Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Nikon SB800 fles
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike > Testovi
Abdee
Test Nikon SB-800 fleš

Fotograf Ljubiša Milivojević detaljno je testirao i opisao najmoderniji i najsnažniji blic iz Nikona - SB800.
Cilj ovog teksta je pre svega da prikaže najjači aktuelni model Nikonovih fleševa i da pokuša da proveri njegove mogućnosti u realnim situacijama. S obzirom na veoma širok skup mogućnosti SB-800 kao i modela aparata koji su podržani, u ovom tekstu ćemo se baviti pre svega upotrebom ovog fleša sa poslednjom generacijom DSLR-ova koji podržavaju i-TTL i CLS (Creative Lighting System), kao i TTL modove koji se mogu koristiti na ovim aparatima.

Testovi su radjeni sa aparatom Nikon D70 i objektivom Nikkor AF 50/1.8D. Korišćen je RAW format, ali osim podešavanja White Balance-a na nekoliko snimaka i veličine fotografije, nikakva druga obrada nije rađena. Svi parametri koji kontrolišu kvalitet slike su bili postavljeni na podrazumevane vrednosti (Color Mode: Ia; Sharpening, Tone Comp, Saturation: Normal).

Nikon kao glavne osobine SB-800 navodi sledeće:
Vodeći broj 38 na ISO 100, odnosno 53 na ISO 200, pri položaju zuma od 35mm. Kada se ovaj podatak upoređuje sa konkurentskim modelima treba voditi računa o položaju zuma, u tele položajima fleš ima znatno veći vodeći broj.
Fleš ima ugrađen zum koji se prilagođava položaju zuma objektiva i to od 24mm do 105mm. Kada se koristi difuzor, ili ugrađeni širokougaoni adapter, zum se automatski postavlja da pokriva pozicije 14mm ili 17mm. Iz nekih razloga na DX telima se ne radi korekcija vidnog ugla, tako da se, ukoliko je potrebno još snage, pozicija zuma može ručno korigovati do faktora 1.5.
Glava fleša se može vertikalno okretati od +90 do -7 stepeni i horizontalno od 180 stepeni ulevo do 90 stepeni udesno.
Nikon Creative Lighting System ima napredne mogućnosti bežičnog rada.
Pri korišćenju odbijene svetlosti fleša (bounce flash) kao i pri fotografisanju sa bliskih odstojanja može se koristiti ugrađeni širokougaoni adapter zajedno sa difuzorom da bi se dobile veoma meke fotografije, praktično bez senki.
Postoji veliki broj parametara koje korisnik može da kontroliše.
SB-800 podržava sledeće načine rada:

Sve TTL načine kontrole snage fleša koji je Nikon koristio od sredine osamdesetih godina do danas. Tako su podržani "običan" TTL, D-TTL, i-TTL, kao i odgovarajući modovi za balansirano dosvetljavanje (Balanced Fill-Flash).
Auto modove: običan A i AA (Auto-Aperture) kod koga se podaci (ISO, kompenzacija ekspozicije, blenda i žižna dužina objektiva) prosleđuju iz tela u fleš koji određuje potrebnu snagu bljeska.
Ručne modove: prioritet udaljenosti GN (fleš određuje snagu bljeska prema udaljenosti objekta koji se fotografiše), potpuno ručno podešavanje M (snaga se može podešavati od pune snage do 1/128 snage (-7ev) u koracima od 1/3ev), i strobo mod (RPT).
Modove za bežično kontrolisanje više fleševa: Advanced Wireless Lighting i SU4.

Pored filmskih i digitalnih tela, SB-800 se može koristiti i na aparatima iz serije Coolpix 8xxx, ali su u ovom slučaju mogućnosti mnogo manje.

CLS i i-TTL
CLS (Nikon Creative Lighting System) je skup tehnologija koje je Nikon uveo prvi put na flešu SB-800 i telu D2H. Naravno ove tehnologije podržavaju i svi noviji fleševi i tela, uključujući i filmsko telo F6.

CLS obuhvata sledeće tehnologije:

i-TTL mod
Advanced Wireless Lighting
Flash Value Lock
Flash Color Information Communication - fleš kompatibilnim telima prosleđuje informaciju o temperaturi boje (zavisi od snage bljeska) da bi se mogao tačno da odredi balans belog
Auto FP High-Speed Sync
Wide-Area AF-Assist Illuminator
i-TTL je verovatno najznačajnija novost koju CLS donosi. Cilj koji su Nikonovi inženjeri želeli da postignu je da obezbede precizno merenje snage bljeska na digitalnim telima. Najveća promena u odnosu na ranije sisteme (TTL, Balanced Fill-Flash TTL, D-TTL) je u tome da se više ne koristi poseban sistem senzora za merenje svetla koje se odbija od prednje strane zavesica zatvarača, odnosno filma, već se koristi isti senzor kao i za merenje ambijentalnog svetla. Ovo ima nekoliko posledica:

Snaga predbljeskova je morala zantno da se poveća.
Sva merenja se obavljaju pre podizanja ogledala - posledica ovoga je i mogućnost da se realizuje Flash Value Lock funkcija.
Standardni i-TTL i Balanced Fill-Flash i-TTL se realizuju na jako sličan način odnosno razlika je samo u algoritmima koji se koriste za računanje snage bljeska.
Osnovna oprema

Uz SB-800 stiže nekoliko veoma korisnih dodataka:

Nosač za petu bateriju (SD-800) koja omogućava brže "punjenje" fleša.
Podnožje za fleš (AS-19). Pored toga što je stabilan oslonac za fleš na ravnim površinama, ovo podnožje omogućava montiranje fleša na stative.
Difuzor (SW-10H).
Dva želatinska filtera (set SJ-800) za korekciju temperature svetla za snimanje pri flouroscentnom ambijentalnom svetlu i svetlu od sijalica sa užarenom niti.
Meka futrola za fleš (SS-800).
DokumentacijaPored toga uz SB-800 stižu i dosta detaljan priručnik koji se pre svega bavi podešavanjima u velikom broju modova koje podržava ovaj fleš, tek uzgred dotičući njihovu primenu. Shodno tome priručnik, umesto uobičajenog naslova "User Manual", ima naslov "Instruction Manual". Ovaj nedostatak se donekle nadoknađuje knjižicom "A collection of example photos SB-800/SB-600" koja takodje stiže uz fleš i koja sadrži veći broj primera upotrebe fleša uz kraća objašnjenja.

Međutim, svaki novi korisnik jako brzo shvati da dobijena dokumentacija nije dovoljna da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti fleša. Potrebno je odvojiti neko vremena za eksperimentisanje koje će se kasnije sigurno višestruko isplatiti. Na različitim fotografskim forumima može se pronaći dosta informacija o ovom flešu, ali se one moraju uzimati sa krajnjom rezervom.

Dodatna oprema

Za SB-800 postoji dosta dodatne opreme koju proizvodi Nikon, ali i neki nezavisni proizvođači. Ovde ćemo navesti ono što je po našem mišljenju najkorisnije, a što se kod nas može bez problema kupiti:

SB-800 - sigurno najkorisniji dodatak uz SB-800 je drugi SB-800. Često se umesto ovog fleša kao drugi uzima SB-600, ali se to radi pre svega na tržištima na kojima je razlika izmedju cena ova dva fleša velika, što kod nas nije slučaj.
Neki od TTL produžnih kablova (SC-17, SC-28, SC-29). Ovi kablovi vam verovatno neće trebati ako koristite samo jedan SB-800 na D70(s), ili ako koristite D200, u svim ostalim slučajevima ovo je praktično neophodan dodatak za udoban rad.
Dodatni želatinski filteri (set SJ-1). Usled toplote, boje na filterima postepeno se razlažu tako da pakovanje sadrži 20 filtera u 8 modela. Uz četiri modela filtera za balansiranje svetla dati su i filteri u boji za specijalne efekte.

Zaključak

Za razliku od zaključaka koji se najčešće sreću u ovakvim testovima i pregledima, gde se posebno daju pozitivne i negativne strane proizvoda koji se testira, mi ćemo navesti samo zamerke na SB-800, o svim ostalim stvarima o ovom flešu može se govoriti samo u superlativima. Znači naše zamerke su:

Veliki broj parametara se postavlja kroz korisnička podešavanja. Ovo ne bi bila neka zamerka da sistem menija nije nepregledan i neintuitivan. Posle određenog vemena, na ovakve menije se navikne, medjutim s obzirom da SB-800 raspolaže relativno velikim matričnim LCD displejom, ovo je moglo biti znatno bolje realizovano.
Dokumentacija bi trebalo da bude znatno potpunija. Smatramo da je glavni uzrok velikom broju grešaka koje se javljaju pri korišćenju SB-800 posledica nepotpune dokumentacije. Recimo, iako priručnik ima 125 strana upotreba TTL BL moda je objašnjena sledećim tekstom:
Automatic Balanced Fill-Flash: TTL BL Press the [mode] button to display TTL BL on the LCD panel, and Automatic Balanced Fill-Flash is performed. The flash output level is automatically adjusted for a well-balanced exposure of the main subject and background. (While performing Balanced Fill-Flash, no oappears with cameras in Groups III and IV.) • TTL BL indicates “i-TTL Automatic Balanced Fill-Flash” in the i-TTL mode.
Nepredvidljivo ponašanje fleša kada se istroše baterije.

KOMPLETAN TEKST

Test preuzet sa www.axelfoto.com
Obican_Deterdzent
^nije fer.taman idem sjutra da trgujem sb6oo i vi me podsjetite na prokletinju sa 8oo zuba....tugujeeem tugujeeem
ljm
Evo i jedan stvarno koristan link za SB-800:

http://www.softstonegroup.com/sb-800.html
Dr Bouz
..sad najbolje da kukas deterdzente...
mangia
CITAT (ljm @ May 31 2006, 13:35)
Evo i jedan stvarno koristan link za SB-800:

http://www.softstonegroup.com/sb-800.html
*

Obozavam ove "linuksoidne" sajtove bez grafike.
istankov
SB 800 + 4 x Triax Power 2800 mAh NIMH baterije = 600 i kusur snimaka. Snaga bljeska varirala, uglavnom se sve vrtelo oko pune do 1/4. Blic je posle dva sata intenzivnog škljocanja bio vruć, baterije vrele. Ekstra Kombinacija za bilo kog svadbara. Vreme punjenja je takvo da od bljeska do bljeska prodje do 3 sekunde(pun bljesak - pun bljesak). U slučaju da se radi nešto pipavo, tu su dodatna vratašca za petu bateriju, te se i vreme punjenja smanjuje i značajno produžava autonomija.

Mališa je stvarno ekstra!
guja
Najbolje nesto sto sam kupio u zivotu. Kad pomislim da sam hteo da ga vratim ... c c c ....

Odo ja da klecim sad malo na kukuruzu, nisam odavno ...
istankov
Eh da, zaboravih još :

Mališan sa svojih oko po kila sa punim baterijama ima mnogo "features included". Malko sam se pomućio da ga nateram da bude slave za D70 (ko je rekao čitaj uputstva?), te da ga nateram da ne radi u wireless modu, već da opaljuje svaki put kada bilo šta u okolini sevne (da, upališ neonku, a on kaže bam tiiiiit - tiiit znači da je ispravno odradio).

Robusnost je na nikonovom nivou, posebno mi se svidja ona torbica za na kaiš od pantala. Nije mala, nije prevelika. Kompletan se u nju lepo spakuje.
stalex
I ja ga imam, od prosle sedmice i prezadovoljan sam, pogotovo sa brojem snimaka koji okine sa sanyo 2500 baterijama.
Njegove mogucnosti uopste necu komentarisati... biggrin.gif
vlada_kos
Pozdrav

posto se u kutiji ne nalaze baterije, za probu sam na trafici kupio najobicnije Toshiba alkalne baterije ( 5 kom zeleci da probam kako radi sa petom). Posto je poklopac za baterije na blicu nekako neznjikav, par puta sam lagano pokusao da ga skinem i montiram ovaj drugi sa petom baterijom ali nisam uspeo. U svakom slucaju, blic radi dovoljno brzo i sa 4 baterije. Meni za podesavanja je u najmanju ruku slozen i nepraktican pa sam ispucao mnogo snimaka da bih dosao do po mene zadovoljavajucih rezultata, posebno u bezicnom modu i oko otklanjanja senki kod portreta. Jos uvek pokusavam da sebi dam odgovor zasto blic kosta koliko i polovina tela D80. Nadam se da cu u skorijoj buducnosti u radu sa blicem to i otkriti.
istankov
Vlado, apsolutno mi nije jasno kako nisi uspeo da skineš poklopac od baterija i da montiraš onaj od pete. Ne može prostije.

Što se tiče podešavanja, mnoge stvari nisu onakve kakvim u prvi momenat smatraš da treba da budu. Pročitaj uputstvo, igraj se, nauči pa onda koristi. Alat pre svega treba poznavati.

Cena je stvarno otpadanje ušiju. Mogao si proći daleko jeftinije sa nekom Sigmom, ali i skuplje, sa nekim Metzovima. Sve zavisi od toga koliko radiš i za šta ti treba blic.
vlada_kos
Ma bilo je kasno i nisam hteo da primenjujem silu smile.gif

Posle dva dana probe stvari su dosle na svoje mesto, sa petom baterijom puni zaista brzo, iTTL sistem radi odlicno posao samo i pored difuzora nisam uspeo da uklonim senku na zidu iza usiju osobe na portretu. Kao Torndajkove macke, verovatno cu mnogobrojnim pokusajima uspeti da i to izvucem smile.gif

Lomio sam se par dana pre kupovine, menjao sam Alfu za Nikona d80 i tu pukao puno neplaniranih para, pa onda menjao sigmu 18-50 f 2.8 (odlican objektiv) za losiju sigmu 17-70 2.8 - 4.5 (nisam imao love za blic) i na kraju pazario SB 800. Stekam lovu za sigmu 70 - 300 APO i Nikkor 50 mm 1.8 (prave ga Kinezi).

Planiram da radim ozbiljnije proslave (mozda i svadbe) a zanima me i makro fotografija (jos jedno stekanje za sigmu 105 mm)

Nazalost slabo poznajem engleski tako da mi je problem prevodjenja uputstva a uputstvo na srpskom ne postoji.
ljm
Prouci primere iz one male knjizice u vezi koriscenja difuzora. Postoje odredjena pogresna ocekivanje u vezi sa nacinom njegovog koriscenja.
vlada_kos
Sve varijante sam probao, SB800 stavljao iza glave osobe koju fotografisem, pod svim mogucim uglovima i horizontalno i vertikalno, iz raznih pozicija u sobi, sa njegovim ugradjenim difuzorom i plus onim sto se navlaci (cini mi se da je lose odradjen difuzor koji se navlaci, tesko naleze i tesko se skida) ali bez znacajnog uspeha, uvek ali bas uvek ima senki iza usiju, sto me iritira strasno (obradim ja to u photoshopu ali svakako me nervira).

Mogu li preko veze smile.gif da dobijem uputstvo na srpskom za SB 800, Ljubo?

Molimtemolimtemolimte smile.gif
ljm
CITAT (vlada_kos @ Nov 17 2006, 11:11) *
Mogu li preko veze smile.gif da dobijem uputstvo na srpskom za SB 800, Ljubo?

Molimtemolimtemolimte smile.gif

Ako sam ja Ljuba, onda je odgovor da ne mozes da dobijes, jer ga nemam, a sumnjam da uopste postoji.
guja
E jel mogu da okinem sb800 a da ne podignem integrisani blic?
istankov
ne
guja
ua laugh.gif
deus&machina
CITAT (guja @ Dec 10 2006, 16:09) *

Da, kada je montiran na aparat. Onda ti integrisani i ne treba smile.gif
ljm
CITAT (guja @ Dec 10 2006, 16:09) *

Imas dugmence za rucno okidanje, ali na to verovatno nisi mislio.

Takodje imas kablove za povezivanje aparata sa blicem (sc-28, sc-29 ti pruzaju i i-ttl).
guja
ma zna ova baraba odma` sta sam pitao i u momentu me zakopao laugh.gif . Ja reko da ima i tu foru i to je onda facials, bukakee, gangbang, german goo girls po Canonu
Obican_Deterdzent
laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
istankov
ajd odma na kukuruz, obojca !
deus&machina
CITAT (istankov @ Dec 12 2006, 19:37) *
ajd odma na kukuruz, obojca !

Ufffff! Evo ja ću prvi ... Joj! Joj! Joooooj! Jojojojojoooooj! ... Ma ***eš kukuruz, dosta je.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.