Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Hall of F/Shame
Dizajn Zona > DZ diskusije > Advertajzing
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
StoDaNe
@ Francuz: Nemoj da se pravis Englez. smile.gif Pa ja se toliko ne opterecujem reklamama, ili je kapiram kao dobru u jednom cugu ili kao totalno glupu i nezanimljivu. IDEJA jeste kljuc cele stvari. Sto se tice veranja po planinama i ono kao tip visi (ZASTO BRE KRETEN VISI?), meni je ideja GLUPA, ustvari kontekst mi je glup. Ili da budem blazi nedovoljno razradjen. Isto mislim i za onog zadriglog i njegovu babu, kojoj INACE U TIM GODINAMA ne pada koncentracija. Mislim, kad bi prosecni kupac razmisljao o tome nase trziste bi cvetalo. ALI nije tako i nas kupac ce jednostavno reci g(l)u(L)p kao ribica.

Evo sad po ko zna koji put jos jedan zadrigli pametnjakovic (u bade mantilu) i njegova pozitiva u kombinaciji sa Bad Copy-jem (u zadnje vreme su poprilicno BAD) u kampanji opet Leo Burnetta. I sad mi vi recite sta oni to furaju, sem da pune svoje dzepove i prosipaju gluposti/mudrosti. Totalno, da ne kazem sta. Ne znam za vas, ali ja sam ZAHTEVAN potrosac. Ili je to samo pitanje ukusa.

I nisam rekao da AD mora da bude realnost. On MORA da bude na prvom mestu ZANIMLJIV, zatim JAKO UVERLJIV i na kraju ZABAVAN!

(Pivo i frizideri) E kad ovi nasi AD genijalci dodju do takve ideje (koja je u sustini prosta, ali svima razumljiva), pa jos ako skupe dovoljno mudrosti, napora i vremena da realizuju takve projekte, onda cu im skinuti kapu. Do tad, ako to vreme ikada dodje, icice sigurno linijom manjeg otpora i linijom glupih kreativnih koncepata i njihove jos gluplje/jeftinije realizacije.

Evo jos jedna "nerealna" od mnogih, koja se bez problema moze realizovati za max 2 do 3 dana, cak i kod nas u Srbiji, samo da postoji dobra volja i maaaaalo mozga:

Method Studios

PS: Zavrsio sam pricu na ovu temu definitivo. smile.gif Pozdrav drugari!
Christopher Carrion
CITAT (StoDaNe @ Nov 16 2008, 23:33) *
Evo jos jedna "nerealna" od mnogih, koja se bez problema moze realizovati za max 2 do 3 dana, cak i kod nas u Srbiji, samo da postoji dobra volja i maaaaalo mozga:

Method Studios

Izvini, ali nemaš pojma o čemu pričaš.
isnogood
Pametnjakovic, Bade mantil i Bad copy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marketing_buzz

Toyota, meteor, handycam..... - Hmm, mozda zna o cemu prica... mozda samo ne zna kako da se izrazi. laugh.gif

StoDaNe, tvoje pisanije lici na pricu o mlaznom pogonu.
Samo sto ti imas saznanja samo o mlazu, pa samo o tome pricas, a pogon ne vidis pa nikako nisi u stanju da taj mlaz dovedes u kontekst nadzvucnog kretanja.

CITAT
Zavrsio sam pricu na ovu temu definitivo.

A sta je bila tema? blink.gif huh.gif biggrin.gif
StoDaNe
CITAT (Christopher Carrion @ Nov 17 2008, 00:50) *
Izvini, ali nemaš pojma o čemu pričaš.

Supermoderatoru, znam da mozes da me ladno banujes, ali sigurno nece biti potrebe za tim jer ja korektno komentarisem o svemu na zoni. smile.gif

off: Cini mi se da si se "iscudjivao" kakda sam u temi vezano za logo Trayal-a rekao bevel, gradient overlay, inner glow. A posle je ispalo da sam se ja opet "neadekvatno" izrazio.
Sticajem okolnosti, pored grafickog dizajna imam malo veze i sa snimanjem i vfx-om. Znaci uzmes/iznajmis najnoviji model Toyota dzip-a. Izvezes ga do Deliblatske pescare, stavis HD kameru na rame. Snimanje zavrsis za 2 do 3 sata. Znaci 1 dan snimanja (odlazak, snimanje, povratak, pranje dzipa). Zatim, das momcima/devojkama iz nekog vfx-studia ili nekom freelance-eru video footage. Oni/on odrade motion trackig (Voodoo besplatan ili komercijalan Boujou ), ubace meteor, prasinu, ubace malo hand shake-a, malo scene extend (ubace brda, oblake ako treba), odrade kolor korekciju, ako se bas pomuce mogu to da odrade za jedan dan, ali ja im dajem evo dva dana. Znaci max 3 dana. Pitaj nekog iz te oblasti koliko mu treba vremena da ubaci "samo jedan" meteor (najobicniji particle emmiter u 3D aplikaciji, ili moze nekako da se provuce i sa Trapcode Particular-om u After Effects-u ako zna da ga iskoristi na pravi nacin), sliku brda/planina u pozadini i sliku oblaka koji u AE mozes da "animiras" pomocu displacement plug-in ili nekop plug-in iz Red-ove kolekcije . I posle ce opet biti da ne znam o cemu pricam.

@ Iznogug: Reklama mi se ne svidja. Znam za viral, nego mi se nesto cini da se svi oni preterano drze "nacela iz knjige", ovde ih time pokrivamo, a promase sustinu. Ja necu ni vise, a ni manje kupovati Jaffa proizvode zbog nje, a to im, cini mi se, i nije bila poenta.

Pozdrav!
mirtodor
TV spotovi nisu vrata sa samo jednom bravom.
Zato tzv. "velika ideja" ne moze biti i nije jedini kljuc.
Odnosno: i najbolja i "najveca" ideja je gola k**a ako je zasnovana na pogresnim premisama.
Sta zelim reci?
Ako sam pogresio u primeru koji sledi, neka me neko ispravi:
Gospodin Leo Burnett je svojevremeno imao zadatak da promocijom znacajno poveca prodaju Marlboro cigareta sa filterom.
A kako je u to vreme izgledalo trziste cigareta?
Vrlo jednostavno podeljeno:
- muskarci su pusili cigarete bez filtera koje su percipirane, jel'te, muzevnim,
- zene su pusile cigarete sa filterom, koje su percipirane, da prostite - pi**astim...
Pa, kako onda povecati prodaju cigareta sa filterom?
Recimo - "navuci" muskarce da puse cigarete sa filterom.
Ma nemoj?! A kako, molicu lepo, da "navuces" muskarce na to?
Paaa, recimooo...
Predstaviti ih "muskim" cigaretama?
Ma, da...
A kako to mislis da uradis?
Paaa, recimoooo...
Nekim opsteprepoznatljivim "simbolom muskosti" u USA, kao sto je, na primer... Kauboj?
Ju, vidi, vidi, kako zgodno - kauboj je istovremeno i istorijski simbol snage i slobode u USA?!
Izvini, a zasto bi kauboj pusio "pi**aste" cigarete?
Paaa, recimoooo...
Zato sto su nacinjene od vrhunskog duvana iz istorijske postojbine snage i slobode USA, koja je, BTW, i postojbina duvana u USA?!
I, eto "velike ideje".
Marlboro Man.
Naravoucenie?
Marlboro Man je bio izuzetno bitno, ali samo i tek finalno ovaplocenje svega sto mu je prethodilo.
To jest?
First, need some good product.
Then, need some good brief.
Then, need some good strategy.
Then, need some good concept.
And then, but only then - need some good execution.
E, sad: ako sve to zajedno neko naziva Velikom Idejom - onda OK.
Licno, pre bih to nazvao "good pack of good ideas".
Hva' lepo, mo' lepo.

E, zbog svega toga je, meni licno, sasvim OK da neko odluci da svoju mineralnu vodu promovise ne kao vodu "sa najcistijeg izvora ikada igde" (yeah, right, paz' da Ti ne poverujem da u Srbiji postoji 23899 "najcistijih izvora"!), ili kao vodu "sa izvora najblizeg punom mesecu" (mis'im, kako da ti objasnim: zabole me za nadmorsku visinu!), ili kao vodu "bogatu Magnezijumom, Selenom, Jelenom..." (Alo, bre!? Je l' vi mislite da je svaki potrosac, u stvari, j***ni Mendeljejev, pa da zna kom k***u sluzi koji hemijski element?!!!), vec - prokletim BENEFITOM ZA POTROSACA!!!!

Uverljivost u egzekuciji?
Mis'im, kako da ti objasnim:
- koja je verovatnoca da velika kamena kugla pichi tachno i non-stop za petama Indiana Jones-u?
- koja je verovatnoca da Rik Blejn bude tolika faca, pa da pristane da mu bivsha riba koja josh otkida na njega napusti Kazablanku avionom sa onim tunjavim Viktorom Laslom?
- uostalom - koja je verovatnoca da g. Charls Foster Kejn na samrti zaista stigne da izgovori - "Pupoljak"?!!!!
mlst
CITAT (mirtodor @ Nov 17 2008, 11:17) *
Ako sam pogresio u primeru koji sledi, neka me neko ispravi:
Gospodin Leo Burnett je svojevremeno imao zadatak da promocijom znacajno poveca prodaju Marlboro cigareta sa filterom.
A kako je u to vreme izgledalo trziste cigareta?
Vrlo jednostavno podeljeno:
- muskarci su pusili cigarete bez filtera koje su percipirane, jel'te, muzevnim,
- zene su pusile cigarete sa filterom, koje su percipirane, da prostite - pi**astim...

U jbte pa koje je to vreme ??? ... ili sam ja suvishe mlad blink.gif
Trunks
^ Polovina pedesetih. smile.gif
isnogood
@mlst - Kakve veze ima koje je vreme? Nije to davno izgubljeno blago pa da ne moze da se sazna nesto o tome.

@mirtodor - Ovog puta je bilo zadovoljstvo citati do kraja.
mlst
Nema veze cisto me je zanimalo , nastarije reklame za cigarete koje se ja secam je Memphis Blue Light "Ready for test flight" .
Te cigare sam prve pocheo da pushim wink.gif
Christopher Carrion
CITAT (StoDaNe @ Nov 17 2008, 10:00) *
Supermoderatoru, znam da mozes da me ladno banujes, ali sigurno nece biti potrebe za tim jer ja korektno komentarisem o svemu na zoni. smile.gif

Videćemo, možda se potreba generiše u međuvremenu. smile.gif

off: Cini mi se da si se "iscudjivao" kakda sam u temi vezano za logo Trayal-a rekao bevel, gradient overlay, inner glow. A posle je ispalo da sam se ja opet "neadekvatno" izrazio.

Nisam se isčuđavao nego je priča o bevelu, embossu i glowu kompletan nonsens u bilo kakvoj priči o vizuelnom identitetu.

Sticajem okolnosti, pored grafickog dizajna imam malo veze i sa snimanjem i vfx-om. Znaci uzmes/iznajmis najnoviji model Toyota dzip-a. Izvezes ga do Deliblatske pescare, stavis HD kameru na rame. Snimanje zavrsis za 2 do 3 sata. Znaci 1 dan snimanja (odlazak, snimanje, povratak, pranje dzipa). Zatim, das momcima/devojkama iz nekog vfx-studia ili nekom freelance-eru video footage. Oni/on odrade motion trackig (Voodoo besplatan ili komercijalan Boujou ), ubace meteor, prasinu, ubace malo hand shake-a, malo scene extend (ubace brda, oblake ako treba), odrade kolor korekciju, ako se bas pomuce mogu to da odrade za jedan dan, ali ja im dajem evo dva dana. Znaci max 3 dana. Pitaj nekog iz te oblasti koliko mu treba vremena da ubaci "samo jedan" meteor (najobicniji particle emmiter u 3D aplikaciji, ili moze nekako da se provuce i sa Trapcode Particular-om u After Effects-u ako zna da ga iskoristi na pravi nacin), sliku brda/planina u pozadini i sliku oblaka koji u AE mozes da "animiras" pomocu displacement plug-in ili nekop plug-in iz Red-ove kolekcije . I posle ce opet biti da ne znam o cemu pricam.

Cool ali uopšte ne pričam o tehničkoj izvedbi. VFX tehnikalije ovog tipa (CGI i sl.) nisu nikakav ograničavajuć faktor kada je advertising u Srbiji u pitanju. Ali mnoge druge stvari jesu i zato sam i rekao da ne znaš o čemu govoriš.
mirtodor
CITAT (isnogood @ Nov 17 2008, 12:01) *
@mirtodor - Ovog puta je bilo zadovoljstvo citati do kraja.

"Hvala Vama..."
(akademik Svetlana Velickovic, beogradskoj publici, laugh.gif )
stalja
Evo zloglasne jaffobudimokulridze.

Okarakterisao bi je kao howtf?
Ajs, trubachi, narodna noshnja, fica...ma samo im fali palma kako jashe zirafu smile.gif
StoDaNe
CITAT (Christopher Carrion @ Nov 17 2008, 12:54) *
Videćemo, možda se potreba generiše u međuvremenu. smile.gif

Nista ne obecavam. smile.gif Salim se, konstruktivna polemika je uvek dobrodosla.
Nisam se isčuđavao nego je priča o bevelu, embossu i glowu kompletan nonsens u bilo kakvoj priči o vizuelnom identitetu.

Slazem se, ali je bila prica o konkretnom radu/logo-u. I nisam pomenuo emboss. smile.gif
Cool ali uopšte ne pričam o tehničkoj izvedbi. VFX tehnikalije ovog tipa (CGI i sl.) nisu nikakav ograničavajuć faktor kada je advertising u Srbiji u pitanju. Ali mnoge druge stvari jesu i zato sam i rekao da ne znaš o čemu govoriš.

A sta to mene moze da spreci ovde u Srbiji da pokupim grupu ljudi, snimim to sto mi treba, odradim/platim post produkciju i platim emitovanje reklame na nekoj televiziji (ili mi neki prijatelj pusti tu reklamu gratis na nekoj televiziji - u Srbiji smo, moze se ovde sve) i onda "posmatram" reakciju potrosaca? Kampanju mogu da prosirim na stampanje bilborda, kesa, flajera, vizitki, brosura, mogu da organizujem event-e na bazi tog kreativnog koncepta ... mogu da odem pred noge kod konkretnog klijenta/konzumenta i njemu to licno objasnim, tj ubedim ga u ono sto promovisem.
O kojim ogranicavajucim faktorima govoris? Nemoj samo ono, mi smo zatupljeni ovde (u odredjenom smislu jesmo), kad i klinci u osnovnoj imaju kompjutere i preko net-a gledaju spotove, skidaju filmove, slike itd. uglavnom inostrane produkcije, da ne kazem i ove nase budalastine preko Youtube-a, gde su neki standardi odavno postavljeni.

I nije tacno da se zna sta prosecan Srbin ovde voli. On mora da voli ono sto mu se plasira. Moze se ovde sve, mozes da napravis i popularnog i omrazenog. Ne moras da arcis neke vec poznate face, napravis nove idole (pr. klinci iz Zvezde Granda, klinci iz Operacije Trijumf, pa recimo Ivan iz Kes Taxi-a...). Moze sve, samo da se hoce i DOBRA strategija.

Nemam nista protiv da svako radi kako misli da je najbolje, ali pricamo o TOP AD kucama ovde u Srbiji koje prave "limunade", a kao odradjuju ne znam kakav posao/procene/analize trzista ... kampanje, ovo, ono. Bolje bi im bilo da se manje hvale a MNOGO VISE DA KVALITETNO RADE.

CITAT (mirtodor)
Hva' lepo, mo' lepo.

Lepo receno.
Christopher Carrion
CITAT (stalja @ Nov 17 2008, 14:21) *

Ajs, trubachi, narodna noshnja, fica...ma samo im fali palma kako jashe zirafu smile.gif

Na žalos' nije svaki treš cool i ova reklama to lepo pokazuje. A dotični ridža mi je žešće odvratan što i nije neki plus kada je reklama za jestive stvari u pitanju.
tijana.
CITAT (StoDaNe @ Nov 17 2008, 14:31) *
Ne moras da arcis neke vec poznate face, napravis nove idole (pr. klinci iz Zvezde Granda, klinci iz Operacije Trijumf, pa recimo Ivan iz Kes Taxi-a...). Moze sve, samo da se hoce i DOBRA strategija.

a to li su ti novi idoli, nove vrednosti, ideje i standardi o kojima se razmishlja? huh.gif
tjah
CITAT (Christopher Carrion @ Nov 16 2008, 17:40) *
Slažem se, vrlo vrlo lepo. smile.gif

takodje nemam zamerki wink.gif

edit: 333 telenor
StoDaNe
CITAT (tijana. @ Nov 17 2008, 14:37) *
a to li su ti novi idoli, nove vrednosti, ideje i standardi o kojima se razmishlja? huh.gif

Ne naravno. Samo sam pomenuo u smislu ako mogu i ove stvari za JEDNOKRATNU upotrebu da se popularisu, moze bila sta da se promovise. Pogotovo ono sto je kvalitetnije od gore pomenutog. I ja uvek kazem da kroz ad mora da se pozitivno edukuje potrosac a ne da se zaglupljuje i "hipnotise".

Evo mozemo da napravimo SUPER TIJANU ako hoces? Sta imas pametno, novo, lepo i interesantno da nam ponudis? smile.gif
Ja sam uvek otvoren sa dobre stvari.

POZDRAV!
tjah
CITAT (stalja @ Nov 17 2008, 14:21) *

ovo je vrlo tricky subject - to shto je seljachki pristup ne mora da znachi da je pogreshan

mozhda treba napraviti nekakvu pro/con listu tongue.gif
Christopher Carrion
A sta to mene moze da spreci ovde u Srbiji da pokupim grupu ljudi, snimim to sto mi treba, odradim/platim post produkciju i platim emitovanje reklame na nekoj televiziji (ili mi neki prijatelj pusti tu reklamu gratis na nekoj televiziji - u Srbiji smo, moze se ovde sve) i onda "posmatram" reakciju potrosaca? Kampanju mogu da prosirim na stampanje bilborda, kesa, flajera, vizitki, brosura, mogu da organizujem event-e na bazi tog kreativnog koncepta ... mogu da odem pred noge kod konkretnog klijenta/konzumenta i njemu to licno objasnim, tj ubedim ga u ono sto promovisem.

Eh... ništa te ne sprečava. Uopšte. I kad sve to završiš, na kraju ti samo ostaje da ti mrmot zavije čokoladu u foliju i donese na leđima Coca Cola medveda... pa da vidiš kako se mehurići tope u ustima. rolleyes.gif

Mislim, toliko stvari može da te spreči da nemam nikakvu motivaciju da ih ovde navodim.

O kojim ogranicavajucim faktorima govoris? Nemoj samo ono, mi smo zatupljeni ovde (u odredjenom smislu jesmo), kad i klinci u osnovnoj imaju kompjutere i preko net-a gledaju spotove, skidaju filmove, slike itd. uglavnom inostrane produkcije, da ne kazem i ove nase budalastine preko Youtube-a, gde su neki standardi odavno postavljeni.

Da ali ti klinci nisu tvoji klijenti. Nego neki drugi ljudi, malo stariji i malo neukiji™.
StoDaNe
^ Eh, prijatelju, sa takvim stavom... ovde ce stvari vecito stajati u mestu.

Kako taj neko neuki ode u inostranstvo i odmah prihvati ono sto je kvalitetnije/bolje u svakoj sferi zivota? Objasni mi zasto je to tako?

Kad mu ovde dajes napolitanke, grand i mentol bombone i nista drugo, on jedino moze da poludi. Ali to nije njegov izbor. Znaci AD agencije MALO VISE KVALITETNIJEG rada, ili cemo protumaciti vase angazovanje kao "zaglupljujemo masu/dzepovi nam puni". Ja vala takav proizvod necu da kupim. Ko je glup, neka se davi u njemu.

Pozdrav! Idem u setnju. smile.gif
Christopher Carrion
CITAT (StoDaNe @ Nov 17 2008, 15:05) *
^ Eh, prijatelju, sa takvim stavom... ovde ce stvari vecito stajati u mestu.

Nije to stav nego iskustvo. A promene u advertisingu o kojima ti govoriš neće doći same od sebe već kao posledica mnogo širih promena u društvu. Nije ovde problem kreativa. Ima više tema u kojima smo o tome govorili...
isnogood
CITAT
Ja vala takav proizvod necu da kupim. Ko je glup, neka se davi u njemu.

Neces da kupis proizvod zbog reklame... ccccc. Hate. Goto: http://www.google.com/search?hl=en&q=%...mp;aq=f&oq=

Ja mislim da je primadona a ne akademik, ha?
StoDaNe
^@ Mlazni pogon ... Produkt se kupuje/ne kupuje ne zbog reklame vec zbog njega samog. Kao sto znas (predpostavljam da znas, osim ako se ne opterecujes iskljucivo mlaznim pogonom - principi, nacin implementacije i tako ...) da slatkisi nisu zdravi i da je najbolja alternativa njima voce (po mogucnosti organskog porekla). Ali to je moj izbor. Vrovatno zato i nisam prosecan srpski (pre bih rekao kosmopolitski/globalisticki) zadrigli i zakrzljali parazit kome se mozak ispire svakodnevno i na svakom mestu.

@ CC: Promene u drustvu se desavaju tako sto pojedinci pokrenu kriticnu masu. Jedan od poslova AD agencije je da ubedi klijenta sta je dobro/kvalitetno/novo a sta ne, koji kreativni koncept da forsira a ne samo da se prostre ispred njega kao tepih. E sad ima i ovde a i u inostranstvu raznih agencija. Ali ako je nesto lose onda je lose, ako je dobro onda je dobro, ako je super onda je super i nikako drugacije.

PS: Zamara me ova prica ... predjimo na dela.
frenchman
Jbt, citava strana i po za 1 dan... Nije se skoro desilo...

CITAT (StoDaNe @ Nov 16 2008, 23:33) *
@ Francuz: Nemoj da se pravis Englez. smile.gif Pa ja se toliko ne opterecujem reklamama, ili je kapiram kao dobru u jednom cugu ili kao totalno glupu i nezanimljivu. IDEJA jeste kljuc cele stvari. Sto se tice veranja po planinama i ono kao tip visi (ZASTO BRE KRETEN VISI?), meni je ideja GLUPA, ustvari kontekst mi je glup. Ili da budem blazi nedovoljno razradjen. Isto mislim i za onog zadriglog i njegovu babu, kojoj INACE U TIM GODINAMA ne pada koncentracija. Mislim, kad bi prosecni kupac razmisljao o tome nase trziste bi cvetalo. ALI nije tako i nas kupac ce jednostavno reci g(l)u(L)p kao ribica.

Moj stav je da ne mozes, prosto i jednostavno, ne mozes tako da razmisljas. Izvini, zivis/mo u Srbiji, ne UK, USA, Japanu, Kanadi, Brazilu ili ne znam gde. U Srbiji prosto niiiista, niiiiiiiista ne mozes da gledas crno-belo, a pogotovo advertising. Moras da naucis da razlikujes i nijanse sive boje. Ne zbog agencija, mada i medju njima ima bisera, vec najpre zbog klijenata, tacnije, ljudi koji su reprezenti tih "klijenata". Oni donose krajnje odluke, na osnovu svog nikaddovedenogupitanje suda, da li ce neki promo-koncept ugledati svetlost dana ili ne. I stvarno, gari, sad sam ozbiljan, pogledaj reklamu, videces da pise:"Usled nedostatka koncetracije cak 28% ljudi jednom mesecno nazove pogresan broj." Sto se babine efikasnosti tice, u pitanju je prepoznavanje, nije pamcenje, u smislu prisecanja, vec puko prepoznavanje - imas uzorak i onda uklapas sa onim na sta najvise lici. Zdrava svest, nista vise. (sto opet nije mala stvar u tim godinama, ajde, slazem se...)

I nije tacno da se zna sta prosecan Srbin ovde voli. On mora da voli ono sto mu se plasira.

I ovo je isto kriticna konstatacija. "Mora" da voli, yeah, right... Mirtodor je, izgleda, zaista nedovoljan broj puta rekao, da kad bude trzista, bice i sta da se "plasira". Ja ovde mislim na reklame. Srbin voli ono sto ima, a ne ono sto se napucava. A nema bas mnogo sta da se napucava trenutno.

CITAT (mirtodor @ Nov 17 2008, 11:17) *

Lepo receno.

Good brief, gari, good brief, to si propustio... Upravo ono sto Christopher pokusava da ti kaze, da oni "klinci" nisu tvoji klijenti, nego neki drugi, malo stariji likovi, kriticnog kognitivnog sklopa, a o njihovim stavovima i nacinima misljenja da i ne govorimo. Zaboravi YouTube klince, oni ce tek da dodju za 10-20 godina, i to cemo da vidimo sta ce od njih biti. (a ja sam vrlo skeptican po tom pitanju...) Nisu agencije ti pojedinci koji menjaju svest drustva, "pokrecu kriticnu masu", vec politicari, intelektualci, samostalni mislioci kao mirtodor, i tako...

Pri tom, ne menjaju reci kojima se obracaju masi, vec opste navike drustva.
isnogood
Prvo kaze:
CITAT (StoDaNe @ Nov 17 2008, 15:05) *
Kad mu ovde dajes napolitanke, grand i mentol bombone i nista drugo, on jedino moze da poludi. Ali to nije njegov izbor. Znaci AD agencije MALO VISE KVALITETNIJEG rada, ili cemo protumaciti vase angazovanje kao "zaglupljujemo masu/dzepovi nam puni". Ja vala takav proizvod necu da kupim. Ko je glup, neka se davi u njemu.

a zatim:
CITAT
... Produkt se kupuje/ne kupuje ne zbog reklame vec zbog njega samog. Kao sto znas (predpostavljam da znas, osim ako se ne opterecujes iskljucivo mlaznim pogonom - principi, nacin implementacije i tako ...) da slatkisi nisu zdravi i da je najbolja alternativa njima voce (po mogucnosti organskog porekla). Ali to je moj izbor.

Kad bi procitao ono sto napises pre no sto kliknes na taster "Dodaj odgovor" mozda bi tvoji postovi bili odredjeniji i precizniji. Ovako smo svi prinudjeni da pratimo kako tvoje misli lutaju i kako nisi u stanju da se objasnis.
StoDaNe
^ Bas "volim" tipove koji iz svega sto sam rekao nadju mrvicu za koju ce da se zakace i predu pricu u nedogled, a sustina negde "visi".
Poenta, ako MORAM DA TI CRTAM jer me ne razumes, je ta da u krajnjoj liniji mene/KONKRETNO MENE apsolutno ne zanima reklama (kakva je, sta je, ko je u njoj) u kontekstu kupovine, tj JA kao potrosac. Jel me razumes? Ali me marketing, kao fenomen zanima. Ako smatram da je neki proizvod zdrav, ako moze meni da koristi, ja cu ga kupiti. E posto, da ti nacrtam, nijedan od tih slatkisa nije najbolje resenje za moj/tvoj/nas organizam, ali sta ces takav je drustveni/globalni poredak/svest i "fala Bogu" ljudi imaju firmu koja radi dugo, ima trziste koje je naviknuto na njih oni moraju da "ubede" trziste da i dalje kupuju od njih. E sad, ja ne vidim da oni kroz svoju kampanju (vlasnici kompanija A PREKO AD AGENCIJA) nesto preterano cene potrosaca. E ja pricam samo o tome, razumes.

Evo, da ti nacrtam, neki ljudi sa zone PUSE CIGARETE iako to nema veze sa elementarnom logikom (bacanje para na otrov), ali mene to ne sprecava da komentarisem AD kampanje tog tipa iako sam nepusac.

Evo sad opet, da ti nacrtam ... Marketing je negde ozmedju ova dva: Imas proizvod -> Hoces da ga prodas i zaradis STO VISE PARA. Surovo, ali realnost. OPET, cast izuzecima (mislim na neke proizvode koji su neophodni). Mi ovde, ja bar (u ovoj temi) pricam o tom segmentu procesa.

Da ti objasnim, da ne kazem nacrtam, da ne ispadne da sam dvolican, znam u kom svetu zivimo (potrosacko drustvo, gde ljudi cesto kupuju i ono sto im ne treba) i znam da su neke stvari neizbezne, ali isto tako mene to ne sprecava da CAK I AKO NA MARKETING GLEDAM KAO NA LAGANI VID MANIPULACIJE (CAST IZUZECIMA: SUPER/KORISTAN/ZDRAV PROIZVOD + SUPER REKLAMA) komentarisem neki aspekt njegove realizacije (pre svega mislim na idejna/vizuelna/graficka resenja ... sto me jedino i zanima). A naravno i posredno uticaj svega toga na mene/tebe/ljude da ne kazem potrosace.

E sad, ja i ti ne moramo da imamo isto misljenje, to valjda ne treba da ti objasnjavam.
smile.gif

Pozdrav!
isnogood
CITAT

Iz gore navedenog se zakljucuje da (ne)ces kupiti proizvod zbog:
A Inata
B Principa
C Zdravlja
D _______

CITAT
Poenta, ako MORAM DA TI CRTAM jer me ne razumes, je ta da u krajnjoj liniji mene/KONKRETNO MENE apsolutno ne zanima reklama (kakva je, sta je, ko je u njoj) u kontekstu kupovine, tj JA kao potrosac. Jel me razumes? Ali me marketing, kao fenomen zanima. Ako smatram da je neki proizvod zdrav, ako moze meni da koristi, ja cu ga kupiti. E posto, da ti nacrtam, nijedan od tih slatkisa nije najbolje resenje za moj/tvoj/nas organizam, ali sta ces takav je drustveni/globalni poredak/svest i "fala Bogu" ljudi imaju firmu koja radi dugo, ima trziste koje je naviknuto na njih oni moraju da "ubede" trziste da i dalje kupuju od njih. E sad, ja ne vidim da oni kroz svoju kampanju (vlasnici kompanija A PREKO AD AGENCIJA) nesto preterano cene potrosaca. E ja pricam samo o tome, razumes.

Evo, da ti nacrtam, neki ljudi sa zone PUSE CIGARETE iako to nema veze sa elementarnom logikom (bacanje para na otrov), ali mene to ne sprecava da komentarisem AD kampanje tog tipa iako sam nepusac.

Evo sad opet, da ti nacrtam ... Marketing je negde ozmedju ova dva: Imas proizvod -> Hoces da ga prodas i zaradis STO VISE PARA. Surovo, ali realnost. OPET, cast izuzecima (mislim na neke proizvode koji su neophodni). Mi ovde, ja bar (u ovoj temi) pricam o tom segmentu procesa.

Da ti objasnim, da ne kazem nacrtam, da ne ispadne da sam dvolican, znam u kom svetu zivimo (potrosacko drustvo, gde ljudi cesto kupuju i ono sto im ne treba) i znam da su neke stvari neizbezne, ali isto tako mene to ne sprecava da CAK I AKO NA MARKETING GLEDAM KAO NA LAGANI VID MANIPULACIJE (CAST IZUZECIMA: SUPER/KORISTAN/ZDRAV PROIZVOD + SUPER REKLAMA) komentarisem neki aspekt njegove realizacije (pre svega mislim na idejna/vizuelna/graficka resenja ... sto me jedino i zanima). A naravno i posredno uticaj svega toga na mene/tebe/ljude da ne kazem potrosace.

Iz gore navedenog se zakljucuje da (ne)ces kupiti proizvod zbog:
A Inata
B Principa
C Zdravlja
D _______

CITAT
^ Bas "volim" tipove koji iz svega sto sam rekao nadju mrvicu za koju ce da se zakace i predu pricu u nedogled, a sustina negde "visi".

1 nisam ti devojka da me volis, ili ne 2 povrsan bi rekao mrvica, za mene je sustina koja je vrlo amplitudna kod tebe 3 kad bi bio konstantan u tvojim tvrdanjama prica bi se okoncala, ovako stalni iznenadjujes sa raznoraznim stavovma o jednoj te istoj stvari/temi 4 moja sustina ne visi, tvoja visi.

CITAT
E sad, ja i ti ne moramo da imamo isto misljenje, to valjda ne treba da ti objasnjavam.

Nema potrebe, poznato mije da svako ima svoju istinu. Samo, koja je tvoja:
A Inat
B Princip
C Zdravlje
D _______
To jos nisi definisao.
mirtodor
CITAT (frenchman @ Nov 17 2008, 20:22) *
Nisu agencije ti pojedinci koji menjaju svest drustva, "pokrecu kriticnu masu", vec politicari, intelektualci, samostalni mislioci kao mirtodor, i tako...

Pri tom, ne menjaju reci kojima se obracaju masi, vec opste navike drustva.

Ima tu raznih momenata...
Za pocetak, evo jednog moguceg i vrlo skracenog pregleda istorije advertising-a:

- 1477 First handbill advertisement in England
- 1622 First English newspaper advertisement
- 1704 First newspaper advertisement in America
- 1830s Penny press gets heavy advertising support
- 1869 Rowell & Ayers publish newspaper directories for advertising
- Late 1800s Printing technology allows visually appealing ads
- Late 1800s Magazines provide vehicle for mass national advertising
- Late 1800s Advertising agencies grow in importance
- 1922 First radio advertisement
- 1930s Radio advertising booms as audience grows
- 1950s TV replaces radio as national ad medium
- 1971 Cigarette advertising banned from TV
- 1970 More than 300 universities offer PR courses
- 1980s Cable grows as segmented ad medium

IMHO:
Advertising je samo jedan od finalnih odraza socijalno-ekonomsko-politicko-kulturnog stanja jedne zajednice.
Dakle, advertising je u jednom drustvu odraz raznih drugih i drugovrsnih razvijenosti tog drustva.
Nisu advertising-prakticari ti koji izmisljaju osnovne, sushtinske modele misljenja i ponasanja.
Advertising-prakticari koriste i perpetuiraju vec stvorene i u drustvo "ucitane" osnovne, sushtinske modele pozeljnih misljenja i ponasanja.

Ako se neko i pita koja je "prethodna karika" odgovornosti, mozda treba da je potrazi u menadzmentima stampanih i elektronskih medija, u producentima i kasting-agentima mas-medijskih ostvarenja, u menadzerima aktera takvih ostvarenja, u glavnim i odgovornim urednicima bilo cega sto ima iole brojnije "konzumentsko telo".

Da li je mozda nekome cudno sto su Ogilvy, Bernbach, Burnett... stvorili advertising onakvim kakvim je u Americi postao - bas u vreme kad su, na primer, bestseleri u Americi bili "Ubiti pticu rugalicu" i romani - 'ej, molim Vas! - Trumana Kapotija, a zatim i bioskope poceli da opsedaju - ehej! - reditelji i glumci "Novog Holivuda"?! I to posle nepuna 2 veka ne preterano ometanog razvoja kapitalistickog ekonomsko-socijalnog poretka? (Da ni ne pominjem rock'n'roll...)

A sta imamo ovde i sada? Banalizovano predstavljeno - "GHM Model: Genotip, Hormoni i Moc": sportisti, manekenke, krimosi, pevaljke, politicari. I to usred ponovnog pokusaja zapocinjanja kapitalistickog poretka. Bitna napomena: prvi pokusaj pocetka "srpskog kapitalizma" nikad nije zaista uspeo (procitati INTEGRALNO "Cujte, Srbi, cuvajte se sebe", Arcibalda Rajsa), iako se trudio od cca kraja 2. srpskog ustanka, pa do pocetka 2. svetskog rata; ovaj, drugi pokusaj - traje tek osam godina!!!
Sto znaci da su sva odgovorna lica na strani svih domacih klijenata formirani - i kao licnosti, i kao "profesionalci" - u najgorim mogucim uslovima.

CC je negde pomenuo da je Nadezda Milenkovic morala da kleci pred klijentom da isti jos jednom razmisli. Da li mislite da ce ijedan agencijski account da ucini takvo nesto? I da li mislite da bi imao i trunku autoriteta Nadezde Milenkovic? I da li mislite da bi naisao na jos jednog MMMMenadzera iz ove "Libido-nacije" koji bi preispitao svoju vec donetu i saopstenu odluku?

I, zaboga, kakav onda advertising ocekujete u takvim uslovima?!

@frenchman
Slobodni mislilac?! Zapamtio sam Ti ovo... laugh.gif
To zvuci, otprilike, k'o da sam jurodiv, pa nekad ubodem, laugh.gif
Ipak, hvala sto me ne nazva intelektualcem, nash'o bih Te, laugh.gif laugh.gif
Christopher Carrion
CITAT (mirtodor @ Nov 18 2008, 11:56) *

Hajde, hajde - onaj tekst za onu emisiju što su je puštali za onu godišnjicu onih je izuzetan. smile.gif
tijana.
eeeee, drugari... ja sve chekam da neko prokomentarishe ono od StoDaNe: evo hocesh da napravimo od tebe Super Tijanu.
sve mislim, ajd neko ce da kaze: to bi bilo suvishno, vec smo je tako izbrendirali...

neka vas neka tongue.gif
Christopher Carrion
Di smem više da te branim kojekude, pomisliće se svašta. smile.gif
StoDaNe
CITAT (isnogood @ Nov 18 2008, 11:47) *
To jos nisi definisao.

Posto sam ti dosad crtao, red je i da ofarbam, jer mi se cini da se ne snalazis najbolje. Jos ako si prosecni srpski "konzument"... A mozda ti je samo dosadno i pokusavas da budes nestasan kao tvoj nick.

Zdravlje. U zdravom telu, zdrav duh i razum. smile.gif

@ mirtodor: Sve je to kako kazes, prijatelju. Zanima me tvoje misljenje na temu: Ima li nade za nas? Ko ce, ili nece, tu nadu/maaaaaaalu promenu doneti i izneti na svojim plecima? Ili je to ono filozofsko "Aaah, cemu kad nista ne moze da se promeni, duboki su to koreni? Sitan sam ja..." Pri tom ne mislim da izbacimo naftu i zitarice iz svakodnevne upotrebe ("sacuvaj boze" blink.gif ) i smanjimo na nulu globano zagadjenje, vec samo da mi u Srbiji kad i pogledamo neku reklamu nenamerno na tv-u, u pauzi neke emisije, vidimo nesto "pametno". (Recices mi sigurno: Trazis pamet u reklamama? blink.gif ) Mozda ja malo preterujem, ali ne trazim ni kretenizam/debilizam u njima. (Zaboravih medicinsku gradaciju, dal bese debil, kreten, imbecil pa idiot ... ili bese neki drugi redosled, da bih korektno prokomentarisao nivo gluposti u konkretnoj reklami).
Meni primarni motiv nije da budem posmatrac i samo kritikujem (konstruktivna kritika). Sta mislis da moze da se uradi pa da se barem jedno zrno peska pomeri sa mesta A na mesto B? Nije nuzno da je rastojanje od A do B veliko. Evo neka bude malo, dva-tri milimetra. I naravno, da se to odradi ovde u Srbiji.

Pozdrav drugari!
Posebno za SUPER TIJANU! smile.gif
isnogood
Istina, crtao si i to kontraverzno. Sledeci put odma si napisi A, B, C, D, X, Y i zaokruzi pa postuj. Bice nam svima lakse
Kakav problem imas sa prosecnim srpskim "konzumentom"?
Lik sa mog avatara nije nestasan, niti sam ja.
mirtodor
CITAT (StoDaNe @ Nov 18 2008, 15:08) *
@ mirtodor: Sve je to kako kazes, prijatelju. Zanima me tvoje misljenje na temu: Ima li nade za nas? Ko ce, ili nece, tu nadu/maaaaaaalu promenu doneti i izneti na svojim plecima? Ili je to ono filozofsko "Aaah, cemu kad nista ne moze da se promeni, duboki su to koreni? Sitan sam ja..." Pri tom ne mislim da izbacimo naftu i zitarice iz svakodnevne upotrebe ("sacuvaj boze" blink.gif ) i smanjimo na nulu globano zagadjenje, vec samo da mi u Srbiji kad i pogledamo neku reklamu nenamerno na tv-u, u pauzi neke emisije, vidimo nesto "pametno". (Recices mi sigurno: Trazis pamet u reklamama? blink.gif ) Mozda ja malo preterujem, ali ne trazim ni kretenizam/debilizam u njima. (Zaboravih medicinsku gradaciju, dal bese debil, kreten, imbecil pa idiot ... ili bese neki drugi redosled, da bih korektno prokomentarisao nivo gluposti u konkretnoj reklami).
Meni primarni motiv nije da budem posmatrac i samo kritikujem (konstruktivna kritika). Sta mislis da moze da se uradi pa da se barem jedno zrno peska pomeri sa mesta A na mesto B? Nije nuzno da je rastojanje od A do B veliko. Evo neka bude malo, dva-tri milimetra. I naravno, da se to odradi ovde u Srbiji.

Moze i kod nas nesto pametno.
Vec smo vidjali.
Naravno, to su izuzeci pravila u situaciji u kojoj konkurencija, realno, ne postoji.
Kako lepo rece pre neki dan onaj, analiticar, onaj, onaj... "...u zemlji u kojoj Drzavna rezivorska komisija nema svoje prostorije, a Komisija za javne nabavke ima tretman fikusa..."
Moje misljenje?
Kao i bilo sta drugo, kad vec, zbog ultimativnog moralnog sunovrata nema ko to da uradi "iznutra" - i to ce nam biti "nametnuto spolja".
A ja sam vec dovoljno vremena i snage "potrosio" na to.
Eno, CC vid'o delic tog "napora", laugh.gif (napisan i procitan u toku montiranja materijala, za jednu noc)
'Ajd' sad malo neko drugi?
StoDaNe
^ 'Fala lepo.

Nacicemo drugog. smile.gif

@ OnNijeDobar: Dobro de. Evo pozdrav i za OnNijeDobar! smile.gif
A ono prosecni srpski, znas ves ... da ne palamud*mo previse, procice mi serija "U plamenu strasti". laugh.gif

I NARAVNO POZDRAV ZA SUPER TIJANU! smile.gif
bobtail
HOP (Hall of Puke) icon8.gif
Milka OOH i print sa "usnulom" mamom koju muz i deca"iznenadjuju" chokoladom. Nisam 100% sigurna, ali deluje mi da je domaca izvedba, ako nije, sorry unapred.
Mislim, wtf??? Pravicemo od blata mrmota, mechku i planinare sa Alpa...Zar nije moguce da se za jedan toliko poznat i omiljen brend (chiji market share je koliko znam u Srbiji ogrooooooooman) napravi bolja reklama? Mediokritetska mama spava, full nashminkana, deluje dodushe da ne spava stvarno nego se folira (mozda je u tome catch rolleyes.gif ) a stereotipna familija ce da je iznenadi Milkom od 300 grama? Mozda je fora sto ce deca i onako sve da prozderu, eventulano uz pomoc tate, a mama nek pije dijetalni jogurt ili sta vec "prilichi" njenoj ciljnoj grupi.
Mozda je glupo davati ovoj nebulozi prostor na ovom forumu, ali za mene je to ultimativna potvrda profila ljudi koji se u ovoj zemlji nalaze u poziciji klijenata. Prethodnih dana je bila velika polemika zasto kod nas moze ili ne moze ovo ili ono (primer Toyotine meteorit reklame i sl). E pa ovo je odgovor zasto kod nas NIKAD ne bi usvojili takav pristup. Nasa reklama za Toyotu bi imala bezlichnog tatu, jos bezlichniju mamu i najbezlichniju decu, slikane ispred onih kuca od crvene cigle u Visnjichkoj banji. Bez meteorita. Bez mrmota. Brend menadzerska fotelja (i plata) su ipak mnoooooooooogo bitnije.
p.s. A posao nas tzv kreativaca je da na to zakachimo lepu lila mashnu ( kao inovativna extenzija pomenutog bilborda wink.gif)
zarkos
@ StoDaNe:
Ovo je vec 1.232.358. put da neki "Young Guns" ulece na advertajzing temu sa velikim entuzijazmom/hejtom a da pri tom nema pojma kako marketing i advertajzing funkcionisu.
Svaki put ista prica i svaki put gomila strpljivih clanova Dizajn Zone pokusava da im objasni ali sve sto oni zakljucuju je da smo se mi svi smorili i/ili da nemamo pojma.

@ Bobtail:
Interesantno je da izlaze par nedelja kasnije sa porukom vrlo slicnom kao Najlepse Zelje. Strateski ista pozicija - Mali znak paznje.
StoDaNe
CITAT (zarkos @ Nov 18 2008, 22:08) *
Ovo je vec 1.232.358. put da neki "Young Guns" ulece na advertajzing temu sa velikim entuzijazmom/hejtom a da pri tom nema pojma kako marketing i advertajzing funkcionisu.

Slozicu se sa "Young Guns" na zoni. Ne znam kako moze hejt da se poistovecuje sa entuzijazmom al' dobro. Nisi pazljivo citao, al nije to ni obavezno, rekao sam konstruktivna kritika. I ne dih da vredjam bilo koga, reci cu ti samo da mi je drago sto ti znas kako marketing i advertajzing funkcionisu. I znas da mi je nick StoDaNe i da sam "zvanicno"odskora na zoni, znas i to da nemam pojma i znas ... tj, ne znas ti nista.
Da svima skratim nerviranje po 1.232.359 put (predpostavljam da si to izvukao iz "srednjeg mozga"). Zelim ti da koristis svoje iskustvo u AD-u na najbolji nacin i da uspesno plivas u tim vodama, da ne kazem u cemu ovde u Srbiji i zelim da budes zadovoljan, istrosen i umoran od price i preuzimanja inicijative bilo koje vrste. Vise ne ucestvujem u ovoj temi.

Pozdrav svima!
Pozdrav za SUPER TIJANU! smile.gif
Christopher Carrion
CITAT (StoDaNe @ Nov 18 2008, 22:58) *
Pozdrav za SUPER TIJANU! smile.gif

'Ajde još jednom i dobijaš nagradni odmor od Zone.
bobtail
CITAT
Interesantno je da izlaze par nedelja kasnije sa porukom vrlo slicnom kao Najlepse Zelje. Strateski ista pozicija - Mali znak paznje.

upravo tako. i to nije jedini primer da lider na trzistu funkcionishe tako sto u panici reaguje na bilo kakvu aktivnost konkurencije. na papiru, svi se satiru od marketing planova, rade po milion stategija, istrazivanja, ppt-ova, salju "u centralu" na odobrenje itd...i onda sta...kad na putu do posla zapaze bilbord konkurenta, krece panichno zvanje agencije, rok za juche, ajmo i mi isto tako...oni poklon, mi poklon...oni popust, mi popust...oni mamu sa decom, mi mamu sa decom i tatom i labradorom ( da ih zeznemo) a posle mi ovde danima diskutujemo ko je od kreativaca "ukrao" kome ideju...trebalo bi da se jednom dogovorimo i da svim klijentima uradimo identichne kampanje. oni to verovatno ne bi ni primetili...
tijana.
HoS

Medeno srce - TVC (snajka dolazi kuci, seda na sofu i preslushava poruku sa sekretarice, pretpostavljam).
Najgori copy koji sam chula ove godine. U rangu svih proshlogodishnjih bisera m:ts-a (vrh brate i sl.).

"Na stolu je poklon, u poklonu srce, a u srcu Pionir"

blink.gif
Adobica-bobica
Pionirski duh is not dead...? huh.gif

Unapred se izvinjavam ako se ponavljam nisam sve citala
Jedan od ubedljivo najgorih ever mi je VB lizing sa kampanjom - My name is lising, VB lising
taman pomislis kako ne moze gore kad ono... blink.gif
isnogood
CITAT
Ne znam kako moze hejt da se poistovecuje sa entuzijazmom al' dobro.

Entuzijasta ima zelju za saznanjem, da razume, da shvati zasto je dobar advertising dobar.
Hater je, u ovom slucaju, valjda, onaj koji se zadrzava na onome sto ne valja i svu svoju energiju potrosi na ogorcenost.

Entuzijasta ce saznati, razumeti i shvatiti kako treba praktikovati advertising filozofiju, pa ce mozda jednog dana moci i da primeni svoja saznanja. A mozda i nece.
Ne zavisi od njega nego od one ciljne grupe koja sedi po marketnig sektorima u firmama koje zovemo Klijent. A ima da zavisi i od filozofije managmenta agencije u kojoj radi, jer i ti managmenti umeju da budu nepismeni po pitanju advertisinga.

Hater nikada nece saznati sta je advertisnig, pa samim nece moci ni da praktikuje advertising filozofiju. Crknuce od poplave loseg advertisinga, tj. onoga sto Klijenti i neki managmenti zovu advertising (jer to je sve samo ne advertising).
I ako bude ikada u prilici da praktikuje advertising filozofiju on to nece uraditi. Jer on samo (ne)zna sta ne valja i nista vise.

Zarkos je lepo rekao:
CITAT
Svaki put ista prica i svaki put gomila strpljivih clanova Dizajn Zone pokusava da im objasni ali sve sto oni zakljucuju je da smo se mi svi smorili i/ili da nemamo pojma.

Zasto ne iskoristis volju strpljivih forumasa da saznas nesto?
Zar je bitnije da nas ubedis da je neka kampanja losa?
Pitanje koje trebas prvo da postavis je "Da li ima nade za mene?", a ne "Da li ima nade za nas?"
Tebi niko ne moze da zabrani da saznas kako funkcionise advertising, ali moze da ti onemoguci da ga praktikujes. Ali ako ti ne znas sta je advertising neces moci da ga praktikujes kad ti se ukaze prilika za to (znam, ponavljam se).

I sada u jednoj recenici: Nije bitno sta je lose, nego koj put je pravi (citaj mirtodor-ove postove).
vlajkos
U petak sam bio na jednom, a u subotu na drugom rodjendanu.
U pitanju su deca iz osnovne skole do petog razreda, drugi i treci najvise.
Pored svih decjih pesmica, najveca im je fora bila da prave grupe
repera i da koriste reci iz reklame o Jaforidji, neki su citali, a neki
znali napamet. To im je sad interesantna fora, normalno klinci
vole da budu i snimljeni kako repuju pa su posle gledali snimke i komentarisali.
Eto jos jedno zapazanje u vezi reklame.
Christopher Carrion
Tako isto je bilo i sa nesrećnim Vrh Brate Đanijem Ćurčićem... pa ti sad vidi kakva je odgovornost u rukama advertising agencija a još više njihovih klijenata.
vlajkos
Cristopher, nisam te razumeo ovo o dogovornosti agencije i klijenata.
Pretpostavljam da im je zelja i bila da privucu deci paznju sa ovom
reklamom, normalno zbog bolje prodaje proizvoda.
Secam se kad sam bio u godinama te dece pojavila se reklama
za zvake koje krckaju, uradjena kao crtani film i to lose crtan.
Fora je bila da leti avion i piloti cuju krckanje i uplase se, kad nije
kvar nego klinci u avionu zvacu zvake koje krckaju.
Bila je pre crtanih filmova, tada
je bilo tri crtana filma dnevno ujutro, podne i 19:15.
Tih dana je bila navala na trafiku pored skole da bi se kupovale te
zvake, no brzo smo se razocarali. Kako god da smo ih zvakali
ne bi krckale.
Inace na reklamu nisam obratio paznju, neki debeljko, Ajs Nigrutin i
repuje se. Reklama za decu, ili gresim ?
frenchman
CITAT (mirtodor @ Nov 18 2008, 11:56) *
@frenchman

Pa nije uopste daleko od istine to sto sam rekao. Samo da stojis svojim imenom i prezimenom i sopstvenom agencijom, i eto ga, bices i "samostalni", posto mislilac vec jesi, i niceg pezorativnog nema u tom "mislilac". Ali samo da se razumemo, bas zbog toga i razumem cemu pseudonim. Isto kao i CC. I neka ostane tako.

CITAT (tijana. @ Nov 18 2008, 12:50) *
eeeee, drugari... ja sve chekam da neko prokomentarishe ono od StoDaNe: evo hocesh da napravimo od tebe Super Tijanu.
sve mislim, ajd neko ce da kaze: to bi bilo suvishno, vec smo je tako izbrendirali...

neka vas neka tongue.gif

StoDaNe je hteo da te brendira pukim frekventnim emitovanjem jednog te istog*. Znas ono, kao deterdzenti, praskovi i ostala sredstva sjaja i beline, koja nemaju nista ljudsko u tome cemu sluze, nista da ti znace, pa zato i moraju da ih emituju do iznemoglosti...

Znas, nema tog sredstva i marketinske alatke koje tebe mogu da ucinu sjajnijom nego sto vec jesi. biggrin.gif

* - uz svo duzno postovanje @StoDaNe, ali to je tako, ovo stvarno nije nista licno.
mirtodor
Top 25 domacih reklama u 2008. po Noci reklamozdera - MHO o predlozima:

1.Jelen pivo - Stvarno vazne stvari

Koncepcijski standardno OK kad je Jelen u pitanju, verovatno ni kasting nije toliko los, koliko je:
- bar tako izgleda - premalo govornih/glumackih "tejkova" snimljeno,
- narator u off-u snimljen kao "vec-traidicionalno-ocekivan-zvuk-i-izgovor-naratora-u-off-u", a premalo kao narator "dokumentarne price o muskarcima koji resavaju svetske probleme", te i tu pada kvalitet ironicno-parodijskog,
- sasvim moguce da copy nije "dopeglan" do kraja, al' nemam sad vremena da pomno analiziram.

2. Drzavna lutrija Srbije - Ogrebao sam audi

Sasvim OK. Unutar 20 sec. Prijatno iznenadjenje. Nisam video ranije. "Na ovu sitnocu" nisam uspeo da vidim kvalitet glumacke izvedbe. Ton glumaca ne zvuci lose. Meni bar.

3. Sto posto -koncentrat

Pa, ne znam... ako ismevanje seljaka pred seljacima radi pos'o - OK. Ne verujem ni da bi fokus grupe dale objektivan odgovor. Inace, eventualna inspiracija za ovo mozda je i antologijski spot "Zagreb moj".

4. Telekom Srbija - Korporativna odgovornost

Ovo uopste nije lose u izvedbi, naprotiv - ali, samo ako prenebregnemo par pitanja:

- Sta i zasto, uopste? Mislim, ta CSR (Corporate Social Responsibility) raspomama je dovela dotle da korporacijama pada na pamet da prave spotove u kojima kazu "Mi smo drustveno odgovorni, majke mi!"... Sta odgovoriti na to? "Ma nemoj!"? Mislim, sve je to malkice skaredno...

- Bilo bi lepo da u ovoj zemlji postoji propis koji prekrsiocima zakona onemogucuje da se promovisu kao drustveno odgovorni.

Ipak, ova pitanja su na strani klijenta. Na strani agencije je odgovornost sto nisu rekli klijentu: A zasto zelite da se busate u prsa nichim?!

5.Pils Plus - ukus koji osvaja

Mislim, krenes u pokusaj spota kakve je Niksicko do skora izbacivalo "s posla snage", a onda u copy totally out of the blue ubacis "neprestano trazenje novih i boljih resenja"... Zvuci i izgleda kao samoparodiranje u istom spotu...

Ako je klijent to traizio, onda je to je prava situacija u kojoj treba da se klekne pred klijenta i kaze: Nemojte, preklinjem Vas k'o Boga!

OK, nastavicu kasnije...
StoDaNe
@ frenchman: Ono ponavljanje, veruj nije mi bila namera da ispadne onako kako si ti doziveo. Slazem se sa konstatacijom koju si naveo (ponavljanje - ispiranje mozga). Tijana je bila jedino zensko u aktuelno j prici, da ne kazem prepirci, pa eto da ispadnem dzentlmen. Ne poznajem je, verujem da je sjajna kako kazes. I to je to. Znaci, "sekire zakopane", mrtav sam umoran, danasnji dan i neki klijenti su me s razlogom propisno izmorili.

@ mirtodor: Cekam nastavak druze.

Pozdrav! smile.gif

PS: Pozdravio bi i CC-a posebno ... ali ne smem, zabranio mi je.

Edit: mirtodor post-ovao nastavak. Da procitamo.
mirtodor
Nastavak:

6. Pionir - O la la

OK, ovde ne mogu a da ne prokomentarisem "siru sliku".

Pre cca 3 godine, "Pionir" je - uz posredovanje nezavisne marketinske agencije - realizovao pitch za kampanju za njihove mentol i vocne bombone "ala Orbit", te za njihov krem "ala Eurokrem"...

Znam da je ne jedna agencija poslala predloge.

Znam da su raspisivachu dostavljeni i potpuno originalni, a suptilni, a duhoviti, a pamtljivi, kako god - predlozi koji bi za Raspisivacha pitch-a bili potpuni "slam dunk".

Raspisivach je odbacio sve predloge kao nezadovoljavajuce.

...Tako da mi je, kako da kazem... nekako JASAN "mehanizam" po kojem Ovo postane Pionirov spot.

Toliko o tom spotu.

Inace, ovaj spot mi, u tehnickom pogledu, ako smem laicki da primetim, izgleda kvalitetno realizovan... Medjutim, to ovde ionako nije tema i predstavlja gubljenje kalorija na digresiju. Ukoliko nekome nije jasno.

7. Imlek – Moja Kravica

Kol'ko vidim, Imlek je dostavio radnu verziju spota? Je l' taj spot emitovan do sada? Je l' taj spot uopste spada u "ovu takmicarsku godinu"? Cudno...

Koje je prvo pitanje klinca? Ako sam dobro cuo ovu, reklo bi se, nepostproduciranu nerazgovetnu verziju, klinac pita: "Kako se biraju farme"?! Mis'im, ako to kaze - a sto sledece pitanje nije "Tata, a koje agrotehnicke mere su primenjivane tokom odabira simentalki za muzu?"

OK, OK, koncept i nije toliko nepodnosljiv, ali copy realizacija je mogla biti... hm, mnogo bolja?

Gluma izgleda OK, al' ovako "tri frtalja spota"... pa, bas i ne moze da se komentarise "valjaaaaano" (TM by V. dr K. laugh.gif ).

8. Na eks - Popite na eks

Dakle, jos 1916. je Klod Hopkins napisao headline - "Drink An Orange". Klijent? Kalifornijski uzgajivaci pomorandzi kojima je pala prodaja. Da bi im pomog'o, g. Hopkins je bezmalo... pa, ako ne bas izmislio, a ono popularizovao "sok od djusa" do neocekivanih razmera.

E, sad, vidi, ovaj "Na Ex", ili kako god... sok je u PET ambalazi, na etiketi NEMA fotografija voca, sto mi ukazuje da je u pitanju sok manjeg nivoa koncentracije tecnosti iz voca licno - a, ako se ne varam, bezalkoholna pica ispod odredjenog procenta sadrzaja prirodnog, tacnije, vocnog porekla ne smeju da koriste realisticne predstave voca na ambalazi, e da ne bi unosila zabunu...

A - ako je tako - da li onda smeju da unose zabunu svojim oglasavanjem? Ovde cak ni ne govorim o propisima, vec o "dobrim obicajima ratovanja" kojih bi se svaki Klijent imao pridrzavati?

Da, ma ko sta mislio, Nikola Kojo jeste dobar glumac, sto ovde nije tema...

48 SEKUNDI?! Svaka cast, domacine! Nije beg cicija!... biggrin.gif

9. Drzavna lutrija Srbije - Plavusa

Mogli smo i bez ovoga. Onaj prvi je bio sasvim dovoljan. Mis'im, je l' zonfa morao da bude "prosiren" uz (sledi moja omiljena sintagma) perpetuiranje predrasuda o - u ovom slucaju - zenama koje a priori ne umeju da voze, a narocito da parkiraju, i to narocito plavuse?

Znate vic? Zasto zene uvek chuknu kola kad parkiraju? Zato sto ih muskarci ceo zivot ubedjuju da OVO (sad rasirite palac i kaziprst jedne ruke i pogledajte taj razmak) iznosi 22 cm...

10.Mini Plazma - Pusti korak

Pa, ne znam, izgleda mi nedovrsheno.

"Josh manji i razigraniji zalogaj"... Meni, lichno, nategnuto.

Ne znam, meni i na ovaj spot apsolutno leze slogan "Ne pushta te da odrastesh".

Mislim da bi i copy bio "sretniji, pametniji" ovde da je zadrzan koncept "nezrelih budala".

Ne znam zashto ta "neodrasla ideja" nije "razgazena" do krajnjih granica, zasto njoj nije "pushten korak", vec se "nargnulo" na ovu koja je poprilichno "doubtfully big idea, apply for whatever"...

Ma, za sve je kriva ona "mlada i ambiciozna zaposlena devojka" koja - oh, Boze! - "deli iskustva" i "oseca leptirice u stomaku"... (Vi, u zadnjoj klupi, zabranjeno je koriscenje Floskularnika! Hvala lepo!)

Inace, licno sam se odmah setio kako smo, u vreme policijske blokade kolovoza tokom protesta '96-te, nas nekolicina poceli da na zeleno svetlo za pesake "legalisticki" skacemo po zebri i urlamo "Zeleno, zeleno", "Necemo crveno"... biggrin.gif

A sto se tice ovih... kako se bese zovu "chikice" na semaforu... ovde je vec pominjana "kreativna inspiracija" spotom... chiji beshe? Nike? Kad se zeleni i crveni u pola noci shibaju na ulici?

Ne znam, generalno mi je malo "bunch of motives and details" u spotu, ono, daj da nista ne odbacimo, tako mi izgleda...

TO BE CONTINUED
(u sledecoj epizodi: "Dogodice se velika tragedija!" biggrin.gif )
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.