Da iskoristim jos malo vremena pre ispitnog roka, pa da pobrojim neke favorite, sto hocu da uradim jos od prosle godine. Mislim da ih treba navesti, da zasluzuju da udju na izbornu listu za 2007...
Hall of 4-OutdoorMars Delight - u NS se mahom na bus-stanicama pojavila reklama za doticni Mars proizvod, pretpostavljam i u ostalim gradovima. Ono sto mi je privuklo paznju jesu slogani koji su za svaki plakat razliciti, koji imaju jasno izrazen zenski emancipatorni ton, uslovno receno. Dakle, slatkis namenjen zenskoj populaciji. Svojevremeno je chikashki Leo Burnett uradio nesto slicno, doduse integrated kampanju sa jednom potpuno drugom zenskom temom i mnogo bolje odradjeno (vise potrazite na njihovom globalnom sajtu), a ovo domace me malo, bledo podsetilo na to. Onako, izvuklo je osmeh dok sam citao te poruke. Ono sto me je navelo da mu dam 4- nije slabiji kvalitet u odnosu na pomenutu LB kampanju, vec razocaranje kada sam video tvc, koja nema ni slovo tih slogana i cak ima onu zavodnicku almodovarovsku muziku (iako je to portishead), koja povlaci opet seksualno potcinjenu zenksu ulogu u drustvu. I osnovni slogan "jedinstveno hrskav, iznenadjujuce nezan" (whatever), srozava na slabu trojku, ali ostajem pri 4- jer je outdoor dobar, i pored cinjenice da je sve ostalo vrlo traljavo odradjeno, mislim da predstavlja ipak mali proboj, pomak kod nas kada je u pitanju oglasavanje za tako neki mali i svakodnevni prozivod.
Video sam da je bilbord koji je pratio kampanju
Doncafe za novu fabriku kafe vec dodat, samo cu reci da su jako dobri, ali da je moj dozivljaj da su mozda malo suvise tamni u odnosu na samu reklamu, pa ga onaj donji beli deo sa natpisom "Doncafe, nova fabrika" malo sece, iako mi je jasno da nije bilo boljeg resenja kako da se dizajnerski to ukomponuje. Dodatak obrazlozenja sledi dalje u tekstu.
Plazma Pusti korak bilbord - onaj sa odsjajem na retrovizoru. Simpa je momenat sa pesackom zebrom u obliku plazma keksa, ali to povlaci i neke asocijacije za sobom. Zgrade sa strane grade dobru perspektivu, a ima i amelipulenicne tople boje, pa u odredjenim (sivim betonskim) delovima grada delovao je vrlo osvezavajuce. Zajedno sa prethodnim Doncafe skoro da mogu da kazem "predeo slikan bilbordima"

. Ali stvarno, ova dva primera pokazuju da bilbordi mogu biti mnogo vise od reklame. Zbog toga mozda moze da im se da i 5-. Ipak, 4- zbog ostatka kampanje i doticne asocijacije.
TVC
Unicredit Bank sa Milenom Pavlovic - malo osvezenje u odnosu na one "
Nema dobrih vesti" varijacija. Mada, reklama je dobra upravo zbog Milene. Inace, nije nista posebno, ali u odnosu na prethodne je solidan skok na bolje, pa zato 4-.
Mislim da sam imao jos koji predlog, ali sad nista...
@ CC
predlazem da se Turboccino isto stavi na spisak, jer je poceo da se prikazuje u 2007-oj, a i komentari su poceli tada, cini mi se. Ne znam kako je sa Lav 7 pivom, ali i ono je pocelo sa oglasavanjem 2007.