Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Autofokus pitanje
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Palpatin
Od skoro sam vlasnik CANON EOS 450 foto-aparata, sa kit objektivom i imam jedno pitanje u vezi autofokusa.
Slikam uglavnom političare, ljude za govornicom... A ispred njih su uglavnom mikrofoni, flaše kisele, cveće...
E sad nije problem kada mogu da im zumiram lice, odradim fokus, pa slikam.
Nekad se ovi objekti ispreče, pa fokus ode na njih.
Kakve tehnike vi primenjujete da vam fokus bude baš na licu, a ne na objektima ispred?
Lexus
Manuelno? smile.gif
BB King
CITAT (Palpatin @ Nov 20 2008, 15:29) *
Od skoro sam vlasnik CANON EOS 450 foto-aparata, sa kit objektivom i imam jedno pitanje u vezi autofokusa.
Slikam uglavnom političare, ljude za govornicom... A ispred njih su uglavnom mikrofoni, flaše kisele, cveće...
Kakve tehnike vi primenjujete da vam fokus bude baš na licu, a ne na objektima ispred?

Namesti da koristiš onu AF tačku gde ti je lice najčešće na fotografiji.

Generalno, kada je lice najbitnije na fotografiji, ja koristim samo centralnu AF tačku i spot/partial merenje. Kada se AF potvrdi promenim kompoziciju i onda pritisnem okidač do kraja.

disclaimer: Ovako ja radim. To ne znači da je to pravilno. smile.gif
CyberKat
^da bi odradio ovo sto BB King pominje resenje je da odvojis fokusiranje i okidanje na dva razlicita dugmeta (kod 350d je to u custom functions valjda cf 4 ako se ne varam, ne znam kako je kod 450d), znaci da mozes da fokusiras napr. na * na lice, kad potvrdi fokus pustis dugme, kadriras po zelji i tek onda okines uobicajenim dugmetom napred... ako znas na sta mislim.
Obican_Deterdzent
CyberKat, u principu mislis da je takav nacin jednostavniji jer prst ne mora biti pod tenzijom(kad drzi okidach na pola pritisnut i rekadrira se) il nesto pogresno kontam? smile.gif pitam jer nikad nisam kapirao zasto ljudi razdvajaju focus na nacin koji si ti opisala.

CyberKat
meni je cim sam kupila aparat mrlja rekao da je tako bolje, i da odma tako prebacim i da se naviknem da tako koristim jer je prakticnije pogotovu u slucaju (onoga sto ja fotkam) kad se koristi non stop af-servo (kod af-servo ne mozes da uradis recompose a da se fokus ne promeni dok ti drzis prst na okicacu ako je sve na istom dugmetu). moram priznati da mi je u prvo vreme bilo jako neobicno da su mi te dve stvari na dva razlicita dugmeta al sam se ubrzo navikla i sad mi je mnogo lakse da ubodem fokus bas tamo gde hocu (u primeru ptica recimo na glavu sove a ne na stomak).

e sad konkretno za ovaj slucaj sto covek pita, kod fotkanja ljudi... ako koristi samo one shot fokusiranje, nije bas neophodno da razdvaja al mislim da bi s vremenom video da je tako stvarno lakse.
Dr Bouz
pazi kad je i mene ustvari mrlja isprzio za tu foru af na palcu i ne na okidachu, i sad oba aparata tako drzhim.
Cooler
Da li puštaš da aparat sam izabere fokus tačku??

Fokus polja ipak nisu toliko velika da njima ne možeš da zaobiđeš objekat koji ti smeta, npr mikrofon, dogodi se da 'oće da pobegne fokus na prednji plan, ali nije strašno. Kadriraj tako da imaš jednu fokus tačku na licu (imaj u vidu da su fokus tačke zapravo fokus polja i da su veća od tačaka koje vidiš u tražilu, ali opet ne preterano veća, tako da to ne bi trebalo da bude problem). Fotkao sam često takve stvari koje pominješ i ne sećam se da mi je to bio problem. Koristi sve fokus tačke, ne samo centralnu, odličan savet je i razdvajanje komandi fokusa i okidanja (meni je suludo da uopšte budu spojene, ali verovatno je stvar navike), verujem da bi ti odgovarao neki teleobjektiv za portrete pa još da ima FTM ako ustreba i problema nema.
digital
CITAT (CyberKat @ Nov 20 2008, 21:54) *
(u primeru ptica recimo na glavu sove a ne na stomak).

Kako u njegovom slucaju da "ubode" fokusom politicare u stomak? Jedino ako su stomak prevalili preko govornice biggrin.gif
BoneHead
@palpatin
Nadam se da si dobio uputstvo za aparat.
Otvori stranu 62, i 88-89.
BB King
CITAT (CyberKat @ Nov 20 2008, 21:54) *
meni je cim sam kupila aparat mrlja rekao da je tako bolje, i da odma tako prebacim i da se naviknem da tako koristim jer je prakticnije pogotovu u slucaju (onoga sto ja fotkam) kad se koristi non stop af-servo (kod af-servo ne mozes da uradis recompose a da se fokus ne promeni dok ti drzis prst na okicacu ako je sve na istom dugmetu). moram priznati da mi je u prvo vreme bilo jako neobicno da su mi te dve stvari na dva razlicita dugmeta al sam se ubrzo navikla i sad mi je mnogo lakse da ubodem fokus bas tamo gde hocu (u primeru ptica recimo na glavu sove a ne na stomak).

e sad konkretno za ovaj slucaj sto covek pita, kod fotkanja ljudi... ako koristi samo one shot fokusiranje, nije bas neophodno da razdvaja al mislim da bi s vremenom video da je tako stvarno lakse.

Ja ne mogu da se naviknem da koristim * za AF. Nisam imao tu mogućnost na analognom EOS 300 i sada kada prebacim često mi se desi da pritisnem okidač i očekujem fokus sad.gif.

U prvom postu sam zaboravio da napomenem da pre promene kompozicjie, a ako se koristi P mod, treba * zaključati ekspoziciju kako se parametri ne bi promenili.
Dragan-85
CITAT (Palpatin @ Nov 20 2008, 15:29) *

Posto fotkas sa kit objektivom, imas prilicno dubok DOF, tako da ne vidim u cemu je problem, cak i ako fokusiras na mikrofon koji je na max pola metra od glave?

daj neku problematicnu fotku

NShappy
Po čemu to kit objektiv ima dubok DOF?!? Ok, dublji je nego sa nekim svetlosno jačim objektivom, ali opet, pri većem zumu i sa manje udaljenosti, mikrofon ili govornica metar ispred govornika, itekako se vidi da je fokus na ovom ispred.

Palpatine, jel su ti stvari jasnije? TI izaberi tačku kojom fokusiraš, ili ako koristiš centalnu, odradi AF tamo gde tebi odgovara, drži okidač do pola, rekadriraj kako ti odgovara pa onda okini...
Dragan-85
On rece da mu nije problem kada moze da zumira, tako da sam pretpostavio da je govorio o manjem zumu..

Palpatin
Hvala vam svima. Dosta mi je jasnije.
Praksom ću doći već do boljih rezultata smile.gif

Evo primera:
Dragan-85
Ako hoces ovakve kadrove, moraces prvo da fokusiras pa da prekadriras.

Mada, bolje bi bilo da si pokusao nekako da se pomeris da promenis ugao, tako da izbegnes da ti ove flase zaklanjaju lice.
Palpatin
Ovo je samo crop, tu su bile tri osobe i veći je kadar. Ovo sam samo stavio zbog primera fokusa.
RUMUN
Glavni problem lezi u losem trazilu jer ne vidis dobro sta je u fokusu....na pokazanom primeru bi sa pravim trazilom video da je fokus na flasama ispred, podigao malo aparat i fokusirao opet, ali gde treba....vremenom bi savladao fokus i smanjio procenat greske na minimum prilikom prvog fokusiranja.

Vuk sa Ontarija
Nisi odgovorio na Coolerovo pitanje da li puštaš da aparat sam izabere fokus tačku?
Meni deluje kao da je bas to problem.
Dusko Popov
^ ja na mom 300D uvek kod ovakvih kadrova mogu kroz VF da provalim dal' mi je fokus pao gde treba, na 450D koji ima em vece em svetlije trazilo to bi trebalo biti mnogo lakse

ja mislim da je ova fotka klasicna primer "sta se desi kad se AF tackom ne gadja predmet koji treba biti u fokusu"... ne moze aparat da zna sta ti gadjas
CyberKat
Dodatni savet prebaci da ipak fokusiras samo sa jednom AF tackom (najbolje centralnom), onda tacno znas kojom tackom ciljas i moguce je preciznije pogoditi tacno na ono sto hoces, izostris, ostavis tu i okines.

evo ga primer bas teske mete za fokusiranje, ptica zaklonjena iza grane (kao sto se ta teta sakrila iza flase) a kao sto vidis fokus pogodio tacno gde treba

Dr Bouz
CITAT (BB King @ Nov 21 2008, 10:57) *
Ja ne mogu da se naviknem da koristim * za AF. Nisam imao tu mogućnost na..

ja se isto do dana danasnjeg nisam navik'o da ovde po beogradu/okolini neema valjane jagnjetine po kafanama. ali ono - nema - pa nema.

i onda, ili se naviknesh, i zivish sa tim, ili sednesh u kola, i odesh u brdskije krajeve, i odvalish se od valjanje ja'njetine.

preneseno: naviknesh se da je eos 300istorija, kao i drug tito, i drug sloba, a da je tvoj trenutni aparat danasnjica, i zivish u skladu sa danasnjicom, poshto je proslost (i eos 300) istorija..
Photodjo
^^u potpunosti istinito,kao sto je i bilo ocekivati. Fokus na palcu je keva,malo koriscenja i navikenes se.
Palpatin
CITAT (Vuk sa Ontarija @ Nov 21 2008, 16:11) *
Nisi odgovorio na Coolerovo pitanje da li puštaš da aparat sam izabere fokus tačku?
Meni deluje kao da je bas to problem.

Bilo je na automatskom. Sada sam počeo da koristim centralnu tačku. I već daje bolje rezultate.
Vuk sa Ontarija
E dobro je, po ovoj slici gore i meni je delovalo da je to u pitanju.
Misha976
Koja je razlika u fokusu na palcu ili drzati okidac pritisnut do pola? Rezultat je isti, zar ne?
Abdee
Koja je razlika u fokusu na palcu ili drzati okidac pritisnut do pola? Rezultat je isti, zar ne?

Probaj pa skontaj sam. A i lepo ljudi napisase u prethodnim postovima...

Ja koristim i jednu i drugu varijatnu tj. AF na * mi je super kada je neka akcija u pitanju a kad se bavim primenjenom umjetnoscu i koristim brza stakla vise volim da na * imam AEL.

Jos kad bi smradovi ubacili mogucnost da se u M modu pritiskom na * postave eksponometrijski parametri tj. kada bi * moglo da glumi ono divno zeleno dugme sa Pentaxa...
KinteC
Super je sto se nikonce moze podesavati kako coveku padne na pamet smile.gif

Ja na pr kod D700 u 90% slucajeva koristim 3D tracking, dakle to je prosto, centralnom tackom se fokusira sta se zeli, i drzeci okidac na pola samo se prekomponuje, aparat ce da "lockuje" fokusirani objekat te ce da ga prati - bez obzira da li se taj objekat pomera ili ne. Jos ce aparat pokazivati na kojoj je fokusoj tacki objkat. Tako nesto nema cenu. Btw taj sistem funskionise 100% sa neverovatnom preciznoscu kada je svetlo ok. U slucaju da je skoro pa mrak pod vestackim osvetljenjem gde 3D pracenje ne funkcionise kako treba, ili je sporo, manualno biram jednu od 51 AF tacke, ili jednu od 9 AF tacaka..zavisi kako podesim. U slucaju da cak i sporednje AF tacke ne gadjaju fokus kako treba (sto je poprilicno tesko, osim ako nije takva mrakcina za F1.8 i 12800 iso) onda pribegavam koriscenju centralne tacke i prekadriranju. Poslednja linija je da ni centralna tacka ne zabada fokus, ili da moram da koristim sporednje tacke- AF assist sa blica. (ili far automobila ugradjen u D700 biggrin.gif )

Inace, kod canona (30D) sam uglavnom koristio samo centralnu tacku, uz gotovo uvek aktivan AF assist sa blica ili sa ST-e2, sporedne tacke nisam koristio zbog pouzdanosti. (osim uz AF assist sa blica) U slucaju da je pokret u pitanju, onda ide kontunualni fokus, i taster * je sluzio za prekidanje fokusa (ili kao fokus taster) pa sam fokusirao centralnom tackom, prekidao fokus i na brzinu prekadrirao kako ne bi imao centralnu kompoziciju. Naravno, to bas i nije precizan metod, ali je samo tako moguce na 30D. Kod 40D su se sporedne tacke vec mogle koristiti bez problema, dosta su pouzdanije nego kod 30D.

Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.