CITAT (dzigibr @ Jun 29 2006, 01:21)

"Epson ima parafina ili tako nečega u toneru" svi toneri imaju parafin u sebi da bi sr rastopili u fuser unitu,a mogu biti jednokomponentni koji se koriste u običnim kolor laserima i dvokomponentni (toner+developer) koji se koriste u mfp i drugim oybiljnijim mašinama ya digitalnu štampu.
To je istina i povodom toga bih molio da svako opiše šta koristi za digitalnu stampu koje su mu mane a koje su dobre osoibine,pa valjda zato i sluzi Zona.
Toneri se dobijau sinteitcki "rasejavanjem" ili se smrzavaju jako puno ispod nule i onda se doibjaju "rendanjem"
ako su sinteticki, a svi u boji kod kojih toner nije rastavljen od divelopera to i jesu, oseca se blagi iris plastike posle duze stampe u vazduhu.
Skoro svi crni se dobijaju "rendanjem", a kolorni koji se dobijaju ovim postupkom tj. stampaci koji ih koriste imaju dodatne jedinice u okviru fusera ili odvojeno za coating iliti navlacenje sloja prafina, ulja ili silikona preko otiska kako bi se poboljsao kolorit ili gamut slike
CITAT (freehand @ Jun 29 2006, 01:52)

Ajde još ovo, i neću više: ovo pored mene je Epson Acculaser c8500;
U zemlji Srbiji CMY toneri koštaju cca. 170e/kom K toner oko stotke; + fotoconductor unit cca. 420e.Računica na pet posto ne vredi i ne valja ništa. Računica čoveka od koga sam štampač kupio, a koji je kalkulaciju pravio prilicčno precizno (koliko je to moguće, naravno), kaže da je cena A4 oko deset euro-centi, sa prosečnom pokrivenošću od 60%.
P.S. Silveru sa Benchmarka da vratiš avatar, da ne bi bilo neprijatnosti.
Jedina racunica ispravana, kod ove klase, koja moze da se izvede za cenu otiska je na bazi 1 godine
Posle godinu dana eksploatacije iscitas counter, saberes sve sto si kupio za nju i podelis i dobijes prosecnu vrednost po otisku koju si imao. pomnozis to sa dva dodas papir i porez i dobijes donju zastitnu cenu koju dajes samo velikim kupcima i na kolicine preko 200 kom.
Pod onim sve racunam sav potreosni materijal + koliko te je kostao servis za godinu dana
Zbog servisa je i nemoguce izvrsiti kalkulaciju na manje od 1 god. jer je to najmanji period za ozbiljnu eksploataciju gde ti udju i nova godina kada je sve nenormalno i leto kada je opet sve nenormalno
CITAT (freehand @ Jun 29 2006, 03:31)

60% po boji je još malo crna fleka.
Predajem se.
ne postoji kolor da nije ton i da nije ukljucen overprint, koji ide preko 65% potrosnje materijala
Na HP sajtu postoji uporedni kalkulator za cene kostanja istog otiska na mashinama koje izaberes za kvantitet i oni u rezultujucoj tabeli dodaju cenu kostanja u offsetu i na skupim directprint sistemima kako bi se stekao uvid do koje granice je koji sistem upotrebljiv ili isplativ sa stanvista kostanja materijala i brzine
u tabeli ne postoji preko 60% pokrivenosti
dopisna pisma sa logotipom i tekstom 5%
stranica reklamnog materijala i casopisa sa tekstom 25%
flayer sa teksturom, obicno bordo, 60%
naravno i ovo je statistika ali je otprilike najrealnije gledajuci moje na bazi 1, 2 i 3 godine
CITAT (dzigibr @ Jun 29 2006, 11:08)

Freehand,mozda se nas dvojica nisko razumeli

kada si rekao:"sa prosečnom pokrivenošću od 60%" podrazumevam da si mislio 60% po boji, što bi moglo značiti da je cela površina pokrinena sa 60% ili da ja 60% površine pokrivevo sa 100% toner ili nesto izmedju.Ali ako si mislio da je 60% površine pokriveno sa neodredjenim procentom tonera onda a 40% belina onda tvoja računica nema smisla.
60% pokrivenosti po boji je zaista mnogo osim ako na njemu ne štampaš samo viz. za pogrebna preduzeća.Realna ili prosečna pokrivenost je oko 30% po boji.
Ako te opet nisam razumeo molim objasni i ja nebi mnogo verovao u računicu čoveka od koga kupuješ štampač i sam si rekao "Lažu časopisi, stručni naročito; lažu i proizvođači, najčešće tako što sakriju ili ne pomenu najbitnije stvari. A tek trgovci..."
Mogli bi i ostali članovi koji se bave digitalnom štampom da kazu par reči.Jer teme sve više liče na prepucavanje izmedju 2-3 član o ne bitnim stvarima.
kada se kaze 60% (pogledaj prethodni post) misli se na ukupnu potrosnju svih tonera i proporcionalno ostalih potrosnih delova jer se fuser trosi fiksno na ceo format kao i transfer taraka ili valjak beez obzira na pokrivenost.
Cak i ako radis crnu fleku radis je sa 100% crne i po 20% ostalih uz overprint saberi podeli i dobijes 40%
CITAT (freehand @ Jun 29 2006, 11:58)

Što se ink jet štampe tiče, tu je tek Peca debelo zabrazdio; malo pogleda karakteristike printera pa naleti na rezolucije od 1440, 2880, i više dpi! A nesreća je da je reč o realnim stvarima, i fantastičnim otiscima, koji u kvalitetu tuku ofset. A po sve prihvatljivijim cenama, i mašina i potrošnog materijala.
Za kraj samo ovoliko: ink jet tehnologija okrenuta je kućnoj izradi fotografija i velikim formatima, prevashodno;
laserska je okrenuta malom i srednjem biznisu i štampi malog i srednjeg obima.
Ali su, u svakom slučaju, i jedna i druga ŠTAMPA, i obe su DIGITALNA štampa.
Toliko od đuturuma. I mnogo je.
hajde sada malo ovo
Kod InkJet stampe ne postoji rezolucija veca od 600dpi iz fizickih razloga.
Nemoguce je proizvesti tako malu mlaznicu, tj izbusiti 2880 rupa na pola kvadratnog santimetra, i kada bi to bilo moguce, kapljica te velicine nikada ne bi stigla do papira
Obratite paznju kako se kod novijih modela menja samo jedna reolucija drasticno i to rezolucija po X osi, jer glave prelaze poreban broj puta po istom mestu da bi se dostigla gustina, ili stavljaju dva reda glava, dok rezolucija po Y osi ostaje ista jer bi motori koji bi se okretali 1/2880 inch-a precizno kostali basnoslovno
Ista situacija je i kod skenera, lampa je jeftinija za poboljsanje dok je step motor skoro isti
Iz slicnih razlog toneri nikada nece ici preko 1200dpi, jer bi izmaglica ostala oko stampaca, kvalitet se poboljsava softverski tj algoritamski, drugacijim slaganjem tonera, zbog cega HP9500 i jeste sampion, i zbog toga postoje RIP-ovi
Cena otiska, tj. troskova, gledam iz ugla vlasnika, kod velikih digitalnih sistema zbog kompleksnosti RIP-ova direktno zavisi od obucenosti operatera na mashini
CITAT (freehand @ Jun 30 2006, 01:14)

Biće da misliš na Tectronix (valjda se tako piše); ni ja na njemu nisam radio, ali sam siguran da radi na tom principu, da je, po priči, imao izvanredan otisak, da je otisak skup, a da je firmu kupio Xerox. Ovo primi sa malim (malim) procentom rezerve, ali bi trebalo da je to to. Uzgred, zašto bi otisak sa jednog štampača provlačio kroz drugi?
A Jovbranko... Je li za tebe Xeikon digitalna štampa? Nećeš verovati, ima toner! Četri komada, štaviše! Što će reći da je laser. Ako je laser - nije digitalna štampa! Ma kakvo je to sokoćalo, u stvari? Ako posle ovoliko potrošenih slova i dugmića na tastaturi ti opet tvrdiš da je laser nešto što nije digitalna štampa... Pomoći nam nema. Svako u svoj kanton, i basta.
Tectronix je kupio Xerox i postoje i laserski i modeli sa vostanim "sapuncicima"
Otisak sa njih se tesko doradjuje i nije jeftin, ali izgleda perfektno
Sto se tice Xeikona mislim da je do D500 bila LED tehnologija ali nisam siguran, provericu
Tonera ima 8 komada jer stampa odjednom obe strane, jer je papir iz rolne
e dosta
zabolese me prsti, zasluzio sam da mi se kaunter podigne bar za 300 postova
ako ima sta kome nejasno i da treba da razradimo, samo pucajte