Nastavak:
6. Pionir - O la laOK, ovde ne mogu a da ne prokomentarisem "siru sliku".
Pre cca 3 godine, "Pionir" je - uz posredovanje nezavisne marketinske agencije - realizovao pitch za kampanju za njihove mentol i vocne bombone "ala Orbit", te za njihov krem "ala Eurokrem"...
Znam da je ne jedna agencija poslala predloge.
Znam da su raspisivachu dostavljeni i potpuno originalni, a suptilni, a duhoviti, a pamtljivi, kako god - predlozi koji bi za Raspisivacha pitch-a bili potpuni "slam dunk".
Raspisivach je odbacio sve predloge kao nezadovoljavajuce.
...Tako da mi je, kako da kazem... nekako JASAN "mehanizam" po kojem Ovo postane Pionirov spot.
Toliko o tom spotu.
Inace, ovaj spot mi, u tehnickom pogledu, ako smem laicki da primetim, izgleda kvalitetno realizovan... Medjutim, to ovde ionako nije tema i predstavlja gubljenje kalorija na digresiju. Ukoliko nekome nije jasno.
7. Imlek – Moja KravicaKol'ko vidim, Imlek je dostavio radnu verziju spota? Je l' taj spot emitovan do sada? Je l' taj spot uopste spada u "ovu takmicarsku godinu"? Cudno...
Koje je prvo pitanje klinca? Ako sam dobro cuo ovu, reklo bi se, nepostproduciranu nerazgovetnu verziju, klinac pita: "Kako se biraju farme"?! Mis'im, ako to kaze - a sto sledece pitanje nije "Tata, a koje agrotehnicke mere su primenjivane tokom odabira simentalki za muzu?"
OK, OK, koncept i nije toliko nepodnosljiv, ali copy realizacija je mogla biti... hm, mnogo bolja?
Gluma izgleda OK, al' ovako "tri frtalja spota"... pa, bas i ne moze da se komentarise "valjaaaaano" (TM by V. dr K.

).
8. Na eks - Popite na eksDakle, jos 1916. je Klod Hopkins napisao headline - "Drink An Orange". Klijent? Kalifornijski uzgajivaci pomorandzi kojima je pala prodaja. Da bi im pomog'o, g. Hopkins je bezmalo... pa, ako ne bas izmislio, a ono popularizovao "sok od djusa" do neocekivanih razmera.
E, sad, vidi, ovaj "Na Ex", ili kako god... sok je u PET ambalazi, na etiketi NEMA fotografija voca, sto mi ukazuje da je u pitanju sok manjeg nivoa koncentracije tecnosti iz voca licno - a, ako se ne varam, bezalkoholna pica ispod odredjenog procenta sadrzaja prirodnog, tacnije, vocnog porekla ne smeju da koriste realisticne predstave voca na ambalazi, e da ne bi unosila zabunu...
A - ako je tako - da li onda smeju da unose zabunu svojim oglasavanjem? Ovde cak ni ne govorim o propisima, vec o "dobrim obicajima ratovanja" kojih bi se svaki Klijent imao pridrzavati?
Da, ma ko sta mislio, Nikola Kojo jeste dobar glumac, sto ovde nije tema...
48 SEKUNDI?! Svaka cast, domacine! Nije beg cicija!...
9. Drzavna lutrija Srbije - PlavusaMogli smo i bez ovoga. Onaj prvi je bio sasvim dovoljan. Mis'im, je l' zonfa morao da bude "prosiren" uz (sledi moja omiljena sintagma)
perpetuiranje predrasuda o - u ovom slucaju - zenama koje a priori ne umeju da voze, a narocito da parkiraju, i to narocito plavuse?
Znate vic? Zasto zene uvek chuknu kola kad parkiraju? Zato sto ih muskarci ceo zivot ubedjuju da OVO (sad rasirite palac i kaziprst jedne ruke i pogledajte taj razmak) iznosi 22 cm...
10.Mini Plazma - Pusti korakPa, ne znam, izgleda mi nedovrsheno.
"Josh manji i razigraniji zalogaj"... Meni, lichno, nategnuto.
Ne znam, meni i na ovaj spot apsolutno leze slogan "Ne pushta te da odrastesh".
Mislim da bi i copy bio "sretniji, pametniji" ovde da je zadrzan koncept "nezrelih budala".
Ne znam zashto ta "neodrasla ideja" nije "razgazena" do krajnjih granica, zasto njoj nije "pushten korak", vec se "nargnulo" na ovu koja je poprilichno "doubtfully big idea, apply for whatever"...
Ma, za sve je kriva ona "mlada i ambiciozna zaposlena devojka" koja - oh, Boze! - "deli iskustva" i "oseca leptirice u stomaku"... (Vi, u zadnjoj klupi, zabranjeno je koriscenje Floskularnika! Hvala lepo!)
Inace, licno sam se odmah setio kako smo, u vreme policijske blokade kolovoza tokom protesta '96-te, nas nekolicina poceli da na zeleno svetlo za pesake "legalisticki" skacemo po zebri i urlamo "Zeleno, zeleno", "Necemo crveno"...

A sto se tice ovih... kako se bese zovu "chikice" na semaforu... ovde je vec pominjana "kreativna inspiracija" spotom... chiji beshe? Nike? Kad se zeleni i crveni u pola noci shibaju na ulici?
Ne znam, generalno mi je malo "bunch of motives and details" u spotu, ono, daj da nista ne odbacimo, tako mi izgleda...
TO BE CONTINUED
(u sledecoj epizodi: "Dogodice se velika tragedija!"
)