Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Hall of F/Shame
Dizajn Zona > DZ diskusije > Advertajzing
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
isnogood
Toliko istih ideja, slicnih egzekucija, a nije se prepisivalo. Cak i nagradjen rad(ovi) ima blizance, samo je egzekucija malo (ali dovoljno) drugacija.
http://www.goldendrum.com/en/showcase/pppa_piran_2008/

Nalazim da je besmislena rasprava da li su ili nisu.
Uspecete da promenite misljenje druge strane? Ha, ha, ha, ha!
Jedino mirtodor sto ume da da neku korisnu cinjenicu i to ne vezanu za subjekat vec za praksu. Mada to radi teatralno pa me cesto smori.
I koj ga tupim i ja... Ko nije gledao neka pogleda, a tebi mirtodore KISS!

PS. iza tog ostrog pogleda na zutoj pozadini krije se mila dusha wink.gif
mirtodor
CITAT (isnogood @ Oct 22 2008, 23:50) *
Toliko istih ideja, slicnih egzekucija, a nije se prepisivalo. Cak i nagradjen rad(ovi) ima blizance, samo je egzekucija malo (ali dovoljno) drugacija.
http://www.goldendrum.com/en/showcase/pppa_piran_2008/

Nalazim da je besmislena rasprava da li su ili nisu.
Uspecete da promenite misljenje druge strane? Ha, ha, ha, ha!
Jedino mirtodor sto ume da da neku korisnu cinjenicu i to ne vezanu za subjekat vec za praksu. Mada to radi teatralno pa me cesto smori.
I koj ga tupim i ja... Ko nije gledao neka pogleda, a tebi mirtodore KISS!

PS. iza tog ostrog pogleda na zutoj pozadini krije se mila dusha wink.gif

Smori?! Oh, sori. biggrin.gif
Shta cu, kad zelim da budem precizan.
Ono: bilo je vise slucajeva kada su neki moji "lakonski" iskazi proizvodili potrebe za dodatnim objasnjenjima, pa i "spustanjima lopte", naknadnim pomirenjima...
I, zato, da bi bilo jasnije, 'ajd' da ukratko objasnim, pa - izadje 2000 karaktera... laugh.gif
A, reko', kad sam vec tako koncizan u iskazu, daj bar da mestimicno pokusam biti makar malo duhovit, da ne pomre chitalac/-teljka od smarane...
I, tako, ispade - Kazaliste, Pozoriste, Gledalishce - Teatar...

BTW, jedna jezicka ispravka mog prethodnog posta u ovoj temi:
na dva mesta, umesto "druge/trece vrste od..." treba da stoji "drugacije vrste od...".
Brzo - kuso.
isnogood
CITAT (mirtodor @ Oct 23 2008, 00:35) *

Malo. Al` nema veze. Razumem.
zarkos
CITAT (mirtodor @ Oct 23 2008, 00:35) *

To je taj copywriter-ski sindrom. wink.gif
toshe-sku
obozavam rasu popova ali stvarno ne bih pio mleko iz kojeg je on izronio.
je li ovo situacija rasa popov?

ne bih pio mleko da bilo ko izroni iz njega/mleka/
tjah
CITAT (toshe-sku @ Oct 23 2008, 14:00) *

ne.
mirtodor
CITAT (toshe-sku @ Oct 23 2008, 14:00) *

ne bih pio mleko da bilo ko izroni iz njega/mleka/

...da, upravo, pa ni da izroni licno Majkl-Felps-krava koja ga produkovala ("Nek potece reka mleka"), laugh.gif
toshe-sku
prvo sto vidimo u tom spotu su noge/doduse u perajima/
Candy Guru
HoWTF

Evo šta piše na poleđini kesice Marbo pistaća:
''Marbo Gud pistaći - dobri za šetače, pevače, igrače, svirače, vozače, letače, prevrtače, duvače, gudače, navijače, penjače, bacače, hvatače, armirače, krojače, plivače, dostavljače, jahače, tragače, merače... dobri jer su odlični, hoću reći - odlični!''
Christopher Carrion
Mogli su da ubace i ovče, borče, krnjače...
frenchman
Ča-ča-ča pistaći! laugh.gif
mirtodor
... por (Guevara) Che...

© by Emir Kusturica (shatro)
Starac_sa_planine
CITAT (mirtodor @ Oct 7 2008, 16:57) *
Tehnicki odlicno.
Efektno. Udara i u stomak i u glavu.

Sledi prepis iz knjige "Creative Advertising", autor Mario Pricken, poglavlje 2.11 - "PROVOCATION AND SHOCK TACTICS", strana 78, sinopsis TV-spota koji je primer kreativnog pristupa koji odgovara na "KickStart question: How can provocation or shock tactics be used to present the product effectively in a story?"

Mozda kasno ulecem sa ovim odgovorom, ali sve je to vec vidjeno na pocetku filma "The Big Chill" Lorensa Kasdana iz 1983, IMDB, vrlo bitna scena, zao mi je sto kvarim onima koji nisu gledali film, ali ga svima toplo preporucujem, prica i glumacka ekipa su odlicni - Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline, Mary Kay Place , Meg Tilly...
Naravoucenije? Ovaj svet nije poceo juce, a to mnogi iz advrtajzing bizmisa zaboravljaju...
mirtodor
CITAT (Starac_sa_planine @ Oct 26 2008, 13:37) *
Mozda kasno ulecem sa ovim odgovorom, ali sve je to vec vidjeno na pocetku filma "The Big Chill" Lorensa Kasdana iz 1983, IMDB, vrlo bitna scena, zao mi je sto kvarim onima koji nisu gledali film, ali ga svima toplo preporucujem, prica i glumacka ekipa su odlicni - Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline, Mary Kay Place , Meg Tilly...
Naravoucenije? Ovaj svet nije poceo juce, a to mnogi iz advrtajzing bizmisa zaboravljaju...

Niko ne zna sve,
svako zna nesto,
zajedno znamo puno,
niko ne zna sve...
tester
trivia: lik u pomenutoj sceni je kevin costner, isecen u montazi smile.gif

CITAT (Starac_sa_planine @ Oct 26 2008, 13:37) *
bobtail
Potencijalni Hall of Interesting Approach

Imam pitanje za ljude iz Leo Burnetta - da li ste akciju sa GuruRidzom koji postaje Jafforidza inicirali vi od nule, ili je taj lik krenuo sam sa konceptualnom underground prichom a vi nasli nachin da ga povezhete sa brendom svog klijenta?
U svakom sluchaju zabavna gerila akcija koja definitivno privlachi paznju...znatizeljna sam kako ce se razvijati dalje...
Christopher Carrion
HoS - Erste banka i Milka Canić. Glupo, nepotrebno i besmisleno. Dobro veče, my ass...

CITAT (bobtail @ Nov 3 2008, 17:26) *

Imam pitanje za ljude iz Leo Burnetta - da li ste akciju sa GuruRidzom koji postaje Jafforidza inicirali vi od nule, ili je taj lik krenuo sam sa konceptualnom underground prichom a vi nasli nachin da ga povezhete sa brendom svog klijenta?
U svakom sluchaju zabavna gerila akcija koja definitivno privlachi paznju...znatizeljna sam kako ce se razvijati dalje...

Da, zanimljivo pitanje. Meni je samo mali problem predstavljao što je bilo prilično očigledno da se radi o gerili/viralu ali je svakako bilo interesantno pogađati za kojeg je klijenta rađeno.
tijana.
gururidza mi je postao potpuno bezveze istog trenutka kad je postao jafforidza :/

Hall of Nepretenciozno Simpatichno
Unicredit stepenasta stednja (TVC sa devojchicom i kockama)
frenchman
CITAT (tijana. @ Nov 4 2008, 00:22) *
Hall of Nepretenciozno Simpatichno
Unicredit stepenasta stednja (TVC sa devojchicom i kockama)

Preteche me...
Christopher Carrion
Interesantno, ja sam to hteo da stavim u HoCA.*

*Hall of Child Abuse
tijana.
CITAT (Christopher Carrion @ Nov 4 2008, 01:06) *
Interesantno, ja sam to hteo da stavim u HoCA.*

*Hall of Child Abuse

a zashto je pesmica i penjanje uz stepenica abusive? ili si generalno protiv pojavljivanja dece u reklamama?
Christopher Carrion
Ne, ali mi se ne dopada ideja korišćenja deteta u spotu za proizvod koji apsolutno nema nikakve veze sa decom. Ona skače po kockama, vesela pesmica i - kamata na štednju? huh.gif
Mislim da nije ok.
tijana.
CITAT (Christopher Carrion @ Nov 4 2008, 01:29) *
Ne, ali mi se ne dopada ideja korišćenja deteta u spotu za proizvod koji apsolutno nema nikakve veze sa decom. Ona skače po kockama, vesela pesmica i - kamata na štednju? huh.gif
Mislim da nije ok.

ima smisla tvoj rezon, samo shto je ovde dosta pametno iskoriscen koncept. kampanja nosi naziv: rastem brzhe od drugih.
i zato, po meni, ovo nije CA.
Christopher Carrion
Ali, koliko je relevantno kako je iskorišćen koncept kada je premisa pogrešna? Da, ona raste brže od drugih ali je to i dalje - dete u reklami za kredit. Pojmovi se mogu nategnuto povezati ali i dalje ostaje pitanje etike.
mirtodor
Paaa...

Opet cu pokusati da - po secanju - "slobodno prevedem" Aleksa Kastelanosa, autora pobednickih kampanja reznih republikanskih kandidata u USA:

"Nekada je poslednje pribeziste politickih protuva bio patriotizam. Danas - to su 'nasha deca'. I zato - najlepshe Vas molim: shta god da prichate u predizbornoj kampanji, molim Vas, preklinjem Vas - nemojte prichati da to radite zbog nashe dece!"

Medjutim.

Da je ovde u pitanju spot za tzv. "decju stednju", koji se - naravno - obraca roditeljima tamo gde su "najmekshi", to jest, povodom njihove dece, i tim povodom eksplicitno stavlja decu u spot, nasmejanu, sa sve sharenim shtednim knjizicama u ruchicama - da li bismo primetili generalni amoral? teshko. To bismo smatrali legitimnim. To bismo smatrali Uslugom. To bismo smatrali "Proizvodom Banke", kako to bankari vole da kazu, samoubedjujuci se da zaista Stvaraju Novu Vrednost... "Orochite shtednju - za Vashu decu." Ah, bash leeeipo...

Ovaj spot nisam vid'o, al' po Vashem (sin)op(s)isu, rek'o bih da je recheno to isto na indirektan, hm, 'ajd' da kazem, metaforican nacin, povezanjem 2 "rasta".

. . . . . .

Jafforidza?!

Ni to nisam vid'o.

U svakom slucaju, aktuelna prvakinja u verbalnoj nategnutosti - rech "Mlekarena" - najzad je dobila pravu konkurenciju: rech "Jafforidza".

Da li bash svako moze da bude Laza Kostic* ili Stanislav Vinaver*? Paaa, ne bash...

* dva cuvena "tvoritelja novih rechi" u srpskom jeziku i knjizevnosti
++K
CITAT (bobtail @ Nov 3 2008, 17:26) *

na osnovu pitanja mi deluje da ti znas o projektu vise nego sami "ljudi iz Leo Burnetta" smile.gif
bobtail
Zaista ne znam, pripadam konkurentskoj ekipi cool.gif...i stvarno sam znatizeljna...Ali LB ekipa je neshto tiha po ovom pitanju izgleda wink.gif
tijana.
sad cu da napishem neshto epohalno - mirtodor, you are wrong! smile.gif pri tome ne kazhem da je tvoje mishljenje pogreshno, nego je metodologija na osnovu koje si izlozhio "sluchaj" nekako bushna.

jeste da uglavnom pogadjash u centar, ali realno spot nisi video.

u coshak smile.gif
Christopher Carrion
Kako može da greši ako potvrđuje ono što ja govorim? blink.gif Mislim da je to nemoguće...
tijana.
kako napisah, mislim da je greshka u izvodjenju zakljuchka bez gledanja spota. to je sve. mislim da je "pravi put" gledam spot, pa dam sud. greshim?
Christopher Carrion
Pa, valjda može i tako... biggrin.gif

Šalim se, naravno, u pravu si.
mirtodor
CITAT (tijana. @ Nov 6 2008, 23:19) *
sad cu da napishem neshto epohalno - mirtodor, you are wrong! smile.gif pri tome ne kazhem da je tvoje mishljenje pogreshno, nego je metodologija na osnovu koje si izlozhio "sluchaj" nekako bushna.

jeste da uglavnom pogadjash u centar, ali realno spot nisi video.

u coshak smile.gif

CITAT (tijana. @ Nov 6 2008, 23:59) *
kako napisah, mislim da je greshka u izvodjenju zakljuchka bez gledanja spota. to je sve. mislim da je "pravi put" gledam spot, pa dam sud. greshim?

Hajde, ovako: eksplicitno sam naglasio da komentarisem na osnovu Vaseg (uslovno receno) sinopsisa, i nisam komentarisao spot, ne cak ni koncept, vec generalni pristup, uvrezenu strategiju u kojoj se deca koriste da se "na metaforican nacin" posalje poruka. A to smem da komentarisem bez gledanja spota, vec i na osnovu sinopsisa, uz ogradu, bas kao sto si se Ti za svaki slucaj ogradila, ali si potom ipak prokomentarisala slicnost scenarija dva spota ne na osnovu spota, niti na osnovu freeze frame-ova, niti na osnovu storyboard-a, vec na osnovu sinopsisa starijeg od njih dva. Sto je sasvim legitimno, jer se vec iz sinopsisa moze prepoznati slicnost. Bas kao sto se iz sinopsisa moze prepoznati generalna strategija.

Nekad je cak i bolje, kada se analizira koncept ili strategija, ne videti finalno resenje i ne "nasesti" na njega. O tome upravo pise Pete Barry, profesor Univerziteta u Sirakuzi (SAD), u predgovoru autora za "The Advertising Concept Book" - knjizi u kojoj je sve Prints and TV Ads koje je komentarisao - nacrtao. Olovkom. Upravo da chitaoci ne nasednu na "shareno & bogato".

Bash kao shto je masovni komentar da je glumac, koji u Nectar-ovom spotu glumi oca na sinovljevoj fudbalskoj utakmici, odlicno "odigrao" obrt spota. Ali se niko nikad nije zapitao: OK, ali zasto zavaljujemo sok (ili bilo shta drugo) "kaceci" se na ljubav prema svojoj porodici i subliminalno "ucenjujuci", po sistemu: "Ako ne kupis Nectar-ov sok, to znaci da nisi spreman da uradis sve za svoju porodicu"? (Napomena: ovo nije bio usputni komentar inace sasvim OK spota /IMHO/, vec "promisljanje" generalnog pristupa)

A pazljivi citalac ce primetiti da je moj komentar bio u fazonu Nikole Pashica, to jest, da je moj stav da ste i Ti i CC - u pravu.

Tako da sam i ja u pravu. laugh.gif
tijana.
da, bash sam naivna. poverovah mirtodoru za onaj rip off na rech. dodushe, jeste da je u detalje preprichao sinopsis i obecao brzi sken iz pomenute knjige kao relevatnog izvora, ali zaista... kako sam mogla da budem toliko naivna.

avaj.
Christopher Carrion
Lucija i Snupi se tuku. smile.gif
tjah
pohvalio bih copy za 'najlepshe zhelje' (ooh). daleko od toga da je nekakav 'fame' ali je primeren.
vizuelno, packshot na nekoj njanjavoj pozadini al'ajde koga briga.
vlajkos
Poslednja reklame koje su na mene ostavile utisak su dve za Telenor sa kockama i sa devojkom koja trci i reklama za pivo gde onaj tip kaze " planina je to". E sad, ova za telenor sa kockama mi je bas imala neki prijatan smek i pojma nemam zasto me je podsetila na nekoliko putovanja u Evropu 90-te godine pre rata, a ona sa devojkom koja trci mi je bas bila budila zelju za pokretom! Planina je to, mi bila totalno u fazonu pacenika koji ne mogu da smuvaju neke cice pa se pale na fazon, " al, se super provodimo ", ne znam kako ce to nekog da motivise da kupi pivo, al meni ostade u secanju ! Posle toga nista nisam zapamtio, sigurno da mi neko pokaze reklamu setio bi se i mogao bi da razmislim i kazem neko moje misljenje, ali gledam reklame, normalno, kad su za vreme filma sporta ili zanimljive emisije, ali ne razmisljam o njima.
Pisem ovo iz ugla nekog ko slabo gleda TV i gleda reklame kao na nesta sto mora da postoji, a veceras procitah malo komentare i vidim da ima ljudi koji se ozbiljno bave ovim, tako da je ovo moje pogled iz nekog drugog ugla. smile.gif
bobtail
Kolektivni HOS za ovogodishnji izbor - http://www.nocreklamozdera.eunet.yu/

Osim nekoliko chasnih izuzetaka, sramota je da se OVO smatra najboljim u ovogodisnjoj produkciji TVC. Bilo bi apsolutno genijalno da na glasanju pobedi remek delo O La La (Pionir Subotica starring JK)...Sad ce sigurno neko reci da Reklamozhderi i nisu neki autoritet, ali na zhalost mislim da ovakve populistichke advertajzing manifestacije imaju uticaja na shiroke potroshachke mase a i klijente...Pa kad nam neko zatrazhi da u TVC ubacimo Seku, Stoju ili nekog slichnog, ne treba da se chudimo sad.gif
Christopher Carrion
^Kakva depresija od predloga... Najrealnije nas crta СТО%.
isnogood
Ruka ruku mije...
Adobica-bobica
CITAT (bobtail @ Nov 15 2008, 11:34) *
Kolektivni HOS za ovogodishnji izbor - http://www.nocreklamozdera.eunet.yu/

Si
sve na jednom mestu
tijana.
a ko je pravio selekciju?
StoDaNe
@ Noc reklamozdera: Ako je ovo njihov izbor reklama koje su najzanimljivije, ne zelim nikako da kazem najbolje jer sigurno nisu najbolje, onda neko ima zesci problem sa percepcijom kvaliteta, kreativnosti i zanimljivog, pa i inteligencije.

Ne prihvatam retoriku tipa da je nase trziste/potrosaci zaostalo, glupo, naivno i da se pali na kojekave jeftine fore i komentare koje se provlace svuda, pa i u reklamama. Time ljudi koji treba da odgovorno odradjuju svoj posao u marketingu skrecu paznju sa svoje nesposobnosti. Ne postoji svest o tome da se daje nesto novo, kvalitetno, drugacije, interesantno i inteligentno. Sve se svodi na populisticke prostakluke tipa: pecenje, pivo, provod, zenske, vulgarnosti, igre na srecu, lova, prasak za pranje i najnovije mobilne telefone. A da nesto ljudi nauce, CAK I IZ REKLAMA ... ne naravno. Mediji u ogromnoj meri uticu na svoje "konzumente" tako da prica dali smo im ono sto zele apsolutno ne stoji. Ako ce se kic, prostakluci, vec izvakane fore/ideje, pogotovo one maznute sa stranih televizija zvakati ovde onda nam nema spasa. I nikad necu reci da je nesto dobro ako nije.

Pozitivne reklame (i normalne) koje sam video u skorije vreme: Rasa Popov i klinci u reklami za Tetrapak, kao i reklama za krem Finetti kada se ona mala bebica oblizuje (ne znam da li je domace produkcije).

PS: GDE JE RASA POPOV SA KLINCIMA na listi Noci reklamozdera? Bitno je da su ostale gluposti prisutne (izuzimam Plazmu-Crvenkapa, VIP-Odbojkasi, Noleta i BMW). SPONZORI, SPONZORI ...
frenchman
E sad, da je Rasa Popov jedino dobar ove godine... Bice vrlo uskoro DZ Advertising Awards, pa se raspištolji. wink.gif

Taman da pridodam kojeg simpatičnog serial killera, tj. favorita.

HoF - Telenor - 333 Magični broj
Vrlo jednostavan i simpatičan serijal, onako, filmično nenametljiv i pitak. Bar meni.

HoDJDJ - što reče Tijana jednom Hall of Djene Djene - Minakva Life
Isprva mi je bilo simpatično kako su napravili foru sa "bivšom" i bakicom, ali ovo sad sa bezrazložnim smejanjem mi je nekako huh.gif. Kao da mi je malo nedorečena inteligencija kao light-motiv. Da li u ideji ili meni... unsure.gif laugh.gif

Imao sam još koji, ali setiću se.

ps. čisto da se zna, Plazmina Crvenkapa je prošlogodišnja reklama (ako ne i pretprošlogodišnja). Isto tako i Novak i BMW koja osim eventualne tehničke izvedbe nema ama baš ništa vredno polemisanja. Btw, ko sme da se kladi da će Telekom da pobedi sa onom korporativno odgovornom pesmicom "Kad si srećan ti pozovi 92"? biggrin.gif
Christopher Carrion
CITAT (frenchman @ Nov 16 2008, 17:30) *
HoF - Telenor - 333 Magični broj
Vrlo jednostavan i simpatičan serijal, onako, filmično nenametljiv i pitak. Bar meni.

Slažem se, vrlo vrlo lepo. smile.gif
StoDaNe
Vidis, ja sam samo izdvojio sa liste ono sto je po meni u celini odradjeno korektno (znaci nije naj naj naj u bilo cemu).

333 - Ok, nije lose.

E sad, vidis, ja mislim da su Minakva reklame (planinarenje-bivsa, bakica AKO MISLIMO NA ISTU STVAR), bez obzira sto ih potpisuje cini mi se "Leo Burnett", totalno bezveze/glupe. Prva situacija, sa tipom na litici, se nece desiti NIKAD ili jednom u milijardu slucajeva (dozivanje pogresne osobe), a druga sa bakicom je vrlo verovatna ALI NIKAKO, NIKAKO mi nije ubedljiv zadrigli/debeli tip koji glumi maco muskarca na telefonu, tj. dozivljavam ga kao zestokog papucara ... VELIKI, VEEEEEELIKI MINUS. Da su stavili nekog BAS MLADOG. ZGODNOG TIPA KOJI KAZE (a kaze napaljeno) "Zdravo macko, sta imas na sebi?" A NE onaj debeli sto ne mrda dalje od svoje fotelje... E sad, mozda nisam u pravu. Odoh u setnju, pozdrav!
frenchman
CITAT (StoDaNe @ Nov 16 2008, 17:53) *
E sad, vidis, ja mislim da su Minakva reklame (planinarenje-bivsa, bakica AKO MISLIMO NA ISTU STVAR), bez obzira sto ih potpisuje cini mi se "Leo Burnett", totalno bezveze/glupe. Prva situacija, sa tipom na litici, se nece desiti NIKAD ili jednom u milijardu slucajeva (dozivanje pogresne osobe), a druga sa bakicom je vrlo verovatna ALI NIKAKO, NIKAKO mi nije ubedljiv zadrigli/debeli tip koji glumi maco muskarca na telefonu, tj. dozivljavam ga kao zestokog papucara ... VELIKI, VEEEEEELIKI MINUS. Da su stavili nekog BAS MLADOG. ZGODNOG TIPA KOJI KAZE (a kaze napaljeno) "Zdravo macko, sta imas na sebi?" A NE onaj debeli sto ne mrda dalje od svoje fotelje... E sad, mozda nisam u pravu. Odoh u setnju, pozdrav!

E sad, vidiš, smile.gif mislim da nisi u pravu.

Prvo, što se tiče bivše i verobvatnoće, da li si poverovao da su oni procenti u reklami realni? Naravno da nisu. Ako jesu, meni je ovo prvi put da čujem da se takvo istraživanje sprovodi, jer je tako nešto praktično nemoguće ustanoviti. Za to je potrebna eksperimentalna situacija koja će simulirati stres i pritisak koji će provocirati baš "prizivanje u pomoć" u takvoj situaciji. Opet, sasvim je moguće da se rezultati tiču nečeg drugog, a da se onda pristupilo uopštavanju, tipa, "pa da, to je isto kao i ...", ali to je vrlo, vrlo diskutabilno kakve generalizacije se mogu izvući, a da ne spominjem da se u istraživanju ponašanja potrošača to veoma oprezno radi, jer u suprotnom, od dobijenog insighta jednog potrošača, ti odeš da se obraćaš nekom potpuno pogrešnom potrošaču. Bez ikakvog poželjnog (prodajnog) efekta, naravno.

Drugo, sto se tice debelog, zadriglog papučara, ti u reklami uopšte ne vidiš kakvoj ribi on to govori. To što ti misliš je najobičniji stereotip, tačnije predrasuda, da samo mačo tipovi tako nešto pričaju nekim neopevano dobrim ribama. Ne govorim sad o uverljivosti glume, izvedbe. Sa druge strane, reklama je dobra upravo zbog toga jer je lik običan, ni po čemu upadljiv. Malo je teško govoriti o karakteristikama ciljne grupe kada je u pitanju jedan tako opštenarodni proizvod kao što je mineralna voda, pa mu ovo dođe kao "fire at will". Najmanja je verovatnoća da ćeš u tom slučaju pogrešiti ako se u razmišljanjima o ciljnoj grupi vodiš nekim najopštijim socio-ekonomskim prilikama (starost, pol, u ovom slučaju je u igri možda više opšta kultura i sl.), tako da se može lako prihvatiti mogućnost situacije prikazane u reklami. Prihvataš to kao da se tebi to može dogoditi. Pogledaj serijal u celosti: jedan prosečan lik 25-35 godina, pa jedan prosečan lik do 25 godina, pa čitava vrlo prosečna porodica (sa članovima 35+ godina). A da ne grešim dušu, možda je insight stvarno pokazao nešto specifično... (ako je uopšte rađen...)
StoDaNe
^ Vratio sam se iz setnje. smile.gif

E, vidis, pitaj bilo kog na ulici da li je realno da neko ko visi na litici (krovu kuce, drvetu, terasi) doziva neku potpuno drugu osobu od one koja mu je u blizini (ZNACI MENTOL JE 100%). Ili ako ne zna ko je u blizini vikace SIGURNO I SAMO: "UPOMOC!" ili "UPOMOC, POMOZITE!" Elementarna logika, jel se slazes? smile.gif

PS: Mani papire, istrazivanja kojih nema, predpostavke stresa, ovog i onog, da ne sirim pricu... budi realan.

Druga reklama: Ma ja znam kakav je prosecan tip u Srbiji i znam kom delu trzista i na koji nacin se obracaju reklamom. E sad da te pitam, tj. da ih pitam. U toj reklami ako se obracas prosecnom muskarcu od 25-40 godina, njih bas i nema previse, plus cinjenica da su BAS toliki mentoli tj. da su izlapeli u tim godinama ... dobijes mali broj konzumenata. Ako su mislili na najobicniji pogresan poziv to je najobicnija gruba greska/nerazmisljanje tj. refleksna radnja KOJA NEMA VEZE sa losim pamcenjem. Sa druge strane TIP je potpuno neprivlacan zenskoj populaciji (NEMOJ MI RECI DA CURE U TOM DOBU VOLE ZADRIGLE PAPUCARE KOJI STENJU PREKO SLUSALICE), a koje u ovom slucaju i nisu objekat posmatranja tj. koji se potencira tako ispada da one apsolutno nemaju potrebu da kupuju/piju tu vodu. BROJ DEVOJAKA/ZENA u Srbiji prema BROJU MUSKARACA je 65% prema 45% (Zvanicna statistika, zaboravio sam izvor). O kom i kolikom trzistu pricamo. I kada se sve to sagleda, poenta plasiranja ove reklame??? JEDNOKRATNA UPOTREBA SA SLABIM EFEKTOM.

Neko je izvukao "kreativni koncept iz malog mozga" za 5min i bacio se na realizaciju, ja mislim da je to slucaj.

A isto to mislim i za vecinu reklama sa liste "Noc reklamozdera".
GDE SU RASA POPOV I KLINCI!? smile.gif

PS: Ja smatram da je kroz reklamu bitna i edukacija potrosaca, a ne samo njihovo zaglupljivanje propagandom.
frenchman
CITAT (StoDaNe @ Nov 16 2008, 20:26) *
E, vidis, pitaj bilo kog na ulici da li je realno da neko ko visi na litici (krovu kuce, drvetu, terasi) doziva neku potpuno drugu osobu od one koja mu je u blizini (ZNACI MENTOL JE 100%). Ili ako ne zna ko je u blizini vikace SIGURNO I SAMO: "UPOMOC!" ili "UPOMOC, POMOZITE!" Elementarna logika, jel se slazes? smile.gif

PS: Mani papire, istrazivanja kojih nema, predpostavke stresa, ovog i onog, da ne sirim pricu... budi realan.

Gari, ja govorim isto što i ti, samo malo šire. smile.gif Ti si se uhvatio za procente u reklami i rekao "e, one verovatnoće...glupost!" Ono što ja pokušavam da kažem jeste, isto što i ti, da je prilično naivno verovati procentima i verovatnoćama u reklamama uopšte kada se plasiraju u nekom, ajd da to nazovemo, nekonvencionalnom kontekstu. Moje "šire" sagledavanje (rolleyes.gif) sastoji se u tome da je slab argument da se reklama samo zbog toga okarakteriše kao loša. Meni je ideja treće, "porodične" reklame u nizu, ostala nekako nedosledna prethodnoj, u celosti, jednostavnoj i simpatičnoj priči (koga briga za procente, get it?).

Druga reklama: Ma ja znam kakav je prosecan tip u Srbiji i znam kom delu trzista i na koji nacin se obracaju reklamom. E sad da te pitam, tj. da ih pitam. U toj reklami ako se obracas prosecnom muskarcu od 25-40 godina, njih bas i nema previse, plus cinjenica da su BAS toliki mentoli tj. da su izlapeli u tim godinama ... dobijes mali broj konzumenata. Ako su mislili na najobicniji pogresan poziv to je najobicnija gruba greska/nerazmisljanje tj. refleksna radnja KOJA NEMA VEZE sa losim pamcenjem. Sa druge strane TIP je potpuno neprivlacan zenskoj populaciji (NEMOJ MI RECI DA CURE U TOM DOBU VOLE ZADRIGLE PAPUCARE KOJI STENJU PREKO SLUSALICE), a koje u ovom slucaju i nisu objekat posmatranja tj. koji se potencira tako ispada da one apsolutno nemaju potrebu da kupuju/piju tu vodu. BROJ DEVOJAKA/ZENA u Srbiji prema BROJU MUSKARACA je 65% prema 45% (Zvanicna statistika, zaboravio sam izvor). O kom i kolikom trzistu pricamo. I kada se sve to sagleda, poenta plasiranja ove reklame??? JEDNOKRATNA UPOTREBA SA SLABIM EFEKTOM.

U pravu si, ima veze sa koncetracijom. Skoncentriši se i pogledaj reklamu ponovo. smile.gif wink.gif Što se tiče ženske populacije, opet izvlačiš zaključak na prečac. Dotična reklama sa zadriglim ni na koji način ne govori da žene nemaju potrebu za proizvodom. Mislim, sad lagano ulazimo u vrlo široku diskusiju o nečemu što nemamo dovoljno informacija. Kampanja je tek krenula, šta ako imaju još 10 reklama u nizu, gde će žene biti glavne amazonke? S desete strane, možemo reći da su žene potpuno diskriminisane, gde je tu etika, poštovanje elementarnog ljudskog prava na različitu rodnu pripadnost... Da ponovim, ja govorim o idejnom aspektu dotičnih reklama.

GDE SU RASA POPOV I KLINCI!? smile.gif

Ma Raša je super bre, to smo već rekli još kad se pojavio. Inače, meni je i to bilo djene djene, dok nisam video onu kad od klinca traži "veću" čašu. Ono, "daj veću čašu, ma treba mi malo veća čaša..." I onda, onako, rašopopovski™, izbečeno i k'o zapeta puška, "Pa, puf!, rekao sam VEĆU ČAŠU!!!" Aaaa, eto ga Raša Pronalazač! smile.gif smile.gif
Candy Guru
Realno/nerealno... u pitanju je reklama koja (bi trebalo da) je duhovita a ne dokumetarni film.

Meni te dve reklame ne ferceraju prosto zato shto su potpuno neoriginalne.
isnogood
Ovo je realno?
http://www.boardsmag.com/screeningroom/com...=6806;startat=0
Da li je advertising realnost?
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.