DraganB
Jun 26 2009, 20:07
ispiranje mozga... pali, zar ne?
fourty
Jun 26 2009, 23:48
Apsolutna, stopostotna, totalno kompletna lobotomija, a onda udri po musi... takvi smo ti mi, ne moze nam niko nista. Kupujmo domace iako je tudje... A "Стари Београд"...
Xandros
Jun 27 2009, 01:00
QUOTE (Candy Guru @ Jun 26 2009, 21:03)

Slatka je crvenokosa... bila. Dok je nisam zamrzeo, ni krivu ni duzhnu. Ako iole prati tenis verovatno je i samoj sebi dosadila.
^ I Agree!
Shooree
Jul 3 2009, 17:16
A jel zna neko da mi odgovori šta je s`glavom Aleksandre Kovač? Čemu sav taj wobbly-bobbly?
mogli su i neki Calgonit ili Persil da ubace kao tie-in, kad su već otvarali kutiju sa oznakom "provereno radi"... kad bolje razmislim, ipak bi više odgovarala neka Merima ili Javor sapun, s obzirom na to ko je bljucnuo parice.
Sa druge strane, ono detence što priča o gripu mi je fino i ubodeno kako treba.
Sa treće, koja je poenta spota od pola minuta (minut, pola sata, čini se kao večnost... mora da je integral u stvari triologija) za Univerzijadu? Kome se šta objašnjava tu? Bogami, eto teme za blogić, mljac mljac.
mirtodor
Jul 3 2009, 21:35
CITAT (Shooree @ Jul 3 2009, 18:16)

A jel zna neko da mi odgovori šta je s`glavom Aleksandre Kovač? Čemu sav taj wobbly-bobbly?
mogli su i neki Calgonit ili Persil da ubace kao tie-in, kad su već otvarali kutiju sa oznakom "provereno radi"... kad bolje razmislim, ipak bi više odgovarala neka Merima ili Javor sapun, s obzirom na to ko je bljucnuo parice.
Nisam skapir'o, na šta misliš, na ono naglašavanje reči cimanjem glave u stilu Roksande Đorđević u "Kaži svima koje voliš" spotovima? Ako o tome pričaš - pa, recimo da mi je, uz svo to klimanje, ona jedina u tom spotu izgledala i zvučala uverljivo. I upravo malo pre sam Google-ovanjem na njenoj MySpace stranici otkrio verovatan razlog - lični, porodični, na žalost... Što se tiče ostalih aktera tog spota - IMHO, uvek je vrlo pipava stvar koristiti gotove tekstove testimonijala napisane "za treća lica" i stavljati ih u usta naturščicima koji nisu imali (ne)posrednog dodira sa predmetima tih tekstova. U tom smislu, uvek se rado (i nerado, u isto vreme) setim onih spotova protiv pušenja NHS-a: stariji gospodin koji, zbog posledica pušenja, mora da od dušnika odvoji cev za dovod vazduha da bi u kameru izgovorio rečenice... svoje rečenice.

Sa druge strane, ono detence što priča o gripu mi je fino i ubodeno kako treba.
Da, OK je. Samo, izgleda da je šteta što je u pitanju, po svemu sudeći, fin namaz "na ništa od 'leba", po principu: u trenutku kad Ministarstvo zdravlja na KZŠ-u saopštava brojeve svojih 24/7 hot line-ova za tzv. "novi grip" - na te brojeve se niko ne javlja, a na Hitnoj pomoći preporučuju, otprilike, C vitamin, Andole i 7 dana pod ćebetom...

Sa treće, koja je poenta spota od pola minuta (minut, pola sata, čini se kao večnost... mora da je integral u stvari triologija) za Univerzijadu? Kome se šta objašnjava tu? Bogami, eto teme za blogić, mljac mljac.
Pa, recimo... možda svi spotovi za Univerzijadu šalju subliminalnu poruku: "Forget Siniša Jasnić, forget Siniša Jasnić, forget Siniša Jasnić, forget Siniša Jasnić, forget Siniša Jasnić, forget Siniš..." Izvinjavam se što u vreme "domaćinske euforije" nepatriotski "kucam na vrata zaboravljenih asova", al', reko' - da niko ne bude zaboravljen...

Cela ta zamisao da budemo domaćini Univerzijade tako što ćemo, na primer, da sečemo GSP da bismo krpili prevoz sportista, ili da po osnovu velikog sportskog događaja Grad i Država ne dobiju nijedan nov infrastrukturni objekat (osim ako se neiskusni građevinski privatni investitor ne izjednačava sa Državom), meni, lično, izgleda toliko pokondireno i "potemkinovski" da nijedno umivanje bilo koje aule za potrebe snimanja TV spota ne može da - u mojoj glavi - spreči bukvalno propadanje zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. U trenutku kada Petnicu "uspavljujemo" k'o da je slomila sve četir' noge na Derbiju. Kada nemamo konkurenciju školskih udžbenika. Kada... Ma, lepo, kad prođe turistička sezona, prošetajte rano izjutra ispred beogradskih konzulata. Mislite da svi ti produhovljeni mladi ljudi putuju na kratkotrajne sportske pripreme? (notice: Zamolio bih samo da niko ne dođe u iskušenje da nešto što ti mladi ljudi smatraju "nuthouse break"-om JUL-ovski nazove "mobilnošću mladih"!)
Christopher Carrion
Jul 3 2009, 22:50
Meni je AK u spotu sasvim sasvim ok (daleko najubedljivija) i voleo bih, nje radi, da je njeno učešće u spotu manje kredibilno nego što jeste a u smislu lične tragedije kada je tema o kojoj spot govori u pitanju...
Apropo kampanje sa detencetom koje pere ruke virtuelnom vodom, lepo je to i ispeglano (ne razumem ono zeleno "e" u ispisu ali to sam samo ja) ali mislim da su communication skills predmetnog ministarstva krajnje diskutabilne. Do sad nisam sreo osobu koja zna šta bi trebalo da uradi u slučaju da posumnja na napad svinjarskoga gripa. Da kašlje u rame? Pere ruke 30 sekundi?
mirtodor
Jul 4 2009, 00:30
CITAT (Christopher Carrion @ Jul 3 2009, 23:50)

Apropo kampanje sa detencetom koje pere ruke virtuelnom vodom, lepo je to i ispeglano (ne razumem ono zeleno "e" u ispisu ali to sam samo ja) ali mislim da su communication skills predmetnog ministarstva krajnje diskutabilne. Do sad nisam sreo osobu koja zna šta bi trebalo da uradi u slučaju da posumnja na napad svinjarskoga gripa. Da kašlje u rame? Pere ruke 30 sekundi?
Eto, na primer, prošle godine su štampani poster i leaflet koji objašnjavaju:
a ) koje su rizične grupe za moždani udar,
b ) kako se prepoznaje moždani udar,
c ) koliko je važno da se u prvih sat vremena prepozna da je neko doživeo moždani udar i da u prvih sat vremena taj neko bude dobremljen u zdravstvenu ustanovu u kojoj onda postoje šanse za potpuni oporavak.
I, gde sam prvi i jedini put video te postere i leaflet-e?
Na neurološkom odeljenju bolnice, dakle, tek tamo gde svi dovodimo ili čak donosimo svoje najbliže nakon što nam, neupućenima, lekar Hitne pomoći ili u Domu zdravlja objasni da nam je neko blizak vrlo verovatno doziveo moždani udar pre nekoliko sati, ili pola dana ranije, ili nekog od prethodnih dana...
Communication skills?
Bad joke.
Christopher Carrion
Jul 4 2009, 00:52
Killing joke.
Shooree
Jul 4 2009, 00:52
Hvala na pojašnjenju klimatanja. Nisam upućen u ličnu konotaciju, pretpostavljam na sreću. I dalje mi izgleda grozno, al šta sad, pretpostavljam da sam previše zahtevan što se tiče ubedljivosti, za razliku od singleormarriedaspiring25-55housewife/businesswoman targeta, koji je očigledno temeljno prostudiran za potrebe kampanje.
preironičan sam, izvinite me...
mirtodor
Jul 4 2009, 11:29
Well, što se toga tiče, kapiram da bilo koja vrsta uzbuđenosti može dovesti do takve "cefalne akcentuacije": snažan lični razlog u slučaju AK, ili prva (ko)autorska emisija (naravno, mislim na prvi najavni spot za "Stanje nacije" na B92 i na Roksandu Đorđević).
Što se tiče social awareness advertising-a za tako važne teme - recimo da sam lično poprilično popustljiv i da smatram legitimnim bukvalno sve što možda može dati ili daje neki pozitivan rezultat, tipa:
- čak i ne tako srećnu egzekuciju spota u slučaju kampanje o raku grlića materice, ali sa odličnim polazištem - slogan "Kaži svima koje voliš" cilja "točno tamo gdje treba" da bi svakog "konzumenta poruke" pokušao pretvoriti u besplatni "medij poruke",
- čak i nesvesnu aproprijaciju koncepta spota o raku dojke (ne, nećemo opet otvarati tu temu! ovde je to samo primera radi!), ali sa takvim impact-om spota koji bi, IMHO, činio legitimnim i da su se svesno unapred odlučili na aproprijaciju koncepta i to eksplicitno najavili na KZŠ-u,
- čak i potpuno plain & boring bus-postere o inkluziji HIV+/AIDS osoba, ako putem krupnih planova lica mladih ljudi pojednostavljeni "everyone-of-them-is one-of-us" pristup može da utiče na svest onog dela domaće populacije koji je putem domaćih "braon medija" (kako štampanim, tako i elektronskim!) tokom poslednje nepune dve i po decenije* izdresiran za logičko zaključivanje po principu da "iz P1 i P2 sledi ono C koje ti ja kažem", a što je redovno korišćeno da se različite menje ili veće kategorije osoba jednako ultimativno diskvalifikuju putem njihove "kategorijalizacije" u (upozoravamo čitaoce da reči koje slede do kraja pasusa mogu biti poprilično uznemiravajuće) "pederčine", "šiptare", "lezbače", "izdajnike", "ustaše", "prozapadne", "nevernike", "građane", "sidaše", "autonomaše", "evropljane", "demokrate", "balije"/"poturice", "anacionalne", "mađarone", "narkomančine", "crnogorčine", "en-dži-o-ovce"...
*Mnogi će period od "nepune dve i po decenije" nazvati "jednom generacijom" - vremenom dovoljnim da stasaju "branitelji Kosova" svud po domaćem preduzeću Mekdonalds d.o.o, ili "branitelji nacionalnog identiteta i morala" batinjanjem ANTIfašista. Naravno da social awareness advertising ne može sam protiv Toga, ali jeste nužan sastojak borbe protiv Toga. Makar danas još uvek bio "alternativni" pristup, u suprotnosti sa socio-kulturnom politikom Države (jer, ista se ne meri po Deklarativnom Izjašnjavanju, koje se, kao, promenilo u poslednjih godinu dana, već po Činjenju, za koje se, na osnovu sve učestalijeg skandalno-aferaškog pomaljanja iz bezbednog okrilja takozvano-samozvanog "nacionalnog pomirenja", teško može reći da se ikako promenilo).
Shooree
Jul 5 2009, 23:23
Mhm. teško je ne složiti se sa tobom.
Ostajem pri svome, u smislu da, ukoliko već imaju AK (bokte, što ja nemam takav nick), su mogli da taj tvc urade mnogo, mnogo efektnije. Razmišljajući na osnovu informacija koje sam dobio od CC-ja i tebe, Mirtodore, nije mi najkoherentniji izbor kreative, u smislu kolaža i carpet-bombinga vaskolike ženske populacije: nije li bilo smislenije uraditi pravi pravcati testimonial, ako dotični celebrity već želi da istupi za ono što smatra dobrim ciljem? Kada kažem testimonial mislim na spot a la gospođica O`Connor u "Nothing Compares to You": potresan iskaz iskrene ljudskosti i gubitka, licem u lice miliona. I zatim "reci onima koje najviše voliš", kao potpuno opravdani klimaks gut wrenching istoriji.
Moja logika je "ubiti u pojam" taj jedan, ali najaktivniji, segment ženske populacije. Te mlade, aktivne, lifestyle-podložne devojke koje čavrljaju uz kafu. One imaju i mame i decu i tetke, a uz to su i najglasnije.
Ovako mi je to razmlačeno, razvodnjeno kvazi-doku kamerom, nekim arhetipovima, bespotrebnim stvarima koje vrište za, kako sam i naveo, brendom kućne hemije u rukama govornika. Promašena prilika što se mene tiče, da se zaista napravi kampanja za pamćenje. Ovako je bezmudo, iz ovog ili onog razloga.
Ali tvoja poenta stoji, Mirtodore, svakako.
mirtodor
Jul 6 2009, 22:04
Well, Shooree, nadam se da se na osnovu dva moja prethodna posta moze steci relativno jasan utisak bih se lako i skoro u potpunosti slozio s Tobom da prethodno vec nisam "malkice" snizio kriterijume, ono: s obzirom na (pre svega) logicko-semanticko-komunikacijsko-medijsku analfabetiranostTM na strani ovdasnje konzumentske populacije, te na (pre svega) dezempatiranostTM na strani ovdasnje branshe...
mirtodor
Aug 25 2009, 00:36
H o Hm?*
(Hall of Da Li Je Cudno Ako Me Tu Nesto Podseca Na Nesto Tamo?)
TV spot:
Lav Pivo - zvanicno pivo fudbalske reprezentacije Srbije
A na sta me podseca, makar atmosferom:
http://www.youtube.com/watch?v=tuStWuIvUMgGresim li?
Na zalost, nisam uspeo da nadjem Lav Pivo spot online.
Gledao bash danas. Mnogo mi je nekako odradjeno huliganski , a i poznati smo po tome da pozajmljujemo malo vishe od dotichnih suseda ! Uostalom "Lav" pivo je SR***!
Candy Guru
Aug 25 2009, 12:19
- Jedan "Potencijal", molim Vas.
- Naravno gospodine. Izvolite.
- Puno Vam hvala.
- Nema na chemu.
- Dovidjenja.
- Dovidjenja.
...
- I meni "Potencijal"!
omg...
mirtodor
Aug 25 2009, 22:40
CITAT (mlst @ Aug 25 2009, 02:14)

Gledao bash danas. Mnogo mi je nekako odradjeno huliganski , a i poznati smo po tome da pozajmljujemo malo vishe od dotichnih suseda ! Uostalom "Lav" pivo je SR***!
Well, meni je bilo zanimljivo i da obratim paznju kako je kod "Zuje" copy poprilicno brizljivo ociscen od militantnosti, dok "Lav"... Pa, tu se "junaci svi" pozivaju da "u boj" krenu... onako, "koncepcijski".
Samo da primetim, onako, usput.
frenchman
Sep 1 2009, 16:09
HoFcina k'o kuca - bilbordi za White Horse akumulatore, u izvedbi McCannEricksona.
Posle dugo vremena nesto stvarno dobro u nas. Mozda vec vidjeno tamo na nekom dalekom zapadu, ali svejedno, svaka cast McCannu, ali i domacem klijentu (mislim da je ovo jako vazno naglasiti) koji je bio dovoljno sposoban da "svari" ideju. Cini mi se da je ovo sada ozbiljan proboj bilbord-gerile u nas. Samo da ne ostane na tome.
Gledacu da ufotkam, pa da okacim danas-sutra.
frenchman
Sep 3 2009, 14:26
Evo ga bilbord.
samo da promene logo, koji vise podseca na lamu nego na konja
DraganB
Sep 3 2009, 15:46
pa da, vidi se da je Somborska firma
nemanja
Sep 3 2009, 19:05
Hm ne bih da zvucim maliciozno, ali zar se ne kaze:
"3 godinE garancije" ?
Za ostalo skidam kapu... klijentu pre svih...
lunatico
Sep 3 2009, 20:47
^

a i taj akumulator radi samo nocu
StoDaNe
Sep 4 2009, 15:51
Nova generacija Ca/Ca akumulatora.
Tacka na kraju naslova. Valjda im je to naslov.
A za 3 godina garancije, ne zelim da budem maliciozan ali da mislim da je nepismen taj sto je radio mislim.
Slicne neke gluposti sam vidjao po bilbordima Vojvodjanske banke i Banka Intesa. Zivo me interesuje da li je neko zbog svoje "brljivosti" dobio otkaz ili bar po usima deo od plate. A izgovori tipa kratak rok, deadline prosao, malo ljudi, puno posla, nespavanje ... zajebi.
U celini, + za inicijativu ali realizacija tj. sam bilbord je toliko siromasan da ... a i novi logo im je totalni krs.
toshe-sku
Sep 4 2009, 19:23
a mozda je realnije:
3 godine garancije?
Shooree
Sep 5 2009, 11:36
zhiveli! Pozdravljam od sveg srca, bilo je krajnje vreme. Ko je radio?
brandophobia
Sep 6 2009, 09:27
Klap klap za ideju, ali realizacija, narocito u dnevnoj varijanti, te bogami i tamo gde kablova nema vec je samo print je - katastrofalna.
Da budem jasniji: crni kabl na plavoj pozadini: ne vidi se.
lunatico
Sep 7 2009, 23:10
HoF: meni licno se vrlo svidela reklama za Agro banku sa Jezdicem. Dal zato sto ga mnogo gotivim i mislim da ju je on izneo kao sto iznosi svaku ulogu. Ili je do kamere, montaze, dinamike celog spota, ne znam. Al djasvi. Postoji duza i kraca verzija. S kracom nemam taj dozivljaj, naravno.
Christopher Carrion
Sep 7 2009, 23:46
Akumulatorski bilbord pored dnevnog ima i noćni problem - akumulator je prilično u prostoru i pravi duboku senku pa se uopšte ne čita šta piše ispod njega.
Po meni, ako na trenutak zaboravimo razumljivu oduševljenost time što je klijent pristao na kreativnu iako donekle očekivanu ekstenziju bilborda, mnogo je bolja i kreativnija druga verzija - gomile starih, zarđalih i uništenih automobila poslaganih jedan na drugi na nekom auto otpadu. Tu, zaboravljeni od svih, očigledno trunu godinama. Na jednom jedinom automobilu su farovi i dalje upaljeni.
Sjajno.
CITAT (Shooree @ Sep 5 2009, 12:36)

zhiveli! Pozdravljam od sveg srca, bilo je krajnje vreme. Ko je radio?
McCann.
frenchman
Sep 8 2009, 11:38
CITAT (Christopher Carrion @ Sep 8 2009, 00:46)

Po meni, ako na trenutak zaboravimo razumljivu oduševljenost time što je klijent pristao na kreativnu iako donekle očekivanu ekstenziju bilborda, mnogo je bolja i kreativnija druga verzija - gomile starih, zarđalih i uništenih automobila poslaganih jedan na drugi na nekom auto otpadu. Tu, zaboravljeni od svih, očigledno trunu godinama. Na jednom jedinom automobilu su farovi i dalje upaljeni.
Sjajno.
Cekaj, je l' ti to govoris o jos jednom bilbordu u seriji, ili jos malo rasipas svoju kreativnost...?
Ako je ovo prvo, to je odlicno.
Christopher Carrion
Sep 8 2009, 13:53
A ako je drugo onda ne valja?
Shooree
Sep 8 2009, 18:36
Cheers, CC. Ditto za reshenje sa smetlishta. Mnogo bolja izvedba u poredjenju sa ranije pomenutom. Mene samo brine fakat shto sam ja do malochas bio ubedjen da je rech o suparnichkom brendu.
Istini za volju i dalje nisam siguran da je u pitanju jedan te isti. Razjasnite mi muku jednom za svagda.
frenchman
Sep 8 2009, 20:49
CITAT (Christopher Carrion @ Sep 8 2009, 14:53)

A ako je drugo onda ne valja?
Pa naravno da ne valja. Ko ce to da ti plati? Da i ne spominjem Resavsku skolu.
Svasta.
Christopher Carrion
Sep 8 2009, 22:04
Ja sam nekako navikao da u ovoj zemlji možeš da budeš kreativan uglavnom za dž.... čim se pare umešaju vlasnik istih ubiva kreativnost u korenu. Enivej, @Shooree - ista je kampanja, isti je klijent, isti proizvod. Po meni, potpuno nepotrebna diversifikacija.
p.s. French, izvini što sam te doveo u zabunu.
Christopher Carrion
Sep 10 2009, 00:01
HOAYRS? (Hall Of Are You Really Sure?) - Jogood OOH kampanja - "Nuklearna pečurka/gadni virus/blob from outer space is coming to destroy all of mankind" štrcaj sivog jogurta iz boce.
Mislim, izgleda kao nešto veoma opasno, zarazno, virusno... Jogurt, anyone?
frenchman
Sep 10 2009, 00:40
E, bas. Video pre neki dan na autobuskoj stanici, i isprva mi je bila simpa ideja za vizual, ali skontam... Bomba...?! U mojim ustima...?!?!
I love life.
brandophobia
Sep 10 2009, 21:58
Sve pada u senku atomske bombe, senku tako tamnu da ni 1000 black horses ne mogu pomoci i osvetliti stanje mog uma nakon susreta sa novim spotom za Minakvu, vanzemaljci, Srbija 2076 - kolaps, automatski kandidat za nagradu Trashywood 2009, ovo je Plan #9 from Outer Mind XXI veka, moze zlato i na Noci Mozgozdera da uzme, sve moze da usisa u sebe, cuveni film "Attack of supersized woman" je u odnosu na Solaris Tarkovskog, ne mog... u..... v... i... s.....e.... m...o...r...a...m iskljuc...iti... TV....
DraganB
Sep 12 2009, 07:17
HOF - ORCA
reklame za zastitu zivotinja, vidjao sam na stajalistima kod Autokomande, evo manjih verzija sa njihovog sajta:

Christopher Carrion
Sep 12 2009, 10:57
Super. Ali nema šanse da su vizuali rađeni kod nas.
Inače, apropo bilborda za akumulatore (onog sa auto otpada) - klasična greška pravljenja koraka više: potpuno nepotrebna rečenica u stilu "Akumulatori koji vas neće izneveriti." ili tako nešto. Mislim, vizual je toliko jasan da je taj head/tagline apsolutno suvišan.
frenchman
Sep 12 2009, 12:26
^ Propustena prilika za, s'o bi rek'o mirtodor, no-copy ad.
bobtail
Sep 12 2009, 16:45
[quote name='Christopher Carrion' date='Sep 12 2009, 11:57' post='810555']
Super. Ali nema šanse da su vizuali rađeni kod nas.
ORCA vizuali su radjeni ovde, fotkanje, postprodukcija i sve ostalo. mc cann.
Christopher Carrion
Sep 12 2009, 17:19
I stand corrected. Bravo.
Ko je radio fotke i post?
mulder_
Sep 12 2009, 19:17
^ marko savic (fotke i post) i ja (post)
DraganB
Sep 12 2009, 19:23
jel' ima neko malo veci format?
mulder_
Sep 12 2009, 19:28
^ okacicu u toku veceri
Two.One
Sep 12 2009, 19:35
CITAT (DraganB @ Sep 12 2009, 08:17)

Meni se ova ne svidja. 2 nazi

4 me. Ostale su ok
mulder_
Sep 12 2009, 19:45
DraganB
Sep 12 2009, 21:02
hvala!
ipak je pas najbolji

gengsta thug life
Christopher Carrion
Sep 12 2009, 23:24
Super su, naročito thug i outlaw.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.