CITAT (frenchman @ Sep 13 2007, 01:03)

Skoro HoF
Nova reklama za mt:s, Hello Fresh Mix, intelektualni i emotivni oporavak posle onog opadanja IQ koeficijenta u kategoriju "tupih normalnih". Ono sto mu fali je losa izvedba onih text-boxova, jedva da su citljivi i to tako ubije momenat kada treba da se prepustis fabuli... Steta, ali je ipak vredno paznje.
Da, to je lepo slozen niz lepo prooduciranih lepih slika. Isto tako se moze odgledati i mute-ovano. Ili sa, da prostite, copy-jem u vidu izvestaja o vodostaju na rekama Srbije. IMHO, za spot koji slikom pokusava da stvori nekakav mood, ne pise se takav copy. U odnosu na sliku, copy je totalni antiklimaks, bez namere da taj paradoks na bilo koji nacin bude bitan element spota. "Klijent je tako trazio"?! Bas me briga. Ja sam obicni gledalac.
Takodje - tamo-negde-napolju, jedini TV-spotovi sa guitar muzikom u kojoj glas zvuci neprijatno (bilo da je zaista neprijatan ili da je neuko snimljen) jesu oni u kojima su pokusali da na prevaru upotrebe predivne pesme u izvodjenju Toma Waitsa. Ali i to je ucinjeno s obzirom na prethodno postojecu prepoznatljivost njegovog glasa. Bez obzira sto znam ko ovo peva, reci cu jedino tacno u kontekstu ovog spota: Who the
(word) is that guy that "sings"?
A sto se tice tekstualnih ispisa - well, upotrebicu analogiju.
Svojevremeno, pojedini beogradski muzicki producenti su u svojim studijima imali sledecu vrstu zvucnog monitoringa:
- par ogromnih profesionalnih studijskih studijskih zvucnika,
- par standardnih kucnih zvucnika za manje muzicke centre (tako se to zvalo u ono vreme),
i, u sredini, iznad miksete, tacno ispred producenta -
- jedan mono zvucnik za tranzistor.
Tek kada su odnosi glasova i instrumenata makar priblizno jednako postavljeni u sva tri "zvucnicka" slucaja, te tek ako su i glasovi i muzika razgovetni u sva tri slucaja - produciranje je zavrseno.
Analogija?
Vrlo jednostavno: nakon zavrsetka montaze na monitorchinama za Premijer, te nakon self-ego-boosting test-emitovanja na min. 72cm plazmetini i 5.1 sistemu - emitovati spot na mono 37cm Frontech TV-prijemniku proizvedenom 1989. godine u Portugaliji.
Zasto? Zato sto ne jedan pripadnik ciljne grupe tih paketa "iz" tog TV-spota privremeno zivi u iznajmljenom stanu ili "jos uvek u svojoj sobi" gde je vec unapred takav ili slican TV iz ere Anta Markovica (prevezan na jednako jeftin VHS ili DVD player, e da bi se videli svi kablovski kanali, jer taj/takav TV ima 16 kanala!), ili ga je kupio za 25 EUR kao privremeno resenje "jer i inace nema vreme da gleda TV", a sve ostalo gleda na svom 21" LCD-monitoru.
I?
Tek ako je bilo koji ispis citak na tom ekranu - spot je gotov.
Ne jednom sam ogledao taj spot na upravo takvom TV-u. Uspeo da procitam nista-pod-milim-Bogom.
Da li sam video oglas ili bilbord-poster te kampanje? Nebitno, pobogu! Evo, na primer, nisam, OK? Kao ni mnogi koji su zaista videli samo spot. Ili samo oglas. Ili samo outdoor. To je upravo jedan od razloga zbog kojih su kampanje "multichanneled".
Sto se mene tice - HoCP (Hall of Causeless Paradoxes)
CITAT (frenchman @ Sep 13 2007, 01:03)

Skoro HoF
Ovde treba pomenuti i novu Plazmu Pusti korak, u
Sliding Doors produkciji, nista epohalno ali kvalitetno simpaticni
fusion ne-pustate-da-odrastes i family-values price u jedan urbani, emancipovani businesspack. Nesto me vuce da kazem kako mi se cini da ova reklama ima neku vezu sa osvajanjem nekih novih ciljnih grupa, very stylish ciljnih grupa, ali je malko preteran komentar, jer ko to jos nije Plazmina ciljna grupa?! Ili bolje reci, ko to jos ne jede Plazmu??!!
Malo ga pretera sa ovim engleskim slengom...
Hm... Ranije smo vec diskutovali da li je Plazma definitivno napustila ciljnu grupu "deca". Pa smo se, kao, slozili da nije u potpunosti, jer em je sacuvan momenat odrastanja u kolateralnom obracanju realnoj ciljnoj publici - mladi roditelji, em je tu ona decija igrarija sa smanjivanjem prstima... Opet, vrlo je slikovita (apokrifna?) anegdota jednog od VIP-blogger-a ciji je mali sin zavapio: "Tata, nemoj da kupujes Plazmu, ne pusta te da odlastes!"
IMHO, ovim novim pristupom, brend Plazma je definitivno stavio do znanja da "napusta" decu kao primarnu, pa i sekundarnu ciljnu grupu... eventualno je zadrzava kao kolateralnu ciljnu grupu.
Varam se, kazete, zato sto "svi jedu Plazmu" i "podrazumeva se da ce je roditelji i dalje kupovati svojoj maloj deci, a ucenici sebi", jer je to, Boze moj, slatki keks?
Nista se ne podrazumeva.
Podrazumeva li se da su filter-cigarete namenjene, pre svega, zenama?
Podrazumeva li se da narandza sluzi da se jede, a ne i da se pije?"When first introduced, in 1955, filter cigarettes were considered unmanly, intended for a female consumer. By using the manliest man - a tattooed cowboy astride a horse - filter Marlboros became viewed as a very masculine product by consumers. Burnett changed the way filter cigarettes were marketed and Marlboros became the best selling cigarettes on the market. By the end of the 1950s, the Leo Burnett Company was billing over $100 million annually." (Wikipedia)
"Lasker is largely responsible for America's infatuation with orange juice. Lord & Thomas acquired the Sunkist Growers account in 1910, when Lasker was 30. The citrus industry was in a slump, and California growers were producing so many oranges that they were cutting down trees in order to limit supply. Lasker created campaigns that not only encouraged consumers to eat oranges, but also to drink orange juice. He was able to increase consumption enough that the growers stopped chopping down their groves." (Wikipedia)
Eto vam par klasicnih primera "podrazumevanja".
Nadam se da nisam preterao sa engleskim?
Da se ne ponavljam po pitanju odnosa "lepe slike" i paradoksalnog copy-ja. Ovde je taj paradoks jos izrazeniji, malte ne, k'o copy za banku...
Samo cu reci:
Sto se mene tice - takodje HoCP (Hall of Causeless Paradoxes)