stvari. Jedna je da je Zlatiborac otkrio da su neovlasceno objavili moju fotku, dakle, medjusobno pomaganje, (videcu se sa Zlatiborcem, pocasticemo se.) Druga je da je gos'n Steva predlozio pravog coveka, opet, medjusobno pomaganje. Treca je da cu da se obradujem necim zaista vrednim.
Na kraju, meni licno je to posebno vazno, dokazali smo da i u Srbiji postoji mogucnost zastite autorskih prava.

Moj predlog za sve vas koji ste na isti ili slican nacin osteceni je da uradite isto sto i ja.

Licno, upravo krecem sa istim advokatom u dve nove akcije, javicu se.

Pozdrav,

Vlada
Sasa_NS
^Bravo. Svaka čast!
Biliana
A meni je juce, list PECAT ukrao jednu fotku Biljane Srbljanovic! i sta sad da radim, eno je u casopisu! Uspela sam da izdejstvujem da skinu tu sliku sa njihovog sajta, ali se nisu javili! Jel da zovem advokata? molim Drugari savet molim smile.gif

Biliana
Lord Ivanhoe
Kontaktiraj prvo njih, vidi da li su voljni da se nagode bez suda, ako nisu onda lepo advokata i tuzba. Pa posle 5-6 dobijenih slicnih sporova naucice se valjda da im se vise isplati da plate autora nego da kradu.
AP
mozda nisi trebala da je "skidas" sa sajta, pa da na konto toga uzmes jos vecu lovu smile.gif naravski, zovi advokata, osim ako nisi registrovala neki humanitarnu organizaciju za poklanjanje fotografija nekome ko ce (i) od toga da zaradjuje. wink.gif
VladaM
Evo, u mom slucaju, jos jedared uspesno zavrseno, ovoga puta je u pitanju B 92.
Isti advokat, pokusaj dogovora, tuzba i na kraju, dogovor o vansudskom poravnanju.
Istina, njima sam uzeo manje novaca, u svakom slucaju suma nije beznacajna, i uplatili su mi.
Drugim recima, iskreno preporucujem advokata.

Podrav svima,

Vlada

istankov
Bravo Vlado!!!!
Invisibleman
Evo mog problema... trenutno poslednjeg u nizu.

Besplatne novine "GRAD" koje izlaze u Novom Sadu objavile su 13. juna moju fotografiju koja je u oktobru prošle godine izašla u Blicu na novosadskoj stranici. Skunuli su je sa internet stranice BLICA.

Imate li neki savet?

Evo još nekih primera:

Jedan moj prijatelj iz Slovenije je postavio ovu moju fotografiju na svoj sajt.

Sledeće mesto gde se pojavila je na ovom linku zajedno sa ostalim fotografijama koje sam ustupio drugaru:
http://www.vinarijum-ban.com/petrovaradin-1.php
Mrzelo ih je da je kropuju

Onda se našla na ovom linku:
www.danuvije.com
Red Firm
Pozdrav svima. Održavam jedan sajt odakle se učestalo kradu fotografije i postavljaju na druge sajtove. Evo poslednji primer je od pre par sati kada je sportska redakcija B92 iskoristila priliku da iseče logo sa jedne fotografije i postavi je na svoj sajt. Poslao sam im poruku u kojoj sam ih obavestio da sam autor fotografije i da su je iskoristili na nedoličan način. Međutim, nisu reagovali. Nisam siguran da li je u ovom slučaju pogažen i zakon, ali pošto se ovakve stvari učestalo ponavljaju u poslednje vreme rado bih stao ovome na put. Ako neko zna nešto više da mi odgovori, bio bih mu zahvalan.

Slika postavljena na sajt koji održavam (02.04.2008.):
http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija...ajduk(k)_02.jpg

Današnja vest na B92:
http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?...p;nav_id=310921

Slika koju su postavili na svoj sajt:
http://www.b92.net/news/pics/2008/07/20383...1234322_big.jpg
kobayashi
Sta sad ovde kaze zakon, posto nisu okacili originalnu fotografiju, vec crop?
Neko je cini mi se negde pomenuo da ako preprave fotografiju ili uzmu deo nje, onda je aktuelni zakon nemocan. Samo, da li se i jednostavan crop smatra prepravljanjem ili uzimanjem dela, ili taj uzeti deo mora da se ukomponuje u nesto originalno?

Inace, u Srbiji jos ne postoji svest o mogucim posledicama takvog ponasanja ljudi koji tehnicki odradjuju sajtove, novine itd. Ne verujem da urednik rubrike ili glavni urednik vrsljaju po internetu i nalaze adekvatne fotografije za 'pozajmljivanje', vec oni koji treba tehnicki da odrade slog ili dizajn dobiju molbu/naredjenje: "Nadji na internetu neku lepu sliku koja ce da pase uz ovaj tekst".
Jednostavno, shvata se da cim je nesto online, onda moze da se koristi u komercijalne svrhe... Zato bi svaka okacena fotografija trebalo da ima copyright, kako na vidnom mestu (tj. samoj fotografiji), tako i negde u Properties ako format to dozvoljava, ili mozda obratno - ako nije na neki nacin obelezena da je 'slobodna' i za komercijalnu upotrebu onda znaci da je zabranjena, posto ce vecina te 'besplatnih' mnogo redje kaciti na net.

=====================
A sta bi precizno trebalo da stoji u zakonu po pitanju ovakvih situacija (mislim da je nas zakon poprilicno supljikav sto bi se pokazalo kad biste pred nekim nasim sudom tuzili npr. CNN za neke velike pare) neka predloze pravnici-fotografi, tj. fotografi-pravnici wink.gif
VladaM
Vidi, prvo pitanje je da li si ti ustupio fotku "Blic-u"?
Sledece, u Beogradu izlaze besplatne novine "24 sata" (bili su jedan od organizatora onog takmicenja povodom godisnjice Canon EOS sistema), i ono sto je bitno je da je u pitanju isti izdavac koji izdaje "Blic". Ne znam ko izdaje te novine "Grad", mozda je opet "Bllic"?
Ukoliko nije, moj predlog ti je da se obratis advokatu Dusanu Stojkovicu, pogledaj par postova iznad, meni je sjajno resio dva slucaja.

Pozdrav,

Vlada

P.S. Kobayashi, nema veze da li je objavljen crop ili cela fotka, u oba slucaja je rec o neovlascenom koriscenju tudjeg dela. Cak je u slucaju cropa jo gora situacija jer ti menja delo bez tvoje saglasnosti

CITAT (Invisibleman @ Jun 18 2008, 14:40) *
Evo mog problema... trenutno poslednjeg u nizu.

Besplatne novine "GRAD" koje izlaze u Novom Sadu objavile su 13. juna moju fotografiju koja je u oktobru prošle godine izašla u Blicu na novosadskoj stranici. Skunuli su je sa internet stranice BLICA.

Imate li neki savet?

Evo još nekih primera:

Jedan moj prijatelj iz Slovenije je postavio ovu moju fotografiju na svoj sajt.

Sledeće mesto gde se pojavila je na ovom linku zajedno sa ostalim fotografijama koje sam ustupio drugaru:
http://www.vinarijum-ban.com/petrovaradin-1.php
Mrzelo ih je da je kropuju

Onda se našla na ovom linku:
www.danuvije.com
Red Firm
Evo opet blink.gif Ovu sliku okačih u sportski izveštaj na sajtu u nedelju uveče.

A danas je izašla u dnevnom izdanju lista ALO
http://img180.imageshack.us/img180/3047/zzztl3.jpg

Jel još uvek funkcioniše broj advokata koji je ostavljen u prvom postu ovog topika?
VladaM
CITAT (Red Firm @ Aug 19 2008, 14:27) *
Jel još uvek funkcioniše broj advokata koji je ostavljen u prvom postu ovog topika?

Funkcionise, a evo i broja u kancelariji:

011 13285097

Pozdrav,

Vlada
Vintertid
ako je jedna banka koja se u zadnjih par meseci pojavila na trzistu u lokalnoj filijali uzela jednu moju sliku mog rodnog grada sa mog naloga na pbaseu i upotrebila je da pokriva ceo zid njihove filijale (kropovali su je i uradili nekom meni nepoznatom tehnikom da bude na celom zidu ne kao stampa, nego kao da je sa farbom naneto) bez mog odobrenja, da li imam nekog osnova da ih utuzim za neku odstetu? sta mislite?
Lexus
Josh kako wink.gif
Sashco
Da uprostim... Nisam profesionalni fotograf, vec fotografisem za potrebe web sajta koji odrzavam i uredjujem (nezavisni gradski internet portal). Ucestala je kradja fotografija sa mog sajta koje zavrse u lokalnim novinama, na nezavisnim dvd izdanjima pa cak i na jednom predizbornom plakatu. Da li ja moram svoje fotografije prethodno da zastitim kod neke nadlezne institucije kako bih sprecio neovlasceno koriscenje ili je za tuzbu dovoljno samo posedovanje originala?
nidza
Dovoljno je da samo ti poseduješ original, jer po automatizmu si nosilac autorskih prava, kao kreator tog dela, izuzev da to naknadno nisi preneo na nekog.
RingeRaja
Opleti ih tužbom (posebno ove sa predizborni plakatom), zakon je na tvojoj strani.
Dovoljno je posedovanje originala, a imaš i broj advokata.
Zato....
marinowski
Vest iz Blica:

Grom ubio 52 krave

Čak 52 krave stradale su u udaru groma tokom nevremena na jednom ranču na severu Urugvaja. List "Pais" piše da su krave u trenutku udara groma bile naslonjene na žičanu ogradu ranča u urugvajskoj državi San Hose.

Vest k'o vest, jedino me iznenadilo što su uz ovu vest stavili fotografiju koju sam ja fotografisao u Đurđinu, u okolini Subotice:

Naravno, fotografija nije potpisana, itd.

Kakve veze imaju krave u Đurđinu sa kravama u Urugvaju? Nisam siguran, moraću da ih kontaktiram da ih priupitam wink.gif

Jel' se može očekivati veća suma, pošto se radi o najtiražnijim novinama u Srbiji?
bamby
A uz to su i žive. Kradu slike i lažu narod.
VladaM
Moj predlog je da se obratis advokatu.

Mene su prvo izbegavali, kada je advokat podneo tuzbu poceli su da me zovu i nude dogovor, posle su odustali, onda su advokatu ponudili dogovor pa su i od toga odustali, drugim recima vrlo nekorektno, a, ocigledno nastavljaju sa istom politikom, t.j., kradu fotke, onako, najbezobraznije.
Abdee
Ja opet kazem da se treba obratiti i nji'ovoj centrali (ringier) na trulom zapadu koji ce ako su pametni da ih malo izgrde pa ce ovi posle da paze odakle uzimaju fotke.
[VRD]VectorRasterDistaster
VEOMA AMATERSKO PITANJE:

Kako dokazati da je slika original?

P.S. tek planiram da udjem u Fotografiju tako da ocu da znam shto vishe detalja... tako da cu pitati MNOGO ovakvih pitanja na forumu...
nidza
Oni ti ukradu slikicu koju si okačio na web u rezoluciji od pola megapiksela, a kod tebe na hardu je verzija od celih 8 recimo.
[VRD]VectorRasterDistaster
a recimo hipotetichki dovoljno si lud da okachish sliku od celih 8 (hipotetichki ) i oni skinu tu sliku i koriste je.... kako onda dokazati?!
Obican_Deterdzent
lako je dokazati onda da si lud.
marinowski
U mom slucaju bi lako bilo dokazati da je slika moja.

Prvo, tu su RAW formati fotografija koje nigde ne kacim. Drugo, nekada pravim panorame ili HDR fotografije, pa imam fotografije koje su elementi krajnje fotografije. Trece, obicno pravim dosta kadrova iste scene, pa izaberem najbolju. Onaj koji je nehotice upotrebio moju fotografiju bez pitanja sigurno nema slicne fotografije koje su snimljene na istom mestu u isto vreme.
Z1000
Sta je dovoljno da mogu da tuzim novine ili slicno ako mi ukradu slcku?? Jel mora biti potpisana ... ?
berekin
^ bilo kakav dokaz da je fotka tvoja (potpis, RAW, svjedoci neki itd. )...
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.