Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Sigmini blicevi
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Relax
Interesuju me vaša mišljenja ili iskustva sa Sigminim blicevima. Konkretno mislim na model Sigma EF-530 DG SUPER koji košta 175e. Prema specifikaciji ima odlične karakteristike, pa me interesuje da li to sve tako funkcioniše u praksi sa Canon-om, ili se treba otvoriti jošmalo i uzeti neki slabiji Canon ili Metz bliz sa manjim vodećim brojem?
Hvala na savetima
nidza
Imam odlično iskustvo sa gorespomenutim blicem. Nema nekog odgovora na tvoje pitanje, 430EX je simpatičan mali blic, Sigma je totalno nesimpatičan ali prepun mogućnosti (master, slave, dumbslave, multifleš...) i ima ozbiljnu snagu. Svima njima je na Canon sistemu zajednički problem, a to je ETTL-II algoritam. Metz to zaobilazi na jačim modelima, ali kako ti planiraš da ideš na slabiji, izvagaj šta ti je važnije.

Ako puno bounsuješ i ne koristiš direktan blic, snage nikad ne može da ti bude u višku.
KinteC
Istina je ovo sto nidza veli... ali sigma ima jednu veeeliku manu. Nikad se ne zna kada ce da rikne. laugh.gif Mozda nakon par meseci, mozda nakon 2 godine..ne zna se. Canon je tu mnogo pouzdaniji.
nidza
Kao da za bilo koji drugi komad opreme znaš kad će da rikne? Svašta.
StORM48
Istina je da ne znaš, ali je pouzdanost ipak nešto što je, koliko-toliko, statistički ipak moguće izmeriti.

Ovde se ograđujem - pojma nemam kakav je taj blic. Sećam se samo neke teme ovde da je nekome riknulo nekoliko Sigmi za redom, ali se sećam i neke skorašnje eksplozije glave blica na 550EX (čini mi se). Tako da, kvarovi se dešavaju, ali se na opremi jednog proizvođača mogu dešavati u manjem procentu nego na nekom drugom.

Idući tom linijom, ni sa jugićem ne znaš kad će i da li će da se pokvari, ali je verovatnoća da se tako nešto desi značajno veća nego na, na primer, Volvou.

Koliko sam čitao, ljudi su uglavnom zadovoljni sa tom Sigmom, kada radi.

Pozdrav
KinteC
Koristio sam 500DG super (skoro je ista kao 530DG super, stim da je 30ica bolje gradjena) koristio 48AF metz, 430ex, 580ex canon. ...i od svega toga, moj izbor je nikon biggrin.gif
Salim se, 530DG super je ok blic, stim da oce da se zaglupi neki puta, treba koristiti dva tastera za rotiranje flash glave, glomazan je blic. Kako sam vec jednom sprzio 500DG...nesto ne bi uzimao sigmu. Mada to je jos najjeftinija varijanta za master wirelles blic....tako da ako je to slucaj...a sto da ne smile.gif

PS: obavezno sa garancijom blic... smile.gif
sheytan
CITAT (nidza @ Nov 20 2008, 15:36) *
Kao da za bilo koji drugi komad opreme znaš kad će da rikne? Svašta.

El po tebi stvarno S blitz jednako kvalitetan i pouzdan kao C/N blitz???

C & N su FIRME, ovo sve ostalo - manja ili vetja boranija!
nidza
Mislim da ti se priviđaju stvari sheytan, pročitaj ponovo šta sam napisao (i kvotovao si čak). biggrin.gif

Realnost je da za 580EX2 imaš 2 Sigme EF-530 Super. Ko zna da slika izboriće se sa svakom opremom, a da Sigma radi i više nego korektno za te pare i da ima pregršt snage i opcija, to je takođe činjenica. Molim te samo da se ne napinješ da mi objašnjavaš kako Sigma ne radi dobro, radi koliko joj njanjavi Canonov ETTL-II algoritam dozvoljava da radi, baš kao i svakom drugom ETTL-II blicu.
sheytan
CITAT (nidza @ Nov 20 2008, 18:24) *
Mislim da ti se priviđaju stvari sheytan, pročitaj ponovo šta sam napisao (i kvotovao si čak). biggrin.gif

Shta da radim, kad sam gloop... sad.gif (i za ovo posle kvotovanog...)
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.