CITAT (frenchman @ May 4 2009, 23:37)

Razmisljam vec danima o onoj koverti sa Telenorovim znakom, a onda sam i video print radove, i mora im se priznati da su dobri. Razmilsljam, jer mi je not likely da LB ili Grey, ko je vec radio kampanju, napravi bas tako kardinalnu gresku. Prvo sam pomislio da mozda targetuju nove korisnike, ali onda sigurno ne bi bio Telenorov znak na koverti. Onda mi je sinulo. Moguce je, sasvim je moguce da je cela zavrzlama sa before and after copy-em mozda priprema terena za eventualno poskupljenje tarifa, usled dodatnog oporezivanja usluga mobilne telefonije...
Call it crisis management...?
Auuuuu.... bice da vi ljudi malko previse razmisljate o svemu tome

Moracu da razocaram - nema "pripreme terena", nikakav "crisis management". Kampanju je radio LB (kao i vecinu Telenor spotova, osim za Olimpijadu 2008), dok Grey povremeno radi spotove za Tehnomobile.
Sto se tice poslednjih nekoliko MTS projekata, moram priznati da mi se dopada celokupan styling i art direction, mislim da su tu kolege iz McCanna napravile pomak u dobrom pravcu (makar u izboru DOPa i ostatka ekipe). Nazalost, spotovi malko pate od nedostatka smisla. Mirise mi kao da je tu, po obicaju, bilo previse babica, skoro kao da tu mogu da naslutim neko zanimljivo zrno ideje koje je surovo zatrto u nastavku procesa. Cini mi se da im je lakse da naprave nesto simpaticno u animiranoj formi (poput onih telefona koji se trkaju pokrenuti vibracijama), valjda zato sto se tu manje ljudi petlja u ceo posao, te je krajnji proizvod manje ostecen.
mirtodor
May 7 2009, 22:30
CITAT (++K @ May 7 2009, 21:56)

Ma, i to sto kazes.
Idem shorom, nema veze.

Ma, bre, samo da je, lepo, Times New Roman-om pisalo
Рачун, ili
Faktura, u nekoj petrnaestoj boji na nekoj osamn'esetoj pozadini, bilo bi bombonica. Ovako - nije "običan" i "naš" račun, već "naš račun pre" i "naš račun posle". Definitivno postoji više različitih P&G pristupa, nisu svi isti i ne može se bilo koji od njih koristiti at random kao polazište u bilo kom slučaju. Zaista zavisi od konkretne situacije. Or, if I may quote: Nije svejedno.
Shooree
May 7 2009, 23:43
CITAT (tjah @ May 7 2009, 14:27)

shta tu radi posao, majke ti

mislim na taj semi-južnjački-a-definitivno-vrlo-srpski-selo-meets-grad twist sa ćevapom. Ti očigledno nemaš mustaće, te se stoga ne nalaziš u tgt mkt. `nuff said.
frenchman
May 8 2009, 00:01
CITAT (++K @ May 7 2009, 21:56)

Pa hoce to kod mene cesto...
koristim mala slova.
paranoje nikad dosta.
I tacka.
StoDaNe
May 8 2009, 10:08
CITAT (Christopher Carrion)
Nije, baš je super.
Zezas? E pa, prijatno ti bilo.

CITAT (Shooree)
mislim na taj semi-južnjački-a-definitivno-vrlo-srpski-selo-meets-grad twist sa ćevapom. Ti očigledno nemaš mustaće, te se stoga ne nalaziš u tgt mkt. `nuff said.
Ovo je pravi razlog zasto mislim da je reklama njesra. Niti je ovo semi-juznjacki-urbano-seljoberski dijalekt, niti su "urbani/gradski ljudi" toliko neuki da piju kiselu iz male casice (niti su tako ustogljeni, ali dobro Diklic-Mi nismo andjeli), niti je "simulacija" dostojna naseg prosecnog polu-pismenog-muvatorsko-prejebotskog A NADASVE VISPRENOG prosecnog stanovnika Srbije, niti mi glumci deluju ubedljivo, niti mi se svidja euforija. Sve mi je nekako prosto glupo. Neka lepo ode taj sto je smislio reklamu da vidi kako izgleda prava "ne-urbana" da ne kazem "seljacka" svadba (rekoh). Ovo malkice lici na srpski ali nikako
vrlo-srpski. Bez obzira na LB potpis, nekad odrade super stvar a nekad jednostavno promase. Ako su pucali na odredjenu ciljnu grupu ... onda je nisu dovoljno "proucili".

(A mozda je u pitanju moj "problematicni ukus".

)
A da radi, radice nedelju/dve pa stancujemo novu...
semi-južnjački-a-definitivno-vrlo-srpski-selo-meets-
PSEUDOgrad = Rtv Pink 24h non-stop, ali i druge tv kuce pokazuju tu tendenciju.
CITAT (++K)
Ima toga. Ali je primetna tendencija (ja tako mislim) da kad je neka reklama dorba, dopadljiva i smislena komentari su kraci, tipa: "Super je" ... "Svidja mi se" ... "Sjajno" ...

ili kao ovaj dole ispod ...
HOF Jos jedan glas za Amstel i "If You Don't Know Me By Now"
Meni reklama za hebu je ok. Taman onako seljachki koliko Ristovski moze da odglumi prirodno, i taman onoliko koliko Diklic moze da odglumi hladnokrvno.
Starija populacija koliko sam primetio po okolini gotivi reklamu tako da bi po mom mishljenju bio success.
Oliver Brown
May 8 2009, 11:41
CITAT (stalja @ May 8 2009, 11:36)

Starija populacija koliko sam primetio po okolini gotivi reklamu tako da bi po mom mishljenju bio success.
i ja mislim da smo mi na DZ ponekad previse ostri prema nekim kampanjama koje se u praksi pokazu kao vrlo uspjesne. cinjenica je da smo poprilicno mala grupa a i okupljeni smo oko slicnih ideja, lako se desava da ono sto se na DZ nikome ne svidi svi ostali obozavaju
Shooree
May 8 2009, 13:23
^ &^^^& sve o Hebi & ŠtoDaNe
Upravo. Nemoj misliti da se meni lično sviđa i da ne delim tvoje mišljenje, duboko dole. Lično, mislim da precenjuješ tgt mkt. za koji je, ponavljam, ovo pun pogodak. prilažem:
Famozni Nole u epizodi "mongoloid maraton", sponsored by Idea. Koliko vidim, to se voli i gleda*.
Mada, trenutno furam neke mustaće... obrisaću preko vikenda.
Nego, kao što Oliver reče: bojte se Srbi jednoumlja.
dobro, nije to rekao, ali šta sad. mogao je.
*MOLIM VAS odgledajte barem jednom na mute. odlično je.
Christopher Carrion
May 8 2009, 14:05
HoPSTSD (Hall of Paćenik Sam Tim Se Dičim) Pils Plus "Zezamo krizu" - Communis
Potpuno neverovatno retardirana reklama... Svaki put kada je vidim iznenadim se koliko je to kriminalno loše: smišljeno, napisano, castovano, odglumljeno... Kad vidim onog sa čelom/obrvama i onu nosačicu gajbe, babu koja preglumljuje... ne znam, sramota me je što imam televizor. Onaj slogan "Samo 'ladno" je mogao toliko bolje da se upotrebi, da ne pričam o tome da je potpuno pokriven onom "Zezamo krizu" glupošću (koju btw valjda ni po selima više ne koriste, ako je ikada i bila aktuelna).
Zaista zavređuje da se uvede nova merna jedinica - količina neprijatne gluposti u jedinici vremena - 1 IS.
p.s. Znam da je već bilo ali neka.
Shooree
May 8 2009, 14:18
^ amin. svaka ti je k`o Njegoševa.
brandophobia
May 9 2009, 00:59
CITAT (Shooree @ May 8 2009, 14:23)

^ &^^^& sve o Hebi & ŠtoDaNe
Upravo. Nemoj misliti da se meni lično sviđa i da ne delim tvoje mišljenje, duboko dole. Lično, mislim da precenjuješ tgt mkt. za koji je, ponavljam, ovo pun pogodak. prilažem:
Famozni Nole u epizodi "mongoloid maraton", sponsored by Idea. Koliko vidim, to se voli i gleda*.
IDEA je upravo nadmasila samu sebe ovom genijalnoscu:
http://www.idea.rs/slogan_unos.htmlSlogan "Idea misli o Vama", kao rezultat visenedeljnog konkursa i "70.000 predloga" je apsolutni hit godine!
Od pravopisnih do sinapticko-neuronskih gresaka, ne znam koja mi je draza

Sto se "Zezanja krize" tice, mozemo da pljujemo koliko god, stvar kanda ipak "radi".
Samo sam naculjio usi i pratim.
Ljudi ovo (bre) vole, došlo im kao dupe na nošu.
Štaviše, onaj sa obrvama počeo da gostuje po lokalnim televizijama po Srbiji, kao zvezda. Srbija, brale.
CITAT (brandophobia @ May 9 2009, 01:59)

Slogan "Idea misli o Vama", kao rezultat visenedeljnog konkursa i "70.000 predloga" je apsolutni hit godine!

Stvarno je mind-boggling.

Sto se "Zezanja krize" tice, mozemo da pljujemo koliko god, stvar kanda ipak "radi".
Potpisujem, tvc stvarno radi.
meni se kod te "Zezamo krizu" reklame, pored iritantne babe, ne svidja i josh iritantniji zvuk sipanja piva u chashu... onako se ne chuje ni na Oktoberfestu
Zezaju krizu , a riba iz novog punta (valjda) vadi gajbu piva . Da su stavili juga pa da im verujem
Christopher Carrion
May 9 2009, 19:24
Pa to je sad Jugo.
Christopher Carrion
May 9 2009, 19:38
You are, like, totally late...
StoDaNe
May 10 2009, 09:54

Samo sam naculjio usi i pratim.
Štaviše, onaj sa obrvama počeo da gostuje po lokalnim televizijama po Srbiji, kao zvezda. Srbija, brale.
CITAT (Trunks @ May 9 2009, 06:16)

Potpisujem, tvc stvarno radi.
To je ono sto meni ne prija.
Bilo kakvo pravno uredjenje je bolje od anarhije, tj. u
nedostatku neceg drugog/boljeg/kvalitetnijeg/smislenijeg rezultata/produkta (hronicna pojava) svaka tupava (sto tupavija) tvc ce
"da radi" (doduse nedelju-dve) i bude "hit".
Zasto? Zato sto se ljudima i
ne nude drugacije stvari. A zasto se ne nude, zato sto ljudi koji ih prave "lade ..../mozak". A to da li radi radnju ili ne ...
Niko me ne moze ubediti da Amstel ne bije (cak i pred nasom tvc publikom) cuveno Pils Plus "Zezamo krizu" (provereno i u mladjoj i u starijoj populaciji : dva/tri kafica, jedna diskoteka, splav, kamp, izletiste, fax-ovi, neke firme, ... da ne navodim sve, ja sam jako pokretljive prirode

) Cak i nas
prosecni stanovnik zna da ga kriza j.../zeza svaki dan kad ustane iz kreveta, umije se, doruckuje, izadje napolje, dohvati se za novcanik.
E tu sad nastupa prava stvar. Uhvati se za novcanik, pogleda i dve solucije:
1) Bicu mentol i ponasacu se kao
oni mentoli sa tvc-a, ja sam COOL i trcim/pesacim u prvu prodavnicu (kod takvih kazete da
tvc radi) ili
2) video sam reklamu, ok ljudi se zezaju u "virtuelnoj vormi", malo glupava realizacija, ali tu za mene nema niceg korisnog, idem na reku da se malo relaksiram, razmislim sta cu i kako cu i resicu stvar nekako (kod ovih sigurno tvc
na radi).
E sad, u prostom i slobodnom prevodu ova tvc "Zezamo krizu"
nas vredja. I to u jeku
mnogih strajkova/otpustanja/tragicnih sudbina. Aj nek mi neko kaze kod koje "strukture" ova reklama "radi" tj. tera ljude da kupuju Pils Plus pivo (ja sam na Jelenu, Apatinskom i Heineken-u ... Amstel reklama mi se svidja - postoje opravdani razlozi za to, ali
ne radi jer ja i dalje ne kupujem Amstel).
stalja
May 10 2009, 10:51
Danas kad sam kupovao u prodavnici, lokalni alkos prodavachici reche ,,daj mi jelen, da zezam krizu".
Al pa opet sudeci po komentarima na youtubu citiram : "prejaka reklama" i "hahahahahah kraljewskaaaa reklama

)))" + sreo sam neke drugare pre neki dan i njima se mnooogo svidja . Ko je sad normalan a ko lud , mi ili oni
Trunks
May 10 2009, 13:38
@StoDaNe: ti kao da nisi video ostale reklame za pivo kod nas. Sve se obraćaju istoj publici, za tu publiku je i ova reklama namenjena i za njih radi.
Shooree
May 10 2009, 18:41
čisto u prolazu, kad se već razglaba o tgt marketima za pivo. segmentaciju možete vršiti i po "usage frequency" modelu. Tu npr. vidite osnovnu razliku imeđu Tuborg modela i recimo, Amstel+Jelen+zezanje krize. Tuborg cilja na drugačije definisan segment, stoga mu ni slogan nije koncipiran kao "ćoškaroški" (tj, ne očekuje se da neko ispred dragstora izvali "brate, hajde da povučemo i okrenemo zabavu!" ili kako već ide).
Problem sa "zezanjem krize" je, po mom mišljenju, u tome što je suviše budalast i stoga izaziva "yeah, right" efekat (kao u primeru sa likom koji uzima Jelen i izgovara upravo suparnički slogan). Segment ljudi koji na youtube-tu ostavlja komentare koji su na template "strawaaa, coool", takođe nisu (po mom skromnom mišljenju) relevantni ni za šta, u smislu pogađanja ciljanog segmenta hroničnih pivopija.
Jelen, sa druge strane, ima već ustaljene "od milja" nazive ("rogonja", "jedno s`rozi", "jelenko", pa čak i ceo category naziv "zidarsko" se danas odnosi upravo na Jelen, koji je jedini sačuvao autentičan šmek tog tipa piva), koji mu garantuju prođu. Nusefekat je da gluposti tipa "jelenizacije" teško mogu da oštete brand integrity, a napadi tipa "zezamo krizu" izgledaju kao David vs. Golijat.
Svejedno, intenzitet trakcije slogana ostaje da se vidi "kroz varijablu vremena". Ili bi bar mogao da se vidi, ukoliko bi neko bio ljubazan da objavi year-on-year podatke o udelu na tržištu za top 5 pivskih marki danas i za, recimo, 6 meseci.
Oliver Brown
May 10 2009, 20:04
CITAT (mlst @ May 10 2009, 13:10)

Al pa opet sudeci po komentarima na youtubu citiram : "prejaka reklama" i "hahahahahah kraljewskaaaa reklama

)))" + sreo sam neke drugare pre neki dan i njima se mnooogo svidja . Ko je sad normalan a ko lud , mi ili oni

mi smo normalni naravno

mislim ako sumnjas u to mozemo slobodno da zatvorimo radnju
mirtodor
May 10 2009, 20:46
Well, verujem da se kao i u jos nekim branshama u kojima se proizvodi "brzo krecu", smatralo da, "kad vec imamo igrani spot, bice dovoljno da media placement frequency "zavrsi pos'o".
Doduse, s obzirom da smo sad skoro videli kako razni istrazivaci javnog mnjenja, if I may say that way, "zavrsavaju i zatvaraju" razne promotivne "kombinacije i varijante", bojim se da se u ovom slucaju odigralo "umivanje" rezultata istrazivanja na nacin koji vec sada cini da "sasvim neocekivana" i "s obzirom da, po istrazivanjima, kriza nije kod nas dosegla te razmere, poprilicno neosnovana" odsecanja delova tela i strajkovi gladju do smrti - sve nas "potpuno iznenade". (OT: Well, ko nas, onda, j**e, zar ne.)
Analogni tome su percepcija i senziblitet za savremenu masovnu kulturu i popularne muzicke obrasce, koji za svoj krajnji ishod imaju takve "rap" vrhunce kao sto su "3G, 3D, multiplejer, kaunter", ili "stars je sjajna zvaka, za deliju, za junaka".
Svako ko je odgledao "Filth & Fury" trebalo bi da se seca onih raspevanih reklama "po ukusu mlaaadih" koje su se emitovale na engleskoj televiziji dok su se ulicama Londona valjali mesecima neodnosheno djubre, beskucnici izbaceni iz svojih kuca, pijani nezaposleni, krvavi strajkachi i demonstranti, te obezglavljeni pripadnici policije...
Bojim se da ovde nema "Gvozdene Ledi". A ni bagdadske brace da joj urade kampanju. Kao i mnogima posle nje.
U medjuvremenu, ispravite me ako greshim, ali "neadekvatna percepcija realnosti" se smatra, beshe, psihopatologijom, zar ne?
Pesimisticko predvidjanje? Bojim se da ce u narednim mesecima uslediti rock'n'roll, ne zbog gradjanske hrabrosti, vec zbog puke bezizlaznosti i beznadja, a da se previse lokalnih pilicara, u potpuno istom stilu bivanja zrtvom sopstvene evet-efendisane ego-manijakalne percepcije, utripovalo da ce na raznim stranama biti "rado vidjen gost" makar koliko Abramovich u Londonu. "Imate pare? Pa sta?! Imamo mi 'svojih' takvih na shlepere!"
Optimisticko predvidjanje? Popunite sami.
HoKBSDRBBOGTBBOMMI (Hall of Kad Bi Sve Domace Reklame Bile Bar Ovakve Gledanje Televizije Bi Bilo Osetno Manje Mucno Iskustvo): Schweppes, spot sa iskusnim francuskim buldogom. Nadam se da ne gresim, tj. da je u pitanju domaci spot. Ako nije, onda nista. Jeste malo sumnjiva ona sinhronizacija, ali mi buldog deluje nesto poznato...
brandophobia
May 11 2009, 23:05
Ako ste mislili da je Stars "sjajna zvaka za deliju, za junaka" kraj sveta, dno se jos jednom otvorilo: serija "nastavaka" za isti proizvod, sa Ognjenom Amidzicem u glavnoj ulozi (vise nisam siguran kada glumi "alter-ego" a kada ne, neprekidno je isti).
Ne znam koji nastavak mi je drazi: jedan me nagoni da pojedem djon cipele, drugi da skocim kroz prozor, treci da otmem trolu broj 40 i skrenem je, u odsudnom trenutku, pravo u zgradu RTV Pink, a sve sa ciljem da okoncam zivot mom napacenom mozgu koji je prosto sagoreo nakon susreta sa ovim kratkim a sjajnim TV formama. Ludilo.
Christopher Carrion
May 11 2009, 23:36
Pa dobro, Amidžić mi deluje kao idealna osoba za retardirane reklame. Sakle, sasvim je izvesno, iako je još nisam video (ali sada jedva čekam) da je casting pun pogodak.
Oliver Brown
May 12 2009, 08:39
CITAT (Christopher Carrion @ May 12 2009, 00:36)

Pa dobro, Amidžić mi deluje kao idealna osoba za retardirane reklame. Sakle, sasvim je izvesno, iako je još nisam video (ali sada jedva čekam) da je casting pun pogodak.
moze li neko da mi objasni zasto je on popularan? posebno u oskar varijanti??
StoDaNe
May 12 2009, 09:59
^ Pa to je vrlo prosto. Svi mi znamo da je vecina ljudi slabasna tj. (da se ne izrazim pezorativnije) trazi nekog da ga vodi tj. nekog kome ce da se prisljemci/nakaci/prikaci/jase i na taj nacin ostvari svoje interese iako realna sansa da oni sami, bez tog "predvodnika" ne mogu (nisu sposobni) da bilo sta sami odrade. Ovo je bio neki "univerzalni socioloski brief". E sad, posto svi vole uspesne, sposobne, spretne i "popularne" ljude i obozavaju ih (znaci kontra od njih samih, tj. ono sto oni/slabasniji nikada nece moci da postignu jer su takvi kakvi jesu, niti to zasluzuju ...).
To ti je prosto ko pasulj, strategija oj's ovamo, oj's onamo ... kako se meni cefne. E sad "predvodnici" onih o..../drugih, su u vecini slucajeva promucurniji (inteligentniji) pa to znaju dobro da iskoriste, naprave dobru strategiju i prave rezultat.
Zasto je Ognjen cool?
Tj. ja mislim da je u svom poslu max cool. Koristi sve moguce forme za medijsku eksploataciju i sebe i svog alias-a na adekvatan nacin. Stars potpisuje MediaSystem, cini mi se, znaci sve je u in Pink house ...
Ogi dovodi u svoju emisiju (za nase ljude/percepciju/trziste) najaktuelnije ljude i to je tako
cool (A sta mislis zasto je Opra toliko popularna u USA

). Osmisli emisiju nekad malo bolje nekad vise ALI UVEK da publici ono sto joj je potrebno. Pa u celu tu pricu i Oscar (koji, moram da primetim, na specifican nacin odradjuje "crno-humorni" deo posla ali
dobro odradjuje ...) ne bi me cudilo da krenu i u dalju eksploataciju nekih likova srodnih njemu ... au da, Oscar se bacio na muziku ...
A nas narod voli uspesne, spretne, sposobne i vidjene ljude (ono sto oni nikada ne mogu biti). Kad ti pozoves u emisiju neciju najomiljeniju p......./pevacicu npr. Severinu, pa onda Seku, pa onu valjda Miu, pa BigBrother drustvance, pa pobednika na Beoviziji, pa Natasu Bekvalac, pa Panterse, pa ... sve sto jednom prosecnom/dnevno izrabljenom "mozgu" prija ... PROSTO, kako da ne budes omiljen cak i u svojoj alter-ego varijanti.
Da se razumemo, Ognjem siba svom sirinom i svom zestinom u bilo kom obliku na nasem trzistu i to je prosto tako. Osmislio je dobru strategiju, max se angazuje oko toga i rezultat ne izostaje.
A cini mi se da sam ga gledao u jednoj emisiji na Avali zajedno sa Minjom Subotom ... i lepo Ogi kaze razmislis sta i na koji nacin da upakujes, ponudis i prodas prosecnom coveku koji mrtav umoran dodje sa posla sedne/legne i ukljuci tv. TV je profitabilna medijska industrija to svi znamo.
PS: Ove reklame za "Stars" pa i one sa Djurickovim ranije su mi takodje izgledale tupavo/glupavo.
Oliver Brown
May 12 2009, 11:26
@StoDaNe: mislim da si pogresno protumacio moje pitanje

ja se pitam zasto je bas ON popularan, a ne neko ko je duhovit, originalan i ima ma kakvu ideju i koncept u svom djelovanju.
navescu primjer sache baron cohena koga ognjen ocigledno kopira (ili bar pokusava): covjek je uzeo vec postojeci koncept humora (skrivena kamera, fish-out-of-water, itd...) i gurnuo ga jos jedan korak dalje. integrisao je nekoliko ustaljenih rutina u jednu veliku i jos povrh svega unio sebe u sve to 100% i zrtvovao svoj zivot da bi njegovi likovi ozivjeli na pravi nacin i da bi situacije bile realisticne koliko je moguce vise. covjek se zaista trudi!
ognjen nema jedan jedini segment u svom djelovanju koji je originalan! cak se ni ne trudi. iskoristio je stare zasluge (od onih jutarnjih programa iz doba kad je bio interesantan) i bukvalno na silu sklepao emisiju, i to je u redu sa njegove strane (ako moze lakse, zasto bi teze?) ali nije sa nase. mi ga stvaramo popularnim i uzdizemo u visine u kojima ni slucajno nebi trebao da bude! i meni nije jasno zasto... pogotovo kad postoje ljudi, cak i na domacim televizijama, koji zasluzuju postovanje, mozda cak i obozavanje zbog posla koji rade!
eto.
StoDaNe
May 12 2009, 11:54
^ Ma ok, nego evo je sledeca stvar u kojoj lezi sva istina trenutne sveukupne drustvene situacije:
Ima se, moze se ... oduvek je kontakt/veza (bilo koje vrste) bio dominantan/presudni faktor. Ko moze reklamirace se na nacin za koji on (Od Boga dan) smatra da je adekvatan, a kada u ponudi imas samo proizvode odredjenog/slicnog tipa oni jedino idu i sta-vise trazeni su jer se "ne zna" za bolje.
Mala digresija ... "Operacija Trijumf" (mozda ne bas sjajan primer ali dovoljno reprezentativan) ... sta to bese, sta su napravili, rezultat, popularnost/profit. A prijatelju ovi sa Granda ne izbijaju iz klubova, diskoteka, promocija, svadbi, zurki, ne skidaju se sa tv-a. Sto bacis narodu pred noge ... to mu je najbolje.
Opet mala digresija ... pozitivan primer na nasem medijskom trzistu je ako niko drugi do Novak Djokovic (Ana, Jelena, Zimonjic, Tipsa, Milorad Cavic, Divac ...), ostale sam mozda prevideo ... izvinjavam se unapred.
Daj ti 24h dnevno na promociju pozitivnih/pametnih/dobrih/cool/edukativnih sadrzaja pa ces videti kako nacija drugacije dise ... ali ne, ne moze ... onda ce verovatno i rezultati na izborima biti drugaciji.

Znaci problem je "u ponudi". Ovi koji nude su trenutno u fazonu "leba i igara" i sa sto manje rada/mozga da se okrene neka pristojna lova. Sta ces, tako mu je.
CITAT (Oliver Brown @ May 12 2009, 12:26)

navescu primjer sache baron cohena koga ognjen ocigledno kopira (ili bar pokusava): covjek je uzeo vec postojeci koncept humora (skrivena kamera, fish-out-of-water, itd...)
ja nisam mogao da verujem ali vecina ljudi misli da Ali G ( vecina i ne zna ko je on ) nema nikakve veze sa Ami G show i da je to sve ognjenova ideja .
secam se kad je emisija pochela da se reklamira rekao , zamislio sam se Ami G , Ali G hmmm ... pa to je isto . Josh kada je pocheo da se nepristojno ponasha prema svojim gostima , to je bilo to . Jednostavno neki ljudi ne znaju , ne prate ili sta ja znam vec . Oni ne vrte MTV , VH1 , Discovery ... nego Pink i RTS 1 .
tvrdim potpisujem ni jednu emisiju nisam odgledao niti cu !
CarloMonte
May 12 2009, 17:27
Navescu nekoliko najgorih,uzasno iritirajucih reklama.Verovatno nisu nase vec samo sinhronizovane,ali nisam video na pocetku u pravilima da moraju biti nase.
Reklama tvix, tvixsujmo zajedno. Znaci toliko me iritira,pogotove one face na kraju i taj termin tvixsujmo,da bi ih sve koji su ucestvovali u stvaranju toga sazvakao,ispljunoi i zgazio.Uzas.
Toborg.Nekad sam voleo to pivo da popijem.Posle reklama sa onom psihodelicnom [za mene] muzikom u zivotu ga necu kupiti. Neznam koja im je ciljna grupa [mozda od 15 do 16 godina] te reklame i festivala koje sponzorisu ali sam siguran da njima nece prodati ni tri gajbe piva.
Sinalko sve su im uzasne,oduvek.
Grickalice tipa: hocu jos, samo izvolite i ostalo. Plice od najplicih reka u Africi u vreme susa.
Jelen pivo.Nikada nisam video ni jednu njihovu efektnu reklamu. Sve limunade koje se ne pamte i sve lice jedna na drugu. Nije mi jasno dal oni stvarno misle da oni koji konzumiraju pivo zele jahtu?Frezu da su stavili ili ti motokultivator vise bi imalo efekta kod njihovih potrosaca tj. uopste ljudi koji piju pivo.
Ajd da prekinem do sutra bih mogao da nabrajam.
CITAT (stalja @ May 10 2009, 11:51)

Danas kad sam kupovao u prodavnici, lokalni alkos prodavachici reche ,,daj mi jelen, da zezam krizu".

da je praavi jelen-pijanac rekao bi 'daj mi jelen da se jelenizujem'
dash ljudima solidan copy za alkoholisanje a oni odu kod nemashtovite konkurencije ..
stalja
May 13 2009, 11:53
Pa ajmo realno, ko pije pils osim Siniše?
bobtail
May 15 2009, 21:54
samo ladno
stormwatch
May 18 2009, 09:50

IDEA je upravo nadmasila samu sebe ovom genijalnoscu:
http://www.idea.rs/slogan_unos.htmlSlogan "Idea misli o Vama", kao rezultat visenedeljnog konkursa i "70.000 predloga" je apsolutni hit godine!

Dobro da je neko primetio, medjutim gluplje i nemastovitije odradjen promo za taj konkurs ja retko gde da sam video a izbor slogana im je prava stvar.............................................u 1975. godini.
Christopher Carrion
May 18 2009, 10:37
Mislim da ne postoji godina u kojoj taj slogan može da bude makar logički ispravan. O advertising vrednosti da ne govorimo...
stormwatch
May 18 2009, 10:59
dve sitnice iz reklama:
- fruvi get gruvi, tip koji je u belom odelu, kada zatvori frizider, vrata od istog se otvore, i
- jelenizacija, sa poledjine zutih kombinezona su se odlepili stikeri.
mirtodor
May 22 2009, 08:49
HoG (Hall of Good):
Jacobs Bus Station Back-light Posters
Ne znam da li su lokalno producirani ili su lokalizovani, ali rade tacno ono sto treba, po definiciji promo materijala za datu poziciju medijskog plasmana. I to rade na sasvim OK nacin.
frenchman
May 22 2009, 17:01
^ Word, ako mislimo na isto, ono "Jeste li dovoljno budni?", sa facama napravljenim od soljica kafe. Ceo bus advertising im je simpa, imaju finu dozu "interakcije koja budi". Ne znam da li ste videli ono sa bojama, da procitas nazive boja koje su ispisane u bojama suprotnim od onih koje su imenovane, pa kao, da li si dovoljno budan. Video danas bas sve to i bilo mi bas kul.
EDIT: Licni dodatak, hocu vec para dana da stavim, a ide u prilog trenutnoj temi...
HoS - Grand kafa, novo ruho instant-kafa. Moram priznati da ne znam tacno o cemu se radi, ali cini mi se kao da su ukinuli Grand pleasure brand, i bas sam se skenjao zbog toga. Meni je cela ta prica bila tako dobra. Reklame mozda i nisu bile bogznakakve (mislim pre svega na Turboccino), ali print i dizajna ambalaze su mi bili preterani, ono, svetski jbt...
mirtodor
May 24 2009, 02:35
HoHM (Hall of Hmmmm...)
SRP - Sveobuhvatna reforma propisa
Zar Vas crtez ne podseca na Gustava?
toshe-sku
May 24 2009, 09:29
ne lichi.
na sta bi hteo da lici?na ovog plavog slona iz kampanje o kupovini u vecoj kolicini-uporedi
doticni design je spas onoga sto je dobijeno kao predozak.
LuckyBug
May 24 2009, 11:32
Zna li se ko je radio doticnu reklamu ?
Inace ni meni ne lici na Gustava, prva reklama kada se pojavila bila mi je jako simpaticna, posle kao da je kvalitet u animaciji opao.
toshe-sku
May 24 2009, 12:54
mene vise iteresuje ciji je onaj plavi slon
i trud kojeg akaunta je sredio taj spot?
mirtodor
May 24 2009, 13:03
Samo malo pojasnjenje:
"Hmmm" stoji za dvoumljenje, ne za bilo kakvu insinuaciju o plagijatu, ako je neko mozda pomislio da to stoji iza "Hm"-a.
Dodatno pojasnjenje, ili autokorekcija, kako god: meni lichno, stil crteza i animacije izgleda kao da je inspirisan stilom crteza i animacije koriscenim u "Gustavu". I to smatram potpuno legitimnim, bas kao kad neki direktor fotografije u nekom reklamnom spotu postavi Amrelija Polen style fotografije, pa se odigra "talas" na tribinama DZ-e,

Zasto bi bilo legitimno? Zato sto moze biti sastavni deo strategije poruke. Sto inace i treba da bude. Vizuelni stil se by-the-book postavlja u skladu sa strategijom poruke konkretnoj ciljnoj publici, a ne zato sto se nekome svidja takav stil ili zato sto je "u trendu" ili "upravo najmoderniji". (U tom smislu, ovom poslednjem se pristupa neupitno tek ako se obraca ciljnoj publici cija je bitna karakteristika da se kao Pavlovljev pas lozi na "trendove" i "modernosti". Iliti: u oglase i spotove za banju je kontraproduktivno stavljati paisleys i futuristicke fontove, osim ako neko nije "tergetir'o" da privuce igrace Counter-a da lece artritis u palcevima, a tinejdzerke da lece prosirene vene posle shopping-a u mall-ovima.)
Licno bi mi bilo draze da su postojali svest i namera da bude slicno "Gustavu", s obzirom da je u mnogo kom slucaju "Gustav" predstavljao veshtu kritiku boljshevichkih metastaza birokratije, uravnilovke, hijerarhije, otudjenja, dehumanizacije... verovatno najradikalnije shto je moglo u uslovima "sovjetizovane" Madjarske, a da niko ne zaglavi 'aps... Ceo "IMPEX" segment u zivotu malog coveka Gustava posluzio je takvoj kritici.
("IMPEX" - posprdni naziv preduzeca u kojem Gustav radi)
Narocitno bitno: od svega animiranog sto smo mi ovde za zivota imali prilike da vidimo - "Gustav" je definitivno najveshtija kritika birokratije.
A to je tema ovog spota, ovog "proizvoda" i ovog Klijenta: birokratija i zajednicka borba protiv iste.
Jednostavno - ako je meni palo na pamet, sigurno ce i druge makar nesvesno podsetiti, te u tom smislu moze samo imati pozitivno subliminalno dejstvo. S namerom ili ne, svejedno.
A i nosi dozu subverzivnosti u odnosu na Klijenta,

sto je, u simpaticnom obrtu, u interesu Klijenta: na nesvesnom nivou, moze stvoriti percepciju o sposobnosti Klijenta za shalu na sopstveni racun. (Licno, iz iskustva, ne verujem da isti zaista raspolaze tom sposobnoscu.)
Sad mi je drago da sam bio nejasan u prvom postu, posto sad znamo da je ovo ipak HoWD (Hall of Well Done), s obzirom na okolnosti ("dobijeno kao predlozak"... opet na osnovu iskustava, pitam se sa cim li ste imali posla,

...)
toshe-sku
May 24 2009, 13:42
hvala za wd./i to je previse/
da ne bude zabune.najzasluzniji je momak koji ne voli da se javno prikazuje na ovakvim mestima.zato ga necu ni ja spomenuti bez njegove dozvole.
ako je neko zainteresovan zbog njegove koristi neka se javi na p.m.
ja mu inace kvarim projekte vec godinama.
Christopher Carrion
May 24 2009, 21:39
HoQGA (Hall of Quite Good, Actually) TVC Societe Generale (Kreativa New Formula) Uprkos beskrajno dosadnoj tipografiji, pametno smišljena i duhovita animacija (ne i originalna ali je to ovde nebitno) je uspela da od "yeah, right..." copy-ja napravi prilično upečatljiv i pitak paket. Na žalost, kako na bilbordima/printu animacije nema, oni postadoše dosadnija, gluplja i ružnija braća TV spota...
Shooree
May 25 2009, 09:05
Ja sam toliko razočaran printom za SocGen, da već nedelju dana tražim reči kako bih napisao post o tome. U stvari, čekam da se zadesim ispred njihove poslovnice sa foto aparatom.
Jel bilo ovde vesti o izvesnom gospodinu Jerome Kerviel-u prošle godine? Može li bestidnije da se postavi komunikacija korporacije koja je tako nešto dozvolila?
Verovaću ti na reč za TVC, nisam imao prilike da ga vidim.
on topic: citylights za Nestle sladolede i Carnex viršle. Kod SIV-a idu jedan za drugim. Nestle viče "magija", Carnex viče "čarolija". Ja vičem gospodipomilujrabatvogašurija. Koliko umorno, dosadno, besmisleno. Pljujem na lenjost (mada uzimam kao sasvim moguće da su dobri ljudi iz Nestle SEE samo doneli gotovo).
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.