Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: exitfest.org
Dizajn Zona > DZ diskusije > Massive Issue
-=: soNic :=-
nepregledno, preteshko, zastarelo, ne znas gde da kliknes, kvazi-urban dizajn kao izgovor za traljavost..
necu da nabrajam shta sve ne valja poshto retko shta valja.. samo cu reci da je osnovni cilj dolaska coveka na sajt ovog tipa - da DOBIJE informaciju.. ako su informacije tako nesrecno jedva slozhene da je muka doci do njih, smuci mi se zhivot..

a ima i forum i wap i reklame i chat i pitajbogashtasvene.. al dzaba

pravi primer za LOSH WEB SITE

morao sam.. izvinte
Esdy_11192
Meni se svidja sajt.. smile.gif
blago tebi smile.gif

ne znam dal si primetio da recimo na spisku stejdzeva nema linka na njihov program..

onda .. neki programi stejdzeva su html a neki su skenovi..

da ne kazem da nema (ili sam jako glup pa ne umem da nadjem.. iako KORISTIM internet 10 godina, kako bi neki novopeceni??) lepo printabilan spisak svih stejdzeva sa svim programima..

ma kladim se da ima negde.. al ako ne nadjem za prvih 15 sekundi.. DZABA!

p.s. mene iritira taj (in)aksesibiliti.. jebe mi se za letece crne balone naokolo, mene treba informacija
Esdy_11192
Nisam iosao tako dubolo u pretragu, tj. nisu me zanimali stejdzovi i programi.... Informacije sam kupio sa druge strane, nezvanicno i slicno.. smile.gif Ali par menia sto sam koristio su bili OK... Naravno nista spektakularno, ali po meni dosta zanimljivo....

Naravno uvek moze bolje....
Dragan Babic
Ne bih rekao da je sajt los, ali definitivno ima mesta za improvement. Pogotovo sa usability aspekta. Poznavajuci "povuci potegni" filozofiju festivala, i pristup svim mogucim poslovima po principu "mora da se radi odmah, a treba za juce", takav im je i sajt.
Mislim da sajt odrzavaju ili entuzijasti ili "neko kome je zapalo", ali definitivno mu treba jedan kvalitetan profesionalan tim ljudi koji bi ga doveli u red i sredili, a mislim da to jedan festival ovakvih razmera moze sebi da priusti. Pitanje je zasto to vec nije ucinjeno? Definitivno je da im online prisustvo nije prioritet (mada tim stavom pucaju sebi u kolena).
CITAT
Definitivno je da im online prisustvo nije prioritet (mada tim stavom pucaju sebi u kolena).

egzektli. Kao najveci festival, mnogo stranaca i sl.. pa kako da se oni informishu? Putem RTS-a ili B92? tesko..

potcenili su internet kao medij ili jednostavno (tj sigurno) nisu teli da plate vishe od 200 evra za sajt wink.gif
godza
Netacno, exitovci u nasoj zemlji posle b92 najvise "ulazu" u online prisustvo.
Sajt im radi jedna ekipa vec duzi niz godina, i ne rade projektno (bar koliko ja znam)
bluesman
Vidi se i uticaj B92, kao da su isti ljudi radili. Isti koncept, isti usabilty... Ne razumem samo ideju da se kao izbor jezika nadje makedonski pre recimo slovenackog ili nemačkog, ali možda je to samo moja neobaveštenost.
lazza
Makedonci dolaze u vecem broju od nemaca. Zar nije dovoljan razlog?
Aleksandar Stankovic
Nije korektno komentarisati manjkavosti sajta koje svakako postoje, kada ga njegovi autori nisu ovde postovali. Verovatno su ljudi bili u velikoj guzvi i nisu stigli da odrade sve sto je neophodno. Cinjenice medjutim i nisu bas takve da je ovo sajt od 200e, a iskreno moze se naci na desetine i desetine stranica domaceg web-a koje reprezentuju jako bitne firme, dogadjaje, pojedince i slicno, koje su katastrofa u odnosu na exitfest.org ...
Gospodin Branislav
CITAT (Dragan Babic @ Jul 7 2006, 14:57) *
Ne bih rekao da je sajt los, ali definitivno ima mesta za improvement. Pogotovo sa usability aspekta. Poznavajuci "povuci potegni" filozofiju festivala, i pristup svim mogucim poslovima po principu "mora da se radi odmah, a treba za juce", takav im je i sajt.
Mislim da sajt odrzavaju ili entuzijasti ili "neko kome je zapalo", ali definitivno mu treba jedan kvalitetan profesionalan tim ljudi koji bi ga doveli u red i sredili, a mislim da to jedan festival ovakvih razmera moze sebi da priusti. Pitanje je zasto to vec nije ucinjeno? Definitivno je da im online prisustvo nije prioritet (mada tim stavom pucaju sebi u kolena).

word! Njima je sajt prioritetan ali oni ne kapiraju koliko treba ulozhiti, pa je onda "povuci-potegni" sistem primaran. Ljudi koji rade nemaju bash odreshene ruke shto se tiche finansija pa je situacija takva-kakva je. Za razliku od konkurentskih festivala, EXIT-ov sajt je josh i dobar ali lichno mi se ovo eksitovo stanje ne dopada. Ma tu je sve polupano i to treba bolje organizovati ceo nastup u javnosti od sajta do nekog identiteta.

Dobro EXIT je drzhava (State of EXIT), crveno beli znak, organizacija, politika. ostalo...reklamne kampanje, karte, flajeri, mapa, sajt, chat ...polupano.... u smislu nekog koncepta.

Dok se ulagalo u reklamu tamo neki 02, 03, 04 EXIT bilo je i neshto a sad je sve totalni disaster!!! sad.gif
CITAT
Netacno, exitovci u nasoj zemlji posle b92 najvise "ulazu" u online prisustvo.
Sajt im radi jedna ekipa vec duzi niz godina, i ne rade projektno (bar koliko ja znam)

tim gore

CITAT
Nije korektno komentarisati manjkavosti sajta koje svakako postoje, kada ga njegovi autori nisu ovde postovali. Verovatno su ljudi bili u velikoj guzvi i nisu stigli da odrade sve sto je neophodno. Cinjenice medjutim i nisu bas takve da je ovo sajt od 200e, a iskreno moze se naci na desetine i desetine stranica domaceg web-a koje reprezentuju jako bitne firme, dogadjaje, pojedince i slicno, koje su katastrofa u odnosu na exitfest.org ...

ja rekoh u prvom postu "morao sam, izvinite" smile.gif

Bio sam pod uticajem aktuelnog exit-a pa sam pogledao sajt i toliko se nanervirao da sam morao da postujem nesto smile.gif

Sem toga, zashto ne bi razmenili ideje, dali ocene za neki sajt koji nije postovan ovde.. mislim, ne mozh da shkodi..
ivanhoe
slazem se da je organizacija sajta problematicna, usability je mogao da bude mnogo bolji.. donekle je i dizajn zeznuo stvar jer su neki elementi manje uocljivi zbog "grafike"... mada opet mi je sad sajt bolji i to dosta nego ranijih godina, uspeo sam da se snadjem relativno brzo, a svasta sam gledao, dok sam prosle godine trazio i trazio pola sata i na kraju tek pomocu googla pronasao sve sto mi je trebalo..

i sto neko rece, nije super, ali kakvi su drugi nasi sajtovi ovaj je ok...setite se samo sajta za zadnji fest.. program u pdf-u kao velika slika, linkovi sakriveni na cudnim mestima, pola ih ne radi...to je bio uzas, exitov sajt je u odnosu na to majka...smile.gif

sto se tice dizajna, u cisto vizuelnom smislu, IMHO nije uospte los, meni se djasvi..
kodi
CITAT (lazza @ Jul 7 2006, 19:24) *

al' ja cenim da Makedonac moze bar da nasluti, shta se tu radi za razliku od Nemca wink.gif
jovbranko
Sto bi rek'o jedan moj kolega; STO SARENIJE TO VESELIJE! smile.gif

Pozdrav.
Dorien
Meni je bas gotivan sajt... Bas je nekako 'mladalacki' i u teen fazonu, bas tako i treba... Nece valjda da ga naprave ko RTS laugh.gif
boric
^
oba sajta su idiotska

dizajn je mozda lepsi na exitfestu... al tu se zavrsava sve
po meni je upotrebljivost sajta nikakva.
sto kaze sonic: valjda je poenta da se informacije nadju brzo, a ne da potrosis 3 dana klikcuci na razne linkove da dodjes do onoga sto trazis....

to me podseca na neke druge sajtove na kojima nikako ne mogu da nadjem ono sta mi treba, a kad lupim search na google-tu dobijem url na stranu u okviru prezentacije...

mada opet....
primetio sam da recimo ljudi koji nemaju pojma o kompjuterima se lakse snalaze od mene na takvim nekim sajtovima.... (?!?)

poz.
id..
CITAT (-=: soNic :=- @ Jul 7 2006, 14:46) *
p.s. mene iritira taj (in)aksesibiliti.. jebe mi se za letece crne balone naokolo, mene treba informacija

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif ... Svaka čast biggrin.gif .. Što se tiče vizuelne strane samog sajta po meni je ok, dok je preglednost očajna, mada ekipa koja ga ažurira ne poznaje dovoljno joomla/mambo CMS (trenutno su u zaostatku :-) jer su na verziji mambo 4.5.2 koji se pokazao mnogo ranjiv na hak. napade (osetio na svojoj koži)), koliko se meni čini, jer prva početnička greška je multi-language. Vidim da su postavili više instalacija i to za svaki jezik ponaosob što je blago rečeno, užas. Postoji komponenta za joomla cms koja preko jedne instalacije podržava "zilion" jezika a zove se mambelfish. Time bi prvo skratili muke prilikom samog ažuriranja sajta, paralelno radeći na više jezika. Smatram da su, ako su se već odlučili na gore pomenuti CMS, trebali zaposliti ljude koji njime bolje vladaju. Ovako im ostaje da se korisnici pate sa gomilom linkova koji u suštini ne vode nigde.
Pošto sam načuo ko im sajt održava, mislim da mi je cela priča mnogo jasnija. Ipak je ovo zemlja Srbadija i sve još ide po sistemu za "100 gr kafe" i "po babi i stričevima".
bluesman
CITAT (lazza @ Jul 7 2006, 19:24) *

Ako je to tačno, onda ima razloga, mada je meni čudno da ih ima toliko da imaju srpski sajt na svom jeziku. Bez neke diskriminacije, njih je samo 1.nešto miliona od čega je dobar deo albanaca, pa mi sve to izgleda kao utrošena energija koja je trebala recimo da bude ekonomičnije iskorišćena. Koji je to broj makedonaca koji dolaze na sajt? 20? 100? I ko od njih ne razume srpski ili engleski? I kladim se da ima više slovenaca na sajtu, zašto onda ne napraviti i slovenačku verziju?

Ok, da ne bude da cepidlačim, samo sam hteo da kažem da je daleko produktivnije napraviti sajt na nemačkom nego na makedonskom.
id..
And btw, možda je offtopic ali zar Vam ovaj lik ne liči na onog EXIT veseljaka sa propelerom :-D :-D
nixa
a i ne postoji makedonac koji nezna sprski smile.gif
godza
mene ovo vishe brine biggrin.gif
nixa
ne kapiram ?
godza
Enough Said
boric
^^^ aaaa
laugh.gif
al sto te to brine?
mislim da nije ni prvi ni poslednji vid "kradje" u nasoj divnoj.... (a i sire)

poz.
kodi
cista slucajnost tongue.gif biggrin.gif biggrin.gif
bluesman
CITAT (godza @ Jul 10 2006, 00:24) *

Godžo, ako mi veruješ, prvo što sam video na sajtu je to smile.gif Znam da mi je poznato, nikako nisam mogao da se setim odakle, pa nisam hteo da pričam bez dokaza smile.gif
nixa
tacno smile.gif samo sto je ovaj japanski sajt .. toliko star da je to za svaku pohvalu sto si se setio ...
godza
uf, jeste stari sajt ali je sveopste poznat, cak i mali dzi zna za njega smile.gif
Trunks
Kad smo kod Exitovih pozajmljenih ideja:

Nije neki bajt ali vidi se uticaj. I to su radili ovi što su pravili spot, jer je na flajeru shot iz spota.
zarkos
CITAT (Trunks @ Jul 11 2006, 19:26) *
Nije neki bajt ali vidi se uticaj. I to su radili ovi što su pravili spot, jer je na flajeru shot iz spota.

TV reklamu je radio Saatchi&Saatchi, ako se ne varam.
Trunks
Moguće, nisam ispratio.
ivanhoe
to sa devojkom koja kosi travu i "house from dreams with a white fence in front" takav stereotip da je koristeno milion puta, bilo je i par spotova sa slicnim forama... a kad koristis stereotip onda je i namera da asociras na nesto opste poznato, to ne moze da se kaze da je plagijat...

sto naravno ne znaci da mislim da nisu puno toga pokrali na drugim mestima biggrin.gif
boric
samo sto kod exit-a nije bela ograda.... vec neofarbana... smile.gif
sto znaci: skrtarili na farbi biggrin.gif
wink.gif
ma bre sto da smisljaju nove stvari, kad mogu da pokupe tudje ideje wink.gif
brze, lakse... efikasnije wink.gif

poz.
Trunks
CITAT (ivanhoe @ Jul 11 2006, 20:43) *
to sa devojkom koja kosi travu i "house from dreams with a white fence in front" takav stereotip da je koristeno milion puta, bilo je i par spotova sa slicnim forama... a kad koristis stereotip onda je i namera da asociras na nesto opste poznato, to ne moze da se kaze da je plagijat...

sto naravno ne znaci da mislim da nisu puno toga pokrali na drugim mestima biggrin.gif

Nisam znao da je opšta fora, nisam baš nikad ranije to video.. a gledao sam puno spotova. smile.gif Nebitno, kao što rekoh, nije neki plagijat ali je izvaljeno.
CITAT (Dorry @ Jul 9 2006, 05:31) *
Meni je bas gotivan sajt... Bas je nekako 'mladalacki' i u teen fazonu, bas tako i treba... Nece valjda da ga naprave ko RTS laugh.gif

nemam ja nista protiv da bude mladalacki ako mozes za par minuta da nadjes ono shto te zanima.. znaci ne govorimo o dizajnu (grafickom) nego o upotrebljivosti, organizaciji i sl

Nekako bih ocekivao da bude odma vidljivo (narocito malo pre pocetka festivala) jebeni banercic, dugme, neshto {KLIK MI} .. iza chega se magicno otvara printer frendli strana sa spiskom svih stejdzeva i satnice nastupa

da ne kazem da bi bilo zgodno imati isto tako odmah dostupno, graficki i takodje opet printer frendli kako se stizhe do NS, kako se snaci u gradu, mapa tvrdjave, mapa gde je koji stejdz balblabla

kruto, ruzhno neupotrebljivo al zato "moderno" dizajnirano da vole mladi
od toga mi se dizhe kosa na glavi smile.gif

p.s. e a sad sam se setio, shto sam se sad smorio ovoliko, zato shto sam i prosle godine (jer sam isao jedan dan) lunjao po sajtu trazeci neku mapu tvrdjave (da odshtamapam) i gde je koji stage i tad se tolko smorio da sam na kraju odustao..

i onda iz drugog pokusaja, prolazeci kroz ko zna koje menije i strane, tu mapu valjda na kraju i NASAO ... boze blagi
pixel_ns
nedostatke sajtova izgleda uvek prvi primecuju web dizajneri nego korisnici.

meni, kao korisniku je sajt odlican.

uvek mi je bitnije vizuelni dojam nego tehnicki, ... kakvu muziku dj pusta a ne kako mixa, ideja a ne realizacija.....
boric
@pixel: e, pa tu donekle gresis... ne treba da ulazis ti u to kako je to neko pisao (znaci da ulazis u kod stranice) ili kod dj-a da ulazis u to kojom rukom je pomerio regler na mixeti....
ali treba da lep sajt bude i funkcionalan.... da mix sa dobrom muzikom ne bude nakaradan...

dzaba ti najlepsa i najbolja muzika ako se na svakom prelazu cuje stucanje skripanje... preskacu ploce (cd-i?) i tako dalje...
tako i ovde, exit sajt je poprilicno nefunkcionalan (rekao bih to i za rts sajt, a i mnoge druge)

[edit]
cisto jos jedno poredjenje.... to je isto ko da si rekao da je neki automobil odlican zato sto je lep, iako ne moze da se vozi (nema gde da se sedne, ne poseduje motor, nema volan.... ili tako dalje)
[/edit]

poz.
CITAT (pixel_ns @ Jul 13 2006, 15:40) *
nedostatke sajtova izgleda uvek prvi primecuju web dizajneri nego korisnici.
meni, kao korisniku je sajt odlican.

uvek mi je bitnije vizuelni dojam nego tehnicki, ... kakvu muziku dj pusta a ne kako mixa, ideja a ne realizacija.....

o, kako se samo ne slazhen sa ovim. Porediti ideju i realizaciju web sajta sa pushtanjem muzike nekog DJ-ja je svojevrsno podmetanje zarad argumentovanja. smile.gif

Porediti fotografiju (dobra ideja, losa teh realizacija.. pa dobro, ako fotka ima pricu, gledam kroz prste) sa recimo pushtanjem muzike to je ok, ali izradu web sajta nije.. Razlika je ocigledna, web site OVOG TIPA treba da ima neku upotrebnu vrednost (informisanje o festivalu i sve shto ide uz njega), dok pustanje muzike ili gledanje fotografije to na takav nacin nema..

A jos da naglasim da sam sajtu prisao ISKLJUCIVO kao korisnik, nisam dosao kao profesionalac (posto sajtove ne radim bas aktivno vec neko vreme iako sam to radio za pare skoro 10 godina) nego kao obican korisnik, covek koji je hteo da se informishe.

Nisam gledao source-code, nisam gledao dal drop down meniji rade u svim browserima nego sam gledao GDE DA NADJEM ono shto me zanima.. i nakon dosta muke to nisam uspeo.

Takodje mislim da ne mozemo da pricamo o ideji sajta jer ne znamo realno kakva je ideja bila, cak kladio bih se da je ideja bila dobra (ponuditi sve relevantne informacije i mnoshtvo drugih sadrzaja (galerija, chat, forum)) samo realizacija je izuzetno bitan faktor i kod krajnjeg korisnika (bar kod korisnika kakav sam ja, a to je onaj shto trazi informaciju, a nekako cenim da je vecina ljudi ipak takva, traze info)

ali naravno, to each its own, moja rang lista "dopadljivosti" sajta nije da mi je vizuelno na prvom mestu (osim ako ne gledam sajt promociju nekog crtanog filma u flashu ili likovne galerije) vec

1. upotrebljivost
2. dizajn/implementacija (podjednako)
Gospodin Branislav
CITAT (-=: soNic :=- @ Jul 13 2006, 14:09) *
Nekako bih ocekivao da bude odma vidljivo (narocito malo pre pocetka festivala) jebeni banercic, dugme, neshto {KLIK MI} .. iza chega se magicno otvara printer frendli strana sa spiskom svih stejdzeva i satnice nastupa

da ne kazem da bi bilo zgodno imati isto tako odmah dostupno, graficki i takodje opet printer frendli kako se stizhe do NS, kako se snaci u gradu, mapa tvrdjave, mapa gde je koji stejdz balblabla

word. Gledajucji unazad promo materijal festivala mapu tvrdjave je "vrashki teshko uraditi"! Najbolje organizovan promo materijal (flayer-i) su bili na EXIT03 ili 04, ne secjam se tachno al otprilike tad, pogledacju kasnije kad je tachno to bilo...

CITAT (-=: soNic :=- @ Jul 13 2006, 14:09) *
i onda iz drugog pokusaja, prolazeci kroz ko zna koje menije i strane, tu mapu valjda na kraju i NASAO ... boze blagi

same thing hapen'd to me! biggrin.gif
re-wire it!
*'b'ga...fino je to kao brand i kao festival...mada mi nisu jasni...najbolja kampanja do sada im je bila sa onom devojcicom sa plavim okicama to mi je bilo ^ [ vrh ] ...ali ima tu brdo propusta site je tragican...koliko para imaju cudi me da tako malo razmisljaju o kljucnim stvarimasve to moze mnogo bolje....ali svaka pohvala da u ovoj zemlji iza ogledala uopste postoji tako shto kao sto je EXIT...inace organizovao sam jedne od prvih techno party-a u nasoj zemlji i jedan od mojih party-a je cuveni Jothi u filmskom gradu [ kada je bacen suzavac ]...sto je najstrasnije dosle su do mene neke informacije da je to bacio sef obezbedjenja iz tadasnje industrije [ tomin/vlasnik industrije/ gorila], ne znam jel' to tacno al' tada sam prestao organizovati event-e [ i bacio se u marketing ]...dugo godina nisam nista radio da bi organizovao docek 2003 u Sava Centru [ Centroom party ] - nazalost ljudi za koje sam radio su hteli da se inate sa exitom pa napravise ECHO na lidu i sjebase divnu koncepciju tako da EXIT ostade bez konkurencije...e sada sve ovo pisem da bi shvatili da sam kompententan za zadatu temu...poenta EXIT bi MORAO da se uozbilji i nepravi pocetnicke greske...nadam se da ce DZ [ design zona ]...napraviti svoj konkurs i iduce godine ponuditi EXIT-ovcima [ recimo u martu] kompletnu ponudu [ site, TV reklamu, radio dzingl, full service pak ] za realizaciju kampanje EXIT 07....pa da vide kako se VOZI...toliko od mene....do not kill ideas...recycle it and bring it back...fight the FUTURE cool.gif
purplejunk
brate, na cemu si ti? hocu i ja malo toga. laugh.gif
boric
^ tesko, on je kao mali upao u bure tongue.gif

wink.gif

poz.
Gospodin Branislav
CITAT (re-wire it! @ Jul 26 2006, 03:23) *
[1]*'b'ga...fino je to kao brand i kao festival...mada mi nisu jasni...najbolja kampanja do sada im je bila sa onom devojcicom sa plavim okicama to mi je bilo ^ [ vrh ] ...ali ima tu brdo propusta site je tragican...koliko para imaju cudi me da tako malo razmisljaju o kljucnim stvarimasve to moze mnogo bolje....ali svaka pohvala da u ovoj zemlji iza ogledala uopste postoji tako shto kao sto je EXIT...

[2]...dugo godina nisam nista radio da bi organizovao docek 2003 u Sava Centru [ Centroom party ]...

[3]...poenta EXIT bi MORAO da se uozbilji i ne pravi pocetnicke greske...

[4]...nadam se da ce DZ [ design zona ]...napraviti svoj konkurs i iduce godine ponuditi EXIT-ovcima [ recimo u martu] kompletnu ponudu [ site, TV reklamu, radio dzingl, full service pak ] za realizaciju kampanje EXIT 07....pa da vide kako se VOZI...toliko od mene....do not kill ideas...recycle it and bring it back...fight the FUTURE cool.gif

1. word
2. to je bio super event
3. definitivno
4. njima je radio jedan čovek , vodio je celu kampanju od 02, 03, 04, i možda i 05; međutim odgovorni u EXIT-u su se stisli za pare i sada se taj čovek malo povukao. Radi za njih i dalje ali ne punom snagom jer "ovi" neće ili nemogu da ga plate!

Uvek je bolje kad jedan mozak smisli kampanju, pod uslovom da dobro radi posao, nego više "filozofa".
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.