CITAT
ma volim ja podjednako i frejmove i tabele, a sada i neko vreme ubuduce tabele cu koristiti jer su pocele da mi se svidjaju i jer hocu dobro da razradim php knowledge sa tabelama (s obzirom da sam sa frejmovima dobar).
-- zaboravi tabele. njih se jos drze samo oni koji robuju svojim navikama i ne zele da menjaju svoj nacin rada bez obzira na sve. koliko vidim ti zelis da ucis nesto novo, tako da..
CSS!!! tabele koristis samo kada imas upravo to :tabelarni prikaz podataka. za izradu layouta ti stvarno nisu potrebne.
sto se tice frame-ova :
who framed the web ?iz gore navedenog pretpostavljam da si ove predloge verovatno hteo da realizujes tako sto bi slice-ovao sliku i napakovao u tabelu. savet : zaboravi takav pristup. to je praistorija.
ako si dobar dizajner, onda ces znati da napravis odlican web dizajn koji ce i dalje biti funkcionalan. ne sumnjam da jesi, ali prethodno moras ili da se malo bolje upoznas sa webom (standardi, trendovi itd. ) ili (mozda jos i bolje) da uspostavis blisku saradnju sa nekim ko je u tome dobar. za slucaj ovog drugog upamti da moras! da uvazavas njegovo misljenje bez obzira sto on mozda nije dobar dizajner kao ti. "nobody's perfect. but a team can be"
koliko ja vidim, osnovni nedostatak ovih tvojih par predloga (pogotovo drugog) su vezani za komplikovanu realizaciju na webu. a ti brate, ipak radis dizajn za web. u ovom konkretnom slucaju to izgleda jednostavno, imas par sekcija i to je to. ali ako ces da pravis sajtOVE, nikako neces moci odmah da otvoris illustrator i da se igras.
u web dizajnu moras da ispostujes mnogo stvari koje nisu dizajn da bi bio dobar.
malo pogledaj po ovim lokacijama (ima dosta bas takvih sajtova kakav ti zelis da napravis) :
www.webcreme.com
www.cssmania.com
www.cssreboot.com
www.csszengarden.com
itd..
gomila je primera gde stranica od 40-ak KB moze mnogo bolje da izgleda od one od 600KB.
ja generalno volim clean&simple dizajn. ako si dobar, ne moras sajt da natrpas gomilom slika i sarenisa. lepota neke stranice je u dosta slucajeva upravo suprotno : sklad sa par jako lepo uklopljenih detalja.
recimo, ovaj prvi predlog ima potencijal. boje su lepe i fino uklopljene. navigaciju lepo uklopi horizontalno, stavi je umesto ovoga "online portfolio". smanji broj detalja, gledaj da ne otezavaju izradu previse. pokusaj da ga napravis tako da moze bez problema da se realizuje u varijanti xhtml/css.
znam da ce dosta ljudi(dizajnera) ovde sada da mi skoci za vrat sa pricom: dizajnerski portfolio mora da bude takav i takav, pa makar i naustrb web standarda . ja ne mislim tako.
sajt nekog umetnika (samo) mozda ima pravo da ne postuje standarde i konvencije, ali sajt nekog dizajnera (pogotovo web dizajnera) stvarno mora. ono: primenjena umetnost -> primenljivost. ti nekome moras da pokazes kako si u stanju da napravis nesto primenljivo, a ne neki licni eksperiment.
pozdrav