Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: tabele, div, lejeri ? - neke stvari ne razumem
Dizajn Zona > Tehnike > Client scripting
The Scientist
Pod broj jedan - Svima srecna nova godina smile.gif

Pitanje:

od kad znam za sebe radim sajtove pomocu tabela i tu mi je sve jasno.

Medjutim posto sam solidno upoznao CSS stilove pokusavam polako da se prebacim na tzv.
tableless nacin pravljenja sajtova tj. bez tabela.

E sad tu nesto ne razumem, tj dva nacina pravljenja sajtova bez tabela, nazovimo to tako:
1. koriscenje layera, tj. imam u layout tabu dreamweavera ono dugme "draw layer" - napravim sa njim sve lejere koji mi trabaju i tako pozicioniram sve na sajtu, ne koristim tabele, a za opcije lejera (margine, boja...) koristim css i tako napravim sajt bez tabela - koristim tabele samo za potrebne tabelarne prikaze ili ih nekad stavim uokviru nekog lejera ako treba
2. e ovaj nacim mi bas i nije jasan a video sam kad sam skidao neke css sajtove bez tabela (template) - tu nema lejera tj. ima <div> tagova na stranici koliko hocete ali ako pogledam u window->layers ne vidim ni jedan lejer

Sad ako moze neko malo da mi objasni u vezi mog pitanja najosnovinije stvari u par recenica da me ovo ne bi zbunjivalo i da krenem da ucim na pravi nacin.
zlatiborac
Evo da ti pomognem poshto sam i sam skoro preshao sa tabela na CSS iliti kako ti velish tableless smile.gif
Ja koristim <div> i u pochetku mi je bio ,.., pa da kazem tezak za razumeti ,.,.,. sada nakon prochitanih 10 knjiga sve ide kao zmajchek smile.gif
Da bi razumeo <div> ove za pochetnika je najbolje (po meni) da skine Web Developer ekstenziju za FF i da odatle polagano "uchi" shta je i kako postavljeno na strani. Jedan pogled i vec cesh imati ideja smile.gif Knjiga i tutorijala barem ima na sve strane, samo treba malo vremena.
YWDS
Jako mi je drago kada cujem da ljudi imaju volje i zelje da se bave CSS-om. CSS je sadasnjost i buducnost web dizajna i postao je nezaobilazan za sve one koji se ozbiljno bave ovim poslom, pa bilo da sajt prave u tabelama ili bez njih.

Ovaj drugi nacin kako ga ti nazivas je po meni ispravan nacin pravljenja lejauta pomocu divova koji se u css-u definisu. Divovi se kao mali kontejneri definisu u samom css fajlu i upravo tamo im zadajes sve elemente koje zelis da imaju. Nikako direktno u html-u jer time se obesmisljava jedna od najvaznijih funkcija css-a, a to je da se iz samo jednog fajla upravlja celokupnim lejautom sajta.

Kada baratas lejerima u Dreamweaver-u dobijas ovakve divove recimo, definisane direktno u html-u:

CODE
<div id="Layer1" style="position:absolute; left:0px; top:0px; width:250px; height:250px; z-index:1"></div>

A ovaj div bi trebalo definisati u css fajlu:

CODE
#nekidiv {width:250px;  height:250px; position:relative;}

tako da u svakom trenutku ovaj div mozes izmeniti u na samo jednom mestu, a da ti se njegove osobine izmene na celom sajtu ukoliko ga koristis na vise razlicitih stranica. Sustina css-a je manipulacija i odvajanje lejauta od sadrzine sajta, koji u svakom trenutku mozes da "obuces" u nesto drugo.

Sto se tice ekstezije za ff - Web Developer tool bara, ja iskreno, bez njega ne bih mogla da funkcionisem wink.gif tako da ti pod obavezno - preporucujem da ga instaliras. Puno ce ti pomoci u savladjivanju css-a.

Pozdrav
The Scientist
Hvala za pomoc.
I ako sam dobro shvatio layere mogu rucno da nacrtam u dreamweaveru, a mogu i kodiranjem gde sve radim pomocu CSS.
Razlika je sto u ovom drugom slucaju imam punu kontrolu nad svim opcijama sajta jer je sve radjeno pomocu CSS-a.
U prvom slucaju (rucno crtanje layera) mnoge stvari kasnije ne mogu tako lako da menjam.

E sad s obzirom da ja jos uvek neznam CSS i pravljenje kompletnog layouta sajta pomocu CSS-a dovoljno dobro (a naravno ucim, ucim...) da li je ok da dok to ne naucim kako treba koristim ovaj prvi nacin tj nacrtam layere rucno - ubacujem u njih sta god mi treba (slike, tekst...) i onda im pridodajem stilove putem CSS-a.
Mislim da je ovo mnogo bolja varijanta nego da radim strukturu sajta pomocu tabela.

Jel to ok?
kodi
nije, zaboravi "layer-e"....

layer znaci sloj ... i u 98% slucajeva neces imati potrebe da ih koristis.. jer je besmisleno sve pozicionirati apsolutno

-skini firebug
https://addons.mozilla.org/firefox/1843/
-idi na neku css galeriju
(cssgeauty,stylegala,..bilo koju...)
-otvori neki lep sajt (neki jednostavniji za pocetak)
-startuj firebug
-ukljuci inspect
-idi misem na element koji te zanima i videces njegov css

onda probaj to da primenis na tvoj sajt, takodje kao sto rece zlatiborac mogao bi da procitas neku kvalitetnu knjigu, mada kad malo bolje razmislim ovde je na forumu izneto toliko materijala, linkova, kvalitetnih tema da uopste nema potrebe...
YWDS
CITAT
I ako sam dobro shvatio layere mogu rucno da nacrtam u dreamweaveru, a mogu i kodiranjem gde sve radim pomocu CSS.

Lejer je sloj ko sto rece Kodi, ali i nista drugo do div koji je u html-u apsolutno pozicioniran ukoliko ga crtas u Dreamweaver-u. I to ti zaista nije potrebno prilikom izrade tableless sajta. Sve se odvija u css fajlu i tamo definises sve divove i klase koje su ti potrebne. Isto kao sto izgled, recimo, fonta sada definises u css-u, a ne direktno u html-u tako treba da radis i sa svim divovima.

CITAT (The Scientist @ Jan 2 2007, 21:43) *
da li je ok da dok to ne naucim kako treba koristim ovaj prvi nacin tj nacrtam layere rucno - ubacujem u njih sta god mi treba (slike, tekst...) i onda im pridodajem stilove putem CSS-a.

Nemoj koristiti lejere. Kao sto rekoh u prethodnom postu, gubi se smisao tableless sajta i CSS-a. Kao sto si i sam rekao, svi sajtovi koje si gledao nisu imali ni jedan lejer. Nije poenta samo reci "moj sajt je tableless" jer nema ni jednu tabelu, vec je poenta da time sto ces ga napraviti u CSS-u sebi olaksas sve - i dizajniranje i kasnije azuriranje. I sam ces videti sa kojom lakocom ces moci da izmenis gotovo ceo sajt kada to budes pozeleo, ali samo ako ga pravilno uradis.

CITAT (The Scientist @ Jan 2 2007, 21:43) *
Mislim da je ovo mnogo bolja varijanta nego da radim strukturu sajta pomocu tabela.

Sto se tabela tice, nemoj misliti da njihovo koriscenje "nije fensi" i da su sajtovi koji koriste tabele bljak, fuj. Tabele imaju svoju fukciju i uvek ce je imati, a to je prikazivanje tabelarnih elemenata. Cak i mnoge CSS galerije tolerisu koriscenje tabela na sajtu kada je to opravdano i kada je jednostavno besmisleno koristiti divove umesto njih. Znaci tabela je tabela i nemoj zaboraviti na njih... wink.gif Sam dizajn sajta i kako kazes strukturu je pomalo "neprirodno" ugurati u tabelu i on se mnogo bolje "oseca" bez njih... wink.gif

Pored tema na ovom forumu, korisni linkovi ti mogu biti i CSS Zen Garden, CSS Beauty Skill Share itd... wink.gif

Pozdrav
ivanhoe
postoji zabuna oko naziva layeri, jer je ranije postojao HTML element <layer> koji je koristio Netscape, ali koji se vise ne koristi. Dreamweaver je zadrzao naziv layeri iz tih dana za apsolutno pozicionirane <div>
elemente.

Sto se tice upotrebe samo apsolutno pozicioniranih div-ova, ona ti se mozda cini laksa, ali nosi sa sobom gomilu cross-browser problema. Mnogo je bolje da se izbegava, sem naravno kad je zgodno (za footere recimo).

I jos jedna napomena, poenta CSS layouta UOPSTE NIJE U DIV ELEMENTIMA. CSS-om mozes da dodelis stil bilo kojim html elementima, a posto je <div> je element bez ikakvog semantickog znacaja (obican kontejner) u 90% (pocetnickih) slucajeva nema potrebe za njim. Najcesce postoji neki semanticki ispravniji element koji moze da se upotrebi (<h1>, <h2>, <p>, <ul>, <dl>, itd..)
vili
CITAT (ivanhoe @ Jan 4 2007, 00:27) *
I jos jedna napomena, poenta CSS layouta UOPSTE NIJE U DIV ELEMENTIMA. CSS-om mozes da dodelis stil bilo kojim html elementima, a posto je <div> je element bez ikakvog semantickog znacaja (obican kontejner) u 90% (pocetnickih) slucajeva nema potrebe za njim. Najcesce postoji neki semanticki ispravniji element koji moze da se upotrebi (<h1>, <h2>, <p>, <ul>, <dl>, itd..)

Tako je!
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.