Evo sta sam napisao Goranu, pa da i ovde prenesem:
Evo slike kako radi AF sistem (Nikon u pitanju, ali svejedno):

Dakle, ukupno postoje 3 razlicite opticke putanje u aparatu:
- Glavna, pravolinijska prema senzoru
- Za AF, preko pomocnog ogledala prema AF senzorima
- Za oticko trazilo preko glavnog ogledala, bitno za MF
Ako pomocno (AF) ogledalo nije fino namesteno, onda iako AF senzor dobro uradi posao, to vazi za njega, ali ne i za senzor, dolazi do gresaka. Zavisno od greske ogledala, greske bi trebalo da imaju tendenciju na jednu stranu. NE vidim kako se moze direktno proveriti, sem preko uocene iste tendencije napred/nazad na svim objektivima.
Ako glavno ogledalo nije namesteno, dolazi do MF problema. Ovo je lako proveriti sa onim nakosenim test lenjirima. Uradi se pazljiv MF, neki koriste i lupe i uporedi sa rezultatom. Ako postoji odstupanje, onda ogledalo nije precizno namesteno, sto lako moze dovesti do greske i kod pomocnog ogledala. Ne znam da li se kod tvog aparata (350D ili 20D?) podesavaju posebno ili odvojeno.
Ako je MF perfektan, i dalje moze doci do odstupanja AF ogledala.
Ovo je jedna mogucnost za pogresan AF - cist mehanicki problem i mehanicki je resiv. U tom slucaju jeste samo kalibracija ogledala.
Ali nije jedina mogucnost.
AF sistem koristi odredjene fazne pomake za detekciju razlike faza i na taj nacin odredjuje za koliko objektiv treba da se pomeri i na koju stranu. Tu postoje neki nelinearni odnosi koji pretpostavljam da imaju veze sa tolerancijom samih komponenti. Ta je kalibracija trebala biti izvrsena fabricki. Drugim recima, iako je mehanicki sve namesteno kako treba, postoje odredjeni koeficijenti svakog senzora koji mogu biti pogresni. Znam da se recimo to na Canonu 10D podesavalo servisnim SW-om. Neko je davno objasnio na dpreview-u kako to radi, sa sve par skica, na zalost nisam uspeo da nadjem link. Ali je rekao da je podesavanje sa servisnim SW za onog ko zna sta radi lako, jer se lako svaki senzor testira i vidi se odstupanje od idealnog. Da li to prema nekoj test semi ili kako, detalje ne znam.
Kako mozes ovo testirati? Pokusaj da koristis razne AF tacke prilikom testiranja fokusa da vidis da li je efekat potpuno isti. Ako se neka AF tacka razlikuje konzistentno od drugih, onda je mozda ovaj problem.
Na kraju, tu je i sam objektiv. Tj. njegov step motor koji dobija komande od aparata da, u skladu sa podatkom sa AF senzora pomeri fokus na odredjenu stranu tacno za toliko i toliko. Pretpostavljam da objektiv i senzor vise puta probaju, ali da ako zadnji pomeraj nije bio precizan dolazi do greske. Tesko mi je da ovaj problem razdvojim od prethodnog, sem sa vise objektiva - ako razliciti objektivi drugacije reaguju, verovatno i medju njima postoje razlicita podesavanja.
Naravno, postoji i mogucnost kombinacije vise problema.
Npr, moj 10D je sa oba objektiva (50/1.8 i 18-125) umeo da "igra" - tj. svaki uzastopni AF bez pomeranja je znao da se pomerimalcice na jednu pa drugu stranu, tj. sistem je neodlucan. Ne verujem da je bio problem ogledala, MF sam testirao i bio je precizan, a i da je ogledalo krivo, AF sistem bi gresio, ali bi bio odlucan u tome, ne bi se predomisljao.
Posto sam problem imao na oba objektiva, mislim da moj AF senzor nije bio perfektno kalibrisan, pa nije umeo bas precizno da uputi objektiv kako da se mrdne. Ali mislim i da je problem bio malo i u objektivu jer se fokusirajne "zaletalo". Ako fokusiram namerno ispred subjekta, pa samo kratko AF na njega, obicno prebaci malo. Ako krenem od beskonacno, pa onda AF, onda obicn omalo prebaci. Ali je umeo da igra tamo-amo na svaki pritisak po malcice. Ipak, drugi pritisak je u 90% slucajeva (ali ne uvek) prilazio blize pravom fokusu, pa sam se navikao da uvek 2 puta fokusiram.
Medjutim, meni je makar trazilo bilo dobro podeseno (glavno ogledalo), pa sam video sta se desava i mogao sam da verujem svom oku. A to moze lako i pouzdano da se proveri (MF) i to bi trebalo biti svakome polazna tacka.