Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Hall of F/Shame
Dizajn Zona > DZ diskusije > Advertajzing
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
nemanja
^
Da.. Talas... mellow.gif

Ja trenutno imam 39° temp i ne licim ni na sta, ali ono dvoje glumaca u kombinaciji sa onom postprodukcijom i onim "isijavanjem beline", izgledaju dva puta bolesnije od mene... Tako da skoro da uzivam da ih gledam... tongue.gif
mirtodor
CITAT (nemanja @ Sep 23 2007, 17:26) *
HoS
UNIQA osiguranje sa Sasom Djordjevicem...
Da li svaki put kada dobiju "celebrity" za reklamu, nasi CD-i moraju da iskljuce mozak ? Ili ako ga i ukljuce ubace ga u rikverc da bi smislili najdebilniji moguci koncept...

"Pa gde si nasao da parkiras na parkingu?" dry.gif

Sad me podseti da sam iz busa vid'o neki bilbord-poster sa "amerikenom" osmehnutih Sase Djordjevica i jos neke muske osobe, logotipom UNIQA i sloganom, ako se dobro secam: "Sta je bilo, bilo je!"...
Pomislih tada: "Je l' to UNIQA kolektivno odlepila i krenula u mir-mir-mir-niko-nije-kriv kampanju povodom RNPBJ*?

(*RNPBJ stands for "Ratovi na prostorima bivse Jugoslavije")

Toliko o samostalnoj funkcionalnosti konkretnog "komunikacijskog koncepta" u jednom od vise koriscenih komunikacijskih kanala...
Mis'im, to: "Pa, shvatice (na primer) bilbord-poster kad budu videli (ili culi, na primer) TV-spot (ili radio-dzingl)!"...
Mis'im, ono, da ja znam - to tako ne ide...

Isto kao oglasi i bilbord-posteri OTC banke.
(videti prethodi post istog "post-avljaca", biggrin.gif )
zarkos
CITAT (tijana. @ Sep 17 2007, 21:30) *
HoPNA (please not again)

korporativni spot za bambi. muzika, eto iznenadjenja - kristina kovach (obrada it must be love, legendarnih madness-a).

mislim, stvarnoooo... nemam nishta protiv zhene (mada "njupa supa" zvuchi bolje od barem 8 pesama sa kk solo albuma), ali nemnoguce je da niko drugi ne ume da napravi muziku ili, u ovom sluchaju, obradi muziku za tv spot? huh.gif

Muzika za Bambi je pevala Ivana Kotov , po striktnom nalogu klijenta ....

Ivana Kotov je pevala i Telenor roaming i dosta drugih reklama
mirtodor
CITAT (zarkos @ Sep 26 2007, 22:29) *
Muzika za Bambi je pevala Ivana Kotov , po striktnom nalogu klijenta ....

Gotovo je, brate, pretvorili smo se u kelnere i prodavce cipela!
Odavno tvrdim da treba da se preorijentisemo na trgovinu cementom...
Ono:
"Halo, brate? Reci, kol'ko? Oces rinfuz il' u vrece? Pedes' il' dva'es' pet kile? Gde da ti istovarim? Dobro, kume, stize kamion popodne, tamo, posle rucka, spremi ti, lepo, svoje momke, nemoj ovaj moj da rmbachi, shofer je to, hahahaha... i spremi mu kintu, i sipaj mu, brate, jednu rakijicu, nemoj vise, da vrati taj kamion, hahahaha, i pare, da donese, da, da... 'ajd', pa, uzdravlje!"
I gotovo.
To su, brate, klijenti koji kapiraju sta je njihov pos'o, a sta pos'o njihovih partnera!
(Imortant Notice: Najstroze je zabranjeno da gore naveden tekst odshmira bilo ko u bilo kom domacem reklamnom spotu nakon pripreme od oba minuta, bez naknade autoru predmetnog teksta.)
Christopher Carrion
Što je lepo kad klijent zna šta hoće... ne moraš ništa da misliš, sve se samo od sebe desi. Mrdni logo levo i povećaj malo, ovo da bude plavo a ovo žuto, neka peva ova, ubacite i penzionere, muzika vesela kao ova što je bila kod onih i nemoj vi da smišljate nego samo neka se prepeva onaj hit...

p.s. Ivana Kotov je ako se ne varam a.k.a. Ivana Kay, devojka koja je završila Berkli.
tijana.
pazi kad sam sad zatechena ovom zarkosovom informacijom. dakle pevala je ivana kotov (ako je provereno, ok), ali onda je situacija josh gora, jer i ivana kotov zvuchi kao kk. shto bi rekli - duplo golo.

sad.gif

HoS
ananas/pomorandza novi nektar iliti brate robote. kakav je ono dijalog?
ovako ja zamishljam copy koji je radjen 6 minuta.
Christopher Carrion
Eto, a napala si Kristinicu najstrašnije... biggrin.gif

Vidiš, nikako da naletim na Zarkosa da ga pitam... keva robot... WTF? blink.gif
Mislim, copy je stvarno... nepromišljen (ovo je, blago rečeno, eufemizam).
I moram priznati da je keva onako... malo neprijatna za videti u onakvoj izvedbi.
Trunks
Stvarno, brate robote...
zarkos
CITAT (Christopher Carrion @ Sep 27 2007, 00:16) *
Eto, a napala si Kristinicu najstrašnije... biggrin.gif
Vidiš, nikako da naletim na Zarkosa da ga pitam... keva robot... WTF? blink.gif
Mislim, copy je stvarno... nepromišljen (ovo je, blago rečeno, eufemizam).
I moram priznati da je keva onako... malo neprijatna za videti u onakvoj izvedbi.

Ja se u poslednje vreme, zbog obima posla, bavim samo Telenor reklamama tako da slabo pratim sta se desava u drugim timovima. Cak nisam stigao ni da odgledam reklamu. Secam se da mi se svidelo kada sam gledao storyboard.
Christopher Carrion
Kad stigneš pogledaj. Baš me zanima šta misliš.
zarkos
CITAT (mirtodor @ Sep 26 2007, 23:04) *
Gotovo je, brate, pretvorili smo se u kelnere i prodavce cipela!
Odavno tvrdim da treba da se preorijentisemo na trgovinu cementom...
Ono:
"Halo, brate? Reci, kol'ko? Oces rinfuz il' u vrece? Pedes' il' dva'es' pet kile? Gde da ti istovarim? Dobro, kume, stize kamion popodne, tamo, posle rucka, spremi ti, lepo, svoje momke, nemoj ovaj moj da rmbachi, shofer je to, hahahaha... i spremi mu kintu, i sipaj mu, brate, jednu rakijicu, nemoj vise, da vrati taj kamion, hahahaha, i pare, da donese, da, da... 'ajd', pa, uzdravlje!"
I gotovo.
To su, brate, klijenti koji kapiraju sta je njihov pos'o, a sta pos'o njihovih partnera!
(Imortant Notice: Najstroze je zabranjeno da gore naveden tekst odshmira bilo ko u bilo kom domacem reklamnom spotu nakon pripreme od oba minuta, bez naknade autoru predmetnog teksta.)

Moram da priznam da je (opet) dosao period losih reklama. Klijenti uglavnom zele sigurne, sterotipne radnje, a samim tim da bi to postigli (posto se ljudi u agencijama drugacije obucavaju) namecu striktne limite. Uglavnom se kopiraju izvedbe drugih (na zalost) domacih reklama. Npr. kada se pojavi jedna sa domacom pesmom odmah se zaredja jos 5. Corporate reklame sve lice jedna na drugu. Imaju neki copy po sistemu "Hranim se brzo i lako i zbog toga dozavljavam velike uspehe u zivotu...". Izgledaju "napucano" sa jakim bojama i kontrastima (sto sarenije to bolje), slow motion je obavezan barem u dva kadra itd.
Sa druge strane postoje stotine reklama u fazonu sprskih serija sa dijalozima a la "Bolji zivot" (Ja to zovem srpski slapstick) koje imaju konverzaciju na nivou retarda (Fokus grupe ne razumeju nista pametnije od toga).
Tuzno.
Problem je i intelekt samih potrosaca. U Srbiji vlada lazni moralizam. Sa jedne strane je degutantno i uvredljivo za zenski rod zato sto mladic ubacuje grasak u supljinu pecenog pileta (Weifert reklama) ali zato u dnevnim novinama mozete da vidite vagine i sise poznatih licnosti. Uvek sam se pitao zasto Srbi vole da kritikuju "kontraverzne" reklame a pri tom obozavaju da gledaju filmove u kojima je svaka treca rec psovka. Naravno je**sh film ako nema neke masne je**chine.
Tuzno x2.
Elem, bolja strana svega toga je sto ce u jednom trenutku sve reklame izgledati isto (mozda je vec tako) tako da ce se rezultati svega toga videti u smanjenju prodaje proizvoda. Onda ce opet doci period kada ce klijenti pustiti agencije da rade svoj posao.
frenchman
HoSoooo Disappointing...

Coca-Colina reklama sa onim klincem sto ceka tatu i zeza mamu... Apsoluno mi nije jasno sta im je to trebalo... Trebalo mi je da je odgledam jedno tri puta i da mi mozak prihvati cinjenicu da je to reklama za Coke. Ne za prasak, uloske ili slicno, za Coca-Colu. Znaci, bilo je ono sto je CC rekao skoro, posle par sati mi se vratila moc govora. Skoro da i nema potrebe naglasiti da reklama ne predstavlja kontinuitet, u idejnom i sadrzajnom smislu, ni sa jednom njihovom u skorije vreme. Cak i ove za Coca-Colu Light sa onim rukama izgledaju bolje od ovoga...

I je l' se to meni cini ili je to neka domaca/regionalna produkcija?
nemanja
^
Reklama, kakva reklama.. Ja samo kren'o tetki da odnesem lek.. tongue.gif

edit: ups pardon.. ulete frenchman, ovo je bilo namenjeno zarkosu... smile.gif
edit #2: auuu.. sad vidim da su uleteli i CC i zarkos jos jednom.. izgleda da sam zaspao pre nego sto sam pritisnuo send...
frenchman
Jos jedan HoF van svake kategorije

CITAT (zarkos @ Sep 27 2007, 23:46) *
Corporate reklame sve lice jedna na drugu. Imaju neki copy po sistemu "Hranim se brzo i lako i zbog toga dozavljavam velike uspehe u zivotu...". Sa druge strane postoje stotine reklama u fazonu sprskih serija sa dijalozima a la "Bolji zivot". Ja to zovem srpski slapstick.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
tester
Genijalcima koji su radili mts reklamu:

ð http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%90
nije isto što i
đ http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%90

HOS
mirtodor
CITAT (tester @ Sep 29 2007, 11:50) *
Genijalcima koji su radili mts reklamu:

ð http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%90
nije isto što i
đ http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%90

HOS

Ih, ti, kakav si, ti bi sad rek'o da su jezik i pismo ista bitni! tongue.gif
Bitno je samo da lepo izgleda i da mt:s najzad ima nesto bas za onih 5 do 7 osoba koje se pojavljuju u spotu.
Neko od Vas se Identifikovao sa nekim od tih "arhetipova"?
Ah, pa onda i Vi zivite u jednoj od te tri beogradske opstine! laugh.gif
Ili, pak, grebete plastiku, ili saljete kupone, sve sanjajuci o stanu u Beogradu?
Moram da Vas razocaram: taj stan nije ni u jednoj od te tri opstine.
Tako je nastala nova uzrecica:
"Zivot nije TV-spot beogradskih reklamnih agencija."
Osim u izuzecima sa kojima nije dobro za mentalno zdravlje identifikovati se.
Ako vec niste "bolnicarka Beti".
mirtodor
CITAT (zarkos @ Sep 27 2007, 23:46) *
Moram da priznam da je (opet) dosao period losih reklama. Klijenti uglavnom zele sigurne, sterotipne radnje, a samim tim da bi to postigli (posto se ljudi u agencijama drugacije obucavaju) namecu striktne limite. Uglavnom se kopiraju izvedbe drugih (na zalost) domacih reklama. Npr. kada se pojavi jedna sa domacom pesmom odmah se zaredja jos 5. Corporate reklame sve lice jedna na drugu. Imaju neki copy po sistemu "Hranim se brzo i lako i zbog toga dozavljavam velike uspehe u zivotu...". Izgledaju "napucano" sa jakim bojama i kontrastima (sto sarenije to bolje), slow motion je obavezan barem u dva kadra itd.
Sa druge strane postoje stotine reklama u fazonu sprskih serija sa dijalozima a la "Bolji zivot" (Ja to zovem srpski slapstick) koje imaju konverzaciju na nivou retarda (Fokus grupe ne razumeju nista pametnije od toga).
Tuzno.
Problem je i intelekt samih potrosaca. U Srbiji vlada lazni moralizam. Sa jedne strane je degutantno i uvredljivo za zenski rod zato sto mladic ubacuje grasak u supljinu pecenog pileta (Weifert reklama) ali zato u dnevnim novinama mozete da vidite vagine i sise poznatih licnosti. Uvek sam se pitao zasto Srbi vole da kritikuju "kontraverzne" reklame a pri tom obozavaju da gledaju filmove u kojima je svaka treca rec psovka. Naravno je**sh film ako nema neke masne je**chine.
Tuzno x2.
Elem, bolja strana svega toga je sto ce u jednom trenutku sve reklame izgledati isto (mozda je vec tako) tako da ce se rezultati svega toga videti u smanjenju prodaje proizvoda. Onda ce opet doci period kada ce klijenti pustiti agencije da rade svoj posao.

E, pa, dragi polaznici kursa, odavno nisam imao esejisticki komentar... laugh.gif

Moram da priznam da je (opet) dosao period losih reklama.

Mozda bi trebalo bolje ispitati tu „dinamiku loshosti“. Puno je tu parametara koje bi valjalo ispitati. Tek onda bismo mogli tvrditi da li smo u periodu, ili tek u pojedinim slucajevima bivamo osupnuti „mini-akumulacijama izuzetaka“.

Klijenti uglavnom zele sigurne, sterotipne radnje, a samim tim da bi to postigli (posto se ljudi u agencijama drugacije obucavaju) namecu striktne limite.

Naravno, postoje marketing menadzeri koji su sadrzinom i nacinom svog obrazovanja navuceni na „siguricu“. Oni su obrazovani na egzaktnostima: input, output, ponuda, potraznja... Za njih je „kreativnost“ jedna toliko zastrasujuca nepoznata u celoj racunici da je dobro sto na prezentacije predloga kampanja ne vode sa sobom i risk menadzere!

Medjutim, mnogo sta sem batine ima dva kraja. Eto, recimo, ilustrativan primer: da li je Nespreso-Dzordz-Kluni apsolutno stereotipna fabula? Mislim da nije. Licno, nekako ne vidim reditelja tog spota kao ljubitelja rada na stereotipnim fabulama, cak i kada je klijent takav „mastodont“ kao Nestle. A opet – domaci klijent je zeleo da domaca agencija „skine“ taj spot „kec-na-kec“. Da li je ovo mozda primer nepoverenja domacih klijenata u kreativnu sposobnost domacih agencija? Ako jeste – zasto je to tako?

Naravno, ovde ne govorim o onim „marketing menadzerima“ koji ni ne znaju sta je njihov posao, pa, kad angazuju agenciju, onda rade i posao agencije „jer bolje razumeju svoju kompaniju od agencije“. Gospode... To je potpuno drugaciji urzok, iako, naravno, i ta ovde rasprostranjena „poslovna patologija“ (inace, cini mi se, posledica sire socijalne patologije) svakako doprinosi „kvalitetu“ domacih reklama...

Ipak, mislim da je ovde bitno pitanje: koliko ljudi u agencijama kapiraju distinkciju izmedju striktnih limita i egzaktnog brief-a? Koliko su u stanju da mastovito odgovore na egzaktan brief?

Eto, recimo, na primer, uzmimo diplomirane dramaturge, scenariste i reditelje sa FDU (uostalom, verujem da bi rezultat bio isti i sa diplomcima FPUD) koji nikada do sada nisu radili u advertising-agenciji i, bez pojasnjenja i potpitanja, postavimo im temu za esej: „Definisi svojim recima kreativni brif? Sta mislis da trebaju biti njegovi sastavni elementi?“

Sta mislis, kada procitamo sve odgovore – o kakvoj „razlicitoj obucenosti“ bismo mogli pricati?

Nema, brate, kada u (kvazi)akademskom, (kvazi)intelektualnom, (kvazi)teorijskom i (kvazi)umetnickom kremu Srbije promotivna komunikacija bude najzad posmatrana kao vid komunikacije, a ne kao najniza karika u lancu neukusnih i priglupih trikova i shala – well, mozda ce se nesto promeniti i u drustvenim naukama i u visokom skolstvu Srbije...

Uglavnom se kopiraju izvedbe drugih (na zalost) domacih reklama.

Etoooo (sto bi rek’o Vuk Draskovic), malo pre smo videli da se kopiraju i strane... Hm, Tesko je biti zena – Pepsi? Neko spomenuo neku veeeliku kafu? biggrin.gif

Npr. kada se pojavi jedna sa domacom pesmom odmah se zaredja jos 5.

Pa, ima tu i „koriscenja resursa raspolozivih na keca“, kao sto je konkretna pevacica songova... Covek je bice inercije, pa bio marketing menadzer klijenta ili kreativni praktichar u agenciji...
A da ne govorimo o onom divnom klasicnom citatu iz branshe: „Kad nemas sta da kazes, uzmi to i otpevaj!“ biggrin.gif biggrin.gif

Corporate reklame sve lice jedna na drugu.

Ovde cu samo uputiti na moj gornji respons na tvoju drugu recenicu... i, naravno, necu izdrzati: opet moram da pomenem reklamu za „/“, to jest za Dojce banku – sa mladim menadzerskim likom koji u svojoj fensi kancelariji otpanjuje klasiku na audio-liniji a potom izlazi na terasu /-poslovne zgrade na ko-zna-kojem spratu i diriguje palicom Berlinu, ako se ne varam... mislim da ta scena cini maksimum 3 sekunde spota koji traje ceo minut...

Imaju neki copy po sistemu "Hranim se brzo i lako i zbog toga dozavljavam velike uspehe u zivotu...".

OK, sjurio si u istu misao korporativne i „prodakt“ spotove, al’ nema veze, jasno je sta zelis reci...
OK, srpsko oglasavanje je najzad otkrilo pojam benefita, ali priznati sebi da ne znas sta bi sve mogao biti benefit egzaktne ciljne grupe i kako bi sve mogao biti predstavljen – well, to bi znacilo da prvo sebi, a onda i svima drugima, moras da priznas svoje neznanje i svoju nekreativnost... A to, „ne znati“, „morati saznati“, „morati nauciti“, „morati istraziti“ – to toliko „nije nase“, zar ne?

Izgledaju "napucano" sa jakim bojama i kontrastima (sto sarenije to bolje), slow motion je obavezan barem u dva kadra itd.

Well, cuj, imas i onaj trend gde je sve „oterano“ u nekakvu „toplu monohromiju“ (e, em sam laik za teoriju boja, em imam deuteranopiju, upravo u tom, „toplom“ opsegu, biggrin.gif ), a uz to jos fintirana „kamera s ramena“, kao, brate, dinamicno, pa jos malo nagli zum – nagli kontrazum... Mis’im, i to je „ovdasnji trend“, a mislim da nisam jedini kome se vise riga od kere od tog „trenda“...

U odnosu na celu domacu produkciju, blokovi reklama na „rumunskom“ National Geographic-u mu dodju kao free „sapienti-sat“ kurs TV-oglasavanja...

Well, u zemlji sistema vrednosti u kojoj nije pitanje koji je Kovacevic bolji (Dusan ili Sinisa), vec koji je Pavic bolji (Milorad ili Sinisa) – sta ocekujes?

Verujem da ne verujes da je fokus grupa = ciljna grupa. Ako je tako – covece, ili previse vremena provodis u agenciji, ili nisi ush’o u gradski bus vec 100 godina! :b

Fokus grupa je klijentova zamena za risk menadzera. To je puska kojom se ubija netipican predlog. „Nije razumljiv ciljnoj grupi!“?! Ha! Uskakanje u zakljucak. Jedino je tacno da nije razumljiv fokus grupi – onakvoj kakva je sastavljena, na nacin na koji je predlog predstavljen fokus grupi, na nacin kojim je fokus grupa ispitana o predlogu, te na nacin kojim smo mi protumacili odgovore. „Ono sto mi posmatramo nije priroda kao takva, vec priroda izlozena nasem metodu ispitivanja.“ – Verner Hajzenberg

I, naravno – krivi su klijenti koji insistiraju na fokus grupi, istrazivaci koji formiraju, ispituju i tumace fokus grupe, te agencije koje pristaju na fokus grupe. Svako iz svojih razloga krivice.

Tuzno.

Well, mozda samo - ocekivano?

Problem je i intelekt samih potrosaca.

Svakako ne bih optuzivao ni ciljnu grupu. Ne iz nekakvih demagoskih, vec iz "socioloskih" i "istorijskih" razloga. Ogilvi, Barnet i Bernbah nisu imali na raspolaganju naciju profana sa Harvarda, vec onu domacicu iz Taskaluse koja ne moze da zamisli „obojene“ na univerzitetu, ali joj treba krema za lice, i onog shljakera iz Detroita ili Chikaga koji ne veruje ni mladom Kenediju, ni ruznom Niksonu - al’ mu trebaju kola...

Uostalom, ovo nije umetnicka ili literarna komunikacija. Ovo je promotivna komunikacija. A ona ne diluje sa ljubiteljima umetnosti ili knjizevnosti. Ona diluje sa prinudjenicima na potrosnju. A to je kudikamo sira ciljna grupa.

Kriva je, u krajnjoj instanci, kao i obicno, te kao i za bilo sta drugo – nacionalna elita. Privredna, politicka, intelektualna, medijska, univerzitetska... ona elita koja bi se morala biti VIZIONARSKA i STVARALACKA. Ona elita koja je, u slucaju Srbije, generalno u tolikom intelektualnom i moralnom sunovratu da ne vidi dalje od nevaspitano previsoke provizije za svako mrdanje svog mozga iz kreveta, kafane, kluba ili djakuzija.

U Srbiji vlada lazni moralizam.

To jeste tacno, ali:

Sa jedne strane je degutantno i uvredljivo za zenski rod zato sto mladic ubacuje grasak u supljinu pecenog pileta (Weifert reklama) ali zato u dnevnim novinama mozete da vidite vagine i sise poznatih licnosti.

Well, pre bih rekao da su ljubitelji takvih slika u dnevnim novinama otkinuli od smeha kad su videli slobodan udarac kaziprsta barenim povrcem iz tanjira direktno u chmar mrtve kokoshke.
Mislim, ako vec „nazivamo stvari“.

Ovaj primer nije adekvatan. S obzirom da je, na kraju krajeva, imao dva osnovna pristupa u tuchi oko „istovremene osnovnosti“: humor i shok. Shto bash nije preporuchljivo. Ne mozes imati „oba veca od drugog“. Verovatno zato sto, u krajnjoj liniji, nemamo dva separatna mozga za dve istovremene fabule. U ovom sluchaju, shok je trebao biti u funkciji humora koji nas je, kao „glavniji“, imao dovesti do benefita: fudbal uvek (pa i za ruckom „kod njenih“), sledi zakljucak – sport uvek, sledi zakljucak – pivo uvek, sledi zakljucak – Vajfert uvek. Ne. Ovde je shok bio snazniji od humora. I puche „lanac do naravouchenija“.

Verujem da bi celi leshnik za dekoraciju parcheta reform-torte napucan u poprechno vertikalno isecheno parche esterhazi-torte mogao dati mnogo bolje rezultate. Nego kuvani grashak u chmaru mrtve kokoshke.

Uvek sam se pitao zasto Srbi vole da kritikuju "kontraverzne" reklame a pri tom obozavaju da gledaju filmove u kojima je svaka treca rec psovka. Naravno je**sh film ako nema neke masne je**chine.

Psovka je (bar u dobrim filmovima) u funkciji radnje. Taslachenje je (bar u dobrim filmovima) u funkciji radnje. Oni koji gledaju film samo zbog napushavanja i rmbachenja – well, njima se svidja i ona reklama sa ono dvoje golih shvalera na simsu prehtodno prekinutih svako u svom peglanju. (Isti sluchaj prevladavanja sporednog pristupa kao U kokoshjem chmaru - ups, izvin'te, pogresan padez.) Za shta je beshe ta reklama na simsu? Ne znam, za neshto, neshto... ma, za ono shto na kraju on drzi pred njenom... kako da kazem, a da ne budem vulgaran... pred njenom chednoscu?

Uzgred, da li su Vas u prethodna cetiri pasusa reci kao shto su „chmar“, „rmbachenje“, „napushavanje“, „taslachenje“, „peglanje“, „...“ svojom vulgarnoshcu ili zasmejavanjem – mozda malo ometale u primanju poruke koju sam vam pokusao saopstiti u ta tri pasusa? Shvatate sad poentu?

Tuzno x2.

Well, mozda samo - ocekivano?

Elem, bolja strana svega toga je sto ce u jednom trenutku sve reklame izgledati isto (mozda je vec tako) tako da ce se rezultati svega toga videti u smanjenju prodaje proizvoda.

Hm, ljudi moraju da jedu, piju, spavaju, putuju, da se zagreju, rashlade, razmnozavaju... Pre ce biti da ce od jednog trenutka vaziti: ko ne zeli da kupuje kod Miroslava, plus kod jos one preostale dvojice-trojice sto su dobri sa Miroslavom, plus kod par uletelih stranaca kojima je Miroslav dopustio da ulete i ostanu, plus kod drzave („To sam ja!“ Miroslav) – e, pa, ako nece da kupuje tu, pa, nek onda crkne od gladi, zedji, iscrpljenosti, mozdanog ili srcanog udara, hladnoce, vrucine, zatiranja loze...

Onda ce opet doci period kada ce klijenti pustiti agencije da rade svoj posao.

Pazi, kad reklama "izadje" - konzumentu je potpuno nebitno da li je klijent tako trazio, ili je agencija nekreativna, ili dobila namesten posao, ili "odradila" klijenta i maznula mu lovu...
On vidi reklamu koju je "napravio oglasivac" ili, u najboljem slucaju, "koju je oglasivac narucio kod svoje agencije". To je maksimum upucenosti. Kao sto sam vec ranije dotakao, ovde ni magistri(ce) komunikacija i medija nemaju ni najblazu predstavu kako se prave reklame, a voljni su teoretisati o tome zasto i kako su te reklame nastale tako kako su nastale.

A sustina je da jos uvek, o, da, u velikom broju, postoje agencije koje prave kampanje kakve ni Bogoljub-Snaga-Srbije ne bi napravio, tacno da ih sam pise, snima i dizajnira. Sto neko rece: "Znate, na kraju krajeva, izmedju ignoranta i zlonamernika - tesko je primetiti bilo kakvu razliku."

Sto se tice tvoje nade - videcemo. I ja se nadam. Ovo ce zvucati kao frazetina, ali je tacno: za takvo sto je na samom pocetku potreban jedan nezaobilazni preduslov, a to je zdrava konkurencija. A takvo sto u Srbiji ne postoji. Ipak, Tvoja i moja nada umiru poslednje. Miroslav je, bojim se, besmrtan. Bar u Srbiji.
mirtodor
OK, posto sam bio way-out-of-line u prethodnom postu, 'ajd' da vratim temu na kolosek.

Najzad sam odgledao integralnu verziju UNIQA spota.

O cemu se uopste radi u tom spotu?

I da li je svako ko nastrada u prisustvu Sase Djordjevica vec na osnovu cinjenice tog prisustva po automatizmu osiguran od strane UNIQA?

Ili UNIQA polise osiguranja vaze retroaktivno, od rodjenja?

HoISNV*

(*Hall of Idem Shorom, Nema Veze)
Oliver Brown
btw ta uniqa kampanja mi je naj-gej kampanja ikad na ovim prostorima. jeste im vidjeli bilborde sa sasom djordjevicem i onim glumcem kako stoje zagrljeni??

ne kapiram sta su htjeli sa tim...
Bruno Toldi
Gay je o.k.?
Christopher Carrion
CITAT (Oliver Brown @ Oct 1 2007, 10:12) *
btw ta uniqa kampanja mi je naj-gej kampanja ikad na ovim prostorima. jeste im vidjeli bilborde sa sasom djordjevicem i onim glumcem kako stoje zagrljeni??

ne kapiram sta su htjeli sa tim...

Glumac je btw. Svetislav Goncić a bilbordi imaju veze sa spotom, koji baš i nema veze sa nečim drugim...
zarkos
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 1 2007, 10:58) *
Glumac je btw. Svetislav Goncić a bilbordi imaju veze sa spotom, koji baš i nema veze sa nečim drugim...

laugh.gif laugh.gif
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 1 2007, 10:58) *

CITAT (mirtodor @ Sep 23 2007, 21:34) *
Sad me podseti da sam iz busa vid'o neki bilbord-poster sa "amerikenom" osmehnutih Sase Djordjevica i jos neke muske osobe, logotipom UNIQA i sloganom, ako se dobro secam: "Sta je bilo, bilo je!"...
Pomislih tada: "Je l' to UNIQA kolektivno odlepila i krenula u mir-mir-mir-niko-nije-kriv kampanju povodom RNPBJ*?

(*RNPBJ stands for "Ratovi na prostorima bivse Jugoslavije")

Toliko o samostalnoj funkcionalnosti konkretnog "komunikacijskog koncepta" u jednom od vise koriscenih komunikacijskih kanala...
Mis'im, to: "Pa, shvatice (na primer) bilbord-poster kad budu videli (ili culi, na primer) TV-spot (ili radio-dzingl)!"...
Mis'im, ono, da ja znam - to tako ne ide...

Da, u spotu smo natenane svi videli i shvatili da je u pitanju Svetislav "Hoces da ti (cenzurisano), bice ti lakse?" Goncic... biggrin.gif
Mozda S&S na polisi kazu:
*osiguranje ne vazi u slucaju prisustva Svetislava Goncica u Vasem postradanju, laugh.gif

(S&S = Star & Smalls = zvezdica i sitna slova, rolleyes.gif )
stalja
Hof

Rajfazenova reklama u chasopisu glorija

,,Prosto kao investicioni fond"

Ja se izvinjavam na loshem kvalitetu slike [slikano je mobom].
mirtodor
CITAT (stalja @ Oct 5 2007, 19:54) *
Hof

Rajfazenova reklama u chasopisu glorija

,,Prosto kao investicioni fond"

Ja se izvinjavam na loshem kvalitetu slike [slikano je mobom].

Pa, mozda je ipak sjaj tehnicke mogucnosti zaslepio... Mozda su malo pozurilo, mozda su mogli da stanu na "prvu loptu" i - da stave MANJE pasulja, te da vrlo kratkim, ali razradjenim copy-jem osnaze poruku?... Na sta konkretno mislim? Well... Sapienti sat.

Inace, HoS&E (Hall of Simple & Excellent):
http://www.youtube.com/watch?v=ozUbT6vnEFU
OT:
Moze li neko da mi objasni sledece: ako se ovaj spot moze videti na rumunskom National Geographic-u - da li to znaci da se predmetni proizvod nalazi u REDOVNOJ prodaji u Rumuniji? rolleyes.gif A u Srbiji? mad.gif

EDIT:
HoS&E (Hall of More Simple & More Excellent):
AIG penzioni fond, i muska i zenska verzija.
Low budget, a radi. Neverovatno, zar ne? biggrin.gif
Takodje na rumunskom National Geographic-u.
I cini mi se da je i produkcija rumunska.
Christopher Carrion
Nisam baš nešto impresioniran Raiffeisenom, možda zato što sam video prethodna rešenja (sa slikom pasulja) pa mi je to bilo onako... suviše na prvu loptu i bukvalno. Ovo sad mi je samo ekstenzija toga...
tijana.
CITAT (zarkos @ Sep 27 2007, 23:32) *
Ja se u poslednje vreme, zbog obima posla, bavim samo Telenor reklamama tako da slabo pratim sta se desava u drugim timovima. Cak nisam stigao ni da odgledam reklamu. Secam se da mi se svidelo kada sam gledao storyboard.

nadam se da je zarkos stigao da pogleda (prosto je teshko omashiti je) brate robote, pa ce nam kazati svoj utisak?

skoro kompletan copy:
tip1: pazi kad ne verujem, ananas/pomorandza... mislish da je istina?
tip2: aha... kao shto je i moja keva robot.
(ulazi "keva robot")
tip1: brate, robote...

huh.gif
Christopher Carrion
Da, verovatno najslabija LB reklama do sad. sad.gif
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 8 2007, 00:33) *
Da, verovatno najslabija LB reklama do sad. sad.gif

Pa, ako je u rangu sa "Je l' imate nesto staro" sa Dzejem - onda je "isto takodje" verovatno najslabija do sad... biggrin.gif
Christopher Carrion
HoF - Doncafe fabrika kafe, Leo Burnett - Lepa priča, odlična režija i fotografija, mrvica "Dogville"-a, trunčica "Amelije Pulen", dva komadića Burtonovog "Čarlija i fabrike čokolade"... Nešto prilično drugačije, smireno, lepo i prijatno. smile.gif

p.s. I outdoor je vrlo primeren i u sličnom duhu.
Trunks
Slažem se za HoF, od mene 4/5. Bila bi 5 ali maaalo je isforsirano tj. tries too much. smile.gif
Christopher Carrion
HoS - Nestrpljivko, Coca Cola - Ona odvratna reklama sa malim, ogavnim stvorenjem sa brkovima u najavi. Onaj što jede jer ne može da sačeka oca, a keva kao stražari i pokušava da ga obuzda... I mean, wtf? icon8.gif
Trunks
Video sam to na kratko i bez tona, ali brkovi iz petog osnovne su ukrali šou.
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 13 2007, 02:03) *
HoS - Nestrpljivko, Coca Cola - Ona odvratna reklama sa malim, ogavnim stvorenjem sa brkovima u najavi. Onaj što jede jer ne može da sačeka oca, a keva kao stražari i pokušava da ga obuzda... I mean, wtf? icon8.gif

CITAT (Trunks @ Oct 13 2007, 02:23) *
Video sam to na kratko i bez tona, ali brkovi iz petog osnovne su ukrali šou.

U zbiru sa nastavkom u vidu porodicnog rucka - HoKISS (Hall of Kept Intensively Stupid & Shameful).
Ne znam nivo na kojem ovo moze funkcionisati konzistentno:
- nadsinhronizacija otvaranja usta na srpskom govorom snimljenim na srpskom?? To, kao, da nas podseti da je u pitanju ipak reklama? Ili treba da nas podseti na filmove Veljka Bulajica?
- Je l' to oni, kao, ismevaju glupe sitkome? S obzirom da ni u jednom domacem sitkomu (uklj. i "Nasu malu kliniku") ne postoji nasnimljeni smeh - sve ovo je (osim sto je KISS - vidi gore) dodatno i ksenofobicno.
U stvari - mozda to samo mi ne razumemo savremenu konceptualnu & kontekstualnu multimedijalnu umetnost? laugh.gif
P.s. Dok jos nisam vid'o ovu s celom porodicom, ono s kevom i sinom mi je izgledalo kao losa parodija spota "Ali mama ima novi trik"...

BEFORE EDIT:

HoF:
INTERAMERICAN, penzioni fond.
Bez ijedne reci u off-u.
Samo niz slow-motion scena svakodnevnog zivota muskarca od detinjstva do duboke starosti uz porodicu...
Uz "I did it my way" Frenka Sinatre.
Jednostavno i procisceno.
Naravno, vidjeno na "rumunskom" National Geographic-u.
Drug
CITAT (mirtodor @ Oct 13 2007, 20:36) *
- nadsinhronizacija otvaranja usta na srpskom govorom snimljenim na srpskom?? To, kao, da nas podseti da je u pitanju ipak reklama? Ili treba da nas podseti na filmove Veljka Bulajica?

Pogledaj HRT1, ista reklama na hrvatskom. Da li je sa srpskog na hrvatski ili obratno ne znam smile.gif
mirtodor
CITAT (Drug @ Oct 14 2007, 16:03) *
Pogledaj HRT1, ista reklama na hrvatskom. Da li je sa srpskog na hrvatski ili obratno ne znam smile.gif

Pa, vidi, ne znam sta drugo da kazem osim cuveni citat mitskog prodavca iz prodavnice "Kultura" u Marsala Tita u Beogradu 80-ih: "Razlika je ista." biggrin.gif
Christopher Carrion
Ako je istina ono što sam čuo (a vezi sa tim čiji je sin onaj mladi brkati dječak) onda je produkcija domaća.
tijana.
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 14 2007, 23:59) *
Ako je istina ono što sam čuo (a vezi sa tim čiji je sin onaj mladi brkati dječak) onda je produkcija domaća.

chiji?
LuckyBug
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 14 2007, 23:59) *

Da,ciji je sin,ovaj prekrasni djecak ?
Advertista
Ja bih bas voleo da znam ko je mali brka? Jednostavno je gadan!!!
Christopher Carrion
Ja nisam 100% siguran u tačnost informacije pa zato zaista ne bih ulazio u tu priču. Imajte razumevanja, nema smisla da sad spekulišemo, tim pre što je dete u pitanju. Ono što sam hteo da kažem jeste - ako je info tačan onda je rađeno kod nas.
frenchman
^ Ne znam kakve informacije imas, ali na HRT-u se vrte iste te verzije i tamo se jasno cuje glas glumaca iz studija, a ne iz off-a, tj. nisu nadsinhronizovani ili kako se vec kaze. Pored toga, onaj tata u reklami je, koliko znam, hrvatski glumac.

But then again, mozda gresim...
Christopher Carrion
CITAT (frenchman @ Oct 16 2007, 16:07) *
^ Ne znam kakve informacije imas, ali na HRT-u se vrte iste te verzije i tamo se jasno cuje glas glumaca iz studija, a ne iz off-a, tj. nisu nadsinhronizovani ili kako se vec kaze. Pored toga, onaj tata u reklami je, koliko znam, hrvatski glumac.

But then again, mozda gresim...

Nisam video hrvatsku verziju ali ako je tako, odnosno ako kod njih nije sinhronizovano, onda nema dileme da je to kod njih rađeno. Nevezano od male misterije, meni je teško da poverujem da je 1. tako nešto rađeno u lokalu, 2. da su pustili da to ide jer nema nikakve logike ni što se tiče koncepta ni što se tiče kvaliteta...
Advertista
Ako "oni" nisu hteli da pustaju gazelu sa petokrakom, onda necemo ni mi malog brku, jel tako, tako je!

*Gazela sa petokrakom - helikopter koriscen od strane JNA tokom rata, koji se kao model pojavljuje u animiranoj reklami za coca colu, uradjenoj u stilu GTA igrice!
LuckyBug
Jos uvek se razmisljam kako da "etiketriam" novu reklamu za Guaranu,svidja mi se produkcija,mozda mi malo smeta tip koji mi uporno lici na Ognjena Amidzica,ali ako izuzmem njega sve u svemu nije lose ( than again nije ni neka ideja da se raspametis ),al je nekako fino upakovano. smile.gif
Troumim se, kako se vama cini ?
mulder_
Sta ja da radim sa Milkom Canic i legendarnim "dobro vece" u reklami za jogurt ?
Christopher Carrion
CITAT (LuckyBug @ Oct 20 2007, 00:50) *
Jos uvek se razmisljam kako da "etiketriam" novu reklamu za Guaranu,svidja mi se produkcija,mozda mi malo smeta tip koji mi uporno lici na Ognjena Amidzica,ali ako izuzmem njega sve u svemu nije lose ( than again nije ni neka ideja da se raspametis ),al je nekako fino upakovano. smile.gif
Troumim se, kako se vama cini ?

Ne dotiče me ni malo... lepe slike i ništa.

HoS: MTS njuz. Ko je video - zna...
LuckyBug
Daa,zaboravih da dodam HOS : MTS njuz laugh.gif
Trunks
CITAT (Christopher Carrion @ Oct 20 2007, 01:31) *
HoS: MTS njuz. Ko je video - zna...

Znači svaki put kad poželim ovde nešto da napišem u HoS, preduhitriš me. smile.gif MTS njuz je užas, tolike pare bačene na taj termin... tuga.
Christopher Carrion
CITAT (Trunks @ Oct 20 2007, 01:49) *
Znači svaki put kad poželim ovde nešto da napišem u HoS, preduhitriš me. smile.gif MTS njuz je užas, tolike pare bačene na taj termin... tuga.

Pustite mene, ja sam brži i spretniji... biggrin.gif

Elem, u vezi sa MTS njuzom me fascinira više stvari - koliko je to izveštačeno, kako je to dosadno i koliko to traje/košta. Neverovatno.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.