Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Hall of F/Shame
Dizajn Zona > DZ diskusije > Advertajzing
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
deus&machina
... i gleda moja keva taj mts spot i pita: Šta to oni kažu? Miteser? smile.gif
Christopher Carrion
^
Šta radiš ti tamo?
Čistim mitisere.
Ali, ti nemaš MITI-

smile.gif
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 11 2007, 22:10) *
^ Govore mts-mts-mts... kao da su retardirani. Bruka i sramota.

Ma, je l' to onaj spot gde neki glas peva: "Jouar maiu saunšajin, maiu ounlij saunšajin..."?! laugh.gif laugh.gif mad.gif
Christopher Carrion
That's the one. sad.gif
Reklama koja mi stvara osećanje sramote zbog ponašanja trećih lica.
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 12 2007, 00:54) *
That's the one. sad.gif
Reklama koja mi stvara osećanje sramote zbog ponašanja trećih lica.

Meni izaziva zelju da im pomognem, ali - sto bi rek'o onaj sef jedinice njujorskih vatrogasaca opisujuci svoje stanje dok je gledao WTC kako se obrusava: "Nikada se u zivotu nisam osecao tako bespomocno"...
Oliver Brown
CITAT (mirtodor @ Jun 12 2007, 01:09) *
Meni izaziva zelju da im pomognem, ali - sto bi rek'o onaj sef jedinice njujorskih vatrogasaca opisujuci svoje stanje dok je gledao WTC kako se obrusava: "Nikada se u zivotu nisam osecao tako bespomocno"...

ko je kriv za ovu svinjariju??? ko radi mts?
Christopher Carrion
CITAT (Oliver Brown @ Jun 12 2007, 01:30) *

Ko stigne. Od McCanna preko Idolsa, Incognitoa do bogtepitakoga.
mirtodor
CITAT (Oliver Brown @ Jun 12 2007, 01:30) *

Ovo je potpisala, ako se ne varam, Lowe Idols & Friends. Da li su to oni radili? Da li je to njihov koncept? Ah, ko, uopšte, danas i ovde, može garantovati bilo šta? laugh.gif

Inače, "iz izvora bliskog" mts-u sam čuo da mts saznaje da ima da im se radi TV-spot i ko će da ga radi tako što Neko javi mts-u da ima da im se radi spot i ko će da ga radi. cool.gif

Ne znam da li je to tačno. Ne sećam se ko mi je to rekao. Ne znam šta mi je rekao. Nisam ništa čuo. Želim umreti u krevetu, veoma, veoma star. biggrin.gif
Christopher Carrion
"Nestalo je čistih para na koti 42!!!" ohmy.gif
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 12 2007, 01:44) *
"Nestalo je čistih para na koti 42!!!" ohmy.gif

Da se OT nadovežem još jednim tračem koji nisam, naglašavam, nisam čuo:
navodno je tokom onih 3 meseca u kojem nije postojala vlada Srbije, te nije postojalo ikakvo valjano odlučivanje o mts-u od strane vlade kao suvlasnika mts-a, grčki suvlasnik mts-a jedva dočekao svojih 5 minuta i - ugasio "mts Club", loyalty magazin mts-a. Ako je ovaj trač (koji nisam čuo, te ga ne prepričavam) tačan, onda je, po svemu sudeći, Grcima verovatno bilo potpuno nadrealno da neko arči kintu na nešto što kintu ne donosi, a onda im je, pretpostavljam, neko, onako, "izdajnički", objasnio 80-aški koncept SIZ-ova za kulturu... laugh.gif
April
Koja agencija je radila novu reklamu za Telekom?

Jesmo to vec gledali, ali hvala Bogu da je neko uspeo da vec vidjeni trend iskopira i produkcijski i maniristicki, a ne samo dramaturski. Sve cestitke.
mirtodor
CITAT (April @ Jun 13 2007, 17:57) *
Koja agencija je radila novu reklamu za Telekom?

Jesmo to vec gledali, ali hvala Bogu da je neko uspeo da vec vidjeni trend iskopira i produkcijski i maniristicki, a ne samo dramaturski. Sve cestitke.

Vid'o sam jednom.
Hall of Very Good.
Mozda je nedostajalo samo malo copywriter-skog zatezanja, ali i ovako funkcionise.

Ono sto, u stvari, predstavlja glavni problem je, cini mi se, nesto drugo, a sto je mnogo siri problem.
to sto kod nas i glumci, i modeli, i naturshchici u velikoj vecini glume u reklamama sa punom sveshcu da glume u reklamama.
Retke su situacije u kojoj neko "sashije" rolu za TV-spot.
Kao da su svi u fazonu da glume u nechem "manje vrednom", jer, bozemoj, "to nije umetnost, to je reklama".
Te je, valjda, ispod njihovog glumackog renomea, kvaliteta, genijalnosti, kreativnosti...
Shto je sve, naravno, ako jeste tako - potpuno neprofesionalno.
Pogledajte spotove sa Dzordzom Klunijem.
Pogledajte bilo koji BMW promo-film od pre neku godinu.
Zbog tog problema, kreativni direktori i kopirajteri kod nas neretko daju sve od sebe da njihovi spotovi nemaju potrebe za glumom, a ako imaju potrebu za tim, da to bude u sto manjoj meri.
Jednostavno: Tamo Negde Napolju shvataju da je svaka kvalitetno napisana reklama, u stvari - kratki film.
Napolju znaju i da postoji shansa da dobra gluma "izvuce" loshe napisanu reklamu. Pa da zato glumac bude primeceniji i zapamceniji od reklame ili proizvoda.
Pretpostavljam da ovde jos uvek chuche mali Lenjini u glavama.
Ne zelim da pristanem na drugi moguci razlog: na maksimalno odsustvo kvaliteta u aktuelnom (mladjem) glumishtu.
Ni mali honorari nisu opravdanje: napolju se nepoznati glumci satiru od truda i na slabo placenim spotovima, samo da bi bili primeceni - sve ulazi u CV, i dobro i lose.
Osim ako ovde josh uvek postoje mali "clanovi radnickog saveta" u nasim glavama, ono: "ne mozes ti mene toliko nisko platiti koliko ja mogu odshmirati rolu"...
Ali to funkcionishe samo tamo gde ne postoji trziste radne snage, to jest, gde su poslovi zagarantovani.
Da li je ovde josh uvek tako?
Well...
Christopher Carrion
Pošto još nisam video reklamu za MTS koju svi toliko hvale, u međuvremenu, evo malenog HoF-a.

Reklama za Dijamant nagradnu igru, na dobar način pokazuje kako i nešto što nije preterano zanimljivo za rad i realizaciju, kao npr. nagradna igra, može biti vrlo uspešno, korektno i nadasve simpatično napravljeno. Veliki deo zasluga ide sjajnoj Branki Katić koja svojim šarmom naprosto nosi ceo koncept. Jeste ovo mala kampanja i reklamica koju lako možete da propustite ali to ne znači da nije red da se pomene. Thumbs up!
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 13 2007, 19:06) *
Pošto još nisam video reklamu za MTS koju svi toliko hvale, u međuvremenu, evo malenog HoF-a.

Reklama za Dijamant nagradnu igru, na dobar način pokazuje kako i nešto što nije preterano zanimljivo za rad i realizaciju, kao npr. nagradna igra, može biti vrlo uspešno, korektno i nadasve simpatično napravljeno. Veliki deo zasluga ide sjajnoj Branki Katić koja svojim šarmom naprosto nosi ceo koncept. Jeste ovo mala kampanja i reklamica koju lako možete da propustite ali to ne znači da nije red da se pomene. Thumbs up!

...sto je jos jedan primer koji potvrdjuje teze iz mog prethodnog post-a:
Branka Katic je danas prevashodno britanska glumica sa povremenim angazmanima u americkim i kontinentalno-evropskim produkcijama.
Tako se i odnosi prema roli u reklami za margarin: najprofesionalnije moguce.
Dijamant spot?
HoVNS (Hall of Very Nice Surprise)
Oliver Brown

thumbs up i od mene wink.gif
LuckyBug
Branka je uvek imala te saljive reklame,neznam dal se secate matore reklame za Kikindski Mlin.
Takodje i od mene jedan HOF.
mirtodor
HoF:
Kampanja za davanje krvi.
B92.

OK, razno im "ide na ruku":
- oni su medij koji moze da oglasi nestasicu krvi kao vrlo vaznu vest,
- oni su medij, a celebrities vole da se slikaju kao humani, pa mogu da dobiju puno celebrities besplatno,
- oni su medij, pa imaju na raspolaganju dovoljno asistenata produkcije koji mogu da cimaju celebrities da dodju for free,
- oni su medij, pa kad slikaju i prikazu prvih X celebrities, ostalih Y celebrities dolaze sami po "srpskom bandwagon-principu" koji glasi, otprilike, ovako: "Ovaj skot/Ova drolja se slikao-la kako daje krv, a ja da ne dam?! E, pa, ne moze to tako!..."
- oni su medij, pa njihovi producenti i pravnici mogu vrlo brzo da zavrse prava na koriscenje muzike (tipa, Bebi Dol, etc...)
- oni su medij, pa mogu da snime spot kao sopstvenu produkciju,
- oni su medij, pa mogu da emituju spot koliko god zele,
- oni su medij sa iskustvom non-profit fund-raising-a, pa su sigurno mogli i sami da pronadju dodatne finansije za celu kampanju,
- oni su medij koji vec ima uspostavljenu saradnju sa stampanim medijima (kao npr. sa "Blic"-om povodom "Insajdera"), pa tako mogu da dobiju besplatnu ili kompenzaciono povoljnu stampanu ekstenziju non-profit PR-a i oglasavanja...

Medjutim, treba znati sve to iskoristiti.
Mnogi drugi mediji imaju "obrnuti dodir kralja Mide" (sve sto dodirnu, pretvori se u g***a...).
B92 ipak zna svoj pos'o.

Pretpostavljam da ce ovo ipak najverovatnije biti najbolja non-profit kampanja ove godine.
(Ako neko u reakciji na prethodnu recenicu ima nameru da pominje Lin Montgomeri ili Katarinu Rebracu - 'ajde da se dogovorimo da se to ne radi, OK? laugh.gif )

P.s.
Jos onomad kada sam, kao neko ko jeste davalac krvi, vid'o da je raspisivach pitch-a izabrao NEISTINIT slogan "Tvojih PET MINUTA - neciji ceo zivot" - bio sam, najblaze receno, konsterniran, jer - znao sam: koja ce biti posledica takvog slogana? pa, naravno, dezurni sveznajuci kontrasi ce svima prosipati aber po sistemu, "Pazi da nije samo 5 minuta, to ni u Japanu ne traje tako kratko", i bice u pravu.

Ne verujete? Poslusajte izjavu Mikija iz Kupinova posle davanja krvi. Covek je lepo rek'o, "Desetak minuta".
Toliko.
Christopher Carrion
HoS - Meridijan Banka - "Zeleni tim"
Da nije tužno bilo bi smešno...
frenchman

CITAT (mirtodor @ Jun 13 2007, 19:19)
...sto je jos jedan primer koji potvrdjuje teze iz mog prethodnog post-a:
Branka Katic je danas prevashodno britanska glumica sa povremenim angazmanima u americkim i kontinentalno-evropskim produkcijama.
Tako se i odnosi prema roli u reklami za margarin: najprofesionalnije moguce.
Dijamant spot?
HoVNS (Hall of Very Nice Surprise)

Nisam video ovo na TV, ali sam video print, koji je odlican! Prosto sam se odusevio. Copy je jako dobar i odlicno je uklopljen sa fotografijom, koja je isto solidno komponovana, ako gledamo da je u pitanju print ad, ima te tople elemente. Sto se tice copy-a, da dodam i to da nisam skoro video tako nenametljivo dobar tekst za neku nagradnu igru, koje su po pravilu "Uzmi! Osvoji!" "Zivi kao mitski likovi" i tome slicno... Ovo za Dijamant mi je bas razvuklo osmeh... Jedan moj drugar konta da je to sve moglo jos bolje, da su npr. stavili malo te kao nagorele ivice i tsl., ali meni je ovo, kao potrosacu, sasvim dovoljno... Cista 9+!!

Inace, jedna zanimljivost koju treba proveriti, ovo je izgleda isto radio Imagecom, iliti Frikom rip-offeri... Bar na njihovom sajtu stoji da rade Dijamant, pa sad... mellow.gif
Christopher Carrion
CITAT (frenchman @ Jun 25 2007, 14:12) *
Inace, jedna zanimljivost koju treba proveriti, ovo je izgleda isto radio Imagecom, iliti Frikom rip-offeri... Bar na njihovom sajtu stoji da rade Dijamant, pa sad... mellow.gif

Ovo je radio Leo Burnett.
frenchman
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 25 2007, 14:18) *
Ovo je radio Leo Burnett.

Thanx. Vec mi je bilo malo cudno, malo mi je bio nespojiv onakav copy sa ovim riperima. Ne zelim da vredjam, ali mi ne lice da imaju takvog kapaciteta...
mulder_
Da li moguce da iz kampanje u kampanju idu sa sve glupljim i glupljim reklamama...HoA(bsolute)S Zeleni Tim Meridijan Banka...
I da ne pisem dva puta, za sve dosadasnje i buduce Jelen reklame... HoS. voleo bih da mi neko objasni koncept onakvog zaklupljivanja...znam da ce se svaki zidar (bez uvrede) ponositi kada izgovori "planina je to" ali dokle bre vise sad.gif
Christopher Carrion
CITAT (mulder_ @ Jun 25 2007, 15:00) *
Da li moguce da iz kampanje u kampanju idu sa sve glupljim i glupljim reklamama...HoA(bsolute)S Zeleni Tim Meridijan Banka...

CITAT (Christopher Carrion @ Jun 23 2007, 02:45) *
HoS - Meridijan Banka - "Zeleni tim"
Da nije tužno bilo bi smešno...

Mirtodorovljevo samocitiranje je, očigledno, uzelo maha. smile.gif

Anyway, ja sam čak želeo da uđem u analizu tog koncepta ali je toliko glupo da neću da se smaram sa kretenima.
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jun 25 2007, 15:54) *
Anyway, ja sam čak želeo da uđem u analizu tog koncepta ali je toliko glupo da neću da se smaram sa kretenima.

Koncept je krajnje jednostavan.
The new feature is the new benefit.
U pitanju je nova usluga:
Hitna licna dostava nove kreditne kartice na maloprodajnu adresu u roku od max 15 minuta.
Uslovi odobrenja:
1. Nije Vam dobro.
(zaklj. sa red. br. 1)
Molim?!
Nije?!
Nego?!
laugh.gif
P.s. Snage HoS-a i bezumlja...
freehand
I Zaumlja? Troumlja?
A kontra-strana su snage Umlja?!
Ko Ukućani i Okolokućani...
mirtodor
HHoS (Honored Hall of Shame):

1. Ona-banka-sa-pet-zvezdica.
2. Katjes bombone, lokalizacija.

U prvom slucaju:
"Obradujte svoj budzet sa kamatom od 10 posto!"

U drugom slucaju:
"Katjes bombone - tako mekani!"

Da.
Upravo tako.
Nesto moze biti HoS samo zbog tako "nebitne" stvari kao sto je ultimativno neodgovorno ili nepismeno napisan ili realizovan copy.
Bas kao sto losa rezija salje cele TV-kampanje u HoS.
Bas kao sto "cirkuski" design salje print-kampanje u HoS.
Bas kao sto teget logotip na tamnobraon background-u salje brendinge u HoS.
Copy matters.
U svakom svom elementu.
Postoji aspekt u kojem je odgovornost advertising-prakticara veca nego odgovornost novinara, sineaste ili knjizevnika. To je aspekt u kojem jedan roman procita po jednom nekoliko hiljada ljudi, jedan film vidi po jednom nekoliko desetina hiljada ljudi, jednu vest procita ili cuje par puta nekoliko stotina hiljada ljudi, a jednu kampanju - vidi, cuje, procita bar milion ljudi po deset, petnaest i vise puta. "Vise od 15 puta"?! Zvuci sumanuto? Pa, ako medija-plan kaze: "150 emitovanja + 100 bilborda + 50 objava..." I dalje zvuci sumanuto?
Copy matters.
Vreme je da to bude shvaceno i unutar branse prihvaceno.
Inace ces se probuditi u danu u kojem ces pisati SA olovkom, a tvoja devojka ce biti lep (ili ce tvoj decko biti lepa).
Oliver Brown
CITAT (mirtodor @ Jun 27 2007, 02:08) *
HHoS (Honored Hall of Shame):

1. Ona-banka-sa-pet-zvezdica.
2. Katjes bombone, lokalizacija.

U prvom slucaju:
"Obradujte svoj budzet sa kamatom od 10 posto!"

U drugom slucaju:
"Katjes bombone - tako mekani!"

Da.
Upravo tako.
Nesto moze biti HoS samo zbog tako "nebitne" stvari kao sto je ultimativno neodgovorno ili nepismeno napisan ili realizovan copy.
Bas kao sto losa rezija salje cele TV-kampanje u HoS.
Bas kao sto "cirkuski" design salje print-kampanje u HoS.
Bas kao sto teget logotip na tamnobraon background-u salje brendinge u HoS.
Copy matters.
U svakom svom elementu.
Postoji aspekt u kojem je odgovornost advertising-prakticara veca nego odgovornost novinara, sineaste ili knjizevnika. To je aspekt u kojem jedan roman procita po jednom nekoliko hiljada ljudi, jedan film vidi po jednom nekoliko desetina hiljada ljudi, jednu vest procita ili cuje par puta nekoliko stotina hiljada ljudi, a jednu kampanju - vidi, cuje, procita bar milion ljudi po deset, petnaest i vise puta. "Vise od 15 puta"?! Zvuci sumanuto? Pa, ako medija-plan kaze: "150 emitovanja + 100 bilborda + 50 objava..." I dalje zvuci sumanuto?
Copy matters.
Vreme je da to bude shvaceno i unutar branse prihvaceno.
Inace ces se probuditi u danu u kojem ces pisati SA olovkom, a tvoja devojka ce biti lep (ili ce tvoj decko biti lepa).

WORD!

a sad druga stvar... cuo sam gomilu pozitivnih komentara za jatovu kampanju o nicemu, na sta sam ja naravno govorio da i nije tako dobra (niko od tih ko je pohvalio nije pomislio o koriscenju jatovih usluga)

sa druge strane vidio sam jedan (ponavljam samo JEDAN) bilbord turkish airwaysa koji promovise carter let beograd-istambul za nekih 130-ak-sa-zvjezicom eura i pomislio "hmmm... mozda bih i mogao da se raspitam, pa da vidim istambul ovog ljeta..."

mala kampanja, skoro neprimjetna, ali konkretna, jasna i precizna. iako zvijezde tvrde da su snimile reklamu za jat za dz opet je ta kampanja bila jako skupa, a finansijski efekti te kampanje bice manji od kampanje turkish airwaysa koji je na istu potrosio max 5000 (znaci bilbordi i prospekti za agencije i ljudi koji su ih odradili)

stoga: JAT -> HoS
Turkish Airways -> HoF
mirtodor
CITAT (Oliver Brown @ Jun 28 2007, 15:49) *
cuo sam gomilu pozitivnih komentara za jatovu kampanju o nicemu, na sta sam ja naravno govorio da i nije tako dobra (niko od tih ko je pohvalio nije pomislio o koriscenju jatovih usluga)

sa druge strane vidio sam jedan (ponavljam samo JEDAN) bilbord turkish airwaysa koji promovise carter let beograd-istambul za nekih 130-ak-sa-zvjezicom eura i pomislio "hmmm... mozda bih i mogao da se raspitam, pa da vidim istambul ovog ljeta..."

mala kampanja, skoro neprimjetna, ali konkretna, jasna i precizna. iako zvijezde tvrde da su snimile reklamu za jat za dz opet je ta kampanja bila jako skupa, a finansijski efekti te kampanje bice manji od kampanje turkish airwaysa koji je na istu potrosio max 5000 (znaci bilbordi i prospekti za agencije i ljudi koji su ih odradili)

stoga: JAT -> HoS
Turkish Airways -> HoF

Igzektli.
Nego, kad vec "rulamo", da podsetim na bilbord-poster od (pret)prosle zime:
Ilustracija: fotografija - krupni plan lica devojcice od cca 4-5 godina. Nosi zimsku kapu i sal. Iza nje se vide grane cetinarskog drveta, pokrivene snegom. Devojcica je podigla pogled ka nebu, siroko se osmehnula i isplazila jezik. Na vrhu jezika je - jedna pahulja.
Headline: "Explore."
Tagline: "Fly Emirates."

Jedna od retkih situacija da sam kao jurodivi kreten stao pred bilbord i izgovorio: "Uh! Jeee..."
(Dobro da me niko nije vid'o...)
HoV. Hall of Vrh.

Inace, taj bilbord-poster je tek deo antologijskog Emirates resenja problema post-9/11 oglasavanja avio-kompanija, "ali tako da se niposto ne vidi putnicki avion u vazduhu". Mozda se secate: u to vreme je slika putnickog aviona u vazduhu direktno asocirala na dve zgrade u plamenu... Zamislite da je jos tako ilustrovan oglas potpisan znakom koji sadrzi arapska slova?!

Celokupno post-9/11 oglasavanje Emirates: HoSV. Hall of Sam Vrh.
Christopher Carrion
HoTI (Hall of Technical Incompetence) - SG Kompakt krediti LOWE Idols & Friends (opet...)
Zasnovati kompletnu kampanju na vizuelnom efektu koji je onako jadno urađen (mislim na onu kocku koju nosaju kroz celu reklamu) je užasno loš i nepromišljen potez. Čak i da je kampanja dobra, sam efekat izgleda toliko jeftino (skoro kao Jelena Janković u JAT-ovom spotu) da u potpunosti odvlači pažnju sa bitnih stvari.
mulder_
Da ne citiram Mirtodorov veliki post, samo nadovezivanje...dva africka crnca se prvi put u zivotu susrecu sa snegom po izlasku sa aerodroma...opet nigde aviona...samo "keep discovering" Emirates
mirtodor
CITAT (mulder_ @ Jun 29 2007, 10:48) *
Da ne citiram Mirtodorov veliki post, samo nadovezivanje...dva africka crnca se prvi put u zivotu susrecu sa snegom po izlasku sa aerodroma...opet nigde aviona...samo "keep discovering" Emirates

Da, tacno, izvinjavam se, tacan headline je "Keep Discovering" (sto je, naravno, mnogo jace), "zahvaljujem se na korisnoj interpelaciji"... smile.gif
Inace, svi pristupi su bili vrh:
- i namestaj u sobi sa raznih strana sveta, sa cenama karata za let do tog-i-tog grada (mislim, ako se ne varam, da su u jednom od oglasa tog koncepta bile i neke ribice u akvarijumu),
- i ovaj "Keep Discovering" koncept,
- i one relativno skorasnje bezmalo dokumentarne fotke prepoznatljivih detalja gradskog saobracaja sa raznih strana sveta (tipa, njujorski Yellow Cab, ili biciklisti na ulici nekog azijskog grada, ne mogu da se setim kog, nije me u tom trenu zanimalo da putujem tamo, pa nisam ni zapamtio...)

Nigde aviona u letu. Doktorski.
deus&machina
Da se nadovežem na priču o stranim avio kompanijama, jedno od prijatnijih iznenađenja na satelitskim kanalima u poslednje vreme su mi spotovi AirFrance-a. „Making Sky The Best Place On Earth”.
Christopher Carrion
HoF - Booster print (Leo Burnett), Isus Spasitelj na Corcovado planini kao bungee jumper.
Odlična ideja i sjajno iskorišćen potencijal vizuala u sinergiji sa osobinom proizvoda.
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jul 2 2007, 14:53) *
HoF - Booster print (Leo Burnett), Isus Spasitelj na Corcovado planini kao bungee jumper.
Odlična ideja i sjajno iskorišćen potencijal vizuala u sinergiji sa osobinom proizvoda.

HoF, definitivno, samo nek ne salju oglas na Ad Festival u Rio, da im ne bi Brazilci lupili kolektivnu dozivotnu zabranu ulaska u Brazil po verskoj osnovi, laugh.gif laugh.gif laugh.gif
gui-guru
haha kako se ja smejem svaki put kada gledam reklamu za pompu kada ona mala "kapljica" se kotrlja na 1 dinaru i kaze "pompa po super ceni" ahahaha odmah pomislim da kosta dinar biggrin.gif ciJukanje biggrin.gif najjaca reklama ... oh taj "stvor" me toliko nasmeje,... i sada vrishtim samo kada se setim kako trchka biggrin.gif
mirtodor
Ho"PCI" (Hall of "Potential Creative Inspiration"):
Knjaz Milos - vreli pesak na plazi.

Potential Inspirational Source:
http://www.youtube.com/watch?v=oCU-ZgXH1pU

Dakle, ovo slichi, ali - IMHO, nije rippchina.
Elem, sasvim je moguce da je posluzilo kao "izvoriste kreativne inspiracije", po sistemu: "Daj malo da vidimo kako su drugi promovisali bezalkoholna gazirana pica?"...
Ali i dalje nije ripchina. Polaziste je isto (cak i bukvalno - peskir na vreloj pescanoj plazi), ali se razlikuju USP, fabula...

Kad smo kod fabule - tu iskrsava nesto potencijalno zanimljivo.
Naime, zakljuchci mogu biti sledeci:
1. U zemljama duze tradicije advertising-a, agencije su prinudjene da "razradjuju fabulu", e da bi bili drugaciji, primeceni, atraktivni, duhoviti.
2. U zemljama krace tradicije advertising-a, dovoljno je stati na neku od "ranijih lopti".

Inace, objektivno posmatrano, mora se priznati da je Knjaz Milos spot sam po sebi i/ili za sebe sasvim OK.
zarkos
CITAT (mirtodor @ Jul 5 2007, 21:01) *
Ho"PCI" (Hall of "Potential Creative Inspiration"):
Knjaz Milos - vreli pesak na plazi.

Bila je jos jedna, prilicno stara reklama. Ne secam se da li je za Coca Colu ili Pepsi kada prodavac pusta sipanje i kocke leda na razglas i pri tom gomila ljudi ustaje sa peskira i krece da jauche (uh, oh) zbog vruceg peska.
mirtodor
CITAT (zarkos @ Jul 5 2007, 22:34) *
Bila je jos jedna, prilicno stara reklama. Ne secam se da li je za Coca Colu ili Pepsi kada prodavac pusta sipanje i kocke leda na razglas i pri tom gomila ljudi ustaje sa peskira i krece da jauche (uh, oh) zbog vruceg peska.

Bila?!
Ah...
Pa, dobro.
ONDA NISTA.
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
zarkos
laugh.gif
MrSteel
sorry ako je bilo ali cisto shame na Apple, rippoff cesto svuda ; ...
http://reddit.com/goto?id=23tgl
Christopher Carrion
HoF - Novi Telenor megaboard na Genex kulama.
mirtodor
Opet se pojavila "lokalizacija" stranog spota za neko kozmeticko sredstvo u kojem nas pozivaju da SA tim sredstvom uklonimo to nesto... vise ne moze da se isprati koliko ima takvih svinjarija...
Allkey
CITAT (Christopher Carrion @ Jul 16 2007, 02:16) *

Yeah. wub.gif

Sa druge strane zgrade je malo drugačija...

Prethodna mi je bila nekako... Vidljivija... Interesantnija... Ovo mi je previše abstraktno i nerealno.

edit: lapsus. :S
Christopher Carrion
Slažem se, jedino što je meni ova "apstrakcija" baš legla. smile.gif
tijana.
Ho(S)

novi (josh jedan crno beli) spot za vip. devojka koja objashnjava zashto, kako i koliko vredi (neshto duplo) kredit, neki paket za prepaid.
vrlo chudan akcenat. vuche na jug, istok... nemam nishta protiv dijalekata i akcenata, ali kad su u originalu. ova devojka ochajnichki pokushava da prikrije taj neki akcenat i onda dobijemo iritirajuci prizvuk i neobichne vokale.
aj don get it.
stalja
Meni je i bez akcenta reklama debeli shame. Ko da govori ,,vidite, vi ste teshki debili, a mi cemo da vam objasnimo zashto"
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jul 16 2007, 02:16) *

Hm... IMHO, upravo je u "ubodenom" kvazi-naturalizmu bila snaga onog prethodnog - prvog megaborda... Zaista sam dobijao trip da mogu, na primer, proleteti dvokrilcem ispod betonskog luka...

Ovo sad... hm, uopste nemam trip rupe na zgradi.
Imam trip megaborda na zgradi.
Cemu doprinose, izmedju ostalog:
- cak je i nijansa neba nikad takva, gledano sa te ("kvantaske") strane zgrade,
- lebdeca reka i lebdeci Stari grad su negde na pola neba...
Mis'im, isto tako su mogli da zavale neko predimenzionirano (m)ulje na platnu ex-Medijalaca i slicnih (ono: Ivanjicki, Milic Stankovic, Kalajic...) i da preko toga zavale logo Telenora...
IMHO - pad.

CITAT (tijana. @ Jul 20 2007, 15:20) *
Ho(S)

novi (josh jedan crno beli) spot za vip. devojka koja objashnjava zashto, kako i koliko vredi (neshto duplo) kredit, neki paket za prepaid.
vrlo chudan akcenat. vuche na jug, istok... nemam nishta protiv dijalekata i akcenata, ali kad su u originalu. ova devojka ochajnichki pokushava da prikrije taj neki akcenat i onda dobijemo iritirajuci prizvuk i neobichne vokale.
aj don get it.

Dakle, vid'o sam outdoor, cuo jedan deo naratora iz druge sobe i - uopste nemam zelju da vidim spot.
Potpuno mi je fascinantno da je najkvalitetnija stvar u celoj lansirnoj kampanji vip-a tako uspesno skrajnuta na tom bilbord-posteru da mi je potpuno nejasno da neko moze toliko ne kapirati osnovnu snagu sopstvenog brenda u trenutku lansiranja konkretnog brenda na ovom trzistu!!!
Nagradno pitanje za sve vip-ove spamere na ovom forumu:
A sta je osnovna snaga vaseg brenda u trenutku lansiranja na ovom trzistu?
Prva nagrada: DOPUNA STO KINTI!
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Christopher Carrion
CITAT (mirtodor @ Jul 20 2007, 22:43) *
Mis'im, isto tako su mogli da zavale neko predimenzionirano (m)ulje na platnu ex-Medijalaca i slicnih (ono: Ivanjicki, Milic Stankovic, Kalajic...) i da preko toga zavale logo Telenora...
IMHO - pad.

Zanimljivo, meni je prva asocijacija bila M.C. Escher. smile.gif
mirtodor
CITAT (Christopher Carrion @ Jul 20 2007, 23:09) *
Zanimljivo, meni je prva asocijacija bila M.C. Escher. smile.gif

Pa, meni je bilo premalo "zavrnuto" da bi bilo dovoljno "zavaravajuce" e da bih se njega setio... smile.gif
Mis'im, pre mi je onaj prvi megabord mogao asocijacirati na Escher-a, u fazonu: realno neralno moguce nemoguce...
A nije me asocirao. A stvorio je upravo takav ili slican filing.
Sto je, kapiram, bitno kada je u pitanju masovna usluga za gomilu ljudi koji nisu ni prosli pored Escher-a.
To je, IMHO, bitno: oba koloseka.
Kao Kill Bill: film funkcionise kao pozitivno blesav i kod gomile ljudi koji nisu ni prosli pored kung-fu i/ili manga kinematografije i/ili ikonografije. Kao i kod gomile poznavalaca i "poznavalaca".
Novi mega-Telenori? Pa, izazivaju mnoga pitanja, tipa: A sto su onako "savili" obicne prozore? biggrin.gif
MHO? Nagadjam da je klijent "mudro" zakljucio: "E, onaj print na Dva idiota vec dugo stoji tamo, dosadan je, 'ajd' da ga zamenimo, treba nam nesto potpuno isto ali da je potpuno drugacije i da je kreativno ali da bude odmah svima jasno kao da ste napisali rec Akcija i imate dva i po sata do slanja u stampu."
Account: "Vazi, o, Nash Veliki Klijentu! Ma, sat i po!" dry.gif
Christopher Carrion
Možda je i bilo tako. Ja iskreno želim da verujem da Telenor nije takav klijent. Zaista.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.